|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Fobia przed....praca?
W sumie nie wiem jak to nazwać. Ale może miał ktoś podobny problem. Mam ogromny kłopot ze swoją samoocena w pracy. Boję i stresuje sie kazdym nawet najmniejszym i najprostszym nowym zadaniem. Ostatnio np miałam.... (wiem, część z was teraz wybaluszy oczy; )) przygotować poczęstunek w salce konferencyjnej. W sensie ze rozpakować i rozłożyć ciasteczka, wyjąć filiżanki, szklanki i to w sumie tyle. Po dostaniu info oczywiscie zaraz sie zaczelam stresowac mimo że wiem że nie mam czym...i tak mam zawsze. Każde, nieważne jakie nowe zadanie dosłownie mnie paraliżuje.zaczyna się stres i tysiące myśli, mimo, że jeszcze chyba mi się nie zdarzyło żebym coś źle zrobiła i np za to jakoś oberwala.Nowa praca to jest zawsze dla mnie tragedia - uczenie się nowych rzeczy powoduje ból brzucha po nocach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Fobia przed....praca?
Cytat:
Twój opis to fobia pracy. Znajdź psychoterapeutę w swojej okolicy i zacznij z nim omawiać ten problem. Tu chodzi o jakość Twojego ŻYCIA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
niestety nie. jestem totalnie nijaka - nie mam zadnych zainteresowan. w zasadzie, to moze nadawalabym sie do fizycznej pracy i moze choc troche udaloby mi sie ja polubic tylko sek w tym ze w wiekszosci z nich placa takie pieniadze, ze niewiadomo czy sie smiac czy plakac
![]() czuje sie coraz bardziej jak smiec :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Jakbym o sobie czytala. Tylko ze mnie sie zdarza robic rzeczy zle i za to obrywac, wiec potem ten lek tym bardziej nie znika, a pozniej przez niego dalej robie cos zle i takie bledne kolo. Moja samoocena przez to coraz bardziej lezy, a zycie to ciagly stres bo moze w kolejnej pracy znowu mi podziekuja. Fajnie nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zreszta tu masz moj watek. W sumie nie skupiam sie tam az tak bardzo na swoim leku, ale twoja sytuacja dala mi do myslenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Po przeczytaniu Twojego watku stwierdzam, ze naprawde jestesmy podobne
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
No z tym hr-em to tak tylko rzuciłam, jeśli rzeczywiście jest to takie skomplikowane jak mówisz to możliwe ze byłaby to po prostu kolejna "kariera" w której ponioslabym klęskę ;p. Tak myślałam że też robisz coś podobnego do mnie po tym przygotowywaniu poczęstunku. Hmm z tego co piszesz to przynajmniej sobie w tej pracy jednak radzisz, a ja już czuję że przez moje pomyłki i dopytywanie się sto razy jak coś zrobić niedługo znowu będę musiała szukać kolejnej posady...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Zależy, co dla kogo znaczy minimalna ilość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Pomysł z psychoterapeutą nie jest zły.
Co do szukania pracy - może nie masz zainteresowań, ale musisz mieć jakieś preferencje. Chociażby któreś z dotychczasowych zajęć/zadań były fajniejsze, inne mniej. To mogą być drobiazgi, ale jak sobie je wylistujesz, to będzie Ci łatwiej szukać pracy. Są ludzie, którzy dobrze się czują tylko w pracy, która wygląda zawsze podobnie. Wypisz sobie to, co umiesz, jeśli potrzebujesz to ze szczegółami. Jeśli nie znajdziesz oferty, która oferuje dokładnie taki zakres obowiązków, to prawdopodobnie jesteś w stanie się przyzwyczaić do innych obowiązków, jeśli to będzie np. 10% wszystkich zadań. Może więcej, może mniej, oszacuj sobie na podstawie przeszłości - w końcu co jakiś czas masz jakieś nowe zadanie i je wykonujesz poprawnie. Zawsze możesz przemyśleć, co tak naprawdę jest nowego w tym zadaniu i spróbować sobie to przećwiczyć wcześniej w sposób bezstresowy (np. jak mówiłam prezentację przed ludźmi to ćwiczyłam ją wcześniej w domu "do ściany"). A co do nowych zadań - przygotuj sobie wcześniej plan. Serio, nawet jeśli to są te wspomniane ciastka w sali rozpisz sobie plan na kartce, jeśli potrzebujesz. Wiem, że brzmi głupio, ale jeśli coś wcześniej zaplanujesz to będziesz się mniej stresować i będziesz lepiej przygotowana na nieprzewidziane sytuacje. Aha, Twój lęk w ogóle jest normalny - po prostu u Ciebie jest silniejszy niż przeciętnie, ale każdy się boi nowych zadań. Po prostu większość ludzi nie stresuje się rzeczami w jakimś stopniu podobnymi do tego, co już kiedyś robili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.