|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() Pasztecik sojowy
Opakowanie soi gościło u mnie już od ponad miesiąca. A to brak pomysłu, a to brak czasu. Zalałam jakiś tydzień temu szklankę soi, postała tak na parapecie z dwa dni
![]() ![]() Soja pod wpływem wody pęcznieje. Więc bierzemy szklankę soi i zalewamy wodą, ale pamiętajmy o tym, że należy ją zalać w większym pojemniczku. Odstawiamy na kilka godziń, u mnie to były dwa dni ![]() ![]() ![]() Do przygotowania pasztetu potrzebowałam: - szklanke soi - 5-6 pieczarek - cebulę - 250 gram jogurtu naturalnego - ugotowane jajko - przyprawy (ja dosypałam ostrą paprykę, bazylie, oregano i jeszcze jakieś mieszanki przypraw ![]() 1. Narpierw gotujemy soję w wodzie lekko osolonej. Uzbroić się w cierpliwość, bo gotowanie soi aż do miękości to sporo czasu ![]() ![]() 2. Gotujemy jajko na twardo, a na patelni podsmażamy pieczarki i cebulkę. 3. Po ugotowaniu soi miksujemy ją z pieczarkami cebulką, jajkiem i jogurtem naturalnym, dodajemy przyprawy ![]() Fotki: 1 - kiełkująca soja ![]() 2 - pasztecik sojowy na później - zamknięty w pojemniczku i wsadzony już do lodówki ![]() 3 i 4 - pasztecik w towarzystwie świeżej, ziarnistej bułki, warzywek i pysznej karmelowej herbatki ![]() Życzę smacznego ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: Pasztecik sojowy
wyglada przepysznie
![]() ![]() napewno skorzystam z Twojego przepisu bo wyglada zdrowo, pozywnie i apetycznie ![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Z Internetu :)
Wiadomości: 2 306
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Ooo z chęcią spróbuję
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Cytat:
![]() ![]() a myslisz ze bez tego gotowanego jajka bedzie dobry? bo jajka gotowanego w zyciu nie przelkne ![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Milko, bardzo zachęcajacy ten przepis (zwłaszcza dla mnie, wielbicielki soi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Mleko sojowe
1/2 szkl. soi, 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki miodu Soję zalać wodą i pozostawić na noc. Rano wylać wodę i przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie dodać na 1 szkl. napęczniałych ziaren 3 szkl. wody i miksować w blenderze do uzyskania konsystnencji śmietany. Otrzymaną miksturę przecedzić przez lnianą ściereczkę. Masę pozostałą na ściereczce ponownie zblendować z 1 szkl. wody i ponownie przecedzić. Otrzymaną serwatkę zagotować przez 15 min. dodając 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii do smaku. Posłodzić miodem dopiero po odstawieniu z ognia, najlepiej tuż przed spożyciem. Mleko sojowe można przechowywać w lodówce przez okres ok. 5 dni. ![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pasztecik sojowy
O właśnie, mleko sojowe
![]() Kiedyś już wklejałam na Wizażu takie przepisy: MLEKO SOJOWE nr 1 1/2 szklanki soi = 1 szklanka namoczonej soi 3 szklanki wody kilka kropli wanilii 1 łyżka miodu lub 1/2 banana lub jabłko 1/2 łyżeczki soli kilka kropel oleju Namoczyć soję przez noc w 3 szklankach wody. Odcedzić wodę (woda ta jest dobra do podlania kwiatów). Zamrozić soję lub użyć do dalszej części przepisu bez mrożenia. (Niektórzy wolą mleko zrobione z soi, która była po namoczeniu zamrożona. Można namoczyć kilka szklanek soi na raz, zamrozić ją, a gdy jest potrzebna rozmrozić w gorącej wodzie). 1 szklanka wody 1 szklanka namoczonej (lub mrożonej) soi Miksować razem w blenderze przez 3 minuty, następnie dodać: 4 szklanki wody Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z zawartością wody. Gotować w ten sposób na parze przez 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. Jeśli chcesz użyć z płatkami śniadaniowymi lub do picia, należy dodać pozostałe 4 składniki, jeszcze raz zmiksować i podawać. W lodówce można przechowywać przez ponad 5 dni. MLEKO SOJOWE nr 2 1 szkl. soi 1/2 szkl. wiórek kokosowych 3 łyżki miodu 3 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli Zalać soję 5 szklankami wody i pozostawić na noc. Rano przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie podgotowywać ją w 3 szklankach wody z dodatkiem soli i wiórek kokosowych przez 30 minut, nie dopuszczając do gotowania. Odcedzić wodę. Następnie zmiksować soję w blenderze, używając na 1 szklankę ugotowanej soi 1 szklankę wody i 2 łyżki miodu. Miksować tak długo, aż otrzymana masa przyjmie konsystencję śmietany, wówczas dodać jeszcze 2 szklanki wody. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością soi. Aby wyklarować otrzymane mleko, można je przecedzić przez gazę (niekoniecznie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 7 150
|
Dot.: Pasztecik sojowy
ten pasztet wyglada pysznie
![]() ![]()
__________________
Jeden dzień - a na tęsknotę - wiek.
jeden gest - a już orkanów pochód, jeden krok - a otoś tylko jest w każdy czas - duch czekający w prochu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
|
Dot.: Pasztecik sojowy
kanapki wygladaja pyysznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Lubelszczyzna
Wiadomości: 129
|
Dot.: Pasztecik sojowy
zrobiłam ten pasztecik..poprostu boski. i nie przykładać do tych kupnych sojowych pasztetów (wydają się takie "chemiczne") juz prawie go nie ma. możnaby zrobić inne kombinacje składników..z koperkiem może.nie myślałam że pasztet robi się tak łatwo!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]()
Moniczko wydaje mi się, że możesz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pasztecik sojowy
zadam głupie pytanie
![]() czym zmiksowałaś składniki? bo ja nie mam miksera a tak pysznie wygląda Twój pasztecik ![]()
__________________
"Kilka dni nie zmieni Cię w zdobywcę szczytu." suzana Kasieńka 06.04.2012r. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Walia
Wiadomości: 1 291
|
Dot.: Pasztecik sojowy
pasztet z soczewicy jest tez pyszny i wydaje m isie ze bardziej delikatniejszy niz z soi... wogole to oba paszteciki robilam i sa wysmienite ( zawsze dodaje cos innego zeby mialy rozne smaczki :P)
pozdrowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Pasztecik sojowy
wrzucisz przepis na paztet z soczewicy?
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Paszecik sojowy czasami kupuję z Gruntpolu bodajże, ale czytając przepis na pewno skuszę się na zrobienie własnego
![]()
__________________
Wymiana kosmetyczna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 7 861
|
Dot.: Pasztecik sojowy
Dla mnie te "gotowce" są o wiele gorsze.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
|
![]()
Mi w gotowcach przeszkadza to, że są moim zdaniem za bardzo przesolone
![]() Też jestem ciekawa przepisu z soczewicy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.