Diane 35 / Cyprest / OC 35 / Syndi 35 - wątek zbiorczy - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-30, 09:10   #1801
lynx71
Raczkowanie

Dot.: Diane35 - wątek zbiorczy

kończę drugie opakowanie Diane i nie mogę już wyrobić z suchością i swędzeniem! infekcji na pewno nie mam bo śluz jest normalny, ale do cholery aż mi się zrobiła rana od drapania bo w nocy się nie kontroluje! pomaga trochę maść z witaminą A. czy któraś z was miała z tym problem?

🎀💜 SPN Nails Team 💜🎀.
lynx71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 10:07   #1802
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hermit Pokaż wiadomość
no niestety, ale skoro bierzesz Diane juz 5 miesiecy (a ogólnie bierze się ją pół roku) to nie liczyłabym na poprawę sama zaczynam jutro trzecie opakowanie, a cera jak była tragiczna - tak jest dalej (pomimo zapewnien ginekologa, ze po drugim opakowaniu widac poprawe), wczesniej brałam Syndi 35 przez cztery miesiace i tez nic. Dobre chociaż to, że u mnie nie wystąpiły skutki uboczne.
Jeśli Syndi ci nie pomogły, to nie liczyłabym na to w przypadku Diane - te tabletki mają taki sam skład, są jedynie produkowane przez różne firmy. Być może to nie hormony są przyczyną twoich problemów z cerą?
Cytat:
Napisane przez lynx71 Pokaż wiadomość
kończę drugie opakowanie Diane i nie mogę już wyrobić z suchością i swędzeniem! infekcji na pewno nie mam bo śluz jest normalny, ale do cholery aż mi się zrobiła rana od drapania bo w nocy się nie kontroluje! pomaga trochę maść z witaminą A. czy któraś z was miała z tym problem?
A suchość i swędzenie czujesz tylko w okolicach intymnych, czy na całym ciele? Jeśli tylko w jednym miejscu, to jednak obstawiałabym infekcję, a jeśli na całym ciele, to zanim pójdziesz do lekarza zacznij łykać tran, witaminę A, które pomogą zachować nawilżenie skóry (jeśli to całe ciało, swędzenie może być gorsze od suchego powietrza jakie teraz mamy). Nie kojarzę, żeby któraś dziewczyna zgłaszała takie objawy jak opisujesz.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 10:50   #1803
lynx71
Raczkowanie

odkąd biorę Diane cały czas mam dziwny dyskomfort na całym ciele, jakby coś po mnie łaziło raz tu raz tam ;/ i bardzo szybki cierpną mi ręce, do tego mam zawroty glowy. ale ta suchość i zaczerwienienie mnie dobija. mam hydrocortyzon w maści może pomoże?
znalazłam jeszcze Lactovaginal ale z terminem do czerwca 2009 cholera siedzę w Belgii do końca stycznia i co ja mam robić!!!!!

🎀💜 SPN Nails Team 💜🎀.

Edytowane przez lynx71
Czas edycji: 2010-12-30 o 11:04
Stary 2010-12-30, 11:38   #1804
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
odkąd biorę Diane cały czas mam dziwny dyskomfort na całym ciele, jakby coś po mnie łaziło raz tu raz tam ;/ i bardzo szybki cierpną mi ręce, do tego mam zawroty glowy. ale ta suchość i zaczerwienienie mnie dobija. mam hydrocortyzon w maści może pomoże?
znalazłam jeszcze Lactovaginal ale z terminem do czerwca 2009 cholera siedzę w Belgii do końca stycznia i co ja mam robić!!!!!
Jeśli naprawdę źle się czujesz, to trudno - odstaw Diane i po powrocie do Polski zgłoś się do lekarza. Nie powinno się tak odstawiać hormonów, ale zawroty głowy i cierpnące ręce (jeśli rzeczywiście kojarzysz je z pigułkami) to niewesołe objawy i ja bym nie ryzykowała. Po odstawieniu spodziewaj się lekkich zawirowań hormonalnych, które jednak wcale nie muszą wystąpić.
Tylko napisz jeszcze, z jakiego powodu bierzesz Diane?
Na temat hydrocortyzonu to się nie wypowiadam, bo nie używałam nigdy i nie wiem. Lactovaginal po terminie może nie działać. Idź do apteki i zapytaj, na pewno mają tam jakieś probiotyki, kup sobie też to co ci napisałam na suchość skóry i smaruj ciało balsamem - jakoś przepękasz ten miesiąc
Stary 2010-12-30, 12:05   #1805
lynx71
Raczkowanie

