Pierwsze objawy porodu... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 09:21   #1
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Pierwsze objawy porodu...

Witam Was

Niewiem czy byl taki watek, przyznaje bez bicia nie szukałam
Zakladam nowy jesli taki jest prosze o polaczenie, nie chodzi mi tu o przebieg całego porodu tlyko pierwsze objawy, pierwsze skurcze, boleści..
Mnie pobolewa brzuch teraz wlasnie jak na okres i plecy cały czas teraz od jakichs 15 minut..

Jak to jest z tymi skurczami ? Kiedy jechac do szpitala? Itd czyli wszystko o samym poczatku porodu

Czekam na wypowiedzi bo jestem ciekawa czy juz niedlugo urodze czy jak..
Stary 2010-07-24, 09:31   #2
Seona
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze objawy porodu...

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Witam Was

Zakladam nowy jesli taki jest prosze o polaczenie, nie chodzi mi tu o przebieg całego porodu tlyko pierwsze objawy, pierwsze skurcze, boleści..
Mnie pobolewa brzuch teraz wlasnie jak na okres i plecy cały czas teraz od jakichs 15 minut..

Jak to jest z tymi skurczami ? Kiedy jechac do szpitala? Itd czyli wszystko o samym poczatku porodu

Było, wyszukiwarka http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=por%F3d

Tam napisz i podbij wątek.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 10:31   #3
xxxkiniaxxx
Raczkowanie

GG do xxxkiniaxxx

A na jakim etapie jesteś...? Tzn który tydzień?
xxxkiniaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 10:53   #4
Monica88
Raczkowanie

GG do Monica88

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Witam Was

Pobolewanie podbrzusza, tak jak podczas miesiączki, oraz ból pleców, mogą pojawiać się na kilkanaście lub kilka dni przed porodem. Są to całkiem normalne objawy, które mągą, ale nie muszą się pojawić. Jeśli nie towarzyszy im nic niepokojącego, jak np. zmniejszona odczuwalność ruchów płodu lub krwawienie, to nie ma sensu jechać do szpitala, bo nawet jeśli okaże sie że masz małe rozwarcie to będziesz tam tylko niepotrzebnie leżeć.
Z całą pewnością powinnaś udać się do szpitala, kiedy będziesz miała regularną czynność skurczową, czyli skurcze co 10 minut przez godzine, od 4- 6 skurczy na godzinie. Jeśli natomiast odpłyną Ci wody płodowe natychmiast jedź na porodówkę Z pewnością poczujesz, "czy to już", ból jest inny niż pobolewanie podbrzusza podczas miesiączki, na pewno będziesz umiała go odróżnić.
Monica88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 11:19   #5
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

W sumie jest 35 tydzien i 6 dni. Czyli mala jeszcze powinna posiedziec troche, tydzien temu mialam miekka szyjke i skrócona wiec dlatego pytam i chcialam poznac opinie innych

Seona dziekuje Wystarczy mi ze poczytam opowiesci innych dziewczyn
Stary 2010-07-24, 15:09   #6
xxxkiniaxxx
Raczkowanie

GG do xxxkiniaxxx

To może być już to Ale na spokojnie, takie rzeczy mogą dziać się też na kilka dni przed porodem Najważniejsze zachować spokój! Buźka

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Monica88 Pokaż wiadomość
Jeśli natomiast odpłyną Ci wody płodowe natychmiast jedź na porodówkę .

Wtedy to konieczność
Stary 2010-07-25, 10:23   #7
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Wiem że może byc juz to, ale na porodowke sie nie wybieram puki skurcze nie beda co 5 minut Albo nie chluną wody Nie mam zamiaru znowu tam przelezec 2 dni w oczekiwaniach

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-25, 14:09   #8
mimiskierka
Raczkowanie

