|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Oczyszczanie sokami - jak nie zrobić sobie krzywdy?
Witajcie. Z racji mojej choroby (zapalenie kości) chciałam wziąć się za siebie i oczyścić organizm + uzupełnić witaminy. Wiem, że oczyszczenie może dużo dać, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Dużo się naszukałam na temat soków z warzyw i owoców aż w końcu zwariowałam. Na jednej stronie piszą, żeby pić max 3 szklanki soku z marchwi w tygodniu bo może obciążyć wątrobę, że coś tam się nie wchłonie jak nie dodamy oliwy itd. Czy jest tu ktoś, kto siedzi w tym temacie i ma jakąś (chociażby małą) wiedzę na ten temat? Bo jak tak czytam to się trochę przerażam - tu ktoś dostał gorączki po wypiciu zbyt dużej ilości warzyw, tu kogoś rozbolał mocno brzuch, po kapuście ktoś dostał strasznych wzdęć. Nawet znam przypadek gdzie znajoma piła dużo soków z aronii itp. niby zdrowe a zakwasiła sobie organizm i miała problemy. Jakich zasad należy przestrzegać żeby nie obciążyć sobie wątroby, nerek, nie zakwasić się, nie narobić sobie kamieni nerkowych itd i żeby wszystkie witaminy ładnie się wchłaniały? Jak łączyć warzywa i z czym żeby ich działanie było lepsze? Prosiłabym o jakieś rady bo to cholerne zapalenie ciągle się rozprzestrzenia a wiadomo, ze jedyne co mi lekarz radzi to stos tabletek... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oczyszczanie sokami - jak nie zrobić sobie krzywdy?
Ja bym jednak zaufała lekarzowi. Na pewno będzie wiedział lepiej, niż babki na Wizażu.
Z sokami jest łatwo przesadzić-ludzie wlewają w siebie równowartość kilku kilogramów (!) warzyw/owoców i potem dziwią się, że czują się dziwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety internet to kompalnia bzdur o żywieniu. Wyjaśnij mi w jaki sposób picie dużej ilości soków ma wpływać na detoksykacje organizmu? Pewnie chodzi ci o witaminy i minerały ale te nie maja zbytniego wpływu na tę czynność organizmu.Już chyba raczej picie dużej ilości wody. W telewizji oglądałam taki program, teraz nie pamietam dokladnie jak to wygladalo, ale wyszlo na to ze herbatki oczyszczające i zabiegi oczyszczające organizm to ściema, badali ludzi odzywiajacych sie tak samo pijacych i nie pijacych te herbatki Tak na logikę, to oczyszczanie wątroby można przeprowadzić 1. głodówka(nie dostarczasz nic do organizmu wiec jest tylko wydalanie i wątroba wydala toksyny, ktore kasujesz z organizmu pijac duzo wody) nie wiem czy to dobry sposob, nigdy o nim nie czytałam. 2. Odchudzając się(w tłuszczyku odkłada się dużo toksyn) i jedząc ekologicznie i zdrowo, wtedy dostarczasz o wiele mniej toksyn(niż w takiej przeciętnej diecie) a te ktore są się usuwają.Picie dużej ilości wody(!) Polecam ten sposób, ale takie zywienie jest czasochlonne i stosunkowo drogie, wiec moze poprostu wywaz i staraj sie nie jesc "chemii", mniej cukru i soli i juz Przy zapaleniu kości chyba ważne jest odkwaszenie organizmu, może poczytaj o tym. Żółty ser strasznie zakwasza, potem mięso i produkty zbożowe, mleko jest właściwie neutralne, natomiast warzywa i owoce sa alkalizujace(zasadotwórcz e), wiec zmniejsz moze ilosc miesa i chleba na owoce i warzywa i tyle ![]()
To jest moje prywatne zdanie, zbudowane na moich subiektywnych doświaczeniach. Mogę się mylić. Edytowane przez kleo1991 Czas edycji: 2013-04-05 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Według mnie oczyszczanie to pic na wodę. To, co można zrobić, to po prostu nie obciążać dodatkowo nerek i wątroby, żeby mogły spokojnie wykonywać swoją pracę. Nie jestem też zwolenniczką soków, uważam, że lepiej owoc czy warzywo zjeść i mieć z tego więcej korzyści, np. więcej błonnika.
Marchewkę poleca się spożywać generalnie z tłuszczem, bo witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, czy dotyczy to też prowitaminy A - nie wiem. W tłuszczu organizm podobno odkłada toksyny, które są nierozpuszczalne w wodzie i których nie może tą drogą wydalić. Zalewa je więc w tkance tłuszczowej, gdzie nikomu nie szkodzą. W przypadku szybkiego spalaniu tłuszczu te substancje wydzielają się to krwiobiegu i efekt jest odwrotny od zamierzonego. Raczej nie pomaga to w pozbyciu się toksyn, bo gdyby organizm znał sposób, by to zrobić, zrobiłby to od razu, zamiast upychać je w tkance tłuszczowej. Po kilku dniach głodówki (czy to ścisłej, czy oczyszczaniu sokami) i kryzysie wiele osób odczuwa swego rodzaju euforię i lekkość. Tłumaczą sobie jako efekt oczyszczenia. Najprawdopodobniej jest jednak inaczej, mózg odbiera taką sytuację jako poważne zagrożenie dla życia i stymuluje wydzielanie endorfin, by zatuszować podłe samopoczucie (wywołanego przez odwodnienie i zatrucie śmieciami z tkanki tłuszczowej) oraz zmusić nas do poszukiwania pożywienia. Stąd po kilka dniach jesteśmy pełni energii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja jestem po lekturze Tombaka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Ja właśnie jestem po trzydniowym oczyszczaniu organizmu za pomocą soków xxx i chciałam się z Wam podzielić moimi wrażeniami. Jak, że nigdy nie oczyszczałam organizmu to oczywiście zdecydowałam się na program podstawowy, zakupiłam soki warzywno-owocowe xxx na trzy dni. One różnią od zwykłych soków procesem tworzenia, sami w domu nie jesteśmy w stanie wydobyć z owoców czy warzyw takich właściwości. Pierwszego dnia było najgorzej, bo czułam głód, więc podjadała marchewkę, drugi i trzeci dzień był już lepszy. Soki piłam mniej więcej co dwie godziny w ciągu dnia więc to też trochę mnie zapychało. Po trzech dniach czułam się już fajnie, taka po prostu duuużo lżejsza. Dla mnie takie oczyszczanie jest fajne, bo można poczuć się po nim naprawdę lepiej. Za 3-4 miesiące myślę, że znowu je powtórzę
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-09-01 o 12:03 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
oczyszczanie sokami nie jest dobrym pomysłem ;/
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim czy poza chęcią przeprowadzenia oczyszczenia organizmu jest jakiś inny powód? Tzn źle się czujesz, skąd podejrzenie że takie oczyszczanie ci w czymkolwiek pomoże? Bo jeżeli nic ci nie jest to raczej nie odczujesz żadnych efektów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
uważam że oczyszczanie i wprowadzanie takich drastycznych diet bez konsultacji z dietetykiem jest mało odpowiedzialne
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Moja siostra jest dietetykiem i to ona poleciła mi taki "detoks"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.