Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-16, 20:48   #571
m-r-u
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II

Cytat:
Napisane przez nutka81 Pokaż wiadomość
Witajcie kochani!

Kilka osób zgłosiło swoją chęć dorzucenia się do paki. Możecie słać, jak wyjdzie ponad 20 kg. to wyślę dwie paki. Jak tylko dojdą paczki od osób, z którymi pisałam w tej sprawie, to zaraz poinformuję o tym na forum. Suzi82 i New_Rock już wysłali, Moria i Dla ciebie J. też chcą się przyłączyć. Dam znać, co i ile pójdzie do naszych dzieciaczków.
Czy do tej paczki można też się przyłączyć? Przygotowałam dzisiaj list do wysłania, ale tam nie za bardzo ubranka się zmieszczą Jeżeli można się przyłączyć to do kogo, tzn. na jaki adres przesłać rzeczy i na jakie konto przelać pieniążki za paczkę i ile kg max mogłabym dorzucić? (jeżeli można to nadałabym swoją jutro najpóźniej w piątek priorytetem, co by doszła do Was jak najszybciej...)
Pozdrawiam
m-r-u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 21:02   #572
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AsiaHR Pokaż wiadomość
Dziękuję wam wszystkim za zrozumienie

Zdjęcie mojego Noela wkleję, jak tylko nauczę się jak to zrobić. Na razie mogę powiedzieć, że jest cudowny.
Witaj wśród nas ,a jak masz jakieś problemy nawet z wklejeniem zdjęcia to pisz bardzo chetnie odpowiemy

Cytat:
Napisane przez m-r-u Pokaż wiadomość
Witajcie,
kiedyś przypadkiem trafiłam na to forum
I strasznie fajnie że jesteś witaj,mam nadzieję,że po przeczytaniu naszej strony www.adopcjaserca.pl to już wszystko wiesz,jak nie daj znać a pomogę
wysłać mozna wszystko co i naszym dzieciom i tp sie przydaje a nam zbywa,bo jak wiadomo kupowanie jest nieopłacalne(to tak formalnie dla zasady ale jaka frajda ups)

Cytat:
Napisane przez jaroszania Pokaż wiadomość
widze, ze bylo pyt o srodki higieniczne. ja juz jakis czas temu sie zastanawialam czy kobiety maja dostep do podpasek/tamponow/pieluch dla dzieci? wiem, ze to glupie, ale mnie nurtowalo a i czy tam sie uzywa kremow?
Ja uważam że jak najbardziej potrzebne i napewno się nic nie zmarnuje

[quote=m-r-u;5542301]Co do tłumaczeń, jeżeli macie możliwość przeskanowania/przesłania treści na maila, to oferuję swoją pomoc (ang-pl-ang), jako, że niestety przed komputerem spędzam całe dnie to mogę w tej kwestii pomagać dość na bieżąco[quote]

Ja zapamietam i jakby ktos chciał z tłumaczeniem bardzo chętnie skorzystam i zeskanuję,skoro moge pomóc przy wysyłce.

Cytat:
Napisane przez Norton Pokaż wiadomość
Moi Kochani, kolejna dobra nowina. Moja mama MARIAM adoptowała małego SAMSONA MILANZI MUMBA. Jest on 3 -cim dzieckiem z kolei. Jego mamusia jest chora, słaba psychicznie. Jego starszy brat adoptowany jest przez Animatora, a drugi Kennedy Mumba też jest w Programie Adopcja Serca. Z ich mamusią jest nie najlepiej i dzieciaczki przylatuja co chwile do Sióstr. W najblizszym czasie Siostra prześle datę urodzenia i zdjęcie chłopca.
No i znów super nowinki

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 21:04   #573
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

a ja chcialam tylko napisac, ze mamy nastepna osobe na nasze spotkanie w Warszawie - Age, wiec Jolu nie bedziemy same

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 21:22   #574
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
a ja chcialam tylko napisac, ze mamy nastepna osobe na nasze spotkanie w Warszawie - Age, wiec Jolu nie bedziemy same
Jaka Agę?

www.adopcjaserca.pl

Stary 2007-10-16, 21:25   #575
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

Kolejna mame Aga jutro sie odezwie na forum - poki co juz widzialam zdjecia i ma sliczna dziewczynke! i jest z Warszawy

Stary 2007-10-16, 21:26   #576
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Kolejna mame Aga jutro sie odezwie na forum - poki co juz widzialam zdjecia i ma sliczna dziewczynke! i jest z Warszawy
Super ,
a ty czemu nie na czacie?
m-r-u tez na czat zapraszamy.

www.adopcjaserca.pl

Stary 2007-10-16, 21:36   #577
yedanna
Zakorzenienie

To i ja:
ASBELITO TEMBO ur.2/2/04
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Asbelito Tembo2.jpg (21,6 KB, 50 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-16, 22:18   #578
Marlenen
Raczkowanie

GG do Marlenen

A ja zakupiłam dziś materiały do wyrobu biżuterii. Jak tylko je dostanę, biorę sie do roboty... Mówiłam juz MAMIE, że pójdą na allegro dla naszych dzieci... może tych uzdolnionych???
Stary 2007-10-16, 22:29   #579
Nela85
Raczkowanie

Lokalizacja: Oslo, Pobierowo, Szczecin, Poznań - już sama nie wiem gdzie mieszkam ...
GG do Nela85 Send a message via Skype™ to Nela85

"Wystarczy żeby dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje ..."

Musiałam szybko zapisać, by nie zapomnieć, a to najlepsze miejsce na takie zdanie. Pewnie niektórzy z Was oglądali teraz film "Łzy słońca" - w końcu jest o naszej kochanej Afryce - ale jakże innej, mam nadzieję, że to tylko film i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością...
Nela85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 22:46   #580
angela_anaconda
Przyczajenie

Witajcie!

Wasze zaangażowanie robi ogromne wrażenie
i jest chyba zaraźliwe

Pod moją opiekę trafił bardzo sympatyczny nastolatek.
Widziałam w galerii kilkoro dzieci o nazwisku PHIRI. Ma więc liczne rodzeństwo, bliskich krewnych, albo to taki nasz "kowalski"?
Czy ktoś z czytających również opiekuje się dzieckiem o tym nazwisku?

Ponieważ to już duży chłopiec, myślę że radość sprawi mu rower,
byłby to też praktyczny zakup, jeśli nie ma.
Najlepiej chyba używany? Macie doświadczenie, możecie mi coś poradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam Andzelika
angela_anaconda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 22:48   #581
Nela85
Raczkowanie

Lokalizacja: Oslo, Pobierowo, Szczecin, Poznań - już sama nie wiem gdzie mieszkam ...
GG do Nela85 Send a message via Skype™ to Nela85

Jej, nie było mnie raptem tydzień, ciągle gdzieś mnie nosi, a tu tyle stron - mam z 10 stron do nadrobienia. Nie daję rady czytać, bo studia, obowiązki, ale nadrobię, obiecuję i spróbuję się nieco aktywniej włączyć w życie forum - choć to może być trudne...
A z tym powyższym cytatem to tak trochę wyskoczyłam jak Filip z konopii, ale napisałam jak tylko to usłyszałam na koniec filmu...

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie, dobrej nocy życzę
Nela85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 00:12   #582
Markos
Raczkowanie

yedanna- gratuluję ; przystojny facet

angela_anaconda - i Tobie też gratuluję. Witam i cieszę się, że się przyłączyłaś.

Cytat:

Mam sporo materiałów papierniczych z różnymi szablonami, opisy mogę przetłumaczyć na angielski jeśli tak jest lepiej (przy okazji, gdyby ktoś potrzebował tłumaczenia, to oferuję swoją pomoc ), czy Siostry/Wolontariuszki mają czas na to, aby organizować dzieciom zajęcia plastyczne, gdyby przesłać im wszystkie potrzebne do tego materiały, czy lepiej coś praktycznego jak ubranka, jedzonko, itd.?
Kiedyś na wątku przewijała się taka myśl, że może udałoby się uruchomić w misji przedszkole, mogące pomóc w edukacji dzieci. Czy jest to możliwe? (Oczywiście bez nadmiernego obciążania s.Józefy dodatkową pracą)

Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 06:31   #583
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość
Kiedyś na wątku przewijała się taka myśl, że może udałoby się uruchomić w misji przedszkole, mogące pomóc w edukacji dzieci. Czy jest to możliwe? (Oczywiście bez nadmiernego obciążania s.Józefy dodatkową pracą)
Wczoraj właśnie gawędziliśmy o tym na forum ( swoją drogę proszę na nie wpadać bo dużo rzeczy się tam dzieje ). Ja już ostatnio posłałam cyferki do nauki, właśnie na potrzeby przedszkola. Zobaczymy jak to będzie. Fajnie gdyby siostra miała jakiegoś pracownika, który mógłby się zajmować dziećmi w przedszkolu bo sama napewno nie da rady (chociaż ja w siostre wierze ). No ale znając życie taki pracownik pewnie kosztuje. Sama nie wiem co o tym mysleć.

A film ogladalam. Jeden z lepszych. Ja polecam zobaczyć Krwawy diament. Tez o Afryce.

angela_anaconda gratuluje !!!!!!!

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 06:54   #584
lapinet
Przyczajenie

Cytat:
lapinet bedziesz na spotkaniu w Warszawie?
Witam Jaroszania, czy możesz mi podać termin spotkania w Warszawie, datę, miejsce itd. Niestety nie jestem jeszcze ze wszystkim w temacie na forum a chętnie bym się spotkała . Pozdrawiam serdecznie
lapinet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 07:09   #585
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yedanna Pokaż wiadomość
To i ja:
ASBELITO TEMBO ur.2/2/04
Raz jeszcze - Gratulacje!
Fajny ten malec, minę na zdjęciu ma bardzo bojową

Cytat:
Napisane przez angela_anaconda Pokaż wiadomość
Witajcie!
Pod moją opiekę trafił bardzo sympatyczny nastolatek.
Widziałam w galerii kilkoro dzieci o nazwisku PHIRI. Ma więc liczne rodzeństwo, bliskich krewnych, albo to taki nasz "kowalski"?
Czy ktoś z czytających również opiekuje się dzieckiem o tym nazwisku?
Witaj! Gratulacje!

Ja, a raczej my (tzn ja i mąż ) mamy pod opieka Maxona Phiri.
Siostra mówiła że to bardzo popularne tam nazwisko. Ale mozliwe, że nasze dzieci sa spokrewnione.
Wydaje mi sie, że jeszcze jakas szkoła ma pod opieką dziecko o tym nazwisku, chyba szkoła z Jastrzębia.

Cytat:
Najlepiej chyba używany? Macie doświadczenie, możecie mi coś poradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam Andzelika
Co do roweru, to nic nie poradzę, ale jakby ktoś coś wiedział (MAMA ) to ja też chętnie poczytam.
Chyba jedyna możliwość to zakupic na miejscu, bo przesyłka to nie wiem jak miałaby wyglądać.
A z drugiej strony nie wiem jak to jest na miejscu z rowerami a przede wszystkim czy sa przydatne.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 07:30   #586
suzi82
Rozeznanie

GG do suzi82

Jeśli chodzi o rower to ja pamiętam, że któraś z dziewczyn chciała kupić rower dla swojego podopiecznego. Ale wolała sie upewnić. I okazało się że chłopak poprosił o materac bo nie miał na czym spać. Przyznać się czyja pociecha to była

suzi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 07:35   #587
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suzi82 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o rower to ja pamiętam, że któraś z dziewczyn chciała kupić rower dla swojego podopiecznego. Ale wolała sie upewnić. I okazało się że chłopak poprosił o materac bo nie miał na czym spać. Przyznać się czyja pociecha to była
Nie moja

Ale masz racje, przypomniało mi się, że było cos takiego. I potem wywiązała sie rozmowa na ten temat, że nasze dzieci nie mają często podstawowych rzeczy i lepiej się dopytać czego potrzebują.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 07:42   #588
ahamar
Raczkowanie

Witam Was wszystkie i te już z dziećmi i te jeszcze czekające.

Cytat:

Pozdrawiam Andzelika

Na spotkaniu w Jastrzębiu siostra opowiadała o chłopcu kóremu też ktoś chciał zafundować rower, ale on wybrał koc czy coś podobnego.

Może najlepiej niech sam sobie wybierze co chce.

No i zanim zdążyłem napisać już mnie prześcignięto.
ahamar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 07:58   #589
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

lapinet tu masz info o spotkaniu w Warszawie
Cytat:
Napisane przez New_Rock Pokaż wiadomość
Spotkanie jest w sobotę dla bardzo chętnych i w niedzielę dla chętnych

tzn. zjeżdżamy się w sobotę o której kto może, nocleg kosztuje 20 czy 25 zł osoba, w niedzielę o 10:30 jest msza i po mszy chcemy zrobić spotkanie oficjalne dla chętnych.

