|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
dziewczyny w którym dniu cyklu powinno się robić usg żeby sprawdzić czy są jajeczka ??
dostałam rozpiske od ginekologa z datami kiedy mam iść na badania ( on akurat w tym czasie ma urlop i wysłał mnie do zaprzyjaźnionego gabinetu ) i cholera zgubiłam to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() We wcześnieszych cyklach miałam robione USG W 9, 12, 16 i 19 dc.
![]() |
#1803 |
Wtajemniczenie
|
kurcze a mi się wydaje że tą wizyte miałam na jutro - a przypada to na 17 dzień cyklu, przy czym okresu dostaje zazwyczaj w 23-24 dniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A temperatury sobie mierzysz? Skok już miałaś?
![]() |
#1805 |
Wtajemniczenie
|
wczoraj byłam na usg .. w tym miesiącu bez jajeczka - mam się pojawić na kolejnym badadniu
u mnie to jest tak, że jak narazie o dzieciaczka się nie staram i pewnie w najbliższym czasie też nie będę - na badania hormonalne udałam się ze względu na ogromne problemy z cerą i przy tej okazji wyszło że jest PCO jakich leków moge sie w takim przypadku spodziewać od lekarza ?? i czy któryś z nich wspomaga leczenie cery ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1806 |
Zakorzenienie
|
ja biore diane35 trzeci miesiąc i cera mi sie poprawiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1807 |
Przyczajenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
Mam 20 lat i zespól policystycznych jajników a do tego coś co się nazywa hypertestosteronizm (przekroczona normalna liczba testosteronu w organizmie). Nie mam okresu, przytyłam jak po ciąży i mam takie humory ze wszyscy ode mnie uciekają. Mam meszek nad ustami i włosy wokół pępka. Razem z chłopakiem planujemy wspólną przyszłość w tym założenie rodziny, marzę o dziecku, ale wiem że trudno będzie mi zostać mamą. Niedawno wykryto u mnie ZPJ, lekarz kazał mi schudnąć 20 kg , mimo iż mówiłam mu ,że cały czas stosuję dietę i ćwiczenia ale to nie pomaga mi zrzucić zbędnych kilogramów, kazał mi także rzucić palenie, co zrobiłam ale mimo to wyniki moich badań hormonalnych sa bez zmian. Nie przyjmuję żadnych hormonów, kiedyś brałam diane a poźniej luteine na wywołanie miesiączki ale nie pomogły. Nie wiem co mam robić, poszukać innego lekarza ginekologa-endokrynologa czy porzucić jakąkolwiek nadzieje na macierzyństwo.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1808 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyno jesteś jeszcze młoda i nie możesz myśleć o tym,że masz porzucić nadzieję na macierzyństwo ![]() ![]() Pozdrawiam i myśl pozytywnie i poszukaj szybciutko jakiegoś dobrego lekarza !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1809 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez mialam problemy z jajnikami...mialam torbiele, brak miesiaczki przez 10miesiecy, mlekotok, guzka na przysadce mozgowej. Od pol roku biore leki i moj endokrynolog stwierdzil, ze dzieciaczki na pewno beda i chcialaby, zebym miala nawet z 3 ![]() ![]()
![]() |
#1810 |
Zakorzenienie
|
Załamana dziś jestem strasznie. Dostałam @ i odechciewa mi się wszystkiego. Kolejna próba nieudana. Ciekawe ile jeszcze będę musiała czekać na dziecię
![]()
#1811 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny,
w tym wątku jest to mój pierwszy post. Mam 22 lata, niedawno miałam robione kontrolne badania ginekologiczne, w tym transvaginalne USG, z którego wynika, że mam drobne liczne pęcherzyki na jajnikach o średnicy mniejszej niż 10 mm, sugerujące pco. Sęk w tym, że od 4 lat jestem na pigułce antykoncepcyjnej i na chwilę obecną nie planuję zakładania rodziny. Czy pco wymaga natychmiastowego leczenia, czy pigułki w moim przypadku wystarczą? Wiele z Was brało Diane35- czy chodzi o to, że te tabletki mają więcej etinylestradiolu? Mam możliwość zmiany plastrów antykoncepcyjnych evra na tabletki- wciąż szukam odpowiedzniej antykoncepcji dla siebie- być może tabletki z większą zawartością w/w hormonu załatwią problem 6kg extra (które pojawiły się wraz z braniem tabletek) oraz pco??? Z góry dzięki za Waszą pomoc. Trzymam kciuki za przyszłe mamy! nie martwcie się! ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1812 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na Diane-35 ze wzgledu na PCO i powiem Ci, że czuje sie lżejsza na nich
![]() No , ale trzeba pamietac, co dziala na mnie niekoniecznie musi dzialac na kogos innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Każdy jest inny. Ja biorąc diane odczuwałam same negatywne skutki.
![]() |
#1814 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]()
#1815 |
Zakorzenienie
|
Ermirka poczytaj sobie wcześniejsze (te z początku) posty. Kobiety z PCO zachodzą w ciążę - tyle tylko, ze muszą się wspomagać
![]() Ja w tej chwili jestem na leczeniu clostylbegit+ pregnyl+luteina. Drugi cykl - zobaczymy co z tego wyjdzie. Najważniejsze to się nie załamywać, bo nawet jak się bierze leki to stres zrobi swoje i może nic z tego nie wyjść ![]() ![]() Ty jesteś jeszcze młodziutka, więc nie masz się czym przejmować. Ja z mężem mamy po 28 lat i prawie dwa lata staramy sie o dziecko.
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2009-10-15 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 |
Raczkowanie
|
no dobila mnie szczerze mowiac ta informacja... moj nowy gin mowil, ze mam sie nie zalamywac, ze damy rade
![]() ![]() ![]() ![]() No jednak dla kobiety wiesc, ze istnieje prawdopodobienstwo, ze nie bedzie miec dziecka jest wiescia okropna... chyba nie musze mowic... Mniej jednak AZAKOWANA zycze Tobie i wszystkim którzy chcą ![]() ![]() ![]()
#1817 |
Zakorzenienie
|
Będzie dobrze
![]() ![]()
#1818 |
Przyczajenie
|
Witam,
ja mam już prawie zdiagnozowane PCO... Tzn hormony mam już zrobione i usg też, tylko że to usg jest transrektalne (błona...) i mój gin-endo twierdzi, że do pełnej diagnozy brakuje mu usg transwaginalnego (obraz jajników). jak na razie dał mi Qlairę (Estradiol valerias + Dienogestum) i bardzo delikatną sugestię, bym w ciągu pół roku się błony pozbyła. Zaznaczam od razu, że nie jestem jakąś zdeklarowaną przeciwniczką seksu przedmałżeńskiego, no ale z drugiej strony kandydata nie mam ![]() No i mam idiotyczne pytanie, czy inaczej tych jajników zbadać się nie da? I przy okazji - czy nie znacie jakiegoś fajnego (kompetentnego, z niedużą kolejką) prywatnego gin - endo przyjmującego w ramach NFZ w Warszawie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1819 |
Wtajemniczenie
|
Witam serdecznie
![]() Dziewczyny, polecacie dobrego lekarza, który zna dobrze problem PCOS, w Katowicach? ![]() Już nie radzę sobie z moją cerą... nie ma dnia, żeby mi coś nowego nie wyskoczyło ;/
Ain't No Mountain High Enough ![]() ![]() ![]() Edytowane przez myszeczka00 Czas edycji: 2009-10-18 o 17:18 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1820 |
Raczkowanie
|
Myszeczka, nie jestem z Katowic ale dziewczyny wczesniej pisały, że leczą się na Ligocie na ul.Medyków
![]()
#1821 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ponownie zapisać się mogę do nowej dr w styczniu 2010 ![]()
![]() |
#1822 |
Zakorzenienie
|
Myszeczka a pod jakim względem nic?
#1823 |
Wtajemniczenie
|
Właściwie zrobiono mi badania kompleksowe podczas 3-dniowego pobytu w Klinice.
Doktor przepisała mi uprzednio Siofor 500, po czym czułam się fatalnie. Lek odstawiono. W zamian za to była Meridia 10 ( z racji zgubienia kg). Skończyło się tak, że w ciągu jednego miesiąca zgubiłam zaledwie JEDEN kilogram. ![]() Problemy z cerą, zrzuceniem kilku kg, przedłużającym się stanem napięcia przedmiesiączkowego są nadal. Byłam kilka dni temu w Klinice w celu zapisania się na wizytę. W rezultacie recepcjonistka stwierdziła, że już na ten rok nikogo nie zapisują ;/ Ale apropo moich KG... dostałam numer tel do przychodni w Katowicach-Piotrowicach ( bo w poradni chorób metabolicznych nie chcieli mnie przyjąć ![]()
#1824 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem osobą ze spora ilością zbędnych kilogramów ale szczerze powiedziawszy nigdy mi nie przyszło do głowy leczenie tego lekami. Stosuję odpowiednią dietę i ćwiczenia. W ciągu dwóch tygodni schudłam dwa kilo więc to chyba dobre tempo. A Ty próbowałaś czegoś poza lekami. Czy liczyłaś na to, że same leki pomogą?
#1825 |
Wtajemniczenie
|
hej hej.... nie mialam zamiaru leczyć się lekami...w zasadzie lekarka mi zaproponowala ;/
Tak owszem, dieta + cwiczenia ale bez rezultatów ogromnych.
#1826 |
Zakorzenienie
|
Mojej mamie też lekarka przepisała jakieś leki - chyba zalixe czy coś takiego. Strasznie sie po niej czuła ale wytrwała była
![]()
#1827 |
Wtajemniczenie
|
No otóż to.... więcej komentować nie trzeba.
![]() |
#1828 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 |
Zakorzenienie
|
To oby u nas obu spełniły się nadzieje
![]() ![]()
#1830 |
Raczkowanie
|
Ja w piatek mam zdejmowane szwy-bedzie to moj 8 dc, ktory bedzie monitorowany i zobaczymy wtedy jak wyglada z owulacja, wczesniej jej nie mialam...jestem pelna optymizmu.
Powodzenia zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.