|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zadomowienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Kurczę to będę musiała wybrać się do endokrynologa - ginekologa . Wcześniej się u niego leczyłam , bo miałam nadżerkę i raczej byłam zadowolona z fachowej opieki , chociaż pani doktor była wredna , ale to nic .
|
![]() ![]() |
![]() |
#3902 |
Przyczajenie
|
Witam.
Siedze dzisiaj cały dzień i szukam sprawdzonego lekarza w Częstochowie lub okolicy który zajał by sie leczeniem mojego pco. Kiedyś trafiłam przez przypadek do niezbyt dobrego lekarza i na długo mnie to zniechęciło do leczenia, ale teraz mam 28 lat i marze o maleństwie. Prosze o kontakt do kogoś kto Wam pomógł i macie albo czekacie na dzidziusia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Raczkowanie
|
a mi tam histuryzm nie przeszkadza bo po prostu go nie mam
![]() ![]() ![]()
#3904 |
Zakorzenienie
|
ahhh te oponki :/ tezzz mam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Zakorzenienie
|
Wpadłam tylko na chwilkę, żeby się pożegnać na kilka dni
![]() Jutro przed 7 mam być w szpitalu. Odezwę się jak wrócę. Trzymajcie za mnie kciuki.
#3906 |
Zakorzenienie
|
To juz jutro? a nie we wtorek??
![]() Oj trzymam kciuki!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oby wszystko dobrz sie skonczylo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Raczkowanie
|
No to 3mamy kciuki Kochana !!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3908 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki pomóżcie ...
Ten cykl się mi trochę przedłużył, tzn do 35 dni .. @ właśnie się skończyła a mnie nadal kłuje w podbrzuszu ... czy to może być torbiel albo coś w ten deseń? Miałyście kiedyś tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki witam. Co tam? Agnieszko trzymam kciuki mocno mocno mocno
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zawsze nosilam 38 rozmiar, mam wasik nad gorna wargą i okres co 45 dni .....no i jak si eokazało bezoowulacyjne - jak wiadomo trzeba miec owulacje zeby miec dziekco wiec sie dosc mecyzlismy, udalo nam sie po zakonczonej kuracji lekami hormonalnymi diane (antykoncepcyje) jajniki sie oczyscily i w drugim cyklu po tabletkach sie udało (nie mowie ile wczesniej bylo zmartwien ) Jelsi po odstawieniu tabletek przez 6 miesiecy nie udało by sie nam musialabym miec laparoskopie itd. Trzeba Pamietac jednak ze przy PCO szansa na ciaze zmiejsza sie po 30 roku zycia no i szansa na donoszenie jest tez mala ....nam sie udalo ja donosilam do 31 tygodnia czyli 9 tygodni przed terminem urodzilam wczensiaka ......... duzo kobiet przy PCO jelsi zajdzie w ciaze w ciagu pierwszego trymestru ja traci ...najbardziej sa narazone ciaze wieloracze - o tym nikt nie mowi otwarcie , ale my jestemsy na poronienia najbardziej narazone -NIESTETY !! ALe i ja i MajkaVersace z tego wątku (kiedys tu razem pisałysmy) urodziłysmy zdrowych chłopcó i ciesyzmy sie z macierzyństwa - więc głowa do góry dla starających sie !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Konto usunięte
|
hej dziewczyny
![]() i nie wiem ktory to dzien cyklu, bo gin martwia znowu opoznienia miesiaczki ,robila usg i z jajnikami wszystko okej ostatnia miesiaczke mialam 14 marca, a badania robione byly wczoraj: 27 kwietnia wyniki FSH 6,04 progesteron 1,40 estradiol 130,23 pomoglybyscie mi to zinterpretowac? bo wizyte mam dopiero za miesaic, jak na razie od dzisiaj biore 2 razy dziennie po 2 tabletki luteine przez 5 dni na wywolanie okresu, bo mi gin przepisala. i tak wyblagalam wyniki, bo oni wspolpracuja ze szpitalem i wyniki prosto tam ida, a nie wiem co myslec o tym wszystkim |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3912 |
Przyczajenie
|
Witam! Jestem na tym wątku po raz pierwszy i chciałabym Was o coś spytać. Dwa tyg. temu moja endokrynolog zapisała mi Glucophage 500 i od razu zaczęłam to brać. Rozpoczęłam zażywanie tego leku tydzień po tym jak skończyła mi się miesiączka i nagle po tygodniu brania dostałam krwawienia, normalnie tak jakbym dostała okres. Moja Ginekolog uspokoiła mnie, że nic się nie dzieje i dalej mam brać Gluco... ale chciałabym się dowiedzieć czy może któraś z Was też miała takie przeboje. Teraz zgłupiałam, czy to była miesiączka, a może jeszcze coś innego.
Krwawienie to przypadło akurat na ten czas kiedy powinnam mieć owulację i teraz zastanawiam się czy mi się to tak poprzesuwało. Sama nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
Mam do Was takie pytanie: do którego dnia cyklu max może wystąpić owulacja? Czy tylko do 14-15? Mam podejrzenia o pco Byłam ostatnio u lekarza i w 12 dc nie było dominującego pęcherzyka i lekarz stwierdził, że w tym cyklu nie będzie już owulacji Przepisał mi luteinę mam brać 2x dziennie od 15 do 25 dnia cyklu ale co wtedy będzie z owulacją Będę ją miała w 14 dniu bo przecież luteina skraca cykle a co jeżeli miałabym mieć owulację w 20 - 21 dniu cyklu? Jest to w ogóle możliwe?Co o tym myślicie? Ciekawe jak tam azakowana po zabiegu? Mam nadzieję że wszystko dobrze ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- [1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;18889270]hej dziewczyny ![]() i nie wiem ktory to dzien cyklu, bo gin martwia znowu opoznienia miesiaczki ,robila usg i z jajnikami wszystko okej ostatnia miesiaczke mialam 14 marca, a badania robione byly wczoraj: 27 kwietnia wyniki FSH 6,04 progesteron 1,40 estradiol 130,23 pomoglybyscie mi to zinterpretowac? bo wizyte mam dopiero za miesaic, jak na razie od dzisiaj biore 2 razy dziennie po 2 tabletki luteine przez 5 dni na wywolanie okresu, bo mi gin przepisala. i tak wyblagalam wyniki, bo oni wspolpracuja ze szpitalem i wyniki prosto tam ida, a nie wiem co myslec o tym wszystkim[/QUOTE] Jestem początkującą na tym forum ale z tego co się orientuje to masz za niski poziom progesteronu W fazie lutealnej cyklu powinno być tak z 10x tyle co masz Dlatego gin przepisała ci luteinę, żeby wywołać okres i uzupełnić niedobór tego hormonu Ja też muszę brać luteinę bo po odstawieniu anty na taki "naturalny" okres czekałam 57 dni ![]() Edytowane przez annn87 Czas edycji: 2010-04-28 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Konto usunięte
|
ann dziekuje.a reszta wynikow ok? czyli bede musiala pewnie luteine brac. myslisz ze po odstawieniu dostane,skoro progesteron taki niski?czy sa inne sposoby uzupelniania tego hormonu?
PS: na wynikach nie mam podanych norm, bo i tak ubłagałam wyniki, bo one bezposrednio ida do mojej poradni, taka tam jest wspolpraca ze szpitalem, wiec uprosilam je telefonicznie, poza tym odnosnie progesteronu to zalezne jest od fazy cyklu,a ja sie nie znam ktora teraz mam bo obecny cykl trwa juz dosyc dlugo. Edytowane przez 6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 Czas edycji: 2010-04-28 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Przyczajenie
|
no właśnie z tymi fazami i wydłużającymi się cyklami to sama dokładnie nie wiem jak to jest
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 |
Przyczajenie
|
Czyżby nie było nikogo z okolic Częstochowy kto zna sprawdzonego lekarza ktory zajmuje sie leczeniem pco. Prosze dziewczyny jeśli któraś coś wie to napiszcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie, czy badanie drożności jajowodów boli. Gin mówi, że niby nie ale nie bardzo mu wierzę. Dzięki za odpowiedź |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U jednej dziewczyny będzie to 9 dzień u innej 19. Po co luteina jeżeli nie ma owulacji? Przecież ona nic nie da. Jeżeli owulacji nie ma to i progesteron nie urośnie i ciąży z tego nie będzie. Jeżeli owulacja przypada u Ciebie na 19-20 dzień cyklu to branie luteiny od 15 dnia może tylko zaszkodzić, bo zablokuje owulację. Luteinę powinno się zażywać od 2 dnia po owulacji. To teraz opowiadam jak było. Może być trochę nieprzyjemnie za co z góry przepraszam wrażliwe osoby. W poniedziałek stawiłam się na oddziale o 7. Przyjęli mnie dosyć szybko o 12 zjadłam ostatni posiłek - zupę. I potem już nic aż do dzisiaj. Po 12 dostałam butlę 1,5 litra fortransu czy czegoś takiego na przeczyszczenie. Świństwo okropne. Powinnam to wypić w ciągu 2 godzin - wypiłam w 8 z czego dwa razy ![]() Potem mnie przez noc przemęczyło ale trochę pospałam też. Na zabieg zabrali mnie o 8 - nie pamiętam kompletnie nic. Tak jakbym usnęła na sali i obudziła się też na niej i jakbym żadnego zabiegu nie miała. Podobno miałam czkawkę podczas zabiegu i jak mnie przywozili na salę ![]() Zabieg trwał 1,5 godziny a potem spałam też coś koło tego. Obudziłam się z bólem brzucha - jakby mnie ktoś skopał po nim i na dodatek jakaś rurka z pojemniczkiem mi wystawała z jednej rany (w sumie mam 3 - jedna w pępku i dwie przy jajnikach). Potem mi powiedzieli, że to dren, który ma za zadanie oczyścić jamę brzuszną. Dostałam 3 czy 4 kroplówki i po skończeniu ostatniej kazali mi już wstać do toalety samodzielnie. I tak jakoś minął wczorajszy dzień. Noc przespałam prawie całą - tylko ciężko mi się korzystało z toalety przez te rany na brzuchu i dren, który cały czas musiałam sobie trzymać. Rano obudzili nas o 4,30 i już nie zasnęłam. Podczas obchodu o 11.30 wyjęli mi tą rurkę z brzucha - bolało jak nie wiem co - dość długa była. Ale ból już minął. Wypis dostałam o 14 i wtedy też zadzwonił mąż z Krakowa, że się obronił ![]() ![]() Podobno jest bardzo dobrze ze mną z czego się cieszę. Tyle tylko, że obolała cała i żółta od betadyny chyba i nie mogę tego zmyć. Ale zejdzie z czasem. Mam iść na zdjęcie szwów w przyszły wtorek. Mam po dwa szwy na każdej ranie. Najbardziej dokucza mi ta w pępku. I boli gardło od rury intubacyjnej. Ale twarda baba jestem i dam se z tym jakoś radę. Na sali ze mną była dziewczyna w moim wieku, która przyszła na usunięcie 5-tygodniowej ciąży pozamacicznej. Też miała to robione laparoskopowo jak ja - także razem się wspierałyśmy bo jej zabieg i potem ten dren wyglądało tak samo jak u mnie. Jej ciąża usadowiła się w jajniku i było zagrożenie, że pęknie jej to i rozleje się po jamie brzusznej - wtedy musieliby usunąć jej jajnik i jajowód. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze i uratowany cały układ. Bardzo fajna dziewczyna ![]() Dobra teraz spadam - odezwę się albo później albo już jutro. Muszę się porządnie wyspać ![]() Ahhhaaaa - no i oczywiście wszystkim Wam dziękuję za trzymanie kciuków. Kochane jesteście ![]()
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3920 |
Przyczajenie
|
Azakowana cieszę się że wszystko ok
![]() jeżeli chodzi o tą luteinę to lekarz przepisał mi ją na skrócenie cyklu i wywołanie okresu (ostatnio czekałam 57 dni) Mam ją brać tak jak pisałam od 15 do 25 dc. przez 3 kolejne cykle O dziecko się nie staram ale mimo tego zaciekawiła mnie w tym wypadku kwestia owulacji Bo lekarz twierdzi że skoro w 12 dc nie było dom. pęcherzyka to owu w tym cyklu nie będzie no i endo miałam 4 mm, nie rozumiem go za bardzo tym bardziej że ty piszesz, że możliwa jest owulacja np w 19 dc Hmmm za skomplikowane to dla mnie Chciałam tą luteiną skrócić mój cykl i jakoś w miarę wyregulować żeby np nie trwał tak długo bez jej brania Nie wiem jednak czy to w ogóle możliwe |
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Zakorzenienie
|
Lekarz jest w stanie ocenić czy są szanse na owulację w trym cyklu czy nie. Endometrium masz malutkie więc może po tym. Ja dokładnie nie wiem jak to jest. U mnie w tym cyklu też nie ma szans - w 12 dniu cyklu (poniedziałek) miałam pęcherzyk 13 mm i małe endo. Ale ja się i tak w tym cyklu nie będę starać bo jestem za bardzo obolała
![]()
#3922 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A nie wiesz do jakiego dnia cyklu możliwa jest owu?nie wiem np czy jest możliwa w 25- 30dc czy raczej nie Taka wiedza przyda się na przyszłość |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Raczkowanie
|
W następnym Kochana i się uda
![]()
#3924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ermirka no ja myślę ![]() ![]()
![]() |
#3925 |
Konto usunięte
|
azakowana, mam nadzieje ze wszystko po zabiegu bedzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź. Nie ma to jak pełna ignorancja. Żegnam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3927 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 |
Konto usunięte
|
Witam!
Mam Dziewczyny do Was takie pytanie... Otóż zgłosiłam się do endokrynologa-ginekologa z powodu bardzo nieregularnych miesiączek, a także jej zaniku. Okres zdarzało mi się mieć co 3-4 miesiące, czasami co 1 lub dwa miesiące. Najdłuższą przerwą było pół roku. Dodatkowo mam spore problemy z trądzikiem, który męczy mnie już od 4 lat. I to nie tylko na twarzy, sięga też ramion i pleców. Na wizycie pani doktor powiedziała, że widzi u mnie androgenizację, czyli efekt zbyt wysokiego testosteronu. Kolejnym podejrzeniem jest właśnie zespół policystycznych jajników. Dostałam skierowanie na badania hormonów: TSH, LH, FSH, Prolaktynę, DHEA-S i Testosteron. Zalecono mi je zrobić od 3-5 dnia cyklu. Ale niestety dziś dostałam okres, a w czasie długiego weekendu laboratorium będzie nieczynne... Będę mogła je zrobić dopiero we wtorek, czyli w 6. dniu cyklu. Czy w tym 6. dniu cyklu badanie ma sens, czy jednak powinnam czekać na kolejny okres, który też nie wiadomo kiedy może nadejść...? Edytowane przez 201607111047 Czas edycji: 2010-04-29 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Zakorzenienie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;18911899]przede wszystkim zrób usg dopochwowe, wiem że prolaktyna i TSH powinna byc wykonywana miedzy 3-5 dniu cyklu,wiec lepiej poczekaj, reszte badan mozesz zrobic normalnie, tylko pamietaj azeby byc na czczo
![]() Pytam z ciekawości zupełnie - dziewicy też robią USG dopochwowe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.