zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-29, 14:10   #3931
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez agnes89 Pokaż wiadomość
Witam!
Mam Dziewczyny do Was takie pytanie... Otóż zgłosiłam się do endokrynologa-ginekologa z powodu bardzo nieregularnych miesiączek, a także jej zaniku. Okres zdarzało mi się mieć co 3-4 miesiące, czasami co 1 lub dwa miesiące. Najdłuższą przerwą było pół roku. Dodatkowo mam spore problemy z trądzikiem, który męczy mnie już od 4 lat. I to nie tylko na twarzy, sięga też ramion i pleców.
Na wizycie pani doktor powiedziała, że widzi u mnie androgenizację, czyli efekt zbyt wysokiego testosteronu. Kolejnym podejrzeniem jest właśnie zespół policystycznych jajników.
Dostałam skierowanie na badania hormonów: TSH, LH, FSH, Prolaktynę, DHEA-S i Testosteron. Zalecono mi je zrobić od 3-5 dnia cyklu. Ale niestety dziś dostałam okres, a w czasie długiego weekendu laboratorium będzie nieczynne... Będę mogła je zrobić dopiero we wtorek, czyli w 6. dniu cyklu.
Czy w tym 6. dniu cyklu badanie ma sens, czy jednak powinnam czekać na kolejny okres, który też nie wiadomo kiedy może nadejść...?
Niestety - będzie za późno 3-5 dni to nie 6 dzien cyklu, musisz czekać do następnego cyklu ! Ale reszte badan możesz zrobic i również polecam usg dopochwowe o ile nie jestes dziewicą

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 14:54   #3932
simonee
Zakorzenienie

Azakanowa witaj mam nadzieje ze z kazda godzina lepiej sie czujesz po malutku zacznj sie ruszac, zeby ci sie zrosty nie zrobily!! dobrze ze juz jestes po i ze w "srodku" wszystko bylo/jest ok. No i gratulacje dla meza ze sie obronil

Dziewczyny co do owu to ona moze sie nawet pojawic w 20dc

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Jagoda_35 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź. Nie ma to jak pełna ignorancja. Żegnam.
Nie wzielas pod uwage tego, ze np nie kazda wizazanka z pco musi to brac?? jesli nie dostalas zadnej odp to chyba moze sugerowac, ze nikt nie jest tym leczony i nie zna odpowiedzi na twoje pytanie...
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 14:56   #3933
MATUR
Raczkowanie

Agus witaj
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:01   #3934
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze nie jesteśmy wszechwiedzące, po drugie nie zawsze na pytanie dostaje się odpowiedź od razu. Gratuluję kultury i cierpliwości.

Jeżeli nie znamy odpowiedzi na pytanie to co Ci mamy napisać?

Cytat:
Napisane przez agnes89 Pokaż wiadomość
Witam!
Mam Dziewczyny do Was takie pytanie... Otóż zgłosiłam się do endokrynologa-ginekologa z powodu bardzo nieregularnych miesiączek, a także jej zaniku. Okres zdarzało mi się mieć co 3-4 miesiące, czasami co 1 lub dwa miesiące. Najdłuższą przerwą było pół roku. Dodatkowo mam spore problemy z trądzikiem, który męczy mnie już od 4 lat. I to nie tylko na twarzy, sięga też ramion i pleców.
Na wizycie pani doktor powiedziała, że widzi u mnie androgenizację, czyli efekt zbyt wysokiego testosteronu. Kolejnym podejrzeniem jest właśnie zespół policystycznych jajników.
Dostałam skierowanie na badania hormonów: TSH, LH, FSH, Prolaktynę, DHEA-S i Testosteron. Zalecono mi je zrobić od 3-5 dnia cyklu. Ale niestety dziś dostałam okres, a w czasie długiego weekendu laboratorium będzie nieczynne... Będę mogła je zrobić dopiero we wtorek, czyli w 6. dniu cyklu.
Czy w tym 6. dniu cyklu badanie ma sens, czy jednak powinnam czekać na kolejny okres, który też nie wiadomo kiedy może nadejść...?
Najlepiej zrobić w 3-5 dniu. Choć ja robiłam w 6 dniu kiedyś i też było ok. Przy długich cyklach ja bym zrobiła w tym 6 dniu.

[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;18911899]przede wszystkim zrób usg dopochwowe, wiem że prolaktyna i TSH powinna byc wykonywana miedzy 3-5 dniu cyklu,wiec lepiej poczekaj, reszte badan mozesz zrobic normalnie, tylko pamietaj azeby byc na czczo [/QUOTE]

TSH mozna zrobić każdego dnia cyklu.

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Pytam z ciekawości zupełnie - dziewicy też robią USG dopochwowe?
A robią, robią Tylko podobno lekarz obchodzi się delikatniej

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Azakanowa witaj mam nadzieje ze z kazda godzina lepiej sie czujesz po malutku zacznj sie ruszac, zeby ci sie zrosty nie zrobily!! dobrze ze juz jestes po i ze w "srodku" wszystko bylo/jest ok. No i gratulacje dla meza ze sie obronil
Dzisiaj troszkę gorzej się czuję bo wczoraj jeszcze do południa byłam na kroplówkach z lekami przeciwbólowymi a dzisiaj jestem "czysta". Czuję się słabiej - najgorsza jest ta dziura w pępku ale mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie lepiej

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
Agus witaj
Stary 2010-04-29, 15:31   #3935
lovebites
Raczkowanie

Cytat:
Powiedziałabym Ci coś, ale przypuszczam, że moderator skasował by moja wypowiedź. Azakowana powiedziała już wszystko na ten temat. To jest tylko forum, każdy dzieli się swoją wiedzą, lekarzami nie jesteśmy. A jeśli ktoś ci nie odpisał to znaczy, że nie miał takich przebojów jak to nazwałaś.

Azakowana .... to to robią przez pępek?;>

http://www.pustamiska.pl
http://www.pajacyk.pl

Myślę jak osoba dorosła, mówię jak osoba dorosła, ale nadal patrzę oczami dziecka
lovebites jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:36   #3936
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovebites Pokaż wiadomość
Powiedziałabym Ci coś, ale przypuszczam, że moderator skasował by moja wypowiedź. Azakowana powiedziała już wszystko na ten temat. To jest tylko forum, każdy dzieli się swoją wiedzą, lekarzami nie jesteśmy. A jeśli ktoś ci nie odpisał to znaczy, że nie miał takich przebojów jak to nazwałaś.

Azakowana .... to to robią przez pępek?;>
Tak. Robią trzy nacięcia niewielkie - jedno w pepku - przez które najpierw pompują jamę brzuszną, żeby im nic nie przeszkadzało a potem wprowadzają kamerkę i dwa tak z 5 cm nad pachwinami - tamtędy są wprowadzane trokary z narzędziami.
Stary 2010-04-29, 15:42   #3937
lovebites
Raczkowanie

Byłam ciekawa jak to wygląda, ale chyba nie chciałam wiedzieć heeh :P

http://www.pustamiska.pl
http://www.pajacyk.pl

Myślę jak osoba dorosła, mówię jak osoba dorosła, ale nadal patrzę oczami dziecka
lovebites jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 15:51   #3938
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Pytam z ciekawości zupełnie - dziewicy też robią USG dopochwowe?
mnie sie lekarka pytala czy wspolzyje, bo jesli nie, to maja specjalna glowice dla dziewic. wiec mysle,ze nie bedzie problemu.

przepraszam za wprowadzenie w bład TSH myslalam ze sie robi 3-5 dzien cyklu, bo mialam robiona prolaktyne lacznie z tym tez i musialam 3-5 dzien, a to najwyrazniej jak wnioskuje odnosilo sie tylko do niej, nie do TSH
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 16:12   #3939
azakowana
Zakorzenienie

Lovebites to tylko tak strasznie brzmi
A podczas zabiegu śpisz więc nic nie czujesz
Stary 2010-04-29, 16:46   #3940
simonee
Zakorzenienie

Azakanowa jak to sie mowi -strach ma duze oczy
Stary 2010-04-29, 16:55   #3941
azakowana
Zakorzenienie

Simonee - nie poznałam Cię - Zmiana image'u?
Ano ma. Ale tez nikomu nie życzę, żeby musiał przez to przechodzić. To psychicznie wykańczające - a ten wstrętny fortrans to po prostu masakra totalna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-29, 17:03   #3942
MATUR
Raczkowanie

sdc wiesz ja miałam to badanie usg 7 razy, a jestem dziewica, przynajmniej przed badaniem bylam zadnej innej glowicy nie mialam tylko po mprostu lekarz moze to wolniej i delikatniej robil, drugi to woigole do mnie jak do jajka podszedl jak mial mi to wlozyc, a trzeci doktorek nie zrozumial powagi sytuacji i wtedy to nie bylo fajne ale przezylam i zyje to jest o wiele lepsze niz fotelik o 100000%

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

agus i reszta dziewcczynek juz za moment matura, lece sie uczyc, a z Wami pogadam za tydzien
Stary 2010-04-29, 17:12   #3943
simonee
Zakorzenienie

Jakos tak nie moge sie zdecydowac na avatara ale ten chyba juz zostanie na dluuuugo
Azakanowa, masz juz to za soba, zreszta korzysci moga byc wieksze niz to przez co teraz przechodzisz Zuch dziewczyna z Ciebie !!

Matur! no to powodzenia! i daj znac jak ci poszlo... a swoja droga ciekawa jestem jak to teraz wyglada matura...
Stary 2010-04-29, 17:18   #3944
azakowana
Zakorzenienie

Matur to trzymamy kciuki i daj znać jak Ci poszło
Stary 2010-04-29, 17:52   #3945
Agatolek
Przyczajenie

Mam pytanie. Miesiączkuję od 7 lat, ale nigdy cykle nie były regularne, wahały się od 2 do nawet 6 dni. Przez ostatnie pól roku zdarzają się co 32-35 dni, a raz czekałam nawet 41. To chyba nie jest normalne, rozważam pójście do lekarza, ale nigdy jeszcze nie byłam. Czytałam trochę na forach, czy to może być zespół policystycznych jajników?
Agatolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 19:12   #3946
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agatolek Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Miesiączkuję od 7 lat, ale nigdy cykle nie były regularne, wahały się od 2 do nawet 6 dni. Przez ostatnie pól roku zdarzają się co 32-35 dni, a raz czekałam nawet 41. To chyba nie jest normalne, rozważam pójście do lekarza, ale nigdy jeszcze nie byłam. Czytałam trochę na forach, czy to może być zespół policystycznych jajników?
Nieregularne miesiaczki moga byc oznaka ze cos sie dzieje w organizmie, jednak napewno nie sa oznaka, ze to napewno PCO. Wizyta u gin i badania wszystko wyjasnia.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3714

Edytowane przez simonee
Czas edycji: 2010-04-29 o 19:17
Stary 2010-04-29, 20:11   #3947
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
sdc wiesz ja miałam to badanie usg 7 razy, a jestem dziewica, przynajmniej przed badaniem bylam zadnej innej glowicy nie mialam tylko po mprostu lekarz moze to wolniej i delikatniej robil, drugi to woigole do mnie jak do jajka podszedl jak mial mi to wlozyc, a trzeci doktorek nie zrozumial powagi sytuacji i wtedy to nie bylo fajne ale przezylam i zyje to jest o wiele lepsze niz fotelik o 100000%

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

agus i reszta dziewcczynek juz za moment matura, lece sie uczyc, a z Wami pogadam za tydzien
Nie no, ja miałam, tylko tak się zastanawiałam .
SdC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 07:42   #3948
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

no ja slyszalam, ze dziewica rowniez sie robi ,,dowcipne" tylko delikatniej... nie wiem jak mozna robic to delikatniej niz ja mialam ehhehehe dlatego sie smiałam, ze zostalam zaspokojona sondą :P hehehhe

A co do matury to Simonee kochana - poza tym , ze od tego roku obowiazkowa matematyka ( Boże jak się cieszę, że mnie to ominęło hehehehe ) to jest to BANAŁ.... BANAŁ i jeszcze raz BANAŁ.... ja się w ogóle nie uczyłam a zdałam więc wiesz... no wprawdzie pisałam 3-4 lata temu - juz nie pamietam dokladnie heheh - ale nic sie nie pozmieniało... poza ta matematyką... masakra ... MATUR współczuję nie trzymam kciuków za to, że zdasz bo jest to oczywiste

a ja dalej nie mam @.... robiłam test jak go nie dostalam i wyszla I krecha... teraz mam czekac na @... ale czy sie doczekam ? Jak w maju nie przyjdzie to wywolujemy.... tak sie teraz zastanawiam, ze chyba powinnam test powtórzyć... tak dla swiętego spokoju
Stary 2010-04-30, 08:34   #3949
azakowana
Zakorzenienie

Ermirka to jeszcze nie powtórzyłaś?? - niezły z Ciebie twardziel. Ja bym nie wytrzymała tyle czasu w niewiedzy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 11:07   #3950
MATUR
Raczkowanie

dziewczynki moje dostałam dzis swiadectwo ukonczenia liceum ogolnoksztalcacego jakis etap juz za mna juz tylko 2 tygodnie i nawet bedzie po maturkachnie ucze sie do niej za bardzo ale dzis juz chyba musze zaczac od wtorku prosze trzymac kciuki za madzie bo jak nie zda to znowu zacznie Wam marudzic, a tego raczej nie chcecie
Stary 2010-04-30, 12:09   #3951
simonee
Zakorzenienie

Hahahah Ermirka dobra jestes a co ci intuicja podpowiada?
Nie wiem jak wy to odczowacie, ale jak dla mnie straszna jest ta chwila kiedy robi sie test i czeka na wynik, ta niepewnosc... czy jest na tak czy na nie... ehhhh

Matur trzymamy kciuki

Edytowane przez simonee
Czas edycji: 2010-04-30 o 12:11
Stary 2010-04-30, 12:18   #3952
azakowana
Zakorzenienie

Ja się chyba nigdy tak na prawdę nad tym nie zastanawiałam, bo chyba nigdy tak na prawdę nie czułam, że jestem w ciąży. Takie rzeczy się czuje chyba jakoś specjalnie wyraźnie.
Stary 2010-04-30, 12:58   #3953
krooolewna
Zadomowienie

Dziewczyny mam pytanie moja ginekolog kazała mi brać luteinę od 14 dnia cyklu przez 12 dni,tak też brałam i dostałam okres 31.03 (książkowo po 28 dniach).W tym miesiącu(kwietniu) zrobiłam tak samo,ale okresu nie ma i nie ma....Co się dzieje?

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 13:05   #3954
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie moja ginekolog kazała mi brać luteinę od 14 dnia cyklu przez 12 dni,tak też brałam i dostałam okres 31.03 (książkowo po 28 dniach).W tym miesiącu(kwietniu) zrobiłam tak samo,ale okresu nie ma i nie ma....Co się dzieje?
A w ciąży nie jesteś?
A poza tym @ po luteinie może przyjść do 10 - 14 dni więc ja bym nie panikowała. Nasz organizm to nie zegarek szwajcarski i nie zawsze działa tak samo

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2010-04-30 o 13:06
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 13:10   #3955
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
A w ciąży nie jesteś?
A poza tym @ po luteinie może przyjść do 10 - 14 dni więc ja bym nie panikowała. Nasz organizm to nie zegarek szwajcarski i nie zawsze działa tak samo
A zpaomniałam przepraszam,ani w kwietniu ani w marcu nie współzyłam ani nic z tych rzeczy
Tak?ojej a ja sie przestraszyłam,że to ma byc rowno jak wtedy po 28 dniach i panikuje od kilku dni.A ogólnie mam ostatnio dużo stresów.
Dziękuję

Stary 2010-04-30, 13:14   #3956
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
A zpaomniałam przepraszam,ani w kwietniu ani w marcu nie współzyłam ani nic z tych rzeczy
Tak?ojej a ja sie przestraszyłam,że to ma byc rowno jak wtedy po 28 dniach i panikuje od kilku dni.A ogólnie mam ostatnio dużo stresów.
Dziękuję
Stres tez potrafi zrobić swoje - chociaż mi zawsze jak się stresuję przychodzi wcześniej
Poczekaj jeszcze z tydzień a jak nie przyjdzie to wybierz się do lekarza. Nie ma co panikować
Stary 2010-04-30, 13:16   #3957
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Stres tez potrafi zrobić swoje - chociaż mi zawsze jak się stresuję przychodzi wcześniej
Poczekaj jeszcze z tydzień a jak nie przyjdzie to wybierz się do lekarza. Nie ma co panikować
Dzięki

Stary 2010-04-30, 15:37   #3958
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

hahaha dziewuszki no bo ja wiem, ze NIE jestem w ciązy.... takie rzeczy się czuje... ale tak dla 100 % pewnosci musze go zrobic...

A swoją drogą byłam dziś na pogrzebie tego małego chłopczyka wyłowionego ze stawu u mnie w mieście...(na pewno słyszałyście o tym ) to było okropne... jedni nie moga miec dzieci a drudzy - skur**** - zabijają takiego Aniołka...

ehh... szkoda słów po prostu...
Stary 2010-04-30, 21:58   #3959
simonee
Zakorzenienie

Ermirka, ja nic nie wiem na ten temat, ale to dlatego ze jestem daaaleko...
nie potrafie sobie wyobrazic jak w ogole mozna pomyslec o krzywdzeniu* i to dziecka... masakra jakas:/
Stary 2010-05-02, 10:59   #3960
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

Simonee Ty nic nie wiesz ?? No to wcale się nie dziwię , że nie potrafią zidentyfikować tego Aniołka.... ani jego mordercy... ale mam nadzieje , że ten KTOŚ ****** kto to zrobił za to odpowie... prędzej czy poźniej....

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości