|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#572 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I strasznie fajnie że jesteś witaj,mam nadzieję,że po przeczytaniu naszej strony www.adopcjaserca.pl to już wszystko wiesz,jak nie daj znać a pomogę ![]() wysłać mozna wszystko co i naszym dzieciom i tp sie przydaje a nam zbywa,bo jak wiadomo kupowanie jest nieopłacalne(to tak formalnie dla zasady ale jaka frajda ups) Cytat:
![]() [quote=m-r-u;5542301]Co do tłumaczeń, jeżeli macie możliwość przeskanowania/przesłania treści na maila, to oferuję swoją pomoc (ang-pl-ang), jako, że niestety przed komputerem spędzam całe dnie to mogę w tej kwestii pomagać dość na bieżąco[quote] Ja zapamietam i jakby ktos chciał z tłumaczeniem bardzo chętnie skorzystam i zeskanuję,skoro moge pomóc przy wysyłce. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Wtajemniczenie
|
a ja chcialam tylko napisac, ze mamy nastepna osobe na nasze spotkanie w Warszawie - Age, wiec Jolu nie bedziemy same
![]()
#574 |
Rozeznanie
|
Jaka Agę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#575 |
Wtajemniczenie
|
Kolejna mame
![]()
#576 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a ty czemu nie na czacie? m-r-u tez na czat zapraszamy. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#578 |
Raczkowanie
|
A ja zakupiłam dziś materiały do wyrobu biżuterii. Jak tylko je dostanę, biorę sie do roboty... Mówiłam juz MAMIE, że pójdą na allegro dla naszych dzieci... może tych uzdolnionych???
#579 |
Raczkowanie
|
"Wystarczy żeby dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje ..."
Musiałam szybko zapisać, by nie zapomnieć, a to najlepsze miejsce na takie zdanie. Pewnie niektórzy z Was oglądali teraz film "Łzy słońca" - w końcu jest o naszej kochanej Afryce - ale jakże innej, mam nadzieję, że to tylko film i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością... |
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
Wasze zaangażowanie robi ogromne wrażenie i jest chyba zaraźliwe ![]() Pod moją opiekę trafił bardzo sympatyczny nastolatek. Widziałam w galerii kilkoro dzieci o nazwisku PHIRI. Ma więc liczne rodzeństwo, bliskich krewnych, albo to taki nasz "kowalski"? Czy ktoś z czytających również opiekuje się dzieckiem o tym nazwisku? Ponieważ to już duży chłopiec, myślę że radość sprawi mu rower, byłby to też praktyczny zakup, jeśli nie ma. Najlepiej chyba używany? Macie doświadczenie, możecie mi coś poradzić w tej kwestii? Pozdrawiam Andzelika |
![]() ![]() |
![]() |
#581 |
Raczkowanie
|
Jej, nie było mnie raptem tydzień, ciągle gdzieś mnie nosi, a tu tyle stron - mam z 10 stron do nadrobienia. Nie daję rady czytać, bo studia, obowiązki, ale nadrobię, obiecuję i spróbuję się nieco aktywniej włączyć w życie forum - choć to może być trudne...
A z tym powyższym cytatem to tak trochę wyskoczyłam jak Filip z konopii, ale napisałam jak tylko to usłyszałam na koniec filmu... Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie, dobrej nocy życzę |
![]() ![]() |
![]() |
#582 | |
Raczkowanie
|
yedanna- gratuluję
![]() ![]() angela_anaconda - i Tobie też gratuluję ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#583 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A film ogladalam. Jeden z lepszych. Ja polecam zobaczyć Krwawy diament. Tez o Afryce. angela_anaconda gratuluje !!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#584 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#585 | ||
Zakorzenienie
|
Raz jeszcze - Gratulacje!
Fajny ten malec, minę na zdjęciu ma bardzo bojową ![]() Cytat:
Ja, a raczej my (tzn ja i mąż ![]() Siostra mówiła że to bardzo popularne tam nazwisko. Ale mozliwe, że nasze dzieci sa spokrewnione. Wydaje mi sie, że jeszcze jakas szkoła ma pod opieką dziecko o tym nazwisku, chyba szkoła z Jastrzębia. Cytat:
![]() Chyba jedyna możliwość to zakupic na miejscu, bo przesyłka to nie wiem jak miałaby wyglądać. A z drugiej strony nie wiem jak to jest na miejscu z rowerami a przede wszystkim czy sa przydatne.
![]() |
#586 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o rower to ja pamiętam, że któraś z dziewczyn chciała kupić rower dla swojego podopiecznego. Ale wolała sie upewnić. I okazało się że chłopak poprosił o materac bo nie miał na czym spać. Przyznać się czyja pociecha to była
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale masz racje, przypomniało mi się, że było cos takiego. I potem wywiązała sie rozmowa na ten temat, że nasze dzieci nie mają często podstawowych rzeczy ![]()
![]() |
#588 | |
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie
![]() ![]() Cytat:
Na spotkaniu w Jastrzębiu siostra opowiadała o chłopcu kóremu też ktoś chciał zafundować rower, ale on wybrał koc czy coś podobnego. Może najlepiej niech sam sobie wybierze co chce. No i zanim zdążyłem napisać już mnie prześcignięto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#589 | |
Wtajemniczenie
|
lapinet tu masz info o spotkaniu w Warszawie
Cytat:
![]() |
#590 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli zagląda a nie pisze to serdeczne pozdrowienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#591 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
znowu lata po sklepach ![]() ![]() nie ma przypadków ![]() witaj ![]() Cytat:
![]() za banknot który ponownie zostawiłeś do licytacji juz któryś raz i ktoś jeszcze nie pamiętam ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wielkie dzięki kochana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() rower to chyba luksusowy towar, ale zależy gdzie kto mieszka czy są drogi przejezdne, ale na rower to raczej tak, juz zapytałam o to siostrę i czekam na odpowiedź ![]() ufff dotarłam do końca ![]()
![]() |
#592 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rowery są do kupienia i są baaaaaardzo przydatne. Świetny pomysł. Dla takiego nastoletniego chłopaka to idealny prezent. Można je kupić w miarę tanio na Kamwali tzn na targowisku w Lusace , gdzie większość sklepów prowadzą Hindusi i maja towar made in China. Oczywiście kupić można gdziekolwiek, ale tam jest tanio, a na takie potrzeby jak dojechanie do szkoły czy do sąsiedniej wioski to w zupełności wystarczy. Myśmy nieraz wozili z Lusaki do Lufubu rowery jako np zapłatę za pracę. Mogę się dowiedzieć ile teraz kosztują. Oczywiście może byc tak, że akurat On nie chce roweru, bo woli chodzić pieszo ![]() edit: juz wiem: średniej klasy rower kosztuje 300.000-400.000 Kwacha. A dolar teraz stoi w granicach 4000 Kwacha , więc na taki rower trzebaby wyłożyć 100 $ Mam wieści o mojej Sylvii!! Świetnie się uczy i pnie się po szczeblach kariery ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#593 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
np. wczoraj ustaliliśmy, że robimy paczkę na święta - i wysyłamy ją (jeśli się sprężymy) już przy okazji tego spotkania. czyli: na spotkanie proszę zabrać także rzeczy do paczki + kasę na nią ;> paczka priorytetowa (!) 20 kg kosztuje 475 zł, więc 23,75 zł kilogram (lżejsza paczka = więcej zł za kg, nie wiem ile kg nam wyjdzie) więc: jak ktoś ma rzeczy do wysłania NA ŚWIĘTA, to zapraszam to TEJ paczki, a kto ma rzeczy które mogą dojść na wiosnę, to Nutka zaprasza do wysyłania tych rzeczy do jej paczek :) Na czacie padło m.in. hasło o założeniu biblioteki w Mpanshya, zatem potrzebujemy książek w języku angielskim. Ja już 4 książki wysłałem do Nutki, pewnie jeszcze jakieś pozbieram, i jak Wy macie w domu jakieś to też przemyślcie temat ;) Wczoraj mój znajomy sprawdził w hurtowni - ma książki z literaturą klasyczną z serii Penguin po 7,80 zł - zaoferował się, że może kupić (zasponsorować) ich z 10 sztuk, ale różnych tytułów jest ze 25 (dziś-jutro ma zrobić zdjęcie, to wybierzemy te tytuły). A może byśmy zrobili zrzutkę i kupiłby każdego tytułu po jednej? Pomyślcie. Zajrzyjcie też do bibliotek w Waszych miastach. Sporo bibliotek sprzedaje książki, tzn. stoi taki regał zaraz przy wejściu, z napisem "książki po 1 zł", a czasem nawet "dary od czytelników" (czytaj: darmowe). Warto poszukać, czasem trafiają się książki po angielsku. Czasem są nowe. Nawet można porozmawiać z panią bibliotekarką, może mają jakieś książki na zbyciu, a może z kolejnych darów od czytelników odda jakąś książkę na misję?
![]() |
#594 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
dzięki Cytat:
Zupełnie nie wiem natomiast, jak się zabrać za rower, tak jak Ty sądzę że najlepiej tam, w Zambii kupić. Wykombinowałam, że zawsze to jakiś środek transportu jest, mógłby coś podwieźć, zawieźć, "skoczyć po piwo" i parę groszy za przysługę by dostał. Nie znam jednak tamtejszych realiów, moje rozumowanie może być całkowicie błędne, a chłopiec za ten rower zostanie np. pobity. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Różne są sytuacje, może rzeczywiście koc czy materac był potrzebniejszy, jeśli chłopiec wyjeżdżał do szkoły. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#595 |
Zakorzenienie
|
angela pow. mukashana odpowiedziała ci odnośnie roweru, a moze on juz ma ?
Rock a musicie priorytetem wysyłać, siostra zemdleje jak zobaczy że chcecie dać poczcie tyle forsy ![]() ![]() dr Bertrand potwierdził swoja obecność w niedzielę o paczce też mu powiedziałam ![]() no i jakby ktoś zasłabł z wrażenia to pomoc medyczna będzie na miejscu ![]()
#596 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak się zabrać? Zwyczajnie. Zapytać Siostry czy wg niej to dobry pomysł akurat dla tego chłopca i czy będzie miała możliwość gdzieś taki rower kupić. Potem przesyłasz pieniązki a siostra kupuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#597 |
Przyczajenie
|
mukashana!
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź, mam już więc pomysł na świąteczny prezent. Jeśli nie zechce roweru trudno, odsprzeda, wymieni lub rower zostanie u siostry, myślę że się nie zmarnuje. Mam nadzieję że siostra J. nie będzie miała problemu z kupnem. Pozdrawiam A. Edytowane przez angela_anaconda Czas edycji: 2007-10-17 o 10:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#598 |
Rozeznanie
|
tereska tak zarządziła :) że chce coś wysłać dla Alice na święta (zapłaci za do 5 kg), no i wtedy ktoś zapytał, czy może się dołączyć, i... :)
#599 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#600 |
Rozeznanie
|
aha - osoby z Warszawy proszę o pomoc w rozwieszaniu plakatów o spotkaniu :)
żeby dostać plakat, proszę o podawanie swojego maila na pw, albo napisanie do _MAMY_ lub jaroszani - też mają plakaty i mogą Wam wysłać (wysyłajcie .pdf) - mnie teraz nie ma do 14:30 :) plakat jest A4, czyli: otworzyć .pdf i wydrukować :) (nic nie trzeba ustawiać, zmieniać...) UWAGA: plakaty można wieszać tylko na tablicach ogłoszeń + tam gdzie pozwolą, np. w sklepie na szybie od wewnątrz, w bibliotece, na tablicy przy wodzie oligoceńskiej, itp. Wieszanie na latarniach grozi mandatem od Straży Miejskiej! edit: doszła przesyłka od Agi _MAMY_ z pocztówkami i pięęęęęknymi obrazkami - Aga, co to jest? + wyklejanki z kupek słonia ;)
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.