Odnośnie porodu wrzucam żarcik na rozluźnienie

Wynaleziono maszynę przenoszącą podczas porodu część bólu z matki na ojca.Jedna para postanowiła ją wypróbować.
Kobieta rodzi i krzyczy. Lekarz przekręcił pokrętłem i przeniósł 10% bólu na ojca.Patrzy - kobiecie ulżyło, ale ojciec dalej się uśmiecha.
No to dał 40% bólu na ojca. Kobieta juz prawie rozluźniona, a ojciec dalej się uśmiecha.
Zdziwionylekarz dał 100% bólu na ojca. Kobieta zaczęła się uśmiechać, rozluźniłasię już całkiem, zaś ojciec... dalej uśmiechnięty i zadowolony. Poród dalej przebiegał o dziwo gładko....
Po porodzie szczęśliwe małżeństwo wraca do domu. Patrzą,a pod klatką leży martwy listonosz...! <hahaha>
mimiskierka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 22:09   #9
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

mimiskierka no humor to mi poprawiłaś
Stary 2010-07-26, 08:38   #10
xxxkiniaxxx
Raczkowanie

GG do xxxkiniaxxx

Fakt, nie ma co panikować Ja leżałam na patologii 4dni ;/ Nie życzę nikomu tego leżenia i czekania... A to pierwsze dziecko?
Stary 2010-07-26, 08:57   #11
Lenka1000
Rozeznanie

Mnie około północy zaczął falami boleć brzuch, jak przy okresie tylko dużo mocniej. Częstotliwość - 2 razy na godzinę, zaczęły mi sie tez delikatnie saczyć wody płodowe. Około 3 nad ranem pojechałam do szpitala - jak wysiadłam z auta to wody chlusnęły na maksa. O 6.10 Mały był na świecie
Lenka1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-26, 13:39   #12
madziorek175
Raczkowanie

A mi od 15 zaczely sie skurcze tak co 10 min :d ciezko bylo zapamietac co ile sa wiec ja siedzialam przy laptopie i jak byl skurcz to pisalam do meza na gg ze idzie skurcz
;d i mielsimy liste dokladna co ile sa skurcze potem stwierdzialm ze jeszcez nie ajde bo musze zjesc bulke z serem i obejrzec teleexpres i po 17 jak obejrzalam to pojechalam bylam w szpitalu o 18 a w drodze mialam juz co 3 min skurcze ale wody mi nie odeszly a o 22;55 urodzilam coreczke
madziorek175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 18:52   #13
justinak25
Raczkowanie

A ja w pierwszej ciąży skurcze poczułam ok 22, leżałam tak do ok 9 rano całą noc sama, ew w wannie i po przyjeździe do szpitala miałam 7 cm rozwarcia o 14:05 urodziłam córcie, teraz leci mi 35 tydz i ciekawe czy poród też będzie taki dłuuuugi Ale muszę przyznać że woda działała cuda, w tej ciąży też kilka razy w tyg pływam
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 10:24   #14
marlenka0505
Zakorzenienie

Witam, a ja już od niedzieli "rodzę" wszystkie objawy są a akcji porodowej brak wczoraj już tak mnie zwijało wpół że myślałam że na targu urodzę i co 2 dni po terminie i dupa blada Boli mnie w krzyżu, nacisk na krocze, ba nawet skurcze są i wszystko na daremno, jak to wczoraj lekarz powiedział przynajmiej jeszcze 2 dni, rozwarcia prawie wcale i szyjka w 50% skrócona...
Stary 2010-07-28, 14:35   #15
anicag
Przyczajenie

fajnie jest poczytać jak to było u Was, to jest moje pierwsze dziecko,więc chciałabym chociaż trochę psychicznie przygotować się na to, co mnie czeka, termin mam na 11 sierpnia,więc jeszcze trochę czasu i jak na razie oprócz lekkiego bólu pleców w nocy nie mam żadnych objawów, już nie mogę się doczekać
anicag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 05:03   #16
marlenka0505
Zakorzenienie

a ja dalej czekam.... 4 dni po terminie, dziś mega bolą mnie plecy jak na @ i brzuch mi sztywnieje, więc może to będzie dziś...
Stary 2010-07-29, 17:52   #17
anicag
Przyczajenie

marlenka0505 a Twój dzidzuś dużo się rusza?, bo mój wierci się okropnie, a czytałam,że dwa tygodnie przed porodem jak główka wchodzi w kanał rodny to mało wtedy czuję się ruchów dziecka
anicag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 21:48   #18
figurka_21
Przyczajenie

