|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#601 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]() TUTAJ TUTAJ TUTAJ oraz TUTAJ TUTAJ Co do Lutens, L'Artisan, Amouage, Annick Goutal, M. Micaleff, CdG sklaniam sie raczej za nietestowaniem. Hermes, Buerberry, CsP niestety ![]() Avon, Yves Rocher ja osobiscie traktuje jako niepewne. Kosmetykow E. Arden z penowscia nie kupie ![]()
![]() |
#602 |
Zakorzenienie
|
Dzięki serdeczne Mariulu
![]() ![]() Co do niszowych firm też skłaniam się do tego, że nie mają nic wspólnego z testowaniem, chyba że maja jakieś powiązania (np. dystrybucyjne) z tymi nieciekawymi koncernami. Na razie takich informacji nie znalazłam i mam nadzieję że nie znajdę.
#603 | |
Zakorzenienie
|
Podobnie jak Mariola- jestem sklonna zaufac "niszowcom".
Jedynie odnosnie Lutkow jestem na razie sceptyczna- przeciez marka nalezy do koncernu Shiseido ![]() Czyli, zeby uznac Lutensa za firme OK, powinnysmy zalozyc, ze cale Shiseido nie testuje. Osobiscie jestem sklonna w to uwierzyc, szczegolnie po tej informacji: Cytat:
Sadze, ze te korporacje naprawde stac na zastapienie testow na zwierzetach, testami na sztucznie wyhodowanych komorkach- tym bardziej, ze ulatwia im to prace. Piszac wprost- po ostatnich nowinach, bardziej wierze im, niz np. firmie Nivea. Przypomne marki nalezace do LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton): Acqua di Parma Benefit Christian Dior Emilio Pucci Fendi Fresh Givenchy Tartine et Chocolat [Givenchy] Guerlain Kenzo La Veuve Clicquot Laflachère Le Bon Marché Loewe Sephora Postanowilam tez zaufac grupie YSL Beaute, z ktora wspolpracuje Stella McCartney. Oto marki nalezace do YSL Beaute: Alexander McQueen Boucheron Ermenegildo Zegna Florbath Oscar de la Renta Roger & Gallet Stella McCartney Yves Saint Laurent Oczywiscie, to sa tylko moje przemyslenia i decyzja i nie przecze, ze moze jestem naiwna i daje sie wpuscic w maliny, ale..... komus musze zaufac. A skoro uznana za OK przez sama pete, grupa Beiersdorf (Nivea) oswiadcza, ze nie posiada wlasnych, nowoczesnych technologii i "jest uzalezniona od innych ludzi nauki", podczas gdy LVMH i Shiseido deklaruja, iz samodzielnie opracowuja alternatywne metody testow- ja wierze tym drugim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#604 | |
Zakorzenienie
|
Kattarino dziekuje za rzeczowe i precyzyjne wyjasnienie i przyblizenie nowych kwestii
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Poza tym, tak jak piszesz, komus trzeba uwierzyc... Jednak wciaz bede miala na nich oko... ![]()
![]() |
#605 |
Raczkowanie
|
Maybelline, La roche posay i herbal essences testują?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#606 |
Przyczajenie
|
a co z inglotem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wypróbuje jednak maczek Clinique i jeśli będzie dla mnie dobry to zastąpię nim Meteoryty ![]() Kattarino jak zwykle chylę czoła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#608 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny-
![]() Podrzucam link do interesujacego artykulu (w j.polskim- dlatego z bledmi ![]() Generalnie ma on wydzwiek optymistyczny- dla zwierzat w laboratoriach kosmetycznych i dla osob, ktore nie chca "byc piekne", kosztem czyjegos zycia ![]() Chcialam jeszcze dodac, ze sama wciaz pracuje nad ogolnym ograniczeniem liczby uzywanych kosmetykow i nie wyszukuje, a co za tym idzie, nie kupuje juz zadnych nowosci. Nie chce byc niewolnikiem firm kosmetycznych, dlatego ograniczylam sie tylko do tych produktow, ktore sa mi naprawde potrzebne. ![]() Edit: Pomyslalam, ze zacytuje tytaj zalinkowany artykul, na wypadek, gdyby zniknal ze strony Gazety. Edit 2: Znalazlam oryginalny artykul ![]() Podaje link, dla zainteresowanych: A New Science, at First Blush Cytat:
Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2007-11-29 o 06:34 Powód: wazny dopisek;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Kattarino dziekuje za podanie tak ciekawych i optymistycznych informacji.
![]() Cytat:
![]() Na razie pracuje nad zuzyciem tego, co posiadam, w przyszlosci beda tylko kontrolowane zakupy. W kazdym badz razie nie mam juz wiekszosci zapasow, czesc kosmetykow pielegnacyjnych zuzywam na biezaco, czyli postepy sa ![]()
![]() |
#610 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wg mnie wazne tez jest pisanie mailow do firm ktore testuja, tlumaczac im dlaczego sie je boycottuje.
Bo mozliwe ze im nawet do glowy nie przyjdzie ze to dlatego... i beda sie wysilac dalej by sciagnac klientow reklamami itp zamiast zastanowic sie nad tym testowaniem. Wiekszosc firm ma na swojej stronie ma formulaz do kontaktu. Podaje kilka linkow Procter & Gamble -- http://www.pg.com/getintouch/index.jhtml Unilever: formulaz http://www.unilever.com/resources/contact-form.asp e-mail do polskiego dzialu contact.Poland@Unilever.c om Johnson & Johmson http://www.jnj.com/contact_us/index.htm
#611 |
Raczkowanie
|
NIe testują:
Dermacid emulsja hypoalergiczna do mycia ciała dla skóry wrażliwej/atopowej producent: DERMA PHARM nie wiem, czy tylko ten oriduktm czy inne także kosmetyki z minerałami z morza martwego producent: Absolute Care Dead Sea Treatment Edytowane przez paipai Czas edycji: 2007-12-04 o 12:12 Powód: NIe testują: |
![]() ![]() |
![]() |
#612 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#613 | |
Zadomowienie
|
Jestem za ła ma na po obejrzeniu filmiku z pierwszej strony i zapoznaniu się z listą firm testujących na zwierzętach.TRAGEDIA.brak słów.Od dzisiaj omijam szerokim łukiem.
Edit: Mam takie pytanko.Nie jestem na bieżąco w wątku,ale bardzo mnie poruszył.Jest wiel sposobów,żeby małym gestem wiele zmienić. Czy jest może sformuowany już jakiś konkretny mejl z załączonymi listami koncernów testujących/nie testujących? chodzi mi o to,że zamierzam rozesłać jakiegoś treściwego mejla i puścić go w obieg po świecie z załączonymi listami i zastanawiam sie,czy po prostu już taki nie powstał. Do pracy rodacy.Toć to szok O_o!!! Edit II!!!!! Cytat ze strony OK!: Cytat:
![]() Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2007-12-04 o 13:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Raczkowanie
|
Ja staram się nie kupować kosmetyków testowanych na zwierzętach ponieważ zalezy mi na dobru zwierząt. Nie moge sobie wyobrazić tych ludzi, którzy bez jakis wyrzutów sumienia męczą te zwierzęta. Sama w domu mam króliczka i nie wyobrażam sobie jak można tak krzywdzić tą mała istotę. Oglądałam mnóstwo filmików i aż serce sie kraje. Przecież te zwierzaki nawet nie rozumieją dlaczego je sie tak krzywdzi. Żadna istota na ziemi nie zasłuzyła na taki los.
|
![]() ![]() |
![]() |
#615 |
Przyczajenie
|
![]()
Pomyslalam, z dopoki nie osiagniemy konsensusu, odnosnie firm, ktore nie testuja, zamieszcze liste firm testujacych, (wg strony peta- LINK)- aby bylo wiadomo, ktorych marek UNIKAC, podczas zakupow.
Arm & Hammer (Church & Dwight) www.armhammer.com Bic Corporation; www.bicworld.com Boyle-Midway (Reckitt Benckiser) Chesebrough-Ponds (Fabergé, Ponds, Vaseline),www.pondssquad.com Church & Dwight (Aim, Arm & Hammer, Arrid, Brillo, Close-up, Lady’s Choice, Mentadent, Nair, Orange Glo International, Pearl Drops),www.churchdwight.com Clairol (Aussie, Daily Defense, Herbal Essences, Infusium 23, Procter & Gamble); www.clairol.com Clorox (ArmorAll, Formula 409, Fresh Step, Glad, Liquid Plumber, Pine-Sol, Soft Scrub, S.O.S., Tilex); www.clorox.com Colgate-Palmolive Co. (Hills Pet Nutrition, Mennen, Palmolive, SoftSoap, Speed Stick); www.colgate.com Cover Girl (Procter & Gamble); www.covergirl.com Dial Corporation (Dry Idea, Purex, Renuzit, Right Guard, Soft & Dri); www.dialcorp.com Helene Curtis Industries (Salon Selectives, Thermasilk, Unilever); www.helenecurtis.com Johnson & Johnson (Aveeno, Clean & Clear, Listerine, Lubriderm, Neutrogena, Rembrandt, ROC); www.jnj.com Lever Bros. (Unilever), ; www.unilever.com L’Oréal U.S.A. (Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Helena Rubinstein, Lancôme, Matrix Essentials, Maybelline, Ralph Lauren Fragrances, Redken, Soft Sheen, Vichy); www.loreal.com Max Factor www.maxfactor.com Mead, www.meadweb.com Melaleucawww.melaleuca.com Mennen Co. (Colgate-Palmolive), , www.colgate.com New Dana Perfumes Noxell (Procter & Gamble), . www.pg.com Olay Co./Oil of Olay (Procter & Gamble), www.oilofolay.com Oral-B (Gillette Company); www.oralb.com Pantene (Procter & Gamble), , www.pantene.com Pfizer (BenGay, Desitin, Listerine, Lubriderm, Plax, Visine), www.pfizer.com Physique (Procter & Gamble), www.physique.com Playtex Products, www.playtex.com Procter & Gamble Co. (Clairol, Cover Girl, Crest, Gillette, Giorgio, Iams, Max Factor, Physique, Tide), www.pg.com Reckitt Benckiser (Easy Off, Lysol, Mop & Glo, Old English, Resolve, Spray ’N Wash, Veet, Woolite- w Polsce Perla (srodki do prania), www.reckittbenckiser.com Richardson-Vicks (Procter & Gamble), Sally Hansen (Del Laboratories); www.sallyhansen.com Schering-Plough (Bain de Soleil, Coppertone, Dr. Scholl’s), www.sch-plough.com S.C. Johnson (Drano, Edge, Fantastik, Glade, OFF!, Oust, Pledge, Scrubbing Bubbles, Shout, Skintimate, Windex, Ziploc); www.scjohnson.com SoftSoap Enterprises (Colgate-Palmolive) Suave (Unilever); www.suave.com Unilever (Axe, Dove, Helene Curtis, Lever Bros., Suave); www.unilever.com |
![]() ![]() |
![]() |
#616 |
Zakorzenienie
|
tak naprawdę to ciężko stwierdzić w przypadku wielu firm jak to jest. taki the body shop jest znany z tego że nie testuje na zwierzętach, ale oskarżenia wobec niego były postawione. więc tak naprawdę ciężko jest się w tym wszystkim rozeznać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Przyczajenie
|
Witam Panie
![]() przeglądam forum już od kilku dni, szukam informacji i pewności. staram się od dluższego czasu używać kosmetykow nie testowanych, ale właśnie tutaj dowiedzialam się jak wiele jest jeszcze firm testujących, zwłaszcza z tych wiodących na naszym rynku! Zastanawiam się dlaczego nie ma jakiś ujednoliconych norm dotyczących znakowania produktów nie testowanych? Moj problem ostatnich kilku dni, to farba do wlosów. Jedyna rzecz, ktorej nie potrafię sobie odmowić, podpowiedzcie mi proszę, czy rzeczywiście żadna z firm na naszym rynku nie oferuje farb nie testowanych? znajduję niestety bardzo sprzeczne informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj LINK do ciekawej strony. Najwazniejsze to byc czujnym ![]() Znalazlam: KLIK
![]() |
#619 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Po pierwsze - zakaz testowania kosmetyków to jedno, ale czy to dotyczy także poszczególnych składników? ![]() Po drugie, i tu moje obawy są większe, gdzie ten zakaz ma obowiązywać? Czy istnieje instytucja, która może zakazać testowania na zwierzakach na całym świecie? ![]() ![]() Chyba, że w Unii Eur. (i USA...? ![]() ![]() Mam taką cichą nadzieję, że ten zakaz to rzecz naprawdę poważnie wiążąca firmy kosmetyczne - jeżeli już przygotowują sztuczną skórę i gałki oczne, to chyba zwiastun pozytywnych zmian. ![]() Cytat:
![]() ![]() Byle do 2009 ![]()
![]() |
#620 | |
Zakorzenienie
|
Ptaszynko Niebieska- artykul dotyczy zakazu testowania na zwierzetach skladnikow kosmetycznych
![]() Cytat:
Dlatego musza opracowac metody alternatywne. Mam nadzieje, ze choc troszke pomoglam ![]() Przemyslalam rowniez kwestie "niepewnych"(dla nas) firm, np. z listy peta. Doszlam do wniosku, ze istnieje roznica miedzy stosowaniem skladnikow, ktore kiedys byly juz przetestowane, (poniewaz wowczas bylo to obligatoryjne) i korzystaniem z wynikow takich testow, (a tym samym nie przyczynianie sie do smierci kolejnych zwierzat), a wynajdowaniem nowych substancji, ktore trzeba testowac od podstaw. Moze dlatego peta, na swojej liscie umieszcza firmy, korzystajace ze "starych" skladnikow, a pietnuje odkrywcow nowoczesnych substancji, wciaz napedzajacych machine smierci, w laboratoriach??? Oczywiscie, jak zwykle, to moje luzne przemyslenia i chetnie poznam Wasza opinie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z przedmówczynią. Nie da się zmienić tego, że ktoś już zabił te zwierzaczki, ale można nie przyczyniać się do śmierci kolejnych. O ile mniej śmierci byłoby, gdyby po przeprowedzeniu testów udostępniało się ich wyniki WSZYSTKIM, a przede wszystkim innym koncernom...
|
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#623 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Jeżeli będziemy unikać kosmetyków ze składnikami przetestowanymi 20 lat temu, to czy w ten sposób pomożemy choćby jednej myszy? ![]()
![]() |
#624 |
Zadomowienie
|
Zamierzam rozesłać obie listy(do test/do not test).
Które są więc ostatecznymi?Bardzo mi na tym zależy,tak samo jak na uświadomieniu ludzi,którzy nie mają pojęcia o tym,jakie to krótne ![]() Wiele osób nie zdaje sobie sprawy,że istnieją inne formy testowania niż na zwierzętach i wydaje im się to po prostu koniecznością(moja mama zapytała 'no a na czym mają testować?' ![]() Uświadomienie to niepojęcie wielki krok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#625 |
Przyczajenie
|
Witam,
Jestem po lekturze całego wątku. Mam wątpliwości co do polskich firm: Ziaja, Bielenda, AA Oceanic (polska?), Dax Cosmetics. Na ich stronach nie ma żadnej informacji o testowaniu bądź nietestowaniu na zwierzętach. Szczególnie często w tym wątku zapewniano, że Ziaja nie testuje na zwierzętach i nie wykorzystuje tak testowanych składników? Skąd ta pewność, skoro na stronie się tym nie chwalą? Głównie używam polskich kosmetyków, więc chciałabym mieć 100% pewność... |
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj jest napisane, że nie testowano na zwierzętach. Druga linijka od dołu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#627 |
Zadomowienie
|
A jak z Oceanic?Bardzo mnie interesuje ta firma,ponieważ w moim domu pojawia się pare kosmetykó z niej,ale nie ma jej na żadnej liście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#628 |
Zadomowienie
|
Hop hop?
Ostatnio namawiam rodzinę na rezygnację z L'Oreal'a,który gościł na naszych pułkach,chociaż nie jest łatwo,bo głupsza siostra ma głęboko moje przekonania i argumenty ![]() A jak u was? |
![]() ![]() |
![]() |
#629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzis z mama zrobilam runde po miescie i pokazalam jej, ktore kosmetyki sa firm nietestujacych. Chyba ja to przekonalo, a wiec malymi kroczkami... ![]()
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
Ja mam tak samo, z tym że ja najpierw zaczęłam od Palmolive (czy jak to tam się pisze), a dopiero niedawno zaczęłam wgłębiać się w inne firmy. Poza tym to dałam wszystkim spis bezpiecznych firm, żeby wiedzieli co kupować:p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.