Pasztecik sojowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-04-28, 12:01   #1
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile

Pasztecik sojowy


Opakowanie soi gościło u mnie już od ponad miesiąca. A to brak pomysłu, a to brak czasu. Zalałam jakiś tydzień temu szklankę soi, postała tak na parapecie z dwa dni Później przeleżakowała trochę w lodówce i wreście postanowiłam się za nią zabrać

Soja pod wpływem wody pęcznieje. Więc bierzemy szklankę soi i zalewamy wodą, ale pamiętajmy o tym, że należy ją zalać w większym pojemniczku. Odstawiamy na kilka godziń, u mnie to były dwa dni Rezultaty można zobaczyć na pierwszej fotce Soja zaczęła kiełkować w lodówce

Do przygotowania pasztetu potrzebowałam:
- szklanke soi
- 5-6 pieczarek
- cebulę
- 250 gram jogurtu naturalnego
- ugotowane jajko
- przyprawy (ja dosypałam ostrą paprykę, bazylie, oregano i jeszcze jakieś mieszanki przypraw)

1. Narpierw gotujemy soję w wodzie lekko osolonej. Uzbroić się w cierpliwość, bo gotowanie soi aż do miękości to sporo czasu Mi to zajęlo jakieś 2 godzinki
2. Gotujemy jajko na twardo, a na patelni podsmażamy pieczarki i cebulkę.
3. Po ugotowaniu soi miksujemy ją z pieczarkami cebulką, jajkiem i jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy

Fotki:
1 - kiełkująca soja
2 - pasztecik sojowy na później - zamknięty w pojemniczku i wsadzony już do lodówki
3 i 4 - pasztecik w towarzystwie świeżej, ziarnistej bułki, warzywek i pysznej karmelowej herbatki

Życzę smacznego

Edytowane przez Milka19
Czas edycji: 2010-01-17 o 12:12
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 12:11   #2
Atram
xxyy
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
Dot.: Pasztecik sojowy

wyglada przepysznie az zaburczalo mi w brzuszku jak zoabczylam takie pysznosci
napewno skorzystam z Twojego przepisu bo wyglada zdrowo, pozywnie i apetycznie
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo...
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 12:57   #3
Maggie_90
Wtajemniczenie
 
Avatar Maggie_90
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Z Internetu :)
Wiadomości: 2 306
Dot.: Pasztecik sojowy

Ooo z chęcią spróbuję A jak myślisz, dałoby się taki pasztecik zrobić z soczewicy albo ciecierzycy? Tylko to mam w domu jak na razie
__________________
Zapraszam na mój wątek wymiankowy- książki

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 15:37   #4
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
wyglada przepysznie az zaburczalo mi w brzuszku jak zoabczylam takie pysznosci
napewno skorzystam z Twojego przepisu bo wyglada zdrowo, pozywnie i apetycznie
Oj i jest pyszne Pochwal się koniecznie efektami jak coś tam upichcisz

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Ooo z chęcią spróbuję A jak myślisz, dałoby się taki pasztecik zrobić z soczewicy albo ciecierzycy? Tylko to mam w domu jak na razie
Nie mam pojęcia czy wyjdzie Ale coś mi się wydaje, że sprobować warto z tą soczewicą na przykład Jak zrobisz to koniecznie zdaj relacje
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 15:42   #5
Atram
xxyy
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Oj i jest pyszne Pochwal się koniecznie efektami jak coś tam upichcisz
pochwale ale to dopiero po dlugim weekendzie bo narazie pozbywam sie zaspasow zywnosci z lodowki bo w poniedzialek wyjezdzam

a myslisz ze bez tego gotowanego jajka bedzie dobry? bo jajka gotowanego w zyciu nie przelkne
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo...
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 15:46   #6
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
a myslisz ze bez tego gotowanego jajka bedzie dobry? bo jajka gotowanego w zyciu nie przelkne
Ale jak zmiksujesz wszystko z jajkiem to tego jajka wogole nie czuć Smak gdzieś tam się głubi pośród tych przypraw i reszty składników Ale zawsze możesz poeksperymentować, ale jak nie wyjdzie to nie moja wina Tak naprawdę to w takiej pierwotnej wersji to powinno być jeszcze sporo majonezu Ale postanowiłam sobie ten dodatek darować
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 16:04   #7
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Pasztecik sojowy

Milko, bardzo zachęcajacy ten przepis (zwłaszcza dla mnie, wielbicielki soi ) i zdjęcia jakie wiosenne
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-28, 21:53   #8
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez lullaby22 Pokaż wiadomość
Milko, bardzo zachęcajacy ten przepis (zwłaszcza dla mnie, wielbicielki soi ) i zdjęcia jakie wiosenne
Dziękuję Lullu

Zostało mi jeszcze sporo tej soi, więc moze jako wielbicielka polecisz jakiś ciekawy przepisik Może tak soja na słodko
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-29, 07:47   #9
Atram
xxyy
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
Dot.: Pasztecik sojowy

Mleko sojowe

1/2 szkl. soi, 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki miodu

Soję zalać wodą i pozostawić na noc. Rano wylać wodę i przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie dodać na 1 szkl. napęczniałych ziaren 3 szkl. wody i miksować w blenderze do uzyskania konsystnencji śmietany. Otrzymaną miksturę przecedzić przez lnianą ściereczkę. Masę pozostałą na ściereczce ponownie zblendować z 1 szkl. wody i ponownie przecedzić. Otrzymaną serwatkę zagotować przez 15 min. dodając 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii do smaku. Posłodzić miodem dopiero po odstawieniu z ognia, najlepiej tuż przed spożyciem. Mleko sojowe można przechowywać w lodówce przez okres ok. 5 dni.

__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo...
Atram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-29, 16:52   #10
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Pasztecik sojowy

O właśnie, mleko sojowe
Kiedyś już wklejałam na Wizażu takie przepisy:

MLEKO SOJOWE nr 1

1/2 szklanki soi = 1 szklanka namoczonej soi
3 szklanki wody
kilka kropli wanilii
1 łyżka miodu lub 1/2 banana lub jabłko
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel oleju

Namoczyć soję przez noc w 3 szklankach wody. Odcedzić wodę (woda ta jest dobra do podlania kwiatów). Zamrozić soję lub użyć do dalszej części przepisu bez mrożenia. (Niektórzy wolą mleko zrobione z soi, która była po namoczeniu zamrożona. Można namoczyć kilka szklanek soi na raz, zamrozić ją, a gdy jest potrzebna rozmrozić w gorącej wodzie).

1 szklanka wody
1 szklanka namoczonej (lub mrożonej) soi
Miksować razem w blenderze przez 3 minuty, następnie dodać:
4 szklanki wody
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z zawartością wody. Gotować w ten sposób na parze przez 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. Jeśli chcesz użyć z płatkami śniadaniowymi lub do picia, należy dodać pozostałe 4 składniki, jeszcze raz zmiksować i podawać. W lodówce można przechowywać przez ponad 5 dni.


MLEKO SOJOWE nr 2

1 szkl. soi
1/2 szkl. wiórek kokosowych
3 łyżki miodu
3 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli

Zalać soję 5 szklankami wody i pozostawić na noc. Rano przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie podgotowywać ją w 3 szklankach wody z dodatkiem soli i wiórek kokosowych przez 30 minut, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę. Następnie zmiksować soję w blenderze, używając na 1 szklankę ugotowanej soi 1 szklankę wody i 2 łyżki miodu. Miksować tak długo, aż otrzymana masa przyjmie konsystencję śmietany, wówczas dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością soi. Aby wyklarować otrzymane mleko, można je przecedzić przez gazę (niekoniecznie).
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-29, 16:57   #11
kleo14
Zakorzenienie
 
Avatar kleo14
 
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 7 150
Dot.: Pasztecik sojowy

ten pasztet wyglada pysznie musze kiedys zrobic
__________________
Jeden dzień - a na tęsknotę - wiek.
jeden gest - a już orkanów pochód,
jeden krok - a otoś tylko jest
w każdy czas - duch czekający w prochu.
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-29, 19:40   #12
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Dziękuję dziewczyny Jak tylko znajdę chwilkę to na pewno któryś z przepisików wypróbuje

Cytat:
Napisane przez kleo14 Pokaż wiadomość
ten pasztet wyglada pysznie musze kiedys zrobic
Nie tylko wygląda Polecam, bo jest bardzo prosty w przygotowaniu
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-29, 21:37   #13
Martek88
Zadomowienie
 
Avatar Martek88
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
Dot.: Pasztecik sojowy

kanapki wygladaja pyysznie
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 04:44   #14
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez Martek88 Pokaż wiadomość
kanapki wygladaja pyysznie
Dziękuję
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 13:06   #15
Ewelina.
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Lubelszczyzna
Wiadomości: 129
Dot.: Pasztecik sojowy

zrobiłam ten pasztecik..poprostu boski. i nie przykładać do tych kupnych sojowych pasztetów (wydają się takie "chemiczne") juz prawie go nie ma. możnaby zrobić inne kombinacje składników..z koperkiem może.nie myślałam że pasztet robi się tak łatwo!
Ewelina. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-17, 16:47   #16
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez Ewelina. Pokaż wiadomość
zrobiłam ten pasztecik..poprostu boski. i nie przykładać do tych kupnych sojowych pasztetów (wydają się takie "chemiczne") juz prawie go nie ma. możnaby zrobić inne kombinacje składników..z koperkiem może.nie myślałam że pasztet robi się tak łatwo!
Ja ostatnio robiłam ze szczypiorkiem Rzeczywiście jest w przygotowaniu banalnie prosty i do tego z pewnością bardziej naturalny niż te sklepowe
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-21, 21:51   #17
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

jak myslicie, mogę dodać trochę tofu?
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 13:03   #18
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

Up
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 18:09   #19
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Moniczko wydaje mi się, że możesz Najwyżej będzie niezjadalne Ale za pewne wyjdzie dobre i odkryjesz jakieś nowe, dotąd niezkosztowane smaki Koniecznie pochwal się czy smakowało
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-22, 18:14   #20
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

A więc zrobiłam... Tofu w ogóle nie czuć, za to dodałam pomidora i szczypiorek mniaaaaaaam
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 18:56   #21
suzana
Zakorzenienie
 
Avatar suzana
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Jego serce
Wiadomości: 7 389
GG do suzana
Dot.: Pasztecik sojowy

zadam głupie pytanie
czym zmiksowałaś składniki?
bo ja nie mam miksera a tak pysznie wygląda Twój pasztecik
__________________
"Kilka dni nie zmieni Cię w zdobywcę szczytu."

suzana




Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥




suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 20:15   #22
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

Nie wiem czym zrobiła to Milka ale ja użyłam maszynki do mielenia mięsa.
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 07:52   #23
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
A więc zrobiłam... Tofu w ogóle nie czuć, za to dodałam pomidora i szczypiorek mniaaaaaaam
Ciesze się, że smakowało

Cytat:
Napisane przez suzana Pokaż wiadomość
zadam głupie pytanie
czym zmiksowałaś składniki?
bo ja nie mam miksera a tak pysznie wygląda Twój pasztecik
Ja mam termomixa

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
Nie wiem czym zrobiła to Milka ale ja użyłam maszynki do mielenia mięsa.
Można i tak
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 17:09   #24
aniaxxxxx
Zadomowienie
 
Avatar aniaxxxxx
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Walia
Wiadomości: 1 291
Dot.: Pasztecik sojowy

pasztet z soczewicy jest tez pyszny i wydaje m isie ze bardziej delikatniejszy niz z soi... wogole to oba paszteciki robilam i sa wysmienite ( zawsze dodaje cos innego zeby mialy rozne smaczki :P)
pozdrowka
aniaxxxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 10:25   #25
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez aniaxxxxx Pokaż wiadomość
pasztet z soczewicy jest tez pyszny i wydaje m isie ze bardziej delikatniejszy niz z soi... wogole to oba paszteciki robilam i sa wysmienite ( zawsze dodaje cos innego zeby mialy rozne smaczki :P)
pozdrowka
wrzucisz przepis na paztet z soczewicy?
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 05:08   #26
malgosinka
Wtajemniczenie
 
Avatar malgosinka
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 397
Send a message via Skype™ to malgosinka
Dot.: Pasztecik sojowy

Paszecik sojowy czasami kupuję z Gruntpolu bodajże, ale czytając przepis na pewno skuszę się na zrobienie własnego
__________________
Wymiana kosmetyczna
malgosinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 09:06   #27
monyczkaaa
Zakorzenienie
 
Avatar monyczkaaa
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
Dot.: Pasztecik sojowy

Cytat:
Napisane przez malgosinka Pokaż wiadomość
Paszecik sojowy czasami kupuję z Gruntpolu bodajże, ale czytając przepis na pewno skuszę się na zrobienie własnego
Dla mnie te "gotowce" są o wiele gorsze.
__________________
monyczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-26, 09:10   #28
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Smile Dot.: Pasztecik sojowy

Mi w gotowcach przeszkadza to, że są moim zdaniem za bardzo przesolone

Też jestem ciekawa przepisu z soczewicy

Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.