![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Mężczyźni, którzy boją się związków/miłości/zaangażowania - mit?
Przy okazji jednego z ostatnio popularnych wątków pojawiło się takie mocne stwierdzenie, bodajże autorstwa adeedry, ale mogę się mylić. Osobiście mam podobne zdanie, ale rozmawiałam o tym ostatnio z dobrym kumplem i stwierdził, że to bardzo krzywdzące, że oni też mają powody do obaw, że kobiety oczekują szybkich deklaracji, myślą że prawdziwy facet to albo w tą albo w tą. Albo mu zależy, albo nie, no i że on się z tym nie zgadza.
Natchnęło mnie to wszystko do jakiejś ogólnej dyskusji, do której zapraszam. Znacie jakieś przypadki, że rzeczywiście facet zakochał się po czasie, że niezdecydowany się zdecydował itd? Bo ja tak, ale to wszystko skończyło się kiepsko. W sensie, nie znam pozytywnych przykładów ![]() Jak odróżnić faceta: "zostałem skrzywdzony i to moja wymówka bo nie wiem czego od Ciebie chcę" od takiego "zależy mi bardzo na Tobie, ale jestem ostrożny, daj mi czas"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mężczyźni, którzy boją się związków/miłości/zaangażowania - mit?
Mój wątek?
Znam. Przez kilka lat się nie lubili, a potem zostali parą. O coś takiego chodzi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie znam takich dobrych przykładów.
Nie chciałabym nikogo przekonywać do miłości. Nie uwierzyłabym do końca w taką wyproszoną miłość. Moim zdaniem można poznać, kto jest ostrożny, a kto kręci, szczere intencje się czuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dla mnie mit. Wydaje mi się, że "nie jestem gotowy na związek" - "nie jestem gotowy na związek Z TOBĄ". Jakby pojawiła się odpowiednia dziewczyna, to byłby gotowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Tak, uważam, że to.pitu pitu, ale nie różnicuję tego ze względu na płeć. Gdy kobieta mówi coś takiego, sądzę dokładnie to samo
---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
Nie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
"Brak gotowosci" na zwiazek to taka lagodna forma dania kosza u obu plci.
Ale ja znam dziewczyny, ktore zakochaly sie po jakims czasie (ewidentnie szczerze), a faceta ani jednego. Nie wiem, czy facet od razu moze wiedziec, ze to na pewno ta (chociaz jeden mnie kiedys zapewnial, ze on to wie po pierwszej rozmowie z dziewczyna), ale wyglada na to, ze oni od razu wiedza, jesli to "nie ta". |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ja mysle ze jesli od poczatku nic nie zaskoczy to dobrego chleba z tej maki nie bedzie
![]() Zgadzam sie ze "nie jestem gotowy na zwiazek" to wymowka. Wiem po sobie jak zainteresowany facet potrafi pracowac nad relacja, nawet jesli koliduje to z jego planami ![]()
![]() |
#14 |
on tired little feet
|
Boję się angażować,= nie jesteś odpowiednią kobieta/ odpowiednim mężczyzna dla mnie. Nie wierzę w takie pitolenie.
Chyba że w bardzo wyjątkowych przypadkach (np kobieta która przeżyła gwalt).
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Byłoby bardzo miło, gdyby ludzie pasowali do schematów, ale wredoty jedne zwykle się wyłamują i w tyłku można sobie umieścić większość uniwersalnych prawd. Poznałam i decydujących się niezdecydowanych (szczęśliwych obecnie), jak i znam mnóstwo takich, którzy uznali że to TA, a potem mocno się przejechali
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam że facet, jak i kobieta jak nie polubi kogoś od razu to nic z tego nie będzie. I nie mam na myśli tutaj ślubu. Dla mnie szybki ślub=szybki rozwój.
Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;59055726]Byłoby bardzo miło, gdyby ludzie pasowali do schematów, ale wredoty jedne zwykle się wyłamują i w tyłku można sobie umieścić większość uniwersalnych prawd. Poznałam i decydujących się niezdecydowanych (szczęśliwych obecnie), jak i znam mnóstwo takich, którzy uznali że to TA, a potem mocno się przejechali
![]() ![]() Najsensowniejsza wypowiedź tutaj ![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Ludzie, bo ja tu nie rozgraniczam na płeć, którzy zostali zranieni i boją się związku, zaangażowania, to nie jest mit. Często się boimy, często jesteśmy ostrożni, często więcej czasu zajmuje nam zaufanie, często wyciągamy wnioski z poprzednich związków i decydujemy się na coś (bądź nie) szybciej, albo po upływie dłuższego czasu.
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;59055726]Byłoby bardzo miło, gdyby ludzie pasowali do schematów (...)[/QUOTE] Przed Wizażem nie wierzyłam w schematy, wierzyłam w wyjątkowość każdej relacji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Bać się związków, miłości, zaangażowania? Przecież to zakochanemu człowiekowi świat wydaje się lepszy. Nigdy się nie bałam, mimo, że mam za sobą również nieprzyjemne historie z mężczyznami. Mężczyźni też się nie boją, po prostu się w danej kobiecie nie zakochują i dlatego puszczają gadki w stylu 'nie jestem gotowy, daj mi czas'.
A czy znam takie historie, że facet się zakochał mimo, że zakochany nie był i nie chciał się angażować? Znam. To historia mojego związku. Ale u nas dopiero rozstanie pozwoliło mu zrozumieć, co jest dla niego naprawdę ważne.
![]() |
#20 |
BAN stały
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;59055726]Byłoby bardzo miło, gdyby ludzie pasowali do schematów, ale wredoty jedne zwykle się wyłamują i w tyłku można sobie umieścić większość uniwersalnych prawd. Poznałam i decydujących się niezdecydowanych (szczęśliwych obecnie), jak i znam mnóstwo takich, którzy uznali że to TA, a potem mocno się przejechali
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oo tak, kwintesencja! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W każdym związku to facet pierwszy się "weryfikował", tzn. padało z ich strony pytanie czego oczekuję od tego związku, bo nie wiedzą co czuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
łatwiej powiedziec, ze jest sie nie gotowym (i nie stracic znajomosci), niz powiedziec "lubie cie, ale milosci z tego nie bedzie" ( 90% koniec znajomosci). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam tylko post założycielski.
Mit, oczywiście. Pan, który "boi się związku", "nie czuje się gotowy" to tylko eufemizm na delikwenta, dla którego jest się czasoumilaczem. W przypadku spotkania odpowiedniej pani, obawy pryskają w mgnieniu oka, po pół roku jest ślub, a po półtora - dzidzia. Następuje to zazwyczaj po zapędzeniu w lata "kryzysowej narzeczonej". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
A ja znam sporo facetów, którzy do związku i zaangażowania dążą... Natomiast z chodzeniem na kompromis czy umiejętnością rozmowy zwykle u nich gorzej
![]() ![]() ![]() ![]() Zgadzam się, że jak którakolwiek ze stron mówi o ,,niegotowości do związku", ,,obawą przed zaangażowaniem" - to zwykle chodzi o niegotowość wobec tej konkretnej osoby. Można się z kimś bujać x lat, a nie widzieć siebie za kolejne x razem i stąd ta ,,niedojrzałość" czy ,,niegotowość" się często bierze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nie wszyscy.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
a) kobiety mają destrukcyjną skłonność do tłumaczenia sobie obojętnego/niezobowiązującego stosunku Misia do niej jako strach przed miłością/związkiem, b) Misie lubią puszczać takie teksty, a w obu przypadkach to kompletne bzdury. I prędzej czy później obrócą się przeciwko temu, który tak sobie to tłumaczy. Acz niesłuszne z tym "kobiety". Bo mężczyźni też równo pakują się w relacje z toksycznymi pannami, dla których oni nie są najważniejsi, ale tłumaczą sobie, że zagubiona, że dużo przeszła, że może się boi, że bla-bla-bla... tyle tylko, że znacznie rzadziej zakładają o tym wątaski na wizażu. Obawiać się wpakowania w związek zbyt wcześnie po poprzednim, nieudanym, obawiać się, że nie wyjdzie, albo że się skończy skrzywdzony albo skrzywdzonym - można, jak najbardziej i to nie jest mit, tylko życie, ale "bać się" to już nie tylko różnica semantyczna. Jak ktoś się na tyle boi, że jest gotów się tłumaczyć - jak jest gotów się tłumaczyć, to po to, żeby zatrzymać sobie otwartą opcję na wypadek, gdyby nie trafiło się nic lepszego. Jeśli ktoś jest gotów na bycie tą opcją zapasową, to jego wybór. Cytat:
Bo nie do końca wyobrażam sobie sytuację w której poznaję faceta, stwierdzam, że jest super, że mi na nim zależy, ale nie mogę się zdecydować, czy psiapsiół, czy potencjalny partner, więc mówię mu żeby na mnie poczekał, bo ja się zastanowię i za jakiś czas stwierdzę, czy chcę go w swoim życiu i w jakim charakterze. ![]() To by było działanie na jego szkodę i - gdyby on chciał związku - wykorzystywanie jego uczuć przeciwko niemu i dla własnej wygody. Czyli fuj generalnie. Zresztą i tak nie chciałabym faceta, który ma tak niskie poczucie własnej wartości, że się na coś takiego zgadza - tzn. na czekanie, w momencie kiedy mu zależy i na przełknięcie takiego tekstu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.