Diane biorę bo miałam bardzo bolesne miesiączki do tego nieregularne (25-36 dniowe cykle) a miesiączkuję od 6 lat(mam 17) i przez pierwsze 4 lata miałam regularnie co 29 dni a "zepsułam się" dwa lata temu w styczniu. do tego mam bardzo trądzikową buzię, po kilku złuszczaniach kwasem hialuronowym i czterech kuracjach antybiotykowych.

🎀💜 SPN Nails Team 💜🎀.
Stary 2011-01-01, 18:26   #1806
Marseille
Rozeznanie

Ja biorę diane na trądzik od 4 miesięcy. Jestem bardzo zadowolona, trądzik znikł, cera się polepszyła, a początku miałam tylko wysyp przez 2 miesiące pierwsze. teraz jest super, lekarz zalecił mi brać tylko 6 miesięcy, a później przejdę na inne''lzejsze''.
Stary 2011-01-02, 18:59   #1807
Camilly
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Camilly
Dot.: Cyprest - nowe tabletki

Hej.
Mam problemy z trądzikiem, tzn. nie jest on jakoś bardzo nasilony, ale mam pełno takich malutkich g*wienek, których teoretycznie nie widać, ale mnie denerwują, no i mam wągry na całej twarzy. Chciałam właśnie zacząć brać Cyprest, bo stosowałam wiele różnych maści na trądzik, które nie działają, albo działają słabo. I moje pytanie jest takie: wiecie czy dermatolog może przepisać mi te tabletki?

Z góry dziękuję za pomoc.
Camilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 09:20   #1808
_cherry_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Camilly Pokaż wiadomość
Hej.
Mam problemy z trądzikiem, tzn. nie jest on jakoś bardzo nasilony, ale mam pełno takich malutkich g*wienek, których teoretycznie nie widać, ale mnie denerwują, no i mam wągry na całej twarzy. Chciałam właśnie zacząć brać Cyprest, bo stosowałam wiele różnych maści na trądzik, które nie działają, albo działają słabo. I moje pytanie jest takie: wiecie czy dermatolog może przepisać mi te tabletki?

Z góry dziękuję za pomoc.
Tak dermatolog może Ci przepisać te tabletki, ale do ginekologa i tak musisz iść wcześniej żeby stwierdził czy nie ma przeciwwskazań o brania tabsów. Ale wągry od nich nie znikną. Zrobisz jak będziesz uważać, ale z tego co piszesz nie masz stanów zapalnych na buzi takich typwych krost, a cyprest jest przepisywany na trądzik powstający pod wpływem nadmiaru męskich hormonów, co objawia się zmianami trądzikowymi po bokach twarzy, brodzie. Może warto najpierw zrobic badania na poziom androgenów we krwi, bo jeśli hormony masz w porządku to cyprestem możesz sobie tylko zaskodzić a nie pomóc. A na zaskórniki jest wiele sposobów- np złuszczanie peelingami chemicznymi u dermatologia, czy preparatami typu: zorac, atrederm. A jeśli już je przerobiłaś i nic to nie daje to jest jeszcze izotek.
_cherry_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 16:13   #1809
Camilly
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Camilly

No właśnie stany zapalne też mam. Czasami, ale jak są to... czasami ciężko jest mi wytrzymać, bo w trakcie "wyskakiwania" odczuwam straszny ból. Jeszcze się zastanowię nad tym Cyprestem, bo niestety na izotek jestem ponoć za młoda (mam 15 lat), a reszta, którą wymieniłaś jest dla mnie zbyt ostra. Tzn. izotek też ma silne działanie, ale po odstawieniu tego leku trądzik ustępuje na zawsze lub na kilka lat.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
Camilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 07:58   #1810
_cherry_
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie stany zapalne też mam. Czasami, ale jak są to... czasami ciężko jest mi wytrzymać, bo w trakcie "wyskakiwania" odczuwam straszny ból. Jeszcze się zastanowię nad tym Cyprestem, bo niestety na izotek jestem ponoć za młoda (mam 15 lat), a reszta, którą wymieniłaś jest dla mnie zbyt ostra. Tzn. izotek też ma silne działanie, ale po odstawieniu tego leku trądzik ustępuje na zawsze lub na kilka lat.
Jesteś młodziutka, jeszcze się rozwijasz i dopadły Cię "uroki" dojrzewania. Lekarzem nie jestem, ale szczerze wątpię czy którys lekarz by Ci przepisał cyprest w tak młodym wieku, bo jeszcze się rozwijasz. O izoteku dużo czytałam i osoby w Twoim wieku biorą ten lek jeśli nic nie pomaga. Poczytaj może wizażowe forum o doustnych retinoidach lub forum izotek.pl, dziewczyny na pewno polecą dobrego lekarza w okolicy Twojego zamieszkania który zajmuje się prowadzeniem kuracji izotekiem i stwierdzi czy kwalifikujesz się do leczenia albo doradzi inne skuteczne leki.
_cherry_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 08:14   #1811
rnm
Wtajemniczenie

Cytat:
uważam, że szkoda sobie robić bałagan w hormonach. jesteś bardzo młoda i trądzik w zasadzie jest "naturalną" koleją rzeczy. najlepiej oddaj się w ręce dobrego dermatologa, zamiast kombinować z tabletkami. to nie są cukierki...

bardzo źle wspominam cyprest. brałam rok i początkowo było to remedium na całe zło - cera jak marzenie, piękne włosy, większy biust, cykle jak w zegarku, a krwawienia niemal nieodczuwalne. nie trwało to długo. cera po kilku miesiącach była gorsza niż przed wzięciem tabletek, włosy się przetłuszczały, waga zaczęła wariować, miałam duszności. może to nie były tabletki dla mnie, nie wiem. nie wspomnam ich dobrze...

rnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-07, 14:38   #1812
allexa
Raczkowanie

Dot.: przesunięcie okresu Diane 35

Moje Drogie, mam takie pytanie:

Otóż biorę DIANE 35, jestem aktualnie w 14 dniu cyklu. Chciałabym przesunąć sobie okres tak, by nie mieć go w Walentynki, bo przyjeżdża mój chłopak na parę dni..a akurat wtedy wypada mi okres..
Mam zatem jeszcze ponad miesiąc, by pomanipulować swoim cyklem. Rozważam dwie opcje:

1)Zostało mi 7 tabletek z tego cyklu. Może by tak ich nie brać, czekać na okres, zacząć brać kolejne opakowanie w 21 dniu cyklu? Tylko obawiam się, czy w ciągu tych 14 dni zebrało się na tyle sporo endometrium, by wystąpiło krwawienie..
2)Wziąć aktualny blister do końca, normalnie mieć okres, a w lutym nie robić przerwy po kolejnym opakowaniu, czyli wziąć dwa bez przerwy..

Jak myślicie, które rozwiązanie jest lepsze?
Dodam, że biorę hormony stosunkowo od niedawna i to nie ze względu na antykoncepcję, tylko z powodu zaburzeń hormonalnych. Zatem chciałabym wybrać opcję, która pozostawiałaby najmniej konsekwencji.

Dziękuję.
allexa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 21:28   #1813
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
mam to samo, napewno to nie zadna infekcja :/ i tez skonczylam drugie opakowanie.
Przechodzi kiedy uzywam masci dla atopowców bo miewam równiez alergie (ale to inna beczka)
Wogole to mam takie jazdy czasami po tych tabletkach ze ho hooo
Stary 2011-01-13, 17:54   #1814
niqska
Wtajemniczenie

Dot.: ~~Syndi 35-nowa tabletka antykoncepcyjna~~

Dziś dostałam receptę na s35 oraz zlecenie badań hormonalnych. Mam je brać pół roku. Wcześniej brałam diane 35 i mycrogynion21- 27 kwietnia wzięłam ostatnią tabletkę. Od tamtej pory miałam 4 razy okres w tym dwa te naturalne (pierwszy jeszcze tabletkowy, później 2 naturalne, a później wywołane tabletkami dufaston czy jakoś tak) od miesiąca mam plamienie i okazało się, że albo muszę zacząć starać się o dziecko, albo z powrotem brać tabletki bo moje jajniki nie pracują normalnie (zespół PCO).
Dostałam też Cyclo3fort na 'bolące żyły' trochę się zdziwiłam, ale teraz już wiem po co to

Mam nadzieję, że zwiększy mi się apetyt i przytaję 7 kg byłabym prze szczęśliwa.

Mam pytanie
czy macie bóle migrenowe po tych tabletkach?
czy bardzo boli brzuch przy okresie po nich?
czy bardzo powiększa się biust po nich?

niqska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 15:12   #1815
Burzum
Raczkowanie

Nadszedł mój koniec w tym wątku
Dziś doktorka z Diane35 przestawiła mnie na Novynette...
Tylko jak zobaczyłam różnicę w cenie to się trochę zdenerwowałam...
Wychodzi na to, że Diane35 są 3 razy tańsze!
Burzum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 21:24   #1816
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez Burzum Pokaż wiadomość
Nadszedł mój koniec w tym wątku
Dziś doktorka z Diane35 przestawiła mnie na Novynette...
Tylko jak zobaczyłam różnicę w cenie to się trochę zdenerwowałam...
Wychodzi na to, że Diane35 są 3 razy tańsze!
nie wiem z jakiego miasta jesteś,ale ja kupowałam w jednej aptece po 18 zł,
no i Novynette dużo lepiej znosił mój organizm niż Diane
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 21:37   #1817
Nais
Wtajemniczenie

Na d o z.pl (wykropkowuje mi, jak piszę normalnie) są po 24 zł - można zamówić, odbiór jest osobisty w aptece (lista aptek na stronie). Niestety, wiele tabletek nowszej generacji jest droższa - Diane to żadna nowość... Jak ci za drogo wychodzi, zawsze można z ginem pogadać, niektóre tabletki są tańsze (ja biorę teraz Cilest, który kosztuje tyle co Diane).
Stary 2011-01-19, 09:18   #1818
ddiamentowaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niqska Pokaż wiadomość
Dziś dostałam receptę na s35 oraz zlecenie badań hormonalnych. Mam je brać pół roku. Wcześniej brałam diane 35 i mycrogynion21- 27 kwietnia wzięłam ostatnią tabletkę. Od tamtej pory miałam 4 razy okres w tym dwa te naturalne (pierwszy jeszcze tabletkowy, później 2 naturalne, a później wywołane tabletkami dufaston czy jakoś tak) od miesiąca mam plamienie i okazało się, że albo muszę zacząć starać się o dziecko, albo z powrotem brać tabletki bo moje jajniki nie pracują normalnie (zespół PCO).
Dostałam też Cyclo3fort na 'bolące żyły' trochę się zdziwiłam, ale teraz już wiem po co to

Mam nadzieję, że zwiększy mi się apetyt i przytaję 7 kg byłabym prze szczęśliwa.

Mam pytanie
czy macie bóle migrenowe po tych tabletkach?
czy bardzo boli brzuch przy okresie po nich?
czy bardzo powiększa się biust po nich?
JA nie miałam migreny na szczescie po tym, ból brzucha był nie do porownania z tym co wczesniej sie działo.Czuć, że mam okres ale nie biore żadnych leków przeciwbólowych. A co do biustu to mi sie powiekszył choć i tak mialam spory

staram się jeść tak by nie utyć
ddiamentowaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 12:12   #1819
Marika27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
Novynette dużo lepiej znosił mój organizm niż Diane
A u mnie było wręcz odwrotnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-24, 17:31   #1820
Marseille
Rozeznanie

Kochane mam problem. Zażywam dianke od 4 miesięcy. Powinnam po krwawieniu w czwartek wziaść tabletkę z nowego opakowania, ale tego nie zrobilam. Nie miałam tabletek. Dziś już je mam i teraz się zastanawiam jak je brać co z tymi trzema dniami które pominęłam?
Stary 2011-01-24, 18:00   #1821
Nais
Wtajemniczenie

Możesz nie czekać do miesiączki, ale pamiętaj że nie będziesz teraz zabezpieczona.
Stary 2011-01-24, 18:49   #1822
Marseille
Rozeznanie

Nie chce sobie rozregulować organizmu. Jak wezmę dziś tabletkę to po prostu przesunę sobie krwawienie o 3 dni tak?
Stary 2011-01-25, 15:51   #1823
Nais
Wtajemniczenie

Tak, krwawienie będziesz miała o 3 dni później niż do tej pory. Jednak ponieważ przerwa pomiędzy kolejnymi opakowaniami była dłuższa niż 7 dni, nie będziesz zabezpieczona (wg ulotki tydzień, ja bym uważała przez co najmniej dwa tygodnie)
Stary 2011-02-14, 17:39   #1824
Ewka:D:D
Rozeznanie

ja dzis dostalam te tableki za 3 opkowania zaplacilam okolo 12 zl, ale mam pytanie czy faktycznie sie po nich tyje, czy owlosienie sie zmiejsza?

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 11:04   #1825
zabuch
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
ja dzis dostalam te tableki za 3 opkowania zaplacilam okolo 12 zl, ale mam pytanie czy faktycznie sie po nich tyje, czy owlosienie sie zmiejsza?
faktycznie cena sie zgadza bo ja tez kupuje w takiej cenia 3 blistry w jednym opakowaniu.... Ja nie przytyłam po nich a nawet trudno mi jest przytyc... co do owłosnienia nie zauwazyłam aby sie zmniejszyło :/
Stary 2011-02-15, 18:13   #1826
niqska
Wtajemniczenie

ja chyba nawet schudłam :/

Stary 2011-02-17, 10:59   #1827
AsiaW**
Zakorzenienie

ja własnie kończę 3 opakowanie, przytyłam ok 5 kg. Cera nadal fatalna, owłosienie (nadmierne )się niestety nie zmniejszyło...dam im jeszcze szansę, może na efekty musze dłużej poczekać.

AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 16:11   #1828
Ewka:D:D
Rozeznanie

no mi lekarz powiedziala ze na efekty przy tych tabletkach czesto ystarcza 3 miesiace ale moze sie okazac ze nawet pol roku

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 22:13   #1829
niqska
Wtajemniczenie

mi cera się poprawiła, waga stoi, ale patrząc po ciuchach chyba schudłam. Migreny mi wróciły, cycki bolą i są spuchnięte

Stary 2011-02-18, 12:37   #1830
kalae
Rozeznanie

tez dostałam jako antykoncepcje, ale nie bede brac ich, zreszta i tak jestem juz w 7dniu cyklu. A ponadto w ulotce pisze ze nie zaleca sie go jako srodka antykoncepcyjnego http://www.drogapozdrowie.pl/leki/l.57.CYPREST.html oo tutaj piszą.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Ja jak poprzedniczki tez uważam, że za mloda jestes na hormony, twoja gospodarka hormonalna się dopiero kształtuje, wiec nie ma co jej zakłócać hormonami, idź do dermatologa, a z hormonami poczekaj.

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

a na trądzik są też inne leki wewnętrzne głównie antybiotyki jak np. tetralysal, są one jednak światłouczulające, więc terapie najlepiej rozpocząc teraz zeby przed latem skończyć. I najlepiej stosować filtry 50.
kalae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości