|
|
#151 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Trening HIIT
Pingwin pomożesz mi z moim pytaniem?
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
zacznij od 20 minut 2 minuty szybko 2 wolno a potem skracaj czas tj. np. 100s szybko 100w 60 szybko 60 wolno itp.
trening powiniem trwać 20 minut, no chyba, ze jest na granicy 100% HRmax i nazywa sie Tabata
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#153 |
|
Zadomowienie
|
Hmmmm...od 20 minut? A jeśli bym chciałam ćwiczyć Hiit kilka tygodni np. 3 razy w tygodniu to jak powinnam modyfikowac ten trening? Bo chyba nie należy ćwiczyć cały czas tak samo? No i jak to jest z tym skracaniem czasu? Myślałam, że trzeba zaczynać od krotszego czasu, a potem go wydłużać.
|
|
#154 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie.
Mam pytanie do Pingwinka i innych dobrze poinformowanych dziewczyn. Chcialabym zaczac trenowac HIIT(biegi). Dodam, ze jestem poczatkujaca i zalezy mi na zredukowaniu tkanki tluszczowej. Po przeczytaniu calego watku wiem juz, ze nie powinno sie trenowac rano na czczo. U mnie jednak byloby to mozliwe tylko wtedy, bo pracuje po 15 h dzienie, od 10 rano do 1 w nocy. Nie jestem zatem w stanie wstawac 2 godziny wczesniej, aby zjesc posilek, zeby potem moc biegac I tego wlasnie dotyczy moje pytanie:czy wobec tego przyniesie to jakikolwiek efekt, jesli bede trenowac tylko w 2 dni, kiedy mam wolne a w pozostale dni aeroby na czczo? Czy to calkowicie bez sensu? Niestety nie mam mozliwosci zapisania sie na silownie, moglabym jedynie w te 2 dni wolne od pracy w domu cwiczyc z ciezarkami. O diecie pamietam, staram sie nie laczyc ww z tluszczami, bialko, warzywa itd. Po treningu HIIT moze byc np.tunczyk? Niestety, w Holandii, gdzie obecnie mieszkam nie ma NIGDZIE chudego twarogu, nawet w sklepach ze zdrowa zywnoscia, wiec zostaje mi tylko ten tunczyk .Chyba, ze polecilybiscie mi jakas dobra odzywke bialkowa?Ale sie rozpisalam, z gory dziekuje Wam za odpowiedz
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Ja też stosuję trening HIIT, ale tak czytając ten wątek doszłam do wniosku, że źle go robię Wykonuję go na rowerze stacjonarnym 2 x w tygodniu przez 20 min i do tej pory robiłam po 2 min intensywnego pedałowania i 2 min odpoczynku. A tu chodzi chyba o to, żeby w te drugie 2 min dalej pedałować, tylko w wolniejszym tempie....
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
kees 26
moja rada: odzywka białkowa pzred hiit cała porcja i zaraz po normalny posiłek przed aerobami na czczo ( które zdecydowanie odradzam pól porcji odzywki zaraz po normalny posiłek) chudy twaróg to najlepszy posiłek na noc po treningu się nie nadaje, bo się wolno wchłania magrest pedałujesz szybko i wolno, to nie maja być 2 minuty odpoczynku, po jakimś czasie powinnaś zmienić czas np 90 s szybko i 90s wolno itp.
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo do tej pory nawet z 2 min przerwami ledwo zipiałam
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo Ci, Pingwinku, dziekuje za rade
Teraz tylko musze czekac, az pojade do Polski (na szczescie juz wkrotce) i zaopatrze sie w jakas odzywke bialkowa i do dziela!. |
|
|
|
|
#159 |
|
*sportaddict*
|
czy interwały na skakance :
3 min spokojnie, potem 5 interwałów (po 30 sek max, 30 sek spokojnie) i 2-3 minuty spokojnie wystarczą na początek?
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
zdecydowanie lepiej robic 2 minuty wolno i 2 szybkox 5 to daje wiekszego kopa metabolizmowi a potem skracac
|
|
|
|
#161 |
|
*sportaddict*
|
Nie wiem, czy przeżyję, ale spróbuję
![]() Dzięki, Pingwinie
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do tej pory wykonywałam interwały na skakance i myślałam,że z moją kondycją nie jest źle,wczoraj przesiadłam się na rower i szok
Jakoś wytrzymałam do końca,ale byłam o wiele,wiele bardziej zmęczona niż po skakance.Może to wina obciążenia (nie lubię jeździć na lekkich przerzutkach) ,albo trasy (prawie cały czas lekko pod górkę), Jutro kolejny sprawdzian - tym razem będę biegać ,zobaczymy czy wytrzymam W każdym bądź razie doszłam do wniosku,że skakanie na skakance wcale nie jest takie wyczerpujące
|
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
ja zawsze powtarzam, że skakanka to najgorszy wybór, bo intensywnośc jest mała
i nic nie dajke tak po d... jak biegi np. pod górkę
|
|
|
|
#164 |
|
*sportaddict*
|
Niestety u mnie górek niet
Za to pełno krzaków z menelami, co skutecznie zniechęca do biegania ![]() Edit: o matko, jeśli skakanka jest mało intensywna to bieganie hiit by mnie chyba zabiło
|
|
|
|
|
#165 |
|
Wtajemniczenie
|
Wypróbje górki
![]() Pingwinku, czyli 2 minuty pod górke i 2 min z góry, tak ? Na początek mozna zmniejszyc czas do 1 minuty? Czy stopniowo zmniejszac a zacząć od 2 minut? ( w co wątpie )
|
|
#166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2 minuty szybko,2 wolno i tak na zmianę 5x ,żeby było 20 minut Czy pod górkę czy z górki to chyba bez znaczenia Cytat:
|
|
|
|
#167 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Bo nie wiedziałam czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi
Byłam już strasznie śpiąca,bo ja ranny ptaszek jestem,mogę wstać spokojnie rano o przed 5 ,ale od 19 już mi sie spać chce
|
|
|
#169 |
|
*sportaddict*
|
Niestety póki co HIIT 30/30 sek jest max. co mogę wytrzymać
![]() Dzisiaj - 3 min. rozgrzewki skakankowej, 8 interwałów j.w. ![]() I tak jestem z siebie dumna, bo mojej kondycji wieeeeele brakuje do ideału
|
|
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już dzisiaj też po interwałach,ale znowu był rower
Od przyszłego tygodnia TŻ powiedział,że będzie ze mną biegał Trasę już mam ,właśnie takie róźnr górki i pagórki
|
|
|
#171 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest w czym wybierac![]() Ehhh, trudno mi samej robić HIIT biegnąc, moja kumpela jakoś sie do tego nie pali ;/ Co za piękny dzien, u mnie dużo osob biega teraz Ale ja jednak zdecyduje sie na wieczór![]() Oby sie udałooo,bo już nie moge na siebie patrzec eh.
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o czas trwania hiit:
musicie tak rozłożyć sily aby wytrwać te 20 minut, to bardzo ważne - jak ktoś ma słabą kondycję to to może być nawet trucht i człapanie ![]() podczas hiit kondycja się bardzo szybko poprawia
|
|
|
|
#173 |
|
*sportaddict*
|
A czy wtedy nie ma znaczenia, że trucht itp. trwałby wiecej niż część z maksymalnym wysiłkiem?
Aha i jeszcze jedno pytanie, jestem zupełnym laikiem: na sfd czytałam, że niektórzy zaczynają właśnie od interwałów 30/30 sek i zamykają czas ich trwania w 5-10 minutach, a Ty, drogi Pingwinie , piszesz, że powinien trwać 20 minut. Stąd moje pytanie - dlaczego 20?
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Pingwinku mam pytanie,czy po treningu HIIT tak jak i siłowym posiłek ma składać się z ww+białko czy wystarczy samo białko?
Aha,i mam nadzieję,że dobrze rozumiem najpierw zaczynamy 2minuty wolno,potem 2 minuty szybko,i w czasie tych 20 minut mamy skracać do 60sekund wolno i 60szybko tak?
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#175 |
|
♥
|
na czym mozna wykonywac trening hit ?
i co jest najbardziej efektowne ?? |
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
bo 20 minut bardziej podkręca metabolizm niż 5
po hiit wystarczy samo białko vadi trucht i sprint ma trwać tyle samo cały trening sklada się albo z 2 na 2 albo z 60s na 60s albo z każdej innej dowolnej kombinacji każda maszyna, biegi najlepsze są biegi
|
|
|
|
#177 |
|
*sportaddict*
|
Dzięki
![]() PS: nie wiedziałam, że pingwiny to ranne ptaszki ![]() edit: Udało się 20 min HIIT 60/60 sek
Edytowane przez vadi Czas edycji: 2007-04-15 o 14:10 |
|
|
|
|
#178 |
|
Przyczajenie
|
Witam, czy i ja mogłabym prosić o te ćwiczenia ?
I jeszcze taka sprawa, że ja chciałabym schudnąć tak, aby mięśni mi nie przybyło. Czy wykonując trening bez tej białkowej odżywki, ale po posiłku, będą się rozwijać mięśnie? |
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
vadi nigdy nie wstaję później niż o 5, taka uroda
milu mięśnie Ci napewno nie grożą
|
|
|
|
#180 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.

Jakoś wytrzymałam do końca,ale byłam o wiele,wiele bardziej zmęczona niż po skakance.Może to wina obciążenia (nie lubię jeździć na lekkich przerzutkach) ,albo trasy (prawie cały czas lekko pod górkę),