...moj maz poszedl na koncert zostawiajac mnie w domu, stwierdzilam wiec ze na zlosc mu urodze
Wrocil o 1 do domu a ja o 3 nad ranem dostalam pierwsze skorcze pozniej wyplynely wody plodowe i dalej skorcze, o 12.00 wyladowalam w wannie z ciepla woda -> polecam wszystkim przyszlym mamom! pozniej juz z gorki szpital, rozwarcie na 4 cm, i o 17.31 Przemo pojawil sie na swiecie
figurka_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 05:19   #19
marlenka0505
Zakorzenienie

róznie to bywa, są dni że wierci się niemiłosiernie, a są że jst wyciszony... wszystko mnie już boli i mam wrażenie, że zaraz dosłownie się rozsypię...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-30, 10:04   #20
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Moje 1 dziecko to jest dlatego pytam
Ostatnio wyladowalam w szpitalu bo myslalam ze wody sie sączą a wiadomo że jak sie sacza to trzeba do szpitala, a tu falszywy alarm, dzis to samo bylo. Ale juz nigdzie nie jade tym razem, czekam az beda pozadne skurcze

Brzuch mnie podobolewa i plecy jak na okres, dosc mocno ale to przez caly czas, jak pochodze to przechodzi wiec juz niewiem co myslec, czy to juz niedlugo czy jeszcze. Lekarz mi mowil że szyjka jest bardzo krotka i miekka juz ze to niedlugo. Wiec niewiem ile jeszcze :P
Stary 2010-07-30, 10:20   #21
Monica88
Raczkowanie

GG do Monica88

Renatka_2108, piszesz że poczułaś jakby Ci wody odeszły, najprawdopodobniej odszedł Ci tzw "czop śluzowy", który zamyka podczas ciąży wejście do pochwy To może byc juz niedługo ale nie musi

marlenka0505- sztywnieje Ci brzuszek?? To tak zwane skurcze Braxtona- Hicksa, skurcze przepowiadające, które przygotowują macicę do prawidłowej, porodowej czynności skurczowej

3mam za was kciuki dziewczyny
Monica88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 13:50   #22
Mariquita.
Raczkowanie

pewnie zacznie sie jak nie bedziecie sie spodziewac

nie ma sie co doszukiwac, kazda kobieta rodzi inaczej

jak nie mozecie sie doczekac to umyjcie okna, wyszorujcie podlogi - moze troche przyspieszy
Mariquita. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 13:04   #23
justinak25
Raczkowanie

Ja cały czas pracuję w polu, dziś już 20 słojów ogórków zrobiłam, cały dzień w polu, maliny, ogródek, co drugi dzień basen ze starszym dzieckiem . Mąż co 10 dni w domu wiec muszę liczyć na siebie i nie chce mnie popuścić a leci mi 38 tydz, gin powiedział ze szyjka miękka i nic poza tym ze u wieloródki w sumie 37 tydz można rodzić, może jakbym sie położyła i bóli pleców i lenistwa dostała to by sie coś ruszyło ale nie mam takiej możliwości
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 13:27   #24
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Cytat:
Napisane przez Mariquita. Pokaż wiadomość
pewnie zacznie sie jak nie bedziecie sie spodziewac

nie ma sie co doszukiwac, kazda kobieta rodzi inaczej

jak nie mozecie sie doczekac to umyjcie okna, wyszorujcie podlogi - moze troche przyspieszy
Podlogi to ja szoruje co dwa dni :P Sprzatam robie wszystko mimo ze lekarz zabronil bo niby bylo ze urodze przed czasem a tu juz 39 tydzien nie caly.

a co do czopu to mozliwe ze odszedl ale pozniej, nie jak w szpitalu bylam bo w wannie taki glutek mi plywał wiec to chyba to bylo a do szpitala jechalam bo mialam mokre majtki dosc duzo ale taka woda jakby (nie popuscilam napewno )
Stary 2010-08-15, 11:01   #25
sahlma
Rozeznanie

ja jestem 2 dni po terminie i nic się nie dzieje, poza takim strasznym kłuciem wieczorem, nawet zgwałcenie męża w pt nic nie przyspieszyło, czuje tylko ból w kręgosłupie jak długo stoje i dziwny mam humor, ale dziecko tak jak wariowało tak wariuje, szczególnie w nocy, rozpycha się tak, że aż sama się zastanawiam skąd ma tyle siły.... żadnych skurczy, raz może we wtorek i raz w czwartek....

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

czop mi chyba w zeszłym tygodniu odszedł, a ja głupia myślałam, że to wody i pojechałam do szpitala, chcieli mnie tam dwa dni trzymać, w końcu na drugi dzień wyszłam...

sahlma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 21:05   #26
betinaaa23
Raczkowanie

witajcie kochane
jak fajnie sie czyta ten watek....zabralo mi sie na wspomnieniamoge sie podzielic moimi przezyciami....mam za soba 2porodypamietajcie ze napewno nie przegapicie tego momentu i bedziecie wiedzial ze to juzchociaz jak bylam w waszym przypadku to codziennie poczynajac od 8miesiaca rodzilam heheh:P
kazda kobieta jest inna0kazd porod tez i u kazdej moze byc inaczejnie zawsze wody chlusna u mnie to bylo tak z pierwsza corka4dni po terminie ok 22 zaczely sie pierwsze skurczeale nie wiedzialam ze to juz;P nie spalam tylko liczylam co ile co i jak:P 2tyg wczesniej bralo mnie pogotowie na porodowke ale nie bylo na zadnej miejsca i mialam czekac az sie zwolni...a tu nagle skurcze i cala akcja przeszla hihi dlatego jak juz naprawde rodzilam to nie wierzylam-mslalam ze znowu bedzie tak samo;P tak wiec przeczekalam do 9rano-0 5nad ranem pisalam mamie ze mam skurcze co 4-5minut ale brat przeczytal i jej nie przekazal:P poszedl spac:P jak tylko wstala i jej powiedzial momentalnie zadzwonilaskurcze mialam co 2-3minutywrzasnela co robie jeszcze w domu ja na to ze czekam az mi wody odejda heheh krzyczala ze zwariowalam:P no to szybko karetka no i na sygnale mnie wiezlio 11 lezalam na porodowce...niby pecherz przebili ale czesciowo i przekluwali drugi raz...bolalo jak cholera heheh ale wiedzialam ze dam rade...wiedzialam jaka piekna nagrode bede miala za ten bol i wysilekw miedz czasie malej tetno spadalo,wklowali jej w glowke jak byla jeszcze we mnie wielkie igly przypominajace druty na ktorych babcia robila mi sweterek:P mialam miec cesarke bo waska miednice mialam ale probowalismy naturalnie i tak o 16.40 na swiat przyszla moja pierwsza corkaobjawow porodowych wczesniej nie mialam...oprocz bolu plecow....
z drugim dzieckiem to bylo tak
podlogi w domu lsnily:Pokna tez:P nie wspomne ile razy wchodzilam po schodach:P po nich tylko 3dni nie moglam sie ruszac takie mialam zakwasy:P serduszkowalam z mezem ile wlazlo:P ale prawda jest taka ze dzidzia sama wie kiedy wksc:wtedy kied jest gotowa
no ale mialam 3dni przed terminem kontrolna wizyte u lekarzazbadal mnie i powiedzial ze dzis najpozniej jutro urodze;P bylam zdziwiona hihi maz pojechali mi po rzeczyskurcze mialam od dnia poprzedniego ale sie nie nasilaly...myslalam ze to przepowiadajace bo nic nie bolalo tylko brzuszek sie stawialmaz przywiozl mi rzeczy o 15o 16 poczulam pierwszy skurcz...po 3minutach kolejy...po 3nastepny...i znowu po 3....oooj zaczely sie nasilac masakrycznie blyskawicznie...po godzinie odeszly mi wody;P smieszne uczucie...czulam jakbym robila siusiu...takie niekontrolowane...ale wiedzalam ze to wody:Ptakze 16pierwszy skurcz 17wody a 18.18 na swiat przszla moja druga coreczkamam nadzieje ze milo sie czytalomoje porody byly rozniaste ale oba pieknenajpiekniejsze momenty w moim zyciunie bojcie sie niczegogrunt to dobrze sie nastawic i myslec o malenstwiezycze wam szybkich i bezproblemowych rozwiazan
betinaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 07:59   #27
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Betinaaa super mialas porody Oba niespodziewanie A ten drugi to juz wogole , 2 godzinki i po wszystkim , oj tez mi sie tak marzy normalnie A co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Wogole juz niby wg. lekarza mialam urodzic dawno :P A ja dalej siedze i czekam Moze wysiedze do 21 a bardzo bym chciala bo moje urodziny wtedy sa i moj lekarz na dyzurze Jak juz tyle malutka wysiedziała to niech mamusi zrobi prezent i wyskoczy w sobote
Stary 2010-08-16, 08:25   #28
betinaaa23
Raczkowanie