Ponieważ tak się składa, że Norton ma pociąg, który przyjeżdża w sobotę około 15:30 na Dworzec Wschodni, to tak cyrklujcie, żeby się około tej godziny tam znaleźć, bo fajnie byłoby pojechać na Choszczówkę razem - kupy nikt nie ruszy ;> - a trzeba tam dojść przez lasek, więc dobrze byłoby żeby za dnia

Z Dworca Wschodniego mamy bezpośredni autobus 144 o 15:38, :58, 16:18 itd.

przywieźć należy:
pieczywo, margarynę/masło, coś-do-chleba, ew. sałatkę, ciasto, itp. + jakieś napoje (nie wyskokowe... ;P), herbatę do zaparzenia, podejrzewam że na miejscu też coś będzie, skoro na stronie piszą, że oferują wyżywienie lub możliwość korzystania z kuchni, więc czajnik i szklanki chyba zastaniemy
Ania wspominała chyba coś o ognisku, więc ew. kiełbaski czy ziemniaki
+ dobry humor

myślałem też, żeby przy okazji spotkania wysłać od razu paczkę do Zambii, zbiorową 20 kg, ale tu powstaje problem zbiórki na wysyłkę (187 zł ekonomiczna), więc ten temat jest jeszcze do dyskusji.
wtedy na spotkanie trzeba by przywieźć dodatkowo rzeczy do paczki.
no i karton na tę paczkę

zapraszam wszystkich na czat, wieczorami codziennie tam siedzimy i możemy wszystko omówić link do czata jest w moim podpisie

Stary 2007-10-17, 08:15   #590
tereska
Rozeznanie

Cytat:
To była Erietka. Jej podopieczny wyjeżdżał z domu do szkoły, o ile dobrze pamiętam . Szkoda, że Erietka już tutaj nie zagląda.
A jeśli zagląda a nie pisze to serdeczne pozdrowienia.
tereska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:12   #591
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Ale na obu zdjęciach w tych samych bucikach Czy takim dzieciom małym nóżki nie rosną szybko Czy go nie cisną albo coś To mnie tylko zmartwiło
czesto dzieci dostaja za duze ubranka bo to jest praktyczniejsze - tak mi sie wydaje, na pewno nie chodzi w zaciasnych, dzieci są mądre i jak im cos nie pasuje to nie dzadzą sobie włożyć i koniec - znam z praktyki

Cytat:
Słuchajcie, mam smutną wiadomość
Mikrejsza
nie może zająć się wysyłką listów
Mikrejsza mam nadzieję że wszystko sie poukłada - trzymam kciuki a listami sie nie mart i tak w życiu bywa że plany się krzyzują

Cytat:

Ja znikam, bo muszę rano wstać bo idę robić badaniaNienawidzę badań, szpitali itp. trzymajcie kciuki (badania kontrolne do pracy)
trzymam mocno

Cytat:
Napisane przez Marlenen Pokaż wiadomość
Moze listy wysłać w wersji orginalnej, niech się każdy rodzic trochepotrudzi.
Jestem za mozna dołączyć informacje ze w razie kłopotu z tłumaczenim mamy ochotników. Teraz prawie każdy ma w rodzinie kogoś kto zna ten jężyk moze sie okzać że pomoc nie będzie potrzebna

Cytat:

Ja będąc na mieście kupiłam 8 szt body Ahhh ten mój zakupoholizm. Ale za to wydałam tylko 3,70. To się nazywa tranzakcja. Więc jesli Jeszcze byłoby miejsce w paczce a nikt nie będzie chciał nic dolsłać to u mnie jeszcze lezy piłka do nogi no i body Więc bardzo chętnie doślę
ech ...
znowu lata po sklepach

Cytat:
Dla Ciebie J. zgodziła się zająć wysyłką listów

Cytat:
Witajcie,
kiedyś przypadkiem trafiłam na to forum
nie ma przypadków
witaj

Cytat:
Napisane przez pita777 Pokaż wiadomość
Co do pieniążka to będzie na aukcji, w ciągu około dwóch dni, bo osoba która zakupiła ten który był ostatnio na aukcji - 500 kwacha - zostawiła go na ponowną licytację - takie informacje dostałem od MAMY

Po za tym mam dobrą nowinę, a nawet bardzo dobrą - MAMA powiedziała mi też, że 6-ścioro dzieci zostało adoptowanych i będzie wysyłać zdjęcia do nowych rodziców -mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, bo do tego mam talent.

Lapinet a będziesz na spotkaniu w Warszawie??

o żesz i jeszcze zapomniałem napisać, że dziś na polsacie o 20.55 będzie film o Afryce - Łzy słońca - słyszałem, że dobry
no i pokręcił juz wtedy wszyscy wszystko mieli powysyłane
za banknot który ponownie zostawiłeś do licytacji juz któryś raz i ktoś jeszcze nie pamiętam bardzo dziękuję

Cytat:
Napisane przez Norton Pokaż wiadomość
Moi Kochani, kolejna dobra nowina. Moja mama MARIAM adoptowała małego SAMSONA MILANZI MUMBA. Jest on 3 -cim dzieckiem z kolei. Jego mamusia jest chora, słaba psychicznie. Jego starszy brat adoptowany jest przez Animatora, a drugi Kennedy Mumba też jest w Programie Adopcja Serca. Z ich mamusią jest nie najlepiej i dzieciaczki przylatuja co chwile do Sióstr. W najblizszym czasie Siostra prześle datę urodzenia i zdjęcie chłopca.
znam tę rodzinkę pomoc bardzo im się przyda - podziekuj Mamie

Cytat:
Napisane przez nutka81 Pokaż wiadomość
Witajcie kochani!

Kilka osób zgłosiło swoją chęć dorzucenia się do paki. Możecie słać, jak wyjdzie ponad 20 kg. to wyślę dwie paki. Jak tylko dojdą paczki od osób, z którymi pisałam w tej sprawie, to zaraz poinformuję o tym na forum. Suzi82 i New_Rock już wysłali, Moria i Dla ciebie J. też chcą się przyłączyć. Dam znać, co i ile pójdzie do naszych dzieciaczków.

Pozdrawiam wszystkich
brak mi słów
wielkie dzięki kochana

Cytat:
Napisane przez Marlenen Pokaż wiadomość
A ja zakupiłam dziś materiały do wyrobu biżuterii. Jak tylko je dostanę, biorę sie do roboty... Mówiłam juz MAMIE, że pójdą na allegro dla naszych dzieci... może tych uzdolnionych???
kolejn dobrz duszyczka

Cytat:
Napisane przez Nela85 Pokaż wiadomość
"Wystarczy żeby dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje ..."

Musiałam szybko zapisać, by nie zapomnieć, a to najlepsze miejsce na takie zdanie. Pewnie niektórzy z Was oglądali teraz film "Łzy słońca" - w końcu jest o naszej kochanej Afryce - ale jakże innej, mam nadzieję, że to tylko film i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością...
ogladałam i tez ten cytat utkwił mi w głowie, taka sytuacja była jak zaczynałam "działać" poklepywanie po ramieniu i dobre słowa ale zero działania nic dodać nic ująć

Cytat:
Witajcie!

Wasze zaangażowanie robi ogromne wrażenie
i jest chyba zaraźliwe
witaj Andzeliko
rower to chyba luksusowy towar, ale zależy gdzie kto mieszka czy są drogi przejezdne, ale na rower to raczej tak, juz zapytałam o to siostrę i czekam na odpowiedź

ufff dotarłam do końca
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:15   #592
mukashana
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to mukashana

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Co do roweru, to nic nie poradzę, ale jakby ktoś coś wiedział (MAMA ) to ja też chętnie poczytam.
Chyba jedyna możliwość to zakupic na miejscu, bo przesyłka to nie wiem jak miałaby wyglądać.
A z drugiej strony nie wiem jak to jest na miejscu z rowerami a przede wszystkim czy sa przydatne.

Rowery są do kupienia i są baaaaaardzo przydatne. Świetny pomysł. Dla takiego nastoletniego chłopaka to idealny prezent. Można je kupić w miarę tanio na Kamwali tzn na targowisku w Lusace , gdzie większość sklepów prowadzą Hindusi i maja towar made in China. Oczywiście kupić można gdziekolwiek, ale tam jest tanio, a na takie potrzeby jak dojechanie do szkoły czy do sąsiedniej wioski to w zupełności wystarczy. Myśmy nieraz wozili z Lusaki do Lufubu rowery jako np zapłatę za pracę. Mogę się dowiedzieć ile teraz kosztują. Oczywiście może byc tak, że akurat On nie chce roweru, bo woli chodzić pieszo Lepiej zapytać

edit: juz wiem: średniej klasy rower kosztuje 300.000-400.000 Kwacha. A dolar teraz stoi w granicach 4000 Kwacha , więc na taki rower trzebaby wyłożyć 100 $

Mam wieści o mojej Sylvii!! Świetnie się uczy i pnie się po szczeblach kariery W Lufubu byli na wizytacji jacyś oficjele i Sylvia dawała kwiatki na powitanie. Chcieli ją zabrać ze sobą do stolicy ;-))) dobrze ,że się nie dała
mukashana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:20   #593
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Wczoraj właśnie gawędziliśmy o tym na forum :D ( swoją drogę proszę na nie wpadać bo dużo rzeczy się tam dzieje :D ).
suzi ma na myśli czat :) link jest w moim podpisie - naprawdę warto zaglądać, bo się dzieje ;)
np. wczoraj ustaliliśmy, że robimy paczkę na święta - i wysyłamy ją (jeśli się sprężymy) już przy okazji tego spotkania.

czyli: na spotkanie proszę zabrać także rzeczy do paczki + kasę na nią ;>
paczka priorytetowa (!) 20 kg kosztuje 475 zł, więc 23,75 zł kilogram (lżejsza paczka = więcej zł za kg, nie wiem ile kg nam wyjdzie)
więc: jak ktoś ma rzeczy do wysłania NA ŚWIĘTA, to zapraszam to TEJ paczki, a kto ma rzeczy które mogą dojść na wiosnę, to Nutka zaprasza do wysyłania tych rzeczy do jej paczek :)

Na czacie padło m.in. hasło o założeniu biblioteki w Mpanshya, zatem potrzebujemy książek w języku angielskim. Ja już 4 książki wysłałem do Nutki, pewnie jeszcze jakieś pozbieram, i jak Wy macie w domu jakieś to też przemyślcie temat ;)
Wczoraj mój znajomy sprawdził w hurtowni - ma książki z literaturą klasyczną z serii Penguin po 7,80 zł - zaoferował się, że może kupić (zasponsorować) ich z 10 sztuk, ale różnych tytułów jest ze 25 (dziś-jutro ma zrobić zdjęcie, to wybierzemy te tytuły). A może byśmy zrobili zrzutkę i kupiłby każdego tytułu po jednej? Pomyślcie.

Zajrzyjcie też do bibliotek w Waszych miastach. Sporo bibliotek sprzedaje książki, tzn. stoi taki regał zaraz przy wejściu, z napisem "książki po 1 zł", a czasem nawet "dary od czytelników" (czytaj: darmowe). Warto poszukać, czasem trafiają się książki po angielsku. Czasem są nowe. Nawet można porozmawiać z panią bibliotekarką, może mają jakieś książki na zbyciu, a może z kolejnych darów od czytelników odda jakąś książkę na misję?
New_Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:47   #594
angela_anaconda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość

angela_anaconda - i Tobie też gratuluję. Witam i cieszę się, że się przyłączyłaś.
Dzięki, przyłączyłam się do adopcji już chwilę temu z początkiem wakacji.

Cytat:

angela_anaconda gratuluje !!!!!!!
dzięki

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Witaj! Gratulacje!

Ja, a raczej my (tzn ja i mąż ) mamy pod opieka Maxona Phiri.
Siostra mówiła że to bardzo popularne tam nazwisko. Ale mozliwe, że nasze dzieci sa spokrewnione.
Wydaje mi sie, że jeszcze jakas szkoła ma pod opieką dziecko o tym nazwisku, chyba szkoła z Jastrzębia.

Ja wiem tylko na temat rodzinki, że chłopiec, Samuel jest sierotą, może w poczcie która do nas leci, będzie więcej info.

Zupełnie nie wiem natomiast, jak się zabrać za rower, tak jak Ty sądzę że najlepiej tam, w Zambii kupić.
Wykombinowałam, że zawsze to jakiś środek transportu jest, mógłby coś podwieźć, zawieźć, "skoczyć po piwo" i parę groszy za przysługę by dostał.
Nie znam jednak tamtejszych realiów, moje rozumowanie może być całkowicie błędne, a chłopiec za ten rower zostanie np. pobity.

Cytat:
Tak, ja też się chcę upewnić

Cytat:
Napisane przez ahamar Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkie i te już z dziećmi i te jeszcze czekające.

Na spotkaniu w Jastrzębiu siostra opowiadała o chłopcu kóremu też ktoś chciał zafundować rower, ale on wybrał koc czy coś podobnego.

Może najlepiej niech sam sobie wybierze co chce.

No i zanim zdążyłem napisać już mnie prześcignięto.
Hi Ahmar!

Różne są sytuacje, może rzeczywiście koc czy materac był potrzebniejszy, jeśli chłopiec wyjeżdżał do szkoły.
Stary 2007-10-17, 09:52   #595
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

angela pow. mukashana odpowiedziała ci odnośnie roweru, a moze on juz ma ?
Rock a musicie priorytetem wysyłać, siostra zemdleje jak zobaczy że chcecie dać poczcie tyle forsy ale nie wtrącam się jak MAMA muszę zapytać po prostu nie gniewajcie się

dr Bertrand potwierdził swoja obecność w niedzielę o paczce też mu powiedziałam
no i jakby ktoś zasłabł z wrażenia to pomoc medyczna będzie na miejscu
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:55   #596
mukashana
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to mukashana

Cytat:

Zupełnie nie wiem natomiast, jak się zabrać za rower, tak jak Ty sądzę że najlepiej tam, w Zambii kupić.

jak się zabrać? Zwyczajnie. Zapytać Siostry czy wg niej to dobry pomysł akurat dla tego chłopca i czy będzie miała możliwość gdzieś taki rower kupić. Potem przesyłasz pieniązki a siostra kupuje.
mukashana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-17, 09:57   #597
angela_anaconda
Przyczajenie

mukashana!

Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź, mam już więc pomysł na świąteczny prezent.
Jeśli nie zechce roweru trudno, odsprzeda, wymieni lub rower zostanie u siostry, myślę że się nie zmarnuje.
Mam nadzieję że siostra J. nie będzie miała problemu z kupnem.

Pozdrawiam A.

Edytowane przez angela_anaconda
Czas edycji: 2007-10-17 o 10:20
Stary 2007-10-17, 10:01   #598
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
Rock a musicie priorytetem wysyłać, siostra zemdleje jak zobaczy że chcecie dać poczcie tyle forsy :> ale nie wtrącam się :D jak MAMA muszę zapytać po prostu nie gniewajcie się
tereska tak zarządziła :) że chce coś wysłać dla Alice na święta (zapłaci za do 5 kg), no i wtedy ktoś zapytał, czy może się dołączyć, i... :)
Stary 2007-10-17, 10:01   #599
angela_anaconda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
angela pow. mukashana odpowiedziała ci odnośnie roweru, a moze on juz ma ?
Witaj!
Też założyłam taką możliwość. (w pierwszym poście), mam nadzieję że jednak nie ma.

Andzelika
Stary 2007-10-17, 10:14   #600
New_Rock
Rozeznanie

aha - osoby z Warszawy proszę o pomoc w rozwieszaniu plakatów o spotkaniu :)
żeby dostać plakat, proszę o podawanie swojego maila na pw, albo napisanie do _MAMY_ lub jaroszani - też mają plakaty i mogą Wam wysłać (wysyłajcie .pdf) - mnie teraz nie ma do 14:30 :)
plakat jest A4, czyli: otworzyć .pdf i wydrukować :) (nic nie trzeba ustawiać, zmieniać...)

UWAGA: plakaty można wieszać tylko na tablicach ogłoszeń + tam gdzie pozwolą, np. w sklepie na szybie od wewnątrz, w bibliotece, na tablicy przy wodzie oligoceńskiej, itp.
Wieszanie na latarniach grozi mandatem od Straży Miejskiej!

edit: doszła przesyłka od Agi _MAMY_ z pocztówkami i pięęęęęknymi obrazkami - Aga, co to jest? + wyklejanki z kupek słonia ;)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości