Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-12, 21:22   #4351
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
byłam w rossmanie i myslę że manhattan jest good wysłali mi bardzo długą odpowiedź ale nie ma go na ani jednej liście cruelty free

ale nie wydaje mi się żeby tylko jakieś 4 firmy były do dostania w polsce 100% cruelty free bo to jakieś chorę
Odkryłam na liście PETY, że zachęcają wszystkich, którzy napisali do firm cruelty-free niebędących na żadnej liście i dostali od tychże firm odpowiedź, że nie testują, do przesyłania takich e-maili do Pety. Peta się będzie z konkretnymi firmami kontaktowała czy są zainteresowane dołączeniem się do ich programu i listy, a wtedy takie firmy muszą się zgodzić na podpisanie dokumentów oraz na wpuszczenie bodajże obserwatorów do firmy. Zaciekawiło mnie to i postanowiłam napisać do nich właśnie o Manhattanie, Korres, Yes To Carrots i Gaba International. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Agatri, z firm dostępnych nietestujących, o których wiem:
- W Drogerii Natura (jak radziła pamelal) masz marki takie jak My Secret (świetne cienie!), Sensique (cienie, szminki i błyszczyki), Essence (genialne kredki, eyelinery, niektóre cienie) i Manhattan
- w Rossmanie Bourjois (cienie, tusze, świetne róże) i Wibo (widziałam, że jeden z ich tuszy zbiera coraz lepsze recenzje)
- w Sephorze Gosh (używałam np kredek, cienie sypkie) i zdaje się IsaDora?
- Z innych rzeczy to np Joko (np baza) czy Artdeco ( w sumie to nie wiem gdzie są dostępne, ale dośc sporo osób je używa - szczególnie cieni i bazy) oraz Vipera
- Eveline (mają pudry, całkiem dobre)
- na allegro NYX, można też kupić Urban Decay (tylko trzeba uważać, żeby na pewno cena nie była zbyt niska) i np Elf (wspominała tę firmę już tu, jest na liście PETY, uznawani za cruelty-free, nie widziałam za dużo sporów co do nich), mają dość tanie kosmetyki tylko nie wszystko bardzo dobre (cienie powinny być ok), czasami można też kupić coś Tarte na allegro

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-11-13 o 19:46
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 21:28   #4352
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
Odkryłam na liście PETY, że zachęcają wszystkich, którzy napisali do firm cruelty-free niebędących na żadnej liście i dostali od tychże firm odpowiedź, że nie testują, do przesyłania takich e-maili do Pety. Peta się będzie z konkretnymi firmami kontaktowała czy są zainteresowane dołączeniem się do ich programu i listy, a wtedy takie firmy muszą się zgodzić na podpisanie dokumentów oraz na wpuszczenie bodajże obserwatorów do firmy. Zaciekawiło mnie to i postanowiłam napisać do nich właśnie o Manhattanie, Korres, Yes To Carrots i Gaba International. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Agatri, z firm dostępnych nietestujących, o których wiem:
- W Drogerii Natura (jak radziła pamelal) masz marki takie jak My Secret (świetne cienie!), Sensique (cienie, szminki i błyszczyki), Essence (genialne kredki, eyelinery, niektóre cienie) i Manhattan
- w Rossmanie Wibo ponoć nie testuje i Bourjois (cienie, tusze)
- w Sephorze Gosh (używałam np kredek)
- Z innych rzeczy to np Joko (np baza) czy Artdeco ( w sumie to nie wiem gdzie są dostępne, ale dośc sporo osób je używa - szczególnie cieni i bazy)
- Eveline (mają pudry, całkiem dobre)
- na allegro NYX, można tez kupić Urban Decay (tylko trzeba uważać, żeby na pewno cena nie była zbyt niska) i np Elf (wspominała tę firmę już tu, jest na liścike PETY, uznawani za cruelty-free, nie widziałam za dużo sporów co do nich), mają dość tanie kosmetyki tylko nie wszystko bardzo dobre (cienie powinny być ok), czasami można też kupić coś Tarte na allegro
co do tej pety to jesteś GENIALNA ! musimy cb ozłocić
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 21:31   #4353
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
co do tej pety to jesteś GENIALNA ! musimy cb ozłocić
No odkryłam przez przypadek, a co mi szkodzi, a nuż faktycznie się skontaktują z firmami takimi jak Manhattan i będziemy miały problem częściowo z głowy

P.s. Clinique skoczył na niepewną z tendencją do czerwonej, bo cos o niej jest szum, że jednak testuje. Ale tez by trzeba dokładniej sprawdzić.

Aaa i nie zapomnijmy o Inglocie! Mają jedne z lepszych cieni Na koniec Clarins (wiem że jesteś z Wrocka, awe Wrocławiu mają ponoć sklep na Biskupiej)

Czas edycji: 2010-11-12 o 21:42
Stary 2010-11-13, 09:55   #4354
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
...
Bardzo fajny pomysł!
Koniecznie daj znać jak odpiszą

Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318
teteesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 10:54   #4355
agatri
Rozeznanie

dzięki Linusiaczek mam spory wybór
Stary 2010-11-13, 19:25   #4356
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Powiem szczerze, że próbowałam znaleźć adres e-mail, pod którym miałabym się z Petą skontaktować, ale się pogubiłam z deka na ich stronie, więc coś czuję, że to pisanie do nich to mi zajmie nieco dłużej Mają to podzielone na sekcje w zależności od tego, w jakim celu chcesz się skontaktować, ale nigdzie nie znalazłam akurat mojej misji
Swoją drogą, poczytałam dokładnie i Peta radzi, żeby poprosić firmy, które odpisują, że są całkowicie cruelty-free, o wysłanie odpowiedzi na piśmie do nas. Wtedy z takim pismem można by kontaktować się z Petą (bo żeby to było wiarygodne, potrzebny jest niestety dowód na piśmie - pamiętasz jak tym rozmawiałyśmy Teteesiu?). To nie wiem, myślicie, że mamy odwagę ich pytać o przesłanie odpowiedzi na piśmie pod wskazany adres? Coś czuję, że wtedy na naszej liście zostanie 5, góra 10 marek

A w ogóle to jak weszłam na ich stronę, to mi się rzucił w oczy artykuł o tym, że Donna Karan promuje futra i nazwali ją rzeźnikiem. Co prawda w innym artykule czytałam, że w 2008 roku ogłosiła, że przestanie promować futra, ale tego jednak nie zrobiła.
To nie wiem, jeśli Dior jest na czerwonej z powodu futer to powinniśmy wrzucić tam też Donnę Karan? (Tutaj link)
Swoją drogą, załamka z zapachami, bo jak DKNY spadnie na czerwoną, Tommy Hilfiger jest na niepewnej i kupa innych też, to z perfumami posucha :/

Czas edycji: 2010-11-14 o 16:49
Stary 2010-11-14, 12:33   #4357
justina1985
Raczkowanie

Cytat:
- Z innych rzeczy to np Joko (np baza) czy Artdeco ( w sumie to nie wiem gdzie są dostępne, ale dośc sporo osób je używa - szczególnie cieni i bazy) oraz Vipera
Firma Artdeco jest ta samo cruelty free jak mac czy smashbox, który jest u nas na niepewnej. Na żadnej Niemieckiej liście cruelty takiej bardziej profesjonalnej , poza takimi ogólno europejskimi nie ma tej firmy wymienionej, z tego co wiem to oni także nie mają potwierdzających dokumentów.
Podobnie jak firma Pupa nie widnieje na bardziej szczegółowych listach włoskich, może to przez używanie produktów z uboju zwierząt, ale nie wiadomo tego dokońca . Dla porównania firme argital mozna znależć na listach wloskich ekologów jako cruelty free bez problemu pomimo, że nie jest wegańska. Dla mnie firmy/marki mac, smashbox, artdeco, pupa, isadora stoją na tej samej półce.

Edytowane przez justina1985
Czas edycji: 2010-11-14 o 12:45
justina1985 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-14, 16:44   #4358
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justina1985 Pokaż wiadomość
Firma Artdeco jest ta samo cruelty free jak mac czy smashbox, który jest u nas na niepewnej. Na żadnej Niemieckiej liście cruelty takiej bardziej profesjonalnej , poza takimi ogólno europejskimi nie ma tej firmy wymienionej, z tego co wiem to oni także nie mają potwierdzających dokumentów.
Podobnie jak firma Pupa nie widnieje na bardziej szczegółowych listach włoskich, może to przez używanie produktów z uboju zwierząt, ale nie wiadomo tego dokońca . Dla porównania firme argital mozna znależć na listach wloskich ekologów jako cruelty free bez problemu pomimo, że nie jest wegańska. Dla mnie firmy/marki mac, smashbox, artdeco, pupa, isadora stoją na tej samej półce.
A które listy niemieckie są bardziej profesjonalne? Bo szczerze, jak szukałam takiej listy, to wszystkie cytowały listę Peta, na której przeważają jednak firmy amerykańskie i kanadyjskie (kilka australijskich). Tylko te marki, które można dostać w Stanach starały się o miejsce na liście Peta, bo pewnie wtedy im się to opłaca (poza Essence, która jest dostępna i mają śmieszne ceny, a na liście jej nie ma). Alverde czy P2 nie są na listach choć uznawane są za nietestujące.

Co do MACa i Smasbox to one SĄ na liście Pety. Są wpisane na niepewną, bo należą do Estee Lauder, a nie dlatego że ich polityka jest wątpliwa. Czy Ardeco należy do jakiegoś koncernu? Bo jak nie, to jeśli są na równi ze Smashboxem i MACiem, to są na zielonej. Jesli chodzi o Isadorę to w takim razie nie wiem.

Chętnie skorzystałabym z jakiejś sensownej listy niemieckiej, bo tak szczerze mówiąc, Essence też nie ma na żadnej liście. Mogłabyś podać linka do jakiejś? ( Ja znalazłam tylko listy zrobione przez prywatne osoby (jak my), cytujące inne listy (głównie Peta i CCIC) i byłam pewna, że takie listy oficjalne nie istnieją)

Czas edycji: 2010-11-14 o 17:08
Stary 2010-11-14, 18:28   #4359
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
No to co robimy z taką listą? jak chcecie coś zmieniac to proponujcie. Można też założyć nowy wątek (często dziewczyny tak robią na wizażu), np. Bezpieczne Firmy część II i utworzyć z góry kilka list w osobnych wątkach i w pierwszym poście dodac linki. Dla osób "początkujących", z listą szarą, z listą vegańską, lista w 100% (o ile nam wiadomo) pewną, lista firm niedostepnych w Pl (dla emigrantek), lista firm polskich... i po prostu to w linkach mieć. Nie wiem, podsuwajcie pomysły jak macie jakieś.
Dobry pomysł. Jetem na tym wątku od niedawna i nie nadążam... Przyda się kilka osobnych list.
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 18:43   #4360
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Powiem szczerze, że próbowałam znaleźć adres e-mail, pod którym miałabym się z Petą skontaktować, ale się pogubiłam z deka na ich stronie, więc coś czuję, że to pisanie do nich to mi zajmie nieco dłużej Mają to podzielone na sekcje w zależności od tego, w jakim celu chcesz się skontaktować, ale nigdzie nie znalazłam akurat mojej misji
Swoją drogą, poczytałam dokładnie i Peta radzi, żeby poprosić firmy, które odpisują, że są całkowicie cruelty-free, o wysłanie odpowiedzi na piśmie do nas. Wtedy z takim pismem można by kontaktować się z Petą (bo żeby to było wiarygodne, potrzebny jest niestety dowód na piśmie - pamiętasz jak tym rozmawiałyśmy Teteesiu?). To nie wiem, myślicie, że mamy odwagę ich pytać o przesłanie odpowiedzi na piśmie pod wskazany adres? Coś czuję, że wtedy na naszej liście zostanie 5, góra 10 marek

A w ogóle to jak weszłam na ich stronę, to mi się rzucił w oczy artykuł o tym, że Donna Karan promuje futra i nazwali ją rzeźnikiem. Co prawda w innym artykule czytałam, że w 2008 roku ogłosiła, że przestanie promować futra, ale tego jednak nie zrobiła.
To nie wiem, jeśli Dior jest na czerwonej z powodu futer to powinniśmy wrzucić tam też Donnę Karan? (Tutaj link)
Swoją drogą, załamka z zapachami, bo jak DKNY spadnie na czerwoną, Tommy Hilfiger jest na niepewnej i kupa innych też, to z perfumami posucha :/
Linusiaczku obawiam sie, że jakbyśmy napisali do nich maila z prośbą o odpowiedz listowna to wątpie, żeby tak zrobili. Możnaby np. napisać do nich list i wtedy byliby zmuszeni odpisać pisemnie ale czy by odpisali... spróbować można wysłać do tych (chyba) trzech firm co wymieniałaś wyżej.

Stary 2010-11-14, 19:02   #4361
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Dobry pomysł. Jetem na tym wątku od niedawna i nie nadążam... Przyda się kilka osobnych list.
No właśnie ja tak myślałam o tych osobach, które by się chciały podłączyć, ale ilość postów, wielkośc tego wątku i masa sprzecznych informacji w ciągu robienia listy może ich zrazić. Ja sama, przyznam szczerze, wątku w całości nie przeczytałam, czytałam partiami parę razy, podchodziłam do tego parę razy i jakoś się zgubiłam po drodze. Co myślisz Teteesiu? (Pytam Ciebie, bo to głównie Ty stworzyłaś naszą listę). Może pomogło by ewentualnym nowym osobom?

Cytat:
Napisane przez teteesia Pokaż wiadomość
Linusiaczku obawiam sie, że jakbyśmy napisali do nich maila z prośbą o odpowiedz listowna to wątpie, żeby tak zrobili. Możnaby np. napisać do nich list i wtedy byliby zmuszeni odpisać pisemnie ale czy by odpisali... spróbować można wysłać do tych (chyba) trzech firm co wymieniałaś wyżej.
No mi się też wydaje, że z pojedynczymi osobami to im by się nie chciało bawić... Organizacje to co innego, je trzeba traktować poważnie, ale prywatne osoby już niekoniecznie No nic, pomyślę nad tym.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-14, 20:33   #4362
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie nalezaloby wyslac te listy jako polecone i wtedy chyba musza odpisac(tak mi sie wydaje) no ale wylslanie do wszystkich firm to kosztowna sprawa...

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 22:06   #4363
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie ja tak myślałam o tych osobach, które by się chciały podłączyć, ale ilość postów, wielkośc tego wątku i masa sprzecznych informacji w ciągu robienia listy może ich zrazić. Ja sama, przyznam szczerze, wątku w całości nie przeczytałam, czytałam partiami parę razy, podchodziłam do tego parę razy i jakoś się zgubiłam po drodze. Co myślisz Teteesiu? (Pytam Ciebie, bo to głównie Ty stworzyłaś naszą listę). Może pomogło by ewentualnym nowym osobom?

No mi się też wydaje, że z pojedynczymi osobami to im by się nie chciało bawić... Organizacje to co innego, je trzeba traktować poważnie, ale prywatne osoby już niekoniecznie No nic, pomyślę nad tym.
A dokładnie jakby to miało wyglądać? sprzeczne informacje zawsze były i będą bo nawet jak przychodzi nowa osoba to rzuca jakieś hasło, typu "X firma testuje", a nie ma kompletnie pojęcia o tym. Wątpie, żeby komuś chciało sie czytać cały wątek
Kolejną część wątku zakłada sie jak aktualny przekroczy 5000 postów.
Chodzi o to, żeby na początku były wszystkie informacje? nie wiem czy by coś to dało bo mało kiedy wszyscy czytają początek włączając sie w dyskusje.

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Pewnie nalezaloby wyslac te listy jako polecone i wtedy chyba musza odpisac(tak mi sie wydaje) no ale wylslanie do wszystkich firm to kosztowna sprawa...
Do wszystkich nie ma co wysyłać bo nie dość, że to by kosztowało to pewno nic by nie dało bo mało kto by odpisał. Myślałam tylko o napisaniu do Gaby i pozostałych co są do nich wątpliwości.

Stary 2010-11-14, 22:23   #4364
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Kolejną część wątku zakłada sie jak aktualny przekroczy 5000 postów.
Chodzi o to, żeby na początku były wszystkie informacje? nie wiem czy by coś to dało bo mało kiedy wszyscy czytają początek włączając sie w dyskusje.
Jeśli istnieje oficjalna liczna postów, po których zakłada się 2 część, to poczekamy aż nasz przekroczy 5000. ( Człowiek uczy się czegoś nowego każdego dnia ) Mnie chodziło o to, żeby w takim nowym wątku w pierwszym poście umieścić linki do aktualnych list (bo w tym naprawdę ciężko aktualną listę znaleźć, dlatego też w końcu wrzuciłam ją sobie do podpisu). Myślałam o kilku listach, bo na wątku siedzą osoby z różnymi preferencjami i każdy w sumie od tej listy chce czegoś innego. A jak to się zbierze w 1 poście to wtedy można mieć kilka list i się nie pogubić. Np niepewną wrzucić do zupełnie nowego postu. Tak samo np można stworzyć osobną listę z produktami łatwo dostepnymi w Polsce w drogeriach, listę produktów vegańskich itp. Wtedy listy funkcjonowałyby oddzielnie (jak Twoja) a dyskusja toczyłaby się na wątku. No ale nie wiem jak inni na to patrzą, więc tak tylko pomysł rzuciłam.

Czas edycji: 2010-11-14 o 22:24
Stary 2010-11-14, 22:48   #4365
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli istnieje oficjalna liczna postów, po których zakłada się 2 część, to poczekamy aż nasz przekroczy 5000. ( Człowiek uczy się czegoś nowego każdego dnia ) Mnie chodziło o to, żeby w takim nowym wątku w pierwszym poście umieścić linki do aktualnych list (bo w tym naprawdę ciężko aktualną listę znaleźć, dlatego też w końcu wrzuciłam ją sobie do podpisu). Myślałam o kilku listach, bo na wątku siedzą osoby z różnymi preferencjami i każdy w sumie od tej listy chce czegoś innego. A jak to się zbierze w 1 poście to wtedy można mieć kilka list i się nie pogubić. Np niepewną wrzucić do zupełnie nowego postu. Tak samo np można stworzyć osobną listę z produktami łatwo dostepnymi w Polsce w drogeriach, listę produktów vegańskich itp. Wtedy listy funkcjonowałyby oddzielnie (jak Twoja) a dyskusja toczyłaby się na wątku. No ale nie wiem jak inni na to patrzą, więc tak tylko pomysł rzuciłam.
Nie wiem czy by coś dał jakis inny podział niż ten co teraz jest na 3 grupy. Wydaje mi się ten sposób jako najprostrzy, każdy może sobie z niego wybrać firmy jakie go interesują. Taki podział na kilka grup to mozna się pogubić. Oczywiście połączenie aktulanej listy na początku wątku gdzie sie dyskutuje jak najbardziej okej. W tym tak wyszło, że musiałam zrobić to oddzielnie bo osoba, która go założyła nie pokazuje sie tu, no i troche sie skomplikowało. Przy zrobieniu II części pasuje na początku wkleić takie listy ale i tak pewno co chwile ktoś będzie sie pytał o konkretną firmę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-14, 22:53   #4366
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy by coś dał jakis inny podział niż ten co teraz jest na 3 grupy. Wydaje mi się ten sposób jako najprostrzy, każdy może sobie z niego wybrać firmy jakie go interesują. Taki podział na kilka grup to mozna się pogubić. Oczywiście połączenie aktulanej listy na początku wątku gdzie sie dyskutuje jak najbardziej okej. W tym tak wyszło, że musiałam zrobić to oddzielnie bo osoba, która go założyła nie pokazuje sie tu, no i troche sie skomplikowało. Przy zrobieniu II części pasuje na początku wkleić takie listy ale i tak pewno co chwile ktoś będzie sie pytał o konkretną firmę
Ja uwazam, ze obecna lista jest najbardziej odpowiednia, mozna przeciez ze znaczkow odczytac czy dana firma uzywa skladnikow zwierzecych(czy jest weganska) itd.
Mysle ze nie ma co tego komplikowac a jak ktos ma jakies specyficzne wymagania to pewnie i tak sam szpera i dociera do informacji ktore sa mu niezbedne

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik

Edytowane przez hanusia505
Czas edycji: 2010-11-14 o 22:55
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 22:54   #4367
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
No pewnie, że będą się pytać, standard Ale w sumie dobrze chociaż, że się interesują
A przy kilku listach się nie będę upierać, po prostu zauważyłam, że różni ludzi szukają różnych rzeczy i nie zawsze im się chce cokolwiek z listy wybierać. Ale może faktycznie 1 lista ma najwięcej sensu

Czas edycji: 2010-11-14 o 22:56
Stary 2010-11-15, 09:50   #4368
Senseds
Raczkowanie

Dziewczyny, a na jakie perfumy mogę liczyc w drogerii np Sepgora , oprócz Gosh >?? A jesli chodzi o Mexx , mamy jakies info ?

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 15:37   #4369
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Senseds Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a na jakie perfumy mogę liczyc w drogerii np Sepgora , oprócz Gosh >?? A jesli chodzi o Mexx , mamy jakies info ?
Ja gdzież znalazłam, że Mexx należy do P&G, ale istnieje szansa, że to nieprawda i że należy do Liz Claiborne od 2001r. (taką informację podała Wikipedia), a jeśli tak to jest bezpieczny! Niech ktoś potwierdzi - znalazłam na stronie Liz Claiborne jako jedną z ich brandów. Jeśli tak, to Mexx jest na zielonej.

Z perfumami dostępnymi w drogeriach to jest katastrofa. Od razu powiem, że nie wiem na 100% które z nich są dostępne w Sephorze, ale z pewnych na liście, które uważam, że powinny tam być do kupienia to mamy: Prada, Nina Ricci, Paco Rabanne, Carolina Herrera (PUIG), a także perfumy Liz Claiborne. Była tam jeszcze DKNY, ale niedawno pisałam, że Peta ma artykuł, że promuje futra, nie wiem jaki jest Twój stosunek do tego. Ze strony Peta także Bobbi Brown i Hommy Hilfiger (no ale te są u nas na niepewnej). Także Stila, jeśli jest dostępna w Polsce, na liście Peta i Estee Lauder (ale my ją mamy też na niepewnej, więc nie wiem jak na to patrzysz).

Z innych to Yves Rocher, oni mają fajne zapachy, no ale YR to nie Sephora.

Czas edycji: 2010-11-15 o 15:51

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 17:05   #4370
Senseds
Raczkowanie

Linusiaczek, to chyba trzebabylo by się upewnic jak z tym Mexx'em bo to taki w sumie tanszy perfum, który ma duzo ladnych zapachów,sama dostalam i mi pasuje-nietypowy bardzo.
w sumie Gosh tez wiem,ze ma jeden ładny zapach(męski) ale niewiem jak się nazywa
Paco Rabanne? One są bardzo drogie, na allegro się zaczynają od ok.100 w zwyż

W Drogeerii Natura pojawiła się nowa marka kosmetyków do makijazu - Kobo . www.koboprofessional.pl Nie mam pojęcia co to za kosmetyki,nie są za tanie ale nie są drogie-porównywalne do cen Manhattanu . Jeśli macie tam pod ręką te pytania do producentów ...Fajnie byloby się cos więcej dowiedziec.

Stary 2010-11-15, 17:14   #4371
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Linusiaczek, to chyba trzebabylo by się upewnic jak z tym Mexx'em bo to taki w sumie tanszy perfum, który ma duzo ladnych zapachów,sama dostalam i mi pasuje-nietypowy bardzo.
w sumie Gosh tez wiem,ze ma jeden ładny zapach(męski) ale niewiem jak się nazywa
Paco Rabanne? One są bardzo drogie, na allegro się zaczynają od ok.100 w zwyż

W Drogerii Natura pojawiła się nowa marka kosmetyków do makijazu - Kobo .
Ech, Senseds, z tymi markami nietestującymi to tak niestety jest, że one są zazwyczaj drogie Te tańsze albo nie są na listach albo niepewne i tak to idzie. Mnie się wydaje, że tych małych to może sporo nie testować, ale albo się tym nie interesują i nie afiszują albo nie stać ich na certyfikaty. Bo tak szczerze to nawet Bielenda i Farmona, uznawane za nietestowane, nie są na żadnych porządnych listach tylko po prostu twierdzą, że nie testują i my im wierzymy, prawda?
Co do Mexxa, to wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jednak nie testują, ale u nas są wciąż na czerwonej to trzeba by się było upewnić. A tym Kobo się faktycznie trzeba zainteresować.

Czas edycji: 2010-11-15 o 17:28
Stary 2010-11-15, 17:33   #4372
Senseds
Raczkowanie

kurcze, na której stronie są te pytania gotowe to wyśle
No tak zazwyczaj sa drogie,ale dzis zaówazylam ze np essence maja fajne tusze po 10zł jakies nowości.

Stary 2010-11-15, 17:48   #4373
agatri
Rozeznanie

wiecie jak z chanel? dobra czy zła? jeszcze ostatnio była na liście pety a teraz jej nie widziałam i na jakieś zagranicznej czy tam polskeij stronie odnośnie bojkotu P&G bylo żeby ją bojkotować
Stary 2010-11-15, 17:50   #4374
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
kurcze, na której stronie są te pytania gotowe to wyśle
No tak zazwyczaj sa drogie,ale dzis zaówazylam ze np essence maja fajne tusze po 10zł jakies nowości.
Post #4107 (szablon Teteesi).
Co do Essence, to najwięcej dobrych recenzji zbiera ich tusz do rzęs Multi Action (Link). Sama się na nią szykuję. Jeszcze widziałam jeden z tuszy Wibo po 10 zł, który jest dość chwalony - Wibo Extreme Lashes Volume Mascara (Link tu). Moim typem nr dwa jest Oriflame Wonder Lash, ale on jest chyba droższy (choć ja na allegro kupiłam kiedyś za 16 zł)

Skaranie boskie z tymi firmami, faktycznie Chanel zniknęło z listy! No to ja się poddaję, nie nadążam
Donna Karan też zniknęła...

Czas edycji: 2010-11-15 o 17:57
Stary 2010-11-15, 18:26   #4375
agatri
Rozeznanie

znalazłam jeszcze że almay,clinique,estee lauder i revlon nie testuje wdłg PETY <zaczynam się gubić >
Stary 2010-11-15, 18:39   #4376
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
znalazłam jeszcze że almay,clinique,estee lauder i revlon nie testuje wdłg PETY <zaczynam się gubić >
To wiedziałam od początku Dlatego mówiłam, że dla mnie Revlon i Almay są na co najmniej niepewnej, a Estee nie powinien zjechać na czerwoną Bo wokół nich są kontrowersje, ale nie wyleciały z listy, a jak widać po Chanel i Donnie Karan, Peta firm na swojej liście też nie oszczędza jak ma powody im nie wierzyć
Stary 2010-11-15, 18:51   #4377
agatri
Rozeznanie

no estee powinno być chociaż na nie pewnej możliwe że zamioeszanie robią konkurencyjne firmy
Stary 2010-11-15, 19:13   #4378
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
no estee powinno być chociaż na nie pewnej możliwe że zamioeszanie robią konkurencyjne firmy
I jest na niepewnej, tak jak Revlon i Almay
Stary 2010-11-15, 19:41   #4379
Senseds
Raczkowanie

Lunusiaczek dziekuję, zaraz napiszę do Kobo .

Jeszcze o essence - mi tak wizualnie to odpowiada szczoteczka tego, który pokazałas, tylko jest czarno-zielona.

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Jednak mimo chęci nie napiszę .. Na ich stronie z kontaktem nie umiem wpisac wiadomosci ani danych .. nie wiem czemu

Stary 2010-11-15, 20:03   #4380
malgosia86
Zadomowienie

Na początek chciałam się przywitać

Postanowiłam zrezygnować z kosmetyków testowanych na zwierzętach. Staram się na bieżąco czytać wpisy. Przyznaję, że całego wątku nie przeczytałam, ale w razie wątpliwości, co do firmy, której nie ma liście, używam wyszukiwarki

Jako że niektóre firmy, które mnie interesują, nie były jeszcze w tym wątku poruszane, postanowiłam do nich sama napisać. Już tydzień minął odkąd pisałam do firmy Anna (produkuje m.in. naftę kosmetyczną), ale do dziś nie dostałam odpowiedzi.

Drugą firmą, do której pisałam jest Profarm (interesują mnie przede wszystkim ich oleje).
Dostałam taką odpowiedź (zadałam 3 pytania: 1. czy ich produkty są/były testowane na zwierzętach 2. czy surowce, z których te produkty są wykonane są/były testowane na zwierzętach 3. czy używają produktów pochodzenia zwierzęcego):
Cytat:
Witam,
w odpowiedzi na Pani pytanie chciałam poinformować,
że nasze produkty kosmetyczne nie są i nie były nigdy testowane na zwierzętach. Podobnie sprawa ma się z surowcami, nie są testowane na zwierzętach (zgodnie z 7-mą poprwaką do dyrektywy kosmetycznej stosowanie takich surowców jest zakazane).
Jeśli chodzi o surowce pochodzenia zwierzęcego to używamy lanoliny, która jest tłuszczopotem z wełny owczej.

Z poważaniem
xxxxx

Myślicie, że na podstawie tej odpowiedzi można uznać, że produkty Profarmu nie są testowane na zwierzętach?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości