|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
Agatri, z firm dostępnych nietestujących, o których wiem: - W Drogerii Natura (jak radziła pamelal) masz marki takie jak My Secret (świetne cienie!), Sensique (cienie, szminki i błyszczyki), Essence (genialne kredki, eyelinery, niektóre cienie) i Manhattan - w Rossmanie Bourjois (cienie, tusze, świetne róże) i Wibo (widziałam, że jeden z ich tuszy zbiera coraz lepsze recenzje) - w Sephorze Gosh (używałam np kredek, cienie sypkie) i zdaje się IsaDora? - Z innych rzeczy to np Joko (np baza) czy Artdeco ( w sumie to nie wiem gdzie są dostępne, ale dośc sporo osób je używa - szczególnie cieni i bazy) oraz Vipera - Eveline (mają pudry, całkiem dobre) - na allegro NYX, można też kupić Urban Decay (tylko trzeba uważać, żeby na pewno cena nie była zbyt niska) i np Elf (wspominała tę firmę już tu, jest na liście PETY, uznawani za cruelty-free, nie widziałam za dużo sporów co do nich), mają dość tanie kosmetyki tylko nie wszystko bardzo dobre (cienie powinny być ok), czasami można też kupić coś Tarte na allegro
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-13 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4353 |
Wtajemniczenie
|
No odkryłam przez przypadek, a co mi szkodzi, a nuż faktycznie się skontaktują z firmami takimi jak Manhattan i będziemy miały problem częściowo z głowy
![]() P.s. Clinique skoczył na niepewną z tendencją do czerwonej, bo cos o niej jest szum, że jednak testuje. Ale tez by trzeba dokładniej sprawdzić. Aaa i nie zapomnijmy o Inglocie! Mają jedne z lepszych cieni ![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-12 o 21:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Koniecznie daj znać jak odpiszą ![]()
![]() |
#4355 |
Rozeznanie
|
dzięki Linusiaczek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4356 |
Wtajemniczenie
|
Powiem szczerze, że próbowałam znaleźć adres e-mail, pod którym miałabym się z Petą skontaktować, ale się pogubiłam z deka na ich stronie, więc coś czuję, że to pisanie do nich to mi zajmie nieco dłużej
![]() ![]() Swoją drogą, poczytałam dokładnie i Peta radzi, żeby poprosić firmy, które odpisują, że są całkowicie cruelty-free, o wysłanie odpowiedzi na piśmie do nas. Wtedy z takim pismem można by kontaktować się z Petą (bo żeby to było wiarygodne, potrzebny jest niestety dowód na piśmie - pamiętasz jak tym rozmawiałyśmy Teteesiu?). To nie wiem, myślicie, że mamy odwagę ich pytać o przesłanie odpowiedzi na piśmie pod wskazany adres? Coś czuję, że wtedy na naszej liście zostanie 5, góra 10 marek ![]() A w ogóle to jak weszłam na ich stronę, to mi się rzucił w oczy artykuł o tym, że Donna Karan promuje futra ![]() To nie wiem, jeśli Dior jest na czerwonej z powodu futer to powinniśmy wrzucić tam też Donnę Karan? (Tutaj link) Swoją drogą, załamka z zapachami, bo jak DKNY spadnie na czerwoną, Tommy Hilfiger jest na niepewnej i kupa innych też, to z perfumami posucha :/
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-14 o 16:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4357 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobnie jak firma Pupa nie widnieje na bardziej szczegółowych listach włoskich, może to przez używanie produktów z uboju zwierząt, ale nie wiadomo tego dokońca . Dla porównania firme argital mozna znależć na listach wloskich ekologów jako cruelty free bez problemu pomimo, że nie jest wegańska. Dla mnie firmy/marki mac, smashbox, artdeco, pupa, isadora stoją na tej samej półce. Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-11-14 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4358 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do MACa i Smasbox to one SĄ na liście Pety. Są wpisane na niepewną, bo należą do Estee Lauder, a nie dlatego że ich polityka jest wątpliwa. Czy Ardeco należy do jakiegoś koncernu? Bo jak nie, to jeśli są na równi ze Smashboxem i MACiem, to są na zielonej. Jesli chodzi o Isadorę to w takim razie nie wiem. Chętnie skorzystałabym z jakiejś sensownej listy niemieckiej, bo tak szczerze mówiąc, Essence też nie ma na żadnej liście. Mogłabyś podać linka do jakiejś? ( Ja znalazłam tylko listy zrobione przez prywatne osoby (jak my), cytujące inne listy (głównie Peta i CCIC) i byłam pewna, że takie listy oficjalne nie istnieją)
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-14 o 17:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4359 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4360 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4361 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kolejną część wątku zakłada sie jak aktualny przekroczy 5000 postów. Chodzi o to, żeby na początku były wszystkie informacje? nie wiem czy by coś to dało bo mało kiedy wszyscy czytają początek włączając sie w dyskusje. Do wszystkich nie ma co wysyłać bo nie dość, że to by kosztowało to pewno nic by nie dało bo mało kto by odpisał. Myślałam tylko o napisaniu do Gaby i pozostałych co są do nich wątpliwości.
![]() |
#4364 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-14 o 22:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4365 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mysle ze nie ma co tego komplikowac a jak ktos ma jakies specyficzne wymagania to pewnie i tak sam szpera i dociera do informacji ktore sa mu niezbedne ![]()
Napełnij pustą miskę!klik Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach! ![]() Edytowane przez hanusia505 Czas edycji: 2010-11-14 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A przy kilku listach się nie będę upierać, po prostu zauważyłam, że różni ludzi szukają różnych rzeczy i nie zawsze im się chce cokolwiek z listy wybierać. Ale może faktycznie 1 lista ma najwięcej sensu ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-14 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4368 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a na jakie perfumy mogę liczyc w drogerii np Sepgora , oprócz Gosh >?? A jesli chodzi o Mexx , mamy jakies info ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4369 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z perfumami dostępnymi w drogeriach to jest katastrofa. Od razu powiem, że nie wiem na 100% które z nich są dostępne w Sephorze, ale z pewnych na liście, które uważam, że powinny tam być do kupienia to mamy: Prada, Nina Ricci, Paco Rabanne, Carolina Herrera (PUIG), a także perfumy Liz Claiborne. Była tam jeszcze DKNY, ale niedawno pisałam, że Peta ma artykuł, że promuje futra, nie wiem jaki jest Twój stosunek do tego. Ze strony Peta także Bobbi Brown i Hommy Hilfiger (no ale te są u nas na niepewnej). Także Stila, jeśli jest dostępna w Polsce, na liście Peta i Estee Lauder (ale my ją mamy też na niepewnej, więc nie wiem jak na to patrzysz). Z innych to Yves Rocher, oni mają fajne zapachy, no ale YR to nie Sephora.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-15 o 15:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4370 |
Raczkowanie
|
Linusiaczek, to chyba trzebabylo by się upewnic jak z tym Mexx'em bo to taki w sumie tanszy perfum, który ma duzo ladnych zapachów,sama dostalam i mi pasuje-nietypowy bardzo.
w sumie Gosh tez wiem,ze ma jeden ładny zapach(męski) ale niewiem jak się nazywa ![]() Paco Rabanne? One są bardzo drogie, na allegro się zaczynają od ok.100 w zwyż ![]() W Drogeerii Natura pojawiła się nowa marka kosmetyków do makijazu - Kobo . www.koboprofessional.pl Nie mam pojęcia co to za kosmetyki,nie są za tanie ale nie są drogie-porównywalne do cen Manhattanu . Jeśli macie tam pod ręką te pytania do producentów ... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4371 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do Mexxa, to wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że jednak nie testują, ale u nas są wciąż na czerwonej to trzeba by się było upewnić. A tym Kobo się faktycznie trzeba zainteresować.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-15 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4372 |
Raczkowanie
|
kurcze, na której stronie są te pytania gotowe to wyśle
![]() No tak zazwyczaj sa drogie,ale dzis zaówazylam ze np essence maja fajne tusze po 10zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4373 |
Rozeznanie
|
wiecie jak z chanel? dobra czy zła? jeszcze ostatnio była na liście pety a teraz jej nie widziałam i na jakieś zagranicznej czy tam polskeij stronie odnośnie bojkotu P&G bylo żeby ją bojkotować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4374 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do Essence, to najwięcej dobrych recenzji zbiera ich tusz do rzęs Multi Action (Link). Sama się na nią szykuję. Jeszcze widziałam jeden z tuszy Wibo po 10 zł, który jest dość chwalony - Wibo Extreme Lashes Volume Mascara (Link tu). Moim typem nr dwa jest Oriflame Wonder Lash, ale on jest chyba droższy (choć ja na allegro kupiłam kiedyś za 16 zł) Skaranie boskie z tymi firmami, faktycznie Chanel zniknęło z listy! No to ja się poddaję, nie nadążam ![]() Donna Karan też zniknęła...
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-15 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4375 |
Rozeznanie
|
znalazłam jeszcze że almay,clinique,estee lauder i revlon nie testuje wdłg PETY <zaczynam się gubić >
|
![]() ![]() |
![]() |
#4376 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4377 |
Rozeznanie
|
no estee powinno być chociaż na nie pewnej
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4378 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4379 |
Raczkowanie
|
Lunusiaczek
![]() Jeszcze o essence - mi tak wizualnie to odpowiada szczoteczka tego, który pokazałas, tylko jest czarno-zielona. ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Jednak mimo chęci nie napiszę .. Na ich stronie z kontaktem nie umiem wpisac wiadomosci ani danych .. nie wiem czemu |
![]() ![]() |
![]() |
#4380 | |
Zadomowienie
|
Na początek chciałam się przywitać
![]() Postanowiłam zrezygnować z kosmetyków testowanych na zwierzętach. Staram się na bieżąco czytać wpisy. Przyznaję, że całego wątku nie przeczytałam, ale w razie wątpliwości, co do firmy, której nie ma liście, używam wyszukiwarki ![]() Jako że niektóre firmy, które mnie interesują, nie były jeszcze w tym wątku poruszane, postanowiłam do nich sama napisać. Już tydzień minął odkąd pisałam do firmy Anna (produkuje m.in. naftę kosmetyczną), ale do dziś nie dostałam odpowiedzi. Drugą firmą, do której pisałam jest Profarm (interesują mnie przede wszystkim ich oleje). Dostałam taką odpowiedź (zadałam 3 pytania: 1. czy ich produkty są/były testowane na zwierzętach 2. czy surowce, z których te produkty są wykonane są/były testowane na zwierzętach 3. czy używają produktów pochodzenia zwierzęcego): Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.