|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4951 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() |
#4952 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich, szczególnie nowych rodziców
![]() Wczoraj wieczorem wróciłem, jak już pisała moja Mama, z pobytu w Częstochowie... Animator to żeśmy się ładnie minęli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a teraz jeszcze zamieszczam swoje najnowsze i najcenniejsze nabytki ![]() ![]() ![]() Dobrej nocy wszystkim ![]()
zdjęcia ze spotkania rodziców adopcyjnych Edytowane przez pita777 Czas edycji: 2008-04-28 o 23:04 Powód: byki, krowy i inne bydło:P |
![]() ![]() |
![]() |
#4953 |
Zakorzenienie
|
pita gratuuluje pięknego listu, a w rysunkach widać całe serce i ogromne zaangazowanie - podeślij mi to na e-mail niech zostanie na fotosiku dla potomności
![]() czy ja dobrze widzę - kolejna paczka - i piłki dla Twoich dziewczynek? jak widze ile piłek wysyłacie to Zambia niedługo będzie potęgą piłki nożnej ![]() dzisiaj postaram się obdarować dziećmi kolejne 10 osób - siostra w nocy przysłała listę dzieci do adopcji
#4954 |
Raczkowanie
|
Dzięki Dla Ciebie J za list, doszedł cały i w porządku
![]() Trzymajcie się ciepło ![]()
#4955 |
Zadomowienie
|
dzięki
![]() ![]() no i przegapiłam spotkanie chatowe... |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 |
Rozeznanie
|
Nic straconego, dzisiaj też tam będziemy. Zapraszamy ........
![]() ![]() Gratuluję wszystkim nowym Rodzicom. Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#4957 |
Zadomowienie
|
DlaCiebieJ dziękujemy za list od naszego synka
![]() ![]() Uściski dla Wszystkich ![]()
![]() |
#4958 |
Wtajemniczenie
|
I ja również dziękuje Dla Ciebie J.
![]() ![]()
#4959 |
Rozeznanie
|
Jolu Dzisiaj dostałem od Ciebie listy od piątki dzieci.Dziękuję,przesyłka przyszła w idealnym stanie. Zeskanuję je i dam rodzinom w najbliższym czasie.
#4960 |
Raczkowanie
|
Czesc Slonka
Dolaczam sie do Was, wczoraj razem z mezem zostalismy oficjalnie opiekunam 7 letniej Salome z Kapirii w Zambi ![]() Chcemy w najblizszym czasie wyslac jakas koperte z babelkami, kupilam juz kolorowe olowki, temperowke i kolorowe dlugopisy, myslalam jeszcze o jakiejs przytulance np Misiu, sukineneczce i moze lizakach. jest to moja pierwsza przesylaka wiec napiszcie czy moze byc. W jaki sposb mozna wyslac wieksza paczke? No i jeszcze jedno pytanie czy list do dziecka pisac po angilesku czy polsku? Buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4961 |
Zakorzenienie
|
Pani Agnieszko,
Mam ogromna prosbe .Otoz mamy paru chorych na spironolactone tabs.Jedna z nich mloda dziewczyna jest na dawce 200mg dziennie.lek ten jest b.drogi tutaj.prosze ,gdyby ktos u siebie w domu znalazl chcby niedokonczone opakowanie lub nawet pare tabletek prosze je pozbierac to sie rowna zycie kilku osob tutaj.Czasami lekarz zmieni leczenie lub osoba umrze a leki zostaja.....moze gdzies w parafii mozna jakos delikatnie to oglosic.....juz teraz b.dziekuje w imieniu naszych chorych z opuchlina brzuszna.pozdrawiam, s.Jozefa
#4962 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4963 |
Raczkowanie
|
Cześć Meeru
![]() ![]() List można też po polsku.... ale lepiej po angielsku, bo wtedy więcej osób jest w stanie go przetłumaczyć na język lokalny. To co szuka Siostra, to jest chyba to: Nazwa preparatu:Spironol Nazwa międzynarodowa:Spironolactonum Wybrane składniki: spironolakton Postać leku:tabletkiKategoria: Układ sercowo-naczyniowy Specjalności:Urologia Kardiologia Działanie:moczopędne działa sodopędnie oszczędza jony potasu Powiązane preparaty handlowe: Spironol 100, tabletki powlekane, 100 mg, 20 szt (POLFA GRODZISK) Spironol, tabletki, 25 mg, 100 szt (POLFA GRODZISK) Spironol, tabletki, 25 mg, 20 szt (POLFA GRODZISK) Zamienniki handlowe:Verospiron, tabletki, 25 mg, 20 szt (RICHTER GEDEON) Lek na receptę. Wskazania Diagnostyka hiperaldosteronizmu pierwotnego. Krótkotrwałe leczenie hiperaldosteronizmu pierwotnego przed planowanym zabiegiem operacyjnym. Długotrwałe leczenie hiperaldosteronizmu pierwotnego u pacjentów z nieoperacyjnym gruczolakiem nadnercza lub pacjentów nie wyrażających zgody na operacje. Leczenie obrzęków spowodowanych hipernatremią u pacjentów z zastoinową niewydolnością krążenia, u których inne leki są nieskuteczne lub przeciwwskazane. Leczenie obrzęków u pacjentów z marskością wątroby (jednocześnie z podawaniem spironolaktonu należy ograniczyć podaż wody i sodu). Leczenie obrzęków u pacjentów z zespołem nerczycowym, gdy leczenie przyczynowe w połączeniu z innymi lekami moczopędnymi i ograniczeniem spożycia soli jest nieskuteczne. Nadciśnienie tętnicze samoistne u pacjentów u których inne leki przeciwnadciśnieniowe są nieskuteczne lub przeciwwskazane. Leczenie odwadniające u pacjentów z niedoborem potasu, gdy inne leki są nieskuteczne lub przeciwwskazane. Zapobieganie wystąpieniu hipokaliemii u pacjentów przyjmujących glikozydy naparstnicy, gdy inne leki zapobiegające hipokaliemii są nieskuteczne lub przeciwwskazane. Sprawdziłem cenę tabletek 100mg - jest to ok.11 zł. za opakowanie. Potrzebna jest tylko recepta. Pytanie do Siostry: Czy to jest ten lek? Ile tego potrzeba? (Wiem, że każda ilość się nie zmarnuje, ale tak na teraz ile trzeba wysłać, żeby starczyło dla obecnie potrzebujących?) Teraz nie dam rady załatwić recepty - dopiero po długim weekendzie. Jeśli ktoś z Was może szybciej (np. w piątek) to dajcie mi znać - zaraz zorganizujemy jakąś wysyłkę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4964 |
Przyczajenie
|
formularz 253 doszedl caly , nic sie nie rozmazalo no i oczywioscie wielka radosc
![]() Mam pytanie - jesli wplace pieniadze np na koze mam wyslac tez mail do siostry czy kogos innego poinformowac? ![]()
#4965 |
Rozeznanie
|
Witam Meeru
![]() ![]() ![]() Co do lekarstwa to ja raczej nie dam rady załatwić bo nie mam żadnego znajomego lekarza, który mógłby pomóc. Nadine jeśli będziesz wpłacać na kózkę wystraczy że w tytule przelewu wpisze "na kozę + imie i nazwisko dziecka" (ewentualnie jeszcze Jego numer) ![]() Mukaa na czacie jesteśmy codziennie więc nic straconego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4966 |
Zakorzenienie
|
Meeru witaj w naszej czarno-białej wielkiej rodzinie
![]() ![]() Nadine tak jak napisała suzi, kiedy chcemy coś dziecku "kupić" to wysyłamy przelew w tytule wpisując w ten sposób : np. 48. Victor Fimaka - sr. spozywcze albo kocyk albo buty, albo na potrzeby rodziny, albo co tam chcesz ![]() jest to najekonomiczniejsze w sprawie leków zapytałam siostrę czy to to co Markos znalazła, wysłałąm tez e-mail do dr Bertranda i s.Franciszki, moze ahamar też cos pomoze w tej sprawie - głównie recept
#4967 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ze swojej strony postaram się także coś załatwić. Pozdrawiam weekendowo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4968 |
Wtajemniczenie
|
W razie czego, jeśli znajdą się recepty, to możemy ogłosić zbiórkę na leki. Ja jedno opakowanko mogę na pewno zasponsorować
![]() Ciekawe czy te zamienniki nie tańsze ![]()
#4969 |
Raczkowanie
|
Razem niech będzie póki co 3 - ja dorzucę się na 2 opakowania - poproszę o nr konta na priv.
![]() |
#4970 |
Raczkowanie
|
MAMA zapytaj Siostrę o cenę tego leku w Zambii. Może wcale nie jest wyższa niż w Polsce. Wtedy zamiast biegać za receptami, kupować tu i wysyłać zrobilibyśmy zrzutkę na koncie s.Józefy. Co innego jeśli ktoś ma już coś takiego w domu - ale to nie jest chyba jakiś popularny i często stosowany w leczeniu domowym specyfik.
I tak jeszcze na marginesie ![]() Tak. Kopernik też była kobietą ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4971 |
Zakorzenienie
|
oj przepraszam Cię, to było niezamierzone Markos
![]() juz podałam siostrze jaka cena tego leku jest w Polsce i czekam na odpowiedź, bo pomyślałam tak samo - wychodzi ok. 5 $ za 20 tabletek to na Zambijskie warunki sporo, jezeli tam jest taka sama cena to oczywiście nie ma co wysyłać tylko przelać siostrze na konto aby mogła je na miejscu kupić. tym czasem Bertrand po niedzieli ma wysłać 10 opakowań ![]() dziękuję Wam za odzew kochani ![]() siostra odpisała, niestety na razie nic na temat ceny Pani Agnieszko -tak to jest ten lek. Dzieki serdecznie. Na Forum bylo pytanie ile tego trzeba...Clementyna polyka 200mg,dziennie,Ci pozostali /czworo -troje 25.mg dziennie kazdy i jeden 50 mg dziennie/Dziekuje serdecznie ,s.Jozefa
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2008-05-01 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4972 |
Raczkowanie
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi
![]() Jeszcze nie wiem jak to forum dziala ale postaram sie szybciutko nadrobic ![]() Niestety ja w lekach nie moge pomoc, ale moge sie dorzucuc do ich kupna ![]() Mam pytanie, dlaczego wejscie do sklepu wymaga ode mnie podania hasla i gdzie je moge zdobyc, a moze to wina mojego kompa ![]() Czy wiadomo kiedy bedzie wysylana nastepna wspolna paczka z Polski? Pozdrawiam wszystkich serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Raczkowanie
|
Witaj Meeru, sklepik jest obecnie przerabiany i stąd te kłopoty z wejściem. Co do paczki z Polski to ja chcę niebawem wysłać, więc to co masz możesz wysłać na adres: Kaja Rabek
ul. Sobieskiego 352C/3b 84-200 Wejherowo A tak przy okazji to witam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4974 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich !!!
Co do leku, to ja mogę załatwić kilka opakowań, nie wiem, 3 może 4. Jak najszybciej postaram się wysłać te leki. Nie wiem zresztą czy sama mam wysłać czy może jest ktoś kto też ma jakieś opakowanie. Możemy wtedy wysłać je razem. Naprawdę, serce się kraja jak się pomyśli czego tam jeszcze brakuje... ![]() Wysyłam kopertę bąbelkową już w poniedziałek do Muluwy (lat 9). Mam nadzieję, że się bardzo ucieszy. Kupiłam kolorowanki, zeszyty, kredki, witaminy. O, a jeszcze spytam- czy w takiej kopercie mogę wysłać małe aluminiowe autka? ![]() Pozdrawiam wszystkich!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4975 |
Zakorzenienie
|
Ja proponuję aby każdy komu uda się zdobyć to lekarstwo wysłała osobno, nie róbmy zbiorowych paczek po kilkanaście opakować tego samego leku.
Na razie ciagle czekam na odpowiedź siostry po ile sa te lekarstwa w Zambii. Iwona - mozesz wszystko wysłać w kopercie bąbelkowej do 2 kg, powyżej jest to juz wtedy paczka a to jest bardzo drogie ![]() tylko żeby zbytnio zawartość koperty nie "latała" ![]() 9 letni chłopiec bardzo sie z autek ucieszy ![]() ze wszystkiego... ciagle barkuje mi na zdjęciach jakie przesyła siostra zabawek , jedynie piłki widać na spotkaniach przy misji, ale jak są to zdjęcia z miejsca gdzie mieszkają dzieci to nic takiego nei widać. Ani rowerków, deskorolek, hulajnogi ... dlatego każda zabawka przez Was wysłana będzie bardzo cenna oczywiście lekka, tak aby koszt przesyłki czegoś ciężkiego nie przewyższył wartości zabawki. magdalena a jak Twoja paczka? powiedz jak z wysyłka, kilka osób chciało dorzucić się do kosztów. Takie wspaniałe zabawki - oby juz były na miejscu i dzieci mogły się nimi bawić ![]()
#4976 |
Zakorzenienie
|
Hej! Jak chcecie recepty to nie ma problemu
![]() Ale mnie tu dawno nie było. Nawet nie próbuję nadrobic zaległości, bo pewnie mój mały szkrab zaraz bedzie mnie wzywał. Aga napisz mi PW- jakos w skrócie co słychać- please. Animator- zbieram dla Ciebie makulaturę. Jakbyś był gdzieś w pobliżu to wpadnij, ale raczej jakoś za tydzień, bo na razie u nas w domu epidemia panuje i nie chcę Cię zarazic. |
![]() ![]() |
![]() |
#4977 |
Rozeznanie
|
MAMA i spytaj może Siostry, czy aktualnie ma ten lek kupiony-bo te od nas to podochodzą najwcześniej za jakieś 2 tygodnie, więc ja brakuje już teraz to nawet gdyby tam był droższy można przelać pieniążki żeby Siostra dostała go od razu, zanim te z Polski dotrą.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4978 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę że siostra ma leki skoro napisała jakie dawki są podawane pacjentom ...
#4979 |
Rozeznanie
|
Siostra napisała jakie dawki są zalecone przez lekarzy i ile tego dziennie potrzebuje, a na jak długo ma leki nie wspomniała, przynajmniej nie w listach zamieszczonych na forum- może mieć tabletki na parę dni skoro prosi o pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4980 |
Zakorzenienie
|
no i jest odpowiedź od siostry :
najczesciej kupujemy z Indii -tansze bo te produkowane przez Anglie sa o wiele drozsze. Za 1 opakowanie Spironolactonu 25 mg /28 tabs/ placimy K 37.000. Dziekuje Wam BAAAAARDZO SERDECZNIE! Pozdrawiam, s.Jozefa przeliczając na złotówki to jest 24 zł - rzeczywiście drogo i to taka mała dawka 25 mg - Markos podał cenę 100 g 12 zł, co prawda za 20 tabl - ale i tak w Polsce taniej. Tak więc kto może niech kupuje - nie będziemy robić wspólnej paczki bo wysyłanie większej ilości tego samego produktu jest ryzykowna a juz na pewno nie lekarstw. Nazwa którą podał Markos jest prawidłowa - takie właśnie lekarstwo jest ptrzebne siostrze. Zna ktoś jakieś forum lekarzy ... Pieniądze też można wysyłać w tytule wpisując "lekarstwa" - tak na przyszłość bo i tak siostra nie dostaje automatycznie wpłacanych pieniędzy ale trwa to dość długo. Pozostaje nam wysyłka - tym bardziej że u nas są tańsze. Jeżeli ktoś może zdobyc recepty a nie ma pieniędzy na wykupienie - proszę zgłaszać o na forum bo są osoby , które ofiarowały się pomóc w tej kwestii.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.