|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 |
Raczkowanie
|
Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy
kończę drugie opakowanie Diane i nie mogę już wyrobić z suchością i swędzeniem! infekcji na pewno nie mam bo śluz jest normalny, ale do cholery aż mi się zrobiła rana od drapania bo w nocy się nie kontroluje!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1802 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1803 |
Raczkowanie
|
odkąd biorę Diane cały czas mam dziwny dyskomfort na całym ciele, jakby coś po mnie łaziło raz tu raz tam ;/ i bardzo szybki cierpną mi ręce, do tego mam zawroty glowy. ale ta suchość i zaczerwienienie mnie dobija. mam hydrocortyzon w maści może pomoże?
![]() znalazłam jeszcze Lactovaginal ale z terminem do czerwca 2009 ![]() Edytowane przez lynx71 Czas edycji: 2010-12-30 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1804 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko napisz jeszcze, z jakiego powodu bierzesz Diane? Na temat hydrocortyzonu to się nie wypowiadam, bo nie używałam nigdy i nie wiem. Lactovaginal po terminie może nie działać. Idź do apteki i zapytaj, na pewno mają tam jakieś probiotyki, kup sobie też to co ci napisałam na suchość skóry i smaruj ciało balsamem - jakoś przepękasz ten miesiąc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1805 |
Raczkowanie
|
Diane biorę bo miałam bardzo bolesne miesiączki do tego nieregularne (25-36 dniowe cykle) a miesiączkuję od 6 lat(mam 17) i przez pierwsze 4 lata miałam regularnie co 29 dni a "zepsułam się" dwa lata temu w styczniu. do tego mam bardzo trądzikową buzię, po kilku złuszczaniach kwasem hialuronowym i czterech kuracjach antybiotykowych.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1806 |
Rozeznanie
|
Ja biorę diane na trądzik od 4 miesięcy. Jestem bardzo zadowolona, trądzik znikł, cera się polepszyła, a początku miałam tylko wysyp przez 2 miesiące pierwsze. teraz jest super, lekarz zalecił mi brać tylko 6 miesięcy, a później przejdę na inne''lzejsze''.
![]() |
#1807 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cyprest - nowe tabletki
Hej.
![]() Mam problemy z trądzikiem, tzn. nie jest on jakoś bardzo nasilony, ale mam pełno takich malutkich g*wienek, których teoretycznie nie widać, ale mnie denerwują, no i mam wągry na całej twarzy. Chciałam właśnie zacząć brać Cyprest, bo stosowałam wiele różnych maści na trądzik, które nie działają, albo działają słabo. I moje pytanie jest takie: wiecie czy dermatolog może przepisać mi te tabletki? Z góry dziękuję za pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1808 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1809 |
Raczkowanie
|
No właśnie stany zapalne też mam. Czasami, ale jak są to... czasami ciężko jest mi wytrzymać, bo w trakcie "wyskakiwania" odczuwam straszny ból. Jeszcze się zastanowię nad tym Cyprestem, bo niestety na izotek jestem ponoć za młoda (mam 15 lat), a reszta, którą wymieniłaś jest dla mnie zbyt ostra. Tzn. izotek też ma silne działanie, ale po odstawieniu tego leku trądzik ustępuje na zawsze lub na kilka lat.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1810 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1811 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bardzo źle wspominam cyprest. brałam rok i początkowo było to remedium na całe zło - cera jak marzenie, piękne włosy, większy biust, cykle jak w zegarku, a krwawienia niemal nieodczuwalne. nie trwało to długo. cera po kilku miesiącach była gorsza niż przed wzięciem tabletek, włosy się przetłuszczały, waga zaczęła wariować, miałam duszności. może to nie były tabletki dla mnie, nie wiem. nie wspomnam ich dobrze...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1812 |
Raczkowanie
|
Dot.: przesunięcie okresu Diane 35
Moje Drogie, mam takie pytanie:
Otóż biorę DIANE 35, jestem aktualnie w 14 dniu cyklu. Chciałabym przesunąć sobie okres tak, by nie mieć go w Walentynki, bo przyjeżdża mój chłopak na parę dni..a akurat wtedy wypada mi okres.. Mam zatem jeszcze ponad miesiąc, by pomanipulować swoim cyklem. Rozważam dwie opcje: 1)Zostało mi 7 tabletek z tego cyklu. Może by tak ich nie brać, czekać na okres, zacząć brać kolejne opakowanie w 21 dniu cyklu? Tylko obawiam się, czy w ciągu tych 14 dni zebrało się na tyle sporo endometrium, by wystąpiło krwawienie.. 2)Wziąć aktualny blister do końca, normalnie mieć okres, a w lutym nie robić przerwy po kolejnym opakowaniu, czyli wziąć dwa bez przerwy.. Jak myślicie, które rozwiązanie jest lepsze? Dodam, że biorę hormony stosunkowo od niedawna i to nie ze względu na antykoncepcję, tylko z powodu zaburzeń hormonalnych. Zatem chciałabym wybrać opcję, która pozostawiałaby najmniej konsekwencji. Dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przechodzi kiedy uzywam masci dla atopowców bo miewam równiez alergie (ale to inna beczka) Wogole to mam takie jazdy czasami po tych tabletkach ze ho hooo ![]()
![]() |
![]() |
#1814 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~
Dziś dostałam receptę na s35 oraz zlecenie badań hormonalnych. Mam je brać pół roku. Wcześniej brałam diane 35 i mycrogynion21- 27 kwietnia wzięłam ostatnią tabletkę. Od tamtej pory miałam 4 razy okres w tym dwa te naturalne (pierwszy jeszcze tabletkowy, później 2 naturalne, a później wywołane tabletkami dufaston czy jakoś tak) od miesiąca mam plamienie i okazało się, że albo muszę zacząć starać się o dziecko, albo z powrotem brać tabletki bo moje jajniki nie pracują normalnie (zespół PCO).
Dostałam też Cyclo3fort na 'bolące żyły' trochę się zdziwiłam, ale teraz już wiem po co to ![]() Mam nadzieję, że zwiększy mi się apetyt i przytaję 7 kg ![]() Mam pytanie czy macie bóle migrenowe po tych tabletkach? czy bardzo boli brzuch przy okresie po nich? czy bardzo powiększa się biust po nich?
![]() |
#1815 |
Raczkowanie
|
Nadszedł mój koniec w tym wątku
![]() Dziś doktorka z Diane35 przestawiła mnie na Novynette... ![]() Tylko jak zobaczyłam różnicę w cenie to się trochę zdenerwowałam... Wychodzi na to, że Diane35 są 3 razy tańsze!
![]() |
#1816 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i Novynette dużo lepiej znosił mój organizm niż Diane ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1817 |
Wtajemniczenie
|
Na d o z.pl (wykropkowuje mi, jak piszę normalnie) są po 24 zł - można zamówić, odbiór jest osobisty w aptece (lista aptek na stronie). Niestety, wiele tabletek nowszej generacji jest droższa - Diane to żadna nowość... Jak ci za drogo wychodzi, zawsze można z ginem pogadać, niektóre tabletki są tańsze (ja biorę teraz Cilest, który kosztuje tyle co Diane).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1818 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1819 |
Raczkowanie
|
A u mnie było wręcz odwrotnie.
![]() |
#1820 |
Rozeznanie
|
Kochane mam problem. Zażywam dianke od 4 miesięcy. Powinnam po krwawieniu w czwartek wziaść tabletkę z nowego opakowania, ale tego nie zrobilam. Nie miałam tabletek. Dziś już je mam i teraz się zastanawiam jak je brać co z tymi trzema dniami które pominęłam?
![]()
![]() |
#1821 |
Wtajemniczenie
|
Możesz nie czekać do miesiączki, ale pamiętaj że nie będziesz teraz zabezpieczona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1822 |
Rozeznanie
|
Nie chce sobie rozregulować organizmu. Jak wezmę dziś tabletkę to po prostu przesunę sobie krwawienie o 3 dni tak?
![]()
![]() |
#1823 |
Wtajemniczenie
|
Tak, krwawienie będziesz miała o 3 dni później niż do tej pory. Jednak ponieważ przerwa pomiędzy kolejnymi opakowaniami była dłuższa niż 7 dni, nie będziesz zabezpieczona (wg ulotki tydzień, ja bym uważała przez co najmniej dwa tygodnie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1824 |
Rozeznanie
|
ja dzis dostalam te tableki za 3 opkowania zaplacilam okolo 12 zl, ale mam pytanie czy faktycznie sie po nich tyje, czy owlosienie sie zmiejsza?
![]() |
#1825 |
Przyczajenie
|
faktycznie cena sie zgadza bo ja tez kupuje w takiej cenia 3 blistry w jednym opakowaniu.... Ja nie przytyłam po nich a nawet trudno mi jest przytyc... co do owłosnienia nie zauwazyłam aby sie zmniejszyło :/
![]() |
#1826 |
Wtajemniczenie
|
ja chyba nawet schudłam :/
![]() |
#1827 |
Zakorzenienie
|
ja własnie kończę 3 opakowanie, przytyłam ok 5 kg. Cera nadal fatalna, owłosienie (nadmierne )się niestety nie zmniejszyło...dam im jeszcze szansę, może na efekty musze dłużej poczekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1828 |
Rozeznanie
|
no mi lekarz powiedziala ze na efekty przy tych tabletkach czesto ystarcza 3 miesiace ale moze sie okazac ze nawet pol roku
![]() |
#1829 |
Wtajemniczenie
|
mi cera się poprawiła, waga stoi, ale patrząc po ciuchach chyba schudłam. Migreny mi wróciły, cycki bolą i są spuchnięte
![]()
![]() |
#1830 | |
Rozeznanie
|
tez dostałam jako antykoncepcje, ale nie bede brac ich, zreszta i tak jestem juz w 7dniu cyklu. A ponadto w ulotce pisze ze nie zaleca sie go jako srodka antykoncepcyjnego http://www.drogapozdrowie.pl/leki/l.57.CYPREST.html oo tutaj piszą.
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- a na trądzik są też inne leki wewnętrzne głównie antybiotyki jak np. tetralysal, są one jednak światłouczulające, więc terapie najlepiej rozpocząc teraz zeby przed latem skończyć. I najlepiej stosować filtry 50. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.