no nie powiem drugi porod byl expresowy az mnie ciekawi ja wygladalby trzeci:P najgorsze w tym wszystkim jest to ze do szpitala mam z domu 40km i balam sie ze nie dojade tym bardziej ze moj mezus jezdzil po calym kraju z towarem:P no i chyba urodzilabym w domu ale na szczescie mial tego dnia wolne i sie udalonawet gdybym rodzic miala w domu to bez wiekszych obaw bo byl ze mna moj tata ktory w domu odbieral porod mojej mamy-kiedy rodzil sie moj mlodszy bratto dopiero wyzsza szkola jazdy hihihi
a ja mysle Renatko ze spokojnie tydzien jeszcze malenka w brzuszku posiedzi skoro to 39tc to ma jeszcze troszke czasunapewno jej tam dobrzejak sie dzis czujesz???pozdrawiam cieplutko
Stary 2010-08-16, 09:47   #29
marlenka0505
Zakorzenienie

a u mnie nie było oznak porodu. urodziłam 9 dni po terminie na szczęście bez wywoływania. Tydzień po terminie miałam zgłosić się do szpitala i też tak zrobiłam. Cały dzień praktycznie tam kwitłam bez żadnej ingerencji lekarzy tylko robili ktg. następnego dnia rano ktg i zero skórczy. Ordynator na obchodzie informuje mnie, że jak nic się nie wydarzy to w środę (trzeci dzień w szpitalu podłączą mi kroplówkę). No i tak sobie w ten wtorek siedzę ze szwagierką (która tam pracuje) pijemy kawkę i coś mnie zaczęło kłóć w dole brzucha... było to koło 10, kłócia sie nasiliły, ja trochę pochodziłam po korytarzu, o 12:30 były już co 2 minuty. Wkońcu szwagierka zmusiła mnie żeby zbadał mnie lekarz, okazało się, że rozwarcie zrobiło się na 4,5 (w poniedziałek było na 1,5 przy przyjęciu) i odesłali mnie na porodówkę. O 13 pojawiłam się na porodówce o 14 syn był na świecie. Wszystko w sumie trwało 4 godziny. Rodziłam na krzesełku porodowym i jak będziecie miały okazję to polecam, mniej wysiłku trzba przy bólach partych. Ja praktycznie do ostatniego momentu poród przechodziłam.

Edytowane przez marlenka0505
Czas edycji: 2010-08-16 o 09:48
marlenka0505 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 07:34   #30
betinaaa23
Raczkowanie

Marlenko to ja ci zazdroszcze spacerowania bo ja sobie tak zaplanowalam a jak przyszlo co do czego to sie nie moglam zbyt ruszac....wstalam z lozka i chcialam sie przejsc ale wrocilam do pokoju bo po drodze mialam kilka konkretnych skurczy w drodze powrotnej jak chcialam sie polozyc wzial mnie skurcz i odeszly wodyja mialam o 16 2cm a po odejsciu wod czyli o 17 7-8cmu mnie przy drugim porodzie wszystko bylo naprawde expresowe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości