Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-26, 21:52   #4921
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II

i dla wszystkich oczekujących zdanie od siostry :

Mam znowu gromadke dzieci ,moze jutro uda mi sie je przeslac.

a wiecie że nasze dzieci teraz mają ferie do maja?
dlatego ostatnie adopcje są bez zdjęć bo siostra wraz z kierownikiem szkoły wybierała sieroty i półsieroty ale nie było ich w szkole więc na zdjęcia trzeba poczekać
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 07:38   #4922
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Kochani jeśli chodzi o galerię to musicie troszkę poczekać. Niestety siła wyższa.

Witam nowych rodziców Zapraszamy codziennie na nasz CZAT chętnie dowiemy sie czegoś nowego o Was A i wy pewnie zasypiecie nas pytaniami

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 09:10   #4923
AgulaP
Raczkowanie

GG do AgulaP

a ja nie dostałam jeszcze mojego listu
ale to oczekiwanie i tak jest niesamowite... dawno na nic tak nie czekałam, MAMA ma rację takie stopniowe otrzymywaniwe waidomości i poznawanie swoich dzieci ma niesamowitą magię w sobie. Z jednej strony zniosę zaraz jajko a z drugiej to jak już przyjdzie to znowu nie będę mogła długo się niczego spodziewać o dzieciakach więc upajam się tą myślą że już lada dzień w mojej skrzyneczce będzie list z Zambii od Johna i Natashy
Stary 2008-04-27, 10:09   #4924
mamapity
Raczkowanie

Witam wszystkich serdecznie.

Animator-szkoda, że nie napisaleś wcześniej bo Pita 777 pojechal w piątek i o godzinie 19 byl już w Częstochowie.Bylo to spotkanie studentów i nocne czuwanie z soboty na niedziele. Dziś wraca.Wiecej napisze Pita jak wróci.

Pozdrawiam.
mamapity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 10:40   #4925
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bzianka Pokaż wiadomość
Witam wieczorową porą ,czy to możliwe że Gosia spotka każde z naszych dzieci?
Lista jest olbrzymia,ale by było cudownie gdyby mogła się z nimi spotkać ,zrobić
fajne zdjęcia.
Mam taką nadzieję
W ciągu miesiąca Siostra Józefa na pewno będzie się wybierać do tych wszystkich wiosek, domków itp.
Mam tylko zagwozdkę - jak robić fotki, żeby potem wiedzieć które to dziecko na zdjęciu Myślicie że Siostra zna ich wszystkich? Tzn czy zna na tyle żeby ze zdjęć określić że to jest ten a to tamten?

Cytat:
Jeszcze tydzień i mój syn zdaje maturę,czeka mnie niesamowity stres
bzianka - co do matury syna to trzymam mocno kciuki!!!

MAMA - wysłałam Ci w piatek maila...doszedł???
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 11:13   #4926
bzianka
Raczkowanie

witaj Gosia,dzięki że odpowiedziałaś na moje wątpliwości,co do zdjęć niech dzieci napiszą na karteczkach ,np. w kształcie serduszek swoje imię itp.i dopną do koszulek,tak robią dzieci w szkole kiedy zaczynają naukę .Dzięki za życzenia dla syna,moja matura była 23 lata temu ,a czuję się jakby to mnie dotyczyło.Jak twoje prawo jazdy?(o ile pamiętam zaczynałas kurs) Pozdrawiem.
bzianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 11:55   #4927
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
witaj Gosia,dzięki że odpowiedziałaś na moje wątpliwości,co do zdjęć niech dzieci napiszą na karteczkach ,np. w kształcie serduszek swoje imię itp.i dopną do koszulek,tak robią dzieci w szkole kiedy zaczynają naukę .Dzięki za życzenia dla syna,moja matura była 23 lata temu ,a czuję się jakby to mnie dotyczyło.Jak twoje prawo jazdy?(o ile pamiętam zaczynałas kurs) Pozdrawiem.
fantastyczny pomysł z tymi karteczkami z imieniem Gosia tylko zabierz duuuuże karty pamięci
mocne kciuki za syna, dobrze będzie
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 12:39   #4928
gosiakk7
Rozeznanie

Ja jeszcze myślałam, żeby sobie takie karteczki przygotować wcześniej i zanim zrobię zdjęcie dziecka, to najpierw cyknę fotkę karteczce i wtedy porobią mi sie pseudo foldery na karcie

Karty nie będą potrzebne ponieważ planuję wziąć specjalnie na okoliczność cykania fotek laptopa - będę mogła zgrywać foty na kompa i od razu na płytę - będzie to bardziej ekonomiczne Mam tylko nadzieję, że Siostra pozwoli mi raz na jakiś czas podłączyć się z laptopem do prundu

Bzianka - co za pamięć!!!! Jestem pod ogromnym wrażeniem - kurs robię w dalszym ciągu...idzie jak po grudzie, bo często praca (zmianowa) koliduje mi z kursem...ale jakoś to idzie
Stary 2008-04-27, 12:54   #4929
mukaa
Zadomowienie

][/B]B]mama[/B] no na pewno są plusy takiego czekania niedosyt podsyca ciekawość Co dow wiedzy o nas - zamierzam tez napisać co nie co Loveness o mnie i moim synku - ze zdjęciem obowiązkowo

Mam nadzieję, że też będzie ciekawa nas i wyczekiwać od nas wiadomości

gosiak jedziesz do Zambii? Wow! To i moją córę uściskaj! jak byłam mała to marzyłam o wyjeździe na misję... A teraz podziwiam osoby, które na to się decydują! Dzięki nim przynajmniej na odległość można choć trochę poprawić jakoś życia dzieciaków.

Na chata też postaram się wskoczył - tylko kiedy ktoś tam jest? W sensie czy raczej rano czy wieczorami?
mukaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 13:20   #4930
gosiakk7
Rozeznanie

Prędzej wieczorem tam kogoś zastaniesz - 21/22 godz.
czasami nawet Siostra sie tam pojawia

A ja, owszem - wybieram się do Zambii pod koniec sierpnia na miesiąc. I już dni prawie odliczam
Stary 2008-04-27, 15:39   #4931
Mikrejsza
Rozeznanie

słuchajcie, jakie są te wymiary "standardowe" paczek w poczcie polskiej??
chcę w tym tygodniu wysłać 20 kg, a nie chcę żeby mi doliczyli za zły rozmiar... A coś pisaliście o wypełnianiu druczków co jest w środku-to na poczcie specjalny druk dają??

Gosia, może moja paczka dotrze jak będziesz w Zambii to będziesz miała okazję dzieciaczki w Arce pokarmić bo im pyszne i zdrowe kaszki wysyłam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 16:06   #4932
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
MAMA - wysłałam Ci w piatek maila...doszedł???
doszedł i odpisałam

a ty naleśniki trenujesz ?

na poczcie daja karteczke i piszesz że w środku są używane ubrania i zabawki po kilkanaście sztuk oraz " not for sale, for poor ..." jak to było ?

mam gdzieś fotki takiego wypełnionego druczku i komuś przesyłałam takze mozemy ci podasłać
Stary 2008-04-27, 16:43   #4933
gosiakk7
Rozeznanie

ehh...tak myślałam...tylko że ja nic nie mam na maila...coś mi w ten weekend poczta szwankuje

MAMA a możesz wysłac to samo do pracy? Jutro będę to spojrzę.... Byłabym wdzięczna. Albo na priva wizażowego...też powinno być OK.
Stary 2008-04-27, 16:46   #4934
Tesik
Raczkowanie

Witam serdecznie,
Ludzie wielki szacun dla Was, chylę czoła i ogromne za Wasze serca

Od wczoraj, kiedy dowiedziałam się że jestem mamą Clebson Kanyunguprzeglądam to forum (a właściwie jego II część). Dom leży odłogiem, dzieci głodne, mąż w odstawce a ja czytam, czytam i czytam. Doszłam do 40 strony i musze odpocząć aby dać upust emocjom.

Jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem Waszego zaangażowania w sprawę.

Z waszych postów dowiedziałam się bardzo dużo, jednak chciałabym zapytać, co może się przydać 16-letniej pannie? Oczywiście poza podpaskami, o których chłopcy pisali całe elaboraty

Wasze szkraby są malutkie, a mnie przytrafiła się od razu panna na wydaniu, ale mam nadzieję, że doprowadzimy Ją do ukończenia szkoły, a później daj Boże zaopiekujemy się Jej dziećmi (byle nie za szybko)

Pozdrawiam i całuję gorąco, kocham Was
Tesik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 17:00   #4935
gosiakk7
Rozeznanie

Tesik - ja z kolei jestem pod wrażeniem Twojego postu - jest tak pełen pozytywnej energii, że aż uśmiech sam pojawia się na twarzy, jak się go czyta Witamy wśród nas bardzo bardzo serdecznie.
Na chwilę obecną nie mam pomysłu co się może przydać "pannie na wydaniu"
Może jakaś sukienka? Jak przyjdzie mi coś sensownego do głowy to na pewno dam znać.

Pozdrawiam!
Stary 2008-04-27, 18:15   #4936
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Tesik witaj
jak ja lubie czytać e-maile od "nowych"
tak mi sie czasami wydaje ze jest grupka kilkunastu stałych osób i tak sobie gawędzimy a świat wokół żyje swoim życiem ...

ja proponuje ozdoby do włosów, podpaski i moze do paznokci
ciuchów na pewno każdą ilość ale jak wiemy dziewczyny w tym wieku "muszą" być ubrane w to co akurat jest modne - czyli "trendy"
a co teraz jest "trendy" w Zambii to ja niestety nie wiem :/
co do nastolatków to mamy ich w programie całkiem sporo - tylko że ich rodzice adopcyjni tutaj nie piszą
Luba pionierka wizażowego adoptowania ma nastolatka - ale on marzył o materacu i rowerze o ile mi się nie pomieszłay dzieci :/
myślę że cokolwiek byś jej nie wysłała to będzie super bo jest z dalekiej Polski i prezent od serca i będzie ogromnie zadowolona

naszyjniki, łańcuszki, kolczyki i pierścionki oraz przybory szkolne - typu odlotowy długopis, piórnik itp. jeszcze mi teraz wpadły do głowy
Stary 2008-04-27, 18:18   #4937
moria44
Wtajemniczenie

Tesik witaj na naszym forum i gratuluję córci

Skoro ma już 16 lat to pewnie będzie pisać do Ciebie samodzielnie listy więc możesz zapytać ją czego najbardziej potrzebuje. Może rower? Jeśli ma daleko do szkoły to na pewno jej się przyda. A może materac? W przypadku takich prezentów można przesłać pieniążki Siostrze i ona lub któryś z jej pomocników zrobi zakupy dla Twojej córeczki.

A jeśli już chcesz coś wysłać, to środki higieniczne na pewno się przydadzą, kolorowe spinki, gumki, kolorowe chusty (super lekkie ), to tak jak pisała kiedyś mukashana, marzenie każdej dziewczynki w Zambii Jest w czym wybierać Zawsze można skorzystać ze "sklepiku" na stronie www.adopcjaserca.pl

edit:
Heh, widzę, że mnie MAMA wyprzedziła ale nasze "zeznania" się pokrywają hihi to dobry znak

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2008-04-27 o 18:20 Powód: dopisek ;)
moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 18:41   #4938
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
Jeszcze tydzień i mój syn zdaje maturę,czeka mnie niesamowity stres
Mój syn też i ja też mam stres jakbym to ja sam zdawał, a zdawałem w1969 roku, ale syna wcale fakt ten nie rusza. Mówi "Tato spoko, nie martw się"

Cytat:
Napisane przez mamapity Pokaż wiadomość
Witam wszystkich serdecznie.

Animator-szkoda, że nie napisaleś wcześniej bo Pita 777 pojechal w piątek i o godzinie 19 byl już w Częstochowie.Bylo to spotkanie studentów i nocne czuwanie z soboty na niedziele. Dziś wraca.Wiecej napisze Pita jak wróci.

Pozdrawiam.
Witaj Mamo P Taak było tam studenckie czuwanie do 21 w kaplicy a potem poszli na wały a rodzina Arnoldowa przejęła kaplicę do 4tej rano.

Cytat:
Napisane przez Tesik Pokaż wiadomość
Witam serdecznie,
Z waszych postów dowiedziałam się bardzo dużo, jednak chciałabym zapytać, co może się przydać 16-letniej pannie?
Tesik wybierz w sklepiku moskitierę, albo jej kup u nas i wyślij.Jeżeli już ma to na pewno sie przyda innym. Na pewno Ci tez napisze, co jej potrzebne jak Ją spytasz.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 19:15   #4939
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość

na poczcie daja karteczke i piszesz że w środku są używane ubrania i zabawki po kilkanaście sztuk oraz " not for sale, for poor ..." jak to było ?

mam gdzieś fotki takiego wypełnionego druczku i komuś przesyłałam takze mozemy ci podasłać
MAMA to poproszę o wysłanie

Tesik witam cieplutko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 20:18   #4940
mamapity
Raczkowanie

Mikrejsza - taki druczek wypełniony jest i pokazany na 40 str tego wątku w podpisie NewRocka
mamapity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 21:11   #4941
Dla ciebie J.
Rozeznanie

To ja też podpowiem ...
kocyk na zimne noce,moskitiera na komary i zegarek bo trendy...,słodycze bo nie ma,witaminy

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 22:15   #4942
Tesik
Raczkowanie

No i pięknie dziękuję za podpowiedzi

Jutro biorę męża pod pachę i lecimy na pocztę po bąbelkową kopertę (największą, a co), potem przegląd szuflad za apaszkami i bluzkami, zegarek mówicie?, no dobra zobaczymy, witamimy to chyba takie dla dorosłych.

Należałoby jakiś list dołączyć, pewno po angielsku - , trudno się mówi: słowniki do ręki, jakiś bilobil na przypomnienie, dzieci na dywanik - i się napisze.

Tak przy okazji, to mam pytanie - czy któreś z waszych dzieci pochodzi z wioski Seven?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Tesik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 06:41   #4943
mukaa
Zadomowienie

Szkoda że nie załapałam się na tę 20kg paczkę. Bo mam ubranek po synku trochę - takich bodziaków z krótkim rękawkiem (tylko poszukać muszę bo matka moja gdzieś zachomikowała ). Moskitierę mam do wózka - tylko hmm czy tam mają wózki????

gosiak
a na jakiej zasadzie tam jedziesz? sama sobie to załatwiałaś?

zapewne była już odpowiedź w tym wątku ale niestety nie mam jak go przeczytać jak wygląda taka nauka dziecka? podstawowka i dalej też? jakie ma szanse potem z tego skorzystać - w sensie praca jakaś? i czy mają zamiar tam w Zambii zostawać czy wyjechać gdzieś?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 09:48   #4944
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mukaa Pokaż wiadomość
Szkoda że nie załapałam się na tę 20kg paczkę. Bo mam ubranek po synku trochę - takich bodziaków z krótkim rękawkiem (tylko poszukać muszę bo matka moja gdzieś zachomikowała ). Moskitierę mam do wózka - tylko hmm czy tam mają wózki????

gosiak
a na jakiej zasadzie tam jedziesz? sama sobie to załatwiałaś?

zapewne była już odpowiedź w tym wątku ale niestety nie mam jak go przeczytać jak wygląda taka nauka dziecka? podstawowka i dalej też? jakie ma szanse potem z tego skorzystać - w sensie praca jakaś? i czy mają zamiar tam w Zambii zostawać czy wyjechać gdzieś?
Kajarabek robi też wielgacjną pakę Dołóż się, na pewno Cię przyjmie

Gosiakk jedzie na zasadzie wolontariatu. Gosiakk pomysł z serduszkami z imieniem i nazwiskiem na koszulce super Można zrobić przed wyjazdem Bierz się do roboty
Albo jak będziesz robić zdjęcia to na kartce sobie notować zdj.1 - imię i nazwisko dziecka i później podpisywać.

Poziom w szkołach jest bardzo niski Ale zawsze jest szansa na wybicie się dziecka i po podstawówce idzie do lepszej szkoły z internatem Jest tu parę takich dzieci.

Najważniejsze jest to, że takie dziecko może i zostanie u siebie w wiosce będzie uprawiało nadal pole, ale już będzie mogło samodzielnie się podpisać, będzie potrafiło utrzymać się, np. może sprzedać część swoich upraw (Siostra pisała że Mpnashya i okolice to okręg rolniczy i ziemia jest urodzajna), będzie bardziej zaradne, "oświecone" itp.

Dopisuję wszystkie Mamy do listy!

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 09:56   #4945
mukaa
Zadomowienie

Póki galeria działała jeszcze to widziałam że tu sporo rodzin z Zabrza. Ja też stąd jestem. To może by paczkę zabrzańską skombinować - zawsze taniej niż przesyłanie (a szczerze mówiąc to ja w życiu paczki nie nadałam i nie bardzo wiem jak się za to zabrać )

seona zawsze lepiej choć trochę nauki liznąć... Na pewno kiedyś się im to przyda...

Pytanie z innej beczki; jak czyta się nazwę tej miejscowości???? bo ja sobię od dwóch dni język łamię i to jest ponad moje możliwości
Stary 2008-04-28, 10:56   #4946
moria44
Wtajemniczenie

Ja czytam "mpanszja" ze słabo słyszalnym "m" na początku

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 12:09   #4947
Ażurek
Raczkowanie

GG do Ażurek

no to chwalę się: mam już list od Chanvasa nie mogę opowiedzieć jak się cieszę, przeżycie ogromne. muszę ostro przypominać sobie angielski, bo inaczej z dzieckiem nie porozmawiam:con fused:
w załączeniu liścik, cieszcie się ze mną
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1 list zmniejszony.jpg (66,0 KB, 26 załadowań)
Ażurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 16:21   #4948
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mamapity Pokaż wiadomość
Mikrejsza - taki druczek wypełniony jest i pokazany na 40 str tego wątku w podpisie NewRocka
a dziękuję jej, NerRock wysyłał priorytetem i w pierwszej chwili jak spojrzałam na cenę to prawie zawału dostałam, ale potem sprawdziłam cennik i jakoś się trzymam
no to ja mam już praktycznie paczkę zapakowaną, jeszcze tylko muszę list nasmarować i jutro wysyłam ja wysłałam dla Caciousa ładny plecak-bo będzie szedł do 1 klasy, dla Esther lalkę, dla obojga kolorowanki, kaszki ryżowe smakowe, cukierki, kakao, płatki czekoladowe śniadaniowe, budynie itp, z tych rzeczy żywieniowych jest oczywiście część dla Arki Noego/szpitala. A i dla obojga malców wysyłam takie fajne szczoteczki do zębów i pasty dla dzieci
powiedzcie mi, czy chłopiec idący do 1 klasy będzie jeszcze kolorował kolorowanki? pomyślałam że to takie ogólnorozwojowe, ale nie chcę go jakoś urazić a mam problem z prezentami dla niego
a i jeszcze dla ich mamusi podpaski dołożyłam-jak tam takie drogie to niech lecą, tym bardziej że nie są ciężkie ...
Stary 2008-04-28, 18:14   #4949
Iwona g
Przyczajenie

Witam wszystkich!!!
Jestem mamą super chłopca. Ma 9 lat i nazywa się Muluwa Zulu.

Jestem bardzo szczęśliwa. Dzisiaj zajrzałam na pocztę i nie mogłam uwierzyć- wiadomość od Adopcji serca! hurra!
Cały dzień już siedziałam na stronie internetowej i wszystko czytałam ponownie.
Czekałam od lutego i się doczekałam.
Właśnie robię listę rzeczy które kupię żeby wysłać paczkę.

Myślę że będę tu do Was często zaglądała i dzieliła się swoimi wrażeniami.

Może mi podpowiecie co mogę wysłać 9-letniemu chłopcu oprócz tego wszystkiego co jest napisane na stronie internetowej? Macie więcej doświadczenia niż ja, początkująca. Dziękuję z góry za wszelkie informacje.
Iwona g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 18:53   #4950
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez mukaa Pokaż wiadomość

Pytanie z innej beczki; jak czyta się nazwę tej miejscowości???? bo ja sobię od dwóch dni język łamię i to jest ponad moje możliwości
nie umiem tego zapisać fonetycznymi znakami ale faktycznie jak siostra wymawiała to "m" na początku nie było słychać cos w rodzaju "Panśa"
Cytat:
Napisane przez Mikrejsza Pokaż wiadomość
powiedzcie mi, czy chłopiec idący do 1 klasy będzie jeszcze kolorował kolorowanki? pomyślałam że to takie ogólnorozwojowe, ale nie chcę go jakoś urazić a mam problem z prezentami dla niego
a i jeszcze dla ich mamusi podpaski dołożyłam-jak tam takie drogie to niech lecą, tym bardziej że nie są ciężkie ...
tak jak najbardziej będzie kolorował nawet i starszy, kolorowanki mają bardzo duże znaczenie ogólnorozwojowe , kiedys na forum Seona nam tłumaczyła wszystko co i jak od fachowej strony jak ważne jest rysowanie przez dzieci także instynkt macierzyński bardzo dobrze Ci podopwiedział
i bardzo miło z Twojej strony że o pamiętałaś o jego Mamie

Cytat:
Napisane przez Iwona g Pokaż wiadomość

Może mi podpowiecie co mogę wysłać 9-letniemu chłopcu oprócz tego wszystkiego co jest napisane na stronie internetowej? Macie więcej doświadczenia niż ja, początkująca. Dziękuję z góry za wszelkie informacje.

Przede wszystkim autko - bo jak zobaczyłam te autka robione samodzielnie przez chłopców z drutu ...
piłka - pompki siostra ma
kredki i kolorowanki też oczywiście
bluzeczka
spodenki, skarpetki, kocyk, moskiteira, vibowit,

qrde, przez Was i ja zaczełam namawiać do robienia paczek a to przecież kompletnie nieekonomiczne bo wszystko mozna przecież kupić na miejscu

sprawdź czy nie masz już tego wszystkiego w domu i wtedy zapłacisz za wysyłkę

a jeszcze odnośnie tamtejszej edukacji - to mamy nie tylko uczni w szkole średniej ale i studentów - np. Pan Elias - list i dyplom na fotosiku - link na stronie
a kilka osób jeszcze szykuje sie do egzaminów

edit:
na czacie rozpoczął się dyżur
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości