|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
hej dziewczyny jakiś czas temu tu pisałam ze mam podejrzenie o PCO bo miałam objawy i nie mogłam zajść w ciążę od lat, miałam robione USG wiele razy faszerowali mnie lekami i nic
![]() a tu proszę taka niespodzianka dzidziuś jest już w moim brzuszku ![]() po zrobieniu i wydaniu dużo kasy okazało się ze przyczyną moich problemów jest dwudrożna macica z przegrodą teraz to wiem , powinnam wszystkich pozostałych lekarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 |
Raczkowanie
|
Wie może któraś z was, czy PCO może być przyczyną megabolesnych miesiączek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- anomalie i wady budowy macicy - zaburzenia hormonalne (jeden z obiawow pco, ale nie zawsze przy pco) - choroby drog rodnych tj.infekcyje, endometrioza, miesniaki macicy itd - antykoncepcja przy pomocy spiralki Anomalie fizyczne macicy moga byc przyczyn bolesnych miesiaczek: - niedorozwoj macicy - zmiany połozenia macicy - wady wrodzone macicy - macica czesciowo przegrodzona lub macica dwurozna), - wady wrodzone szyjki macicy – w tym zrosniecie się lub zwezenia kanału szyjki macicy, - "przeszkoda" zlokalizowana w szyjce macicy Czy rozmawialas o tym ze swoim gin?? Ja od pewnego czasu mam bardzo bolesne @ ...moze to sie zmieni po ciazy ![]() Edytowane przez simonee Czas edycji: 2010-03-14 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak brałam anty nie było z tym problemu i potem przed długi lata też - dopiero jak zaczęłam się leczyć bóle wróciły.
![]() |
#3396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Niby to jest tak, ze bol moze pojawic sie wczesniejzanim, ale jak dostanie sie okres to mija lub podczas okresu sa to 2 dni i tez pozniej jest ok a jezeli bol jest dluzszy i przy kazdej@ to juz tylko zostaje rozmowa z gin na ten temat |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3397 |
Raczkowanie
|
Mnie najmocniej boli przez pierwsze dwa dni, przy okazji przechodzi na plecy i nogi. Ale... ból pojawia się już tydzień wcześniej. A co najciekawsze, nigdy nie miałam z tym problemów, dopóki nie wyleczyłam anemii, która ujawniła PCO, stąd moje pytanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3398 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie, bo w czwartek mam umowione to usg tv ale dzis dostalam okres (nie moglam tego przewidziec bo jest nieregularny), wiem ze podczas @ badania sie nie robi ale jesli to bedzie juz koncowka,plamienie? to moge isc czy musze przekladac?
![]()
#3399 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
Jak anemia ujawnila u Ciebie pco? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3400 |
Zakorzenienie
|
simonee dziekuje za odp
![]() ![]() poza tym nie wiem czy to na pewno @, 2 tygodnie temu tez mialam krwawienie ale nie trwalo ono nawet pol dnia ![]()
#3401 |
Zakorzenienie
|
cześc mam pytanie... czeka mnie niedługo badanie drożności jajników (?) i chciałam sie zapytac jak to badanie jest przeprowadzane... ?? dzieki za odp
![]() Edytowane przez sanderinka Czas edycji: 2010-03-14 o 19:39 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3402 |
Zakorzenienie
|
Sanderinka a to ma być HSG czy laparoskopia?
#3403 |
Zakorzenienie
|
HSG cos takiego ginka mówiła... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3404 |
Zakorzenienie
|
Sandruś to badanie nieinwazyjne - to znaczy że nie będą Cię ciąć
![]() Badanie trwa krótko - około 15 minut. Dostajesz jakiś lek przeciwbólowy. Zakłądają ci wziernik i wpuszczają płyn do jajowodów i robią zdjęcia rentgenowskie - chyba 3 z tego co kojarzę. Sprawdzają czy płyn przedostaje się do jamy brzusznej. I tyle. Po badaniu od razu idziesz do domu. Trochę może boleć i potem trochę krwawić.
#3405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() w sumie ma mnie na oddziale zostawić zeby zrobić komplet badan i w tym HSG... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3406 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie
![]() Piszę odnośnie tematu forum jakim jest zespół policystycznych jajników. Nie jest jeszcze u mnie to konkretnie zdiagnozowane ale na 3 lekarzy, dwóch z nich podejrzewa u mnie tą chorobę. Mam 21 lat, ważę 56 kg przy wzroście 171 cm.. Jestem raczej szczupłej budowy nie licząc okropnej oponki na brzuchu i problemami z cellulitisem oraz rozstępami na pośladkach. Zacznę od problemów które mnie gnębią: - wypadanie włosów, zakola i rozdwojone końcówki, - zmniejszenie się piersi prawie o rozmiar (z dużego B zmienił mi się w A bez diet ani innych ingerencji w moją wagę), - trądzik na plecach, dekolcie i twarzy (gdzie nie pomagają antybiotyki ani inne znane i drogie maści), - ciemniejsze i dłuższe włoski na ramionach,wokół sutków, na udach i brzuchu, - guzek w lewej piersi (włókniak, który został już wycięty), Do dziś moje cykle były regularne ( no powiedzmy, że ten okres regularnych cykli trwał z pół roku)... Dziś już mogę naliczyć 1 dzień kiedy spóźnia mi się okres - nie jestem w ciąży. Okres trwa 7 dni w tym pierwsze 3 są bardzo obfite i bolesne. Miałam robione USG wewnątrzmaciczne i nie wyszły mi żadne torbiele, pęcherzyki itp... Mam powiększony za to 1 jajnik ( Jajnik prawy: 38 mm/20 mm w 17 dniu cyklu) oraz wykryto obecność płynu w zatoce Douglada: 13 mm/25 mm. O to wyniki badań hormonalnych (który kosztowały mnie o zgrozo prawie 400 zł): Badania: 3 dzień cyklu (wraz z normami przyjętymi przez laboratorium): androstendion: 3,1 ng/ml (0,57-2,63), 17-OH progesteron: 1,3 ng/ml, progesteron: 0,857 ng/ml, testosteron: 40,7 ng/dl, DHEA-S: 330,2 ug/dl, estradiol: 66,59 pg/ml, prolaktyna: 19,54 ng/ml, LH: 6,43 mIU/ml, FSH: 8,41 mIU/ml, fT4: 1,34 ng/dl, fT3: 3,60 pg/ml, TSH 3 generacja: 1,89 uIU/ml. 23 dzień cyklu: progesteron: 7,91 ng/ml, triglicerydy: 53 mg/dl, FSH: 6,23 mIU/ml, LH: 21,22 mIU/ml, estradiol: 308,1 pg/ml. Cholesterol HDL: 56,9 mg/dl. Badania krwi i moczu w normie. Jajnik prawy: 38 mm/20 mm. Jajnik lewy: 24 mm/14 mm. Jak widać nie mam typowych objawów tej choroby, ale nie wiem którego lekarza mam słuchać i co dalej robić (do ginekologa chodzę prywatnie i wizytę mam 31 marca). Słono dość płacę i nie chcę chodzić niepotrzebnie czy tracić czas który może być na wagę złota... szczególne że z kasą też się nie przelewa. I nie bardzo orientuję się jak ta choroba mogła by zmienić moje życie? jak wygląda codzienne zmagania z nią? Dodam również , że planowałam z chłopakiem pierwszego dzidziusia za 2 lata tak byśmy mieli już za sobą licencjat na studiach ![]() Poradźcie coś i opowiedzcie o swoich przeżyciach i w jaki sposób dowiedziałyście się o swojej chorobie.. Dodajcie trochę otuchy ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3407 |
Zakorzenienie
|
Według mnie to raczej nie PCO jest u Ciebie problemem. Skoro nie masz pęcherzyków na jajnikach, testosteron w normie, za niski progesteron i za niski stosunek LH do FSH. Mi to raczej wygląda na niedoczynność ciałka żółtego.
#3408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na czym polega niedoczynność ciałka żółtego i czy łatwo to wyleczyć ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3409 |
Zakorzenienie
|
Polega na tym, że ciałko nie produkuje odpowiedniej ilości progesteronu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży. Objawia się to głownie obniżonym progesteronem niskim stosunkiem LH/FSH i skróconą II faza cyklu.
#3410 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3411 |
Zakorzenienie
|
U każdej kobiety przebiega to inaczej, więc ciężko powiedzieć.
#3412 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3413 |
Raczkowanie
|
WALERIA89 tylko widzisz nie chce juz czytac tego na necie, bo po pierwsze nie rozumiem, po drugie mi internet nie sluzy, ginekolog mial mnie dosc jak czytalam wszystko w necie a potem niepotrzebnie sie nakrecalam
![]() ![]() ![]() dziewczynki mam pytanie co robi lekarz jak pacjentka nie pozwala wlozyc sobie tego wrednego wziernika? tzn jak sie nie moze odstresowac i rozluznic? bo wiecie ja mam taki problem ze wiem ze to mnie czeka, a chociaz biore leki anty itd. to tego robionego jeszcze nie mialam, usg tego nie zastapi??? prosze nie olewajcie mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3414 |
Raczkowanie
|
Jeśli będziesz protestować to nie użyje wziernika. Ale czy dla własnego zdrowia nie poświęcisz niecałej minuty?! Nie jest to przyjemne, ale warto. No chyba że jeszcze nie współżyjesz, wtedy nie powinno się wziernikować, a nawet nie potrzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3415 |
Zakorzenienie
|
Matur, moze glupio to zabrzmi, ale wkladasz sobie tampony??(zakladam z gory ze) jesli tak, to jestes w stanie przypomniec sobie jak sie balas kiedy mialas wsadzic go sobie pierwszy raz?? niepokoj, obawa, strach itd... a teraz bez tego to ciezko zyc... wiec z wziernikiem jest "podobnie", tez jest strach, ktory nie jest niczym uzasadniony a przeciez bardzo pomaga by sprawdzic czy np szyjka jest ok, jest podobnie wkladany, nie powoduje bolu, no chyba ze jest sie dziewica to lekarz tego nie wklada.
Azakowana mysle o Tobie, i czekam na wiesci, oby dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Zakorzenienie
|
Simonee to już przekazuję wieści
![]() Dziewczyny już mam skierowanie do szpitala. Zabieg będę miała jednak teraz - znaczy się 3o marca ![]() Z jednej strony bardzo się cieszę a z drugiej panicznie boję.
#3417 |
Zakorzenienie
|
jeeeeeeeeeeeeeeeeee
![]() Azakowana bedzie dobrze ![]() ...ojej bardzo sie ciesze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3418 |
Konto usunięte
|
witajcie, ja byłam u ginekologa, bo nie miałam długo miesiączki od sierpnia do stycznia, potem miałam w styczniu, przez jeden dzień, ale teraz ostatnie 2 miesiące mam w miarę regularnie. miałam robione USG, po czym postraszono mnie PCO, bo miałam trochę pęcherzyków, byłam dzisiaj u pani ginekolog-endokrynolog, która stwierdziła, że chyba sobie ze mnie żartują i tak to nie wygląda. chociaż objawy mam podobne, dużo utyłam, mam rozstępy, no i to zatrzymanie miesiączki, ciągle jestem zmęczona.
dostałam skierowanie na badanie THS i prolaktyny, zobaczymy co dalej, bo lekarka powiedziala mi ze to moze byc cos z tarczyca, sama nie wiem, ale niezle mnie nastraszyli w poprzedniej przychodni... |
![]() ![]() |
![]() |
#3419 |
Zakorzenienie
|
Simonee dziękuję za wsparcie
![]() Mam nadzieję, że szybko przyjdzie i szybko minie ten zabieg ![]() Już bym chciała być po. Dzisiaj poszłam sobie zrobić grupę krwi ale się okazało, że mogę zrobić to tylko w Szpitalu. No i niepotrzebnie drałowałam do miasta ![]() ![]() [1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;17912249]witajcie, ja byłam u ginekologa, bo nie miałam długo miesiączki od sierpnia do stycznia, potem miałam w styczniu, przez jeden dzień, ale teraz ostatnie 2 miesiące mam w miarę regularnie. miałam robione USG, po czym postraszono mnie PCO, bo miałam trochę pęcherzyków, byłam dzisiaj u pani ginekolog-endokrynolog, która stwierdziła, że chyba sobie ze mnie żartują i tak to nie wygląda. chociaż objawy mam podobne, dużo utyłam, mam rozstępy, no i to zatrzymanie miesiączki, ciągle jestem zmęczona. dostałam skierowanie na badanie THS i prolaktyny, zobaczymy co dalej, bo lekarka powiedziala mi ze to moze byc cos z tarczyca, sama nie wiem, ale niezle mnie nastraszyli w poprzedniej przychodni...[/QUOTE] I dobrze Ci pani Endokrynolog powiedziała. Nie rozpoznaje się PCO tylko po USG. Do tego potrzebne jeszcze badania hormonalne. I od tarczycy możesz mieć takie same objawy, więc zrób tak jak Ci mówi pani endokrynolog ![]()
#3420 |
Konto usunięte
|
pojde jutro wlasnie na badania, dzisiaj zaspalam, bo musze byc w 3-5 dniu cyklu. mam nadzieje ze mimo wszystko to nie PCO. znacie jakis dobry srodek na rozstepy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.