|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1951 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Jeśli o mnie chodzi to za rok we wrześniu ślub no i oczywiście w przyszłości marzę o dzieciach
![]()
![]() |
#1952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1953 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1954 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1955 |
Raczkowanie
|
to mnie tez weteraństwo czeka ?
![]() póki co nie mogę się doczekac @.. ![]() Może mam sobie ją wywołac luteiną ? Juz sama nie wiem...
#1956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może wybierz się do lekarza, albo przedzwoń do niego - o ile masz taką możliwość.
![]() |
#1957 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, przyszla mi karta ze szpitala, wykluczono wrodzony przyrost nadneczy,ale za to wyszedl podwyższony poziom testosteronu oraz androstendionu , stwierzdzono cechy PCOS do tego uposledzoną tolerancję glukozy, podwyższony poziom traminaz czyli te AST i ALT i na dodatek podwyższony poziom przeciwcial tarczycowych ale lekow narazie jeszcze nie mam, tylko musze tarczyce kontrolowac i ta watrobę. Przepisali mi Yasmin i Glucophage, normalnie nie wiem co mam o tym wszystkim myslec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1958 |
Zakorzenienie
|
Justka przede wszystkim się nie załamywać
![]() A dostałaś coś na tarczycę? miałaś badane TSH czy tylko przeciwciała?
#1959 |
Raczkowanie
|
a juz sie zalamalam, tarczycę narazie muszę kontrolowac co miesiac czy sie nie pogarsza jesli by sie cos dzialo to to w karcie mam napisane ze wlacza mi lewotyroksynę. a badania to mialam takie watroby ALAT-128;71U/l (n.10-40)
ASPAT-76;35U/l(n.0-34)] Androstendion: 2,723 ng/ml (n.0,57-2,63) TSH- 3,250 mIU/L (norma 0,35-5,5) Poziom przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej a TPO – 17,0U/ml (wartości pozytywne powyżej 60,0U/ml) Poziom przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie a TG – 312,0U/ml (wartości pozytywne powyżej 60,0U/ml) Stężenie testosteronu – 92,15 ng/dl (n.14-76) Test doustnego obciazenia 75gramami glukozy Glukoza 0: 89mg% Glukoza po 120min :147mg% Glikemia na czczo – 79mg% to sa niby te co zle wyszly , kurczę i mam jakis lek przepisany GLUCOPHAGE i to Yasmin , ciekawe czy nie obnizy dzialania tych anty, ja to wogole sie nie orientuje w tym wszystkim, nigdy nie chorowalam a teraz za duzo tych wiadomosci czytam i czytam i nic nie rozumiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1960 |
Zakorzenienie
|
Ja anty TPO mam napisane >1000 a wartość maksymalna 35
![]() A co Ci dokładnie lekarz powiedział? Raczej jest nastawiony pozytywnie czy zmartwiony Twoimi wynikami?
#1961 |
Raczkowanie
|
co do testosteronu i policystycznych to mam to yasmin, ta tarczyca to jak cos to mi dadza lek tez cos mowili o podejrzeniu tej choroby co ty, i ale matrwię sie tez tymi cukrami bo nic mi nie powiedzieli bo wypisali mnie we wtorek tydzien temu a dopiero dzis poczta dostalaam karte z receptą i odrazu sie przestraszylam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1962 |
Zakorzenienie
|
to 10 grudnia niedaleko
![]() Ale idź do rodzinnego - na pewno wyjaśni Ci co i jak a Ty poczujesz się pewniej ![]()
#1963 |
Raczkowanie
|
nom pojde bo będe sie zadreczac, zobaczymy jak to bedzie jak narazie ejstem przerazona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1964 |
Rozeznanie
|
Witam Was wszystkie
![]() u mnie kilka lat temu stwierdzono PCO, i przez kilka lat bralam tabletki anty.jednak w koncu zmienilam lekarza - bo chcialabym za jakis czas zajsc w ciaze- i pokazalam "stare" wyniki.no i wtedy zglupialam.. ![]() no i robie badania od nowa (miesiac po odstawieniu tabletek).. mam jeszcze sporo czasu do wizyty u lekarza (bo musze zrobic 17OH progesteron i czekam na wyniki 2 hormonow) ale ciekawia mnie te wyniki, ktore juz mam. i prosze Was o pomoc.. ![]() bede wdzieczna ![]() badania robione w 7 dc: LH 7,3 mIU/ml (norma w fazie pecherzykowej: 2,4 - 12,6) FSH 5,4 mIU/ml (3,5 - 12,5) testosteron 0,5 ng/ml (0.06-0.82) DHEAs 177,8 - normy nie ma podanej.. na reszte wynikow czekam..ale czy te sa ok? |
![]() ![]() |
![]() |
#1965 |
Zakorzenienie
|
LH i FSH niby są w porządku ale za duży masz stosunek tych dwóch gonadotropin - co wskazuje na PCO. Testosteron ok, tego ostatniego nie znam.
Ale jeżeli lekarka stwierdziła u Ciebie pęcherzyki na jajnikach to też wskazuje na PCO. Jeżeli masz chociaż lekki hirsutyzm to może być kolejny objaw.
#1966 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oby sie nie mylila.. ![]() a za jakis czas (nawet teraz!) chcialabym zajsc w ciaze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1967 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do wywołania @ to może lepiej do gina? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1968 |
Raczkowanie
|
no po moim ostatnim miesięcznym krwawieniu nie mam a już powinnam mieć od jakiś 2 tygodni... wszystko mi się rozregulowało...
To jest po prostu moja niecierpliwość... bo już bym chciała zacząć brać tabletki anty - troszkę podleczyć moje jajniki, odstawić i starać się o dzidziusia... tylko nienawidzę czekać... ![]()
#1969 |
Zakorzenienie
|
Ja odstawilam anty w misli o maluszku i niestety nic... na dodatek nie mam okresu od dluzszego czasu :/ ale zanim znow pojde do gin i zaczne brac leki na wywolanie, to testuje na sobie Castagnus jesli nic sie nie zmieni do konca grudnia to juz pojde do gin na 100% ehhh... i za jakis czas znow bedza proby "zasadzenia fasolki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1970 | ||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- hmmm... u mnie II kreseczki na tescie owu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1971 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Można się przyłączyć ?? Tez mam to cholerstwo i jak na razie bezskutecznie staram się o maleństwo ![]() ErMiRkA z tej samej miejscowości jesteśmy ![]()
#1972 |
Zakorzenienie
|
A u mnie minęły już dni płodne i teraz tylko czekać
![]() Z dwa tygodnie dopiero mam zamiar zrobić test czyli tak w okolicach 33-35 dnia cyklu. O ile wcześniej nie pojawi się @ a mam nadzieje, że się nie pojawi ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Kalwi a długo sie staracie?
#1973 |
Zakorzenienie
|
Azakowana trzymam za Ciebie kciuki, ze sie udalo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1974 |
Zakorzenienie
|
Simonee, niby wszystko jest na dobrej drodze, bo dzięki tym lekom, które biorę mam idealny cykl - jajeczko dojrzało do 24 mm - pękło po podaniu tego wstrętnego Ovitrelle i temperatura wzrosła mi o 5 kresek - dzięki luteinie, endometrium idealne. Moja pani doktor stwierdziła, ze w tej chwili jestem w takim stanie jak każda zdrowa kobieta. Ale poprzedni cykl też taki miałam i się nie udało. No ale zdrowe kobiety też nie zachodzą w ciąże od razu
![]() ![]() A jak się nie uda no to trudno - jeszcze będę miała dwie szanse przed laparoskopią.
#1975 |
Zakorzenienie
|
Czy mozesz mi napisac jakie bierzesz leki i jak dlugo? ja jak bylam u gin powiedziala mi tylko, ze jesli nie zajde to zaproponuje mi laparoskopie, slowem nie wspomniala o terapii lekowej! wiec jestem ciekawa co ty bierzesz i czy taka terapia jest droga?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1976 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tak:
od 5 do 9 dnia cyklu (przez 5 dni) - Clostilbegyt 2x1 (rano i wieczorem) - biorę podwójną dawkę bo jestem "kulista" ![]() w dniu kiedy pęcherzyk juz jest dojrzały dostaje zastrzyk z pregnylu -ale baaardzo ciężko go dostać, bo ten lek jest wycofany i jedynie jakieś stare zapasy magazynowe aptek wchodzą w grę - około 10zł - u mnie tez podwójna dawka. W tym cyklu niestety nie udało mi się dostać pregnylu nigdzie w promieniu 3okm więc lekarka przepisała mi ovitrelle - za dwie ampułkostrzykawki zapłaciłam 330zł - W przyszłym miesiącu juz tego nie kupie bo mnie po prostu na to nie stać (w tym miałam jakieś odłożone na czarną godzinę pieniądze.) Od 17 dnia cyklu biorę luteinę - tak przez 10 dni dopochwowo 2x1 - kosztuje coś koło 10zł za 30 (albo 50 - nie pamiętam) pigułek. Na przyszły cykl dostałam jeszcze bromergon - podobno na wszelki wypadek.
#1977 |
Przyczajenie
|
Czesć Dziewczyny. Ginekolog ogólny zasugerował u mnie policystycznosc jajników na podstawie ich skanów i oczywiscie braku miesiączki. dostałam skierowanie do kliniki ginekologiczno-endokrynologicznej do Krakowa do pani doktor Sendrakowskiej i tu moje pytanie czy ktos miał juz z nia do czynienia? Jesli tak to prosze o opinie na jej temat Dziouszki czy jest arta uwagi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1978 |
Zakorzenienie
|
Azakowana dziekuje Ci bardzo za info na ten temat, ja sobie troche o tych lekach poczytam na sieci. Tylko te zastrzyki sa naprawde drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1979 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Włąsnie sobie popatrzyłam na jakichś zagranicznych stronach i wcale to nie jest tańsze niż u nas ![]()
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2009-11-17 o 13:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://miniapteka.pl/product_info.ph...p--1rozp-.html Ja obecnie nie mieszkam w pl ,ale moge sie dowiedziec w aptece o odpowiednik pregnyl'u tutaj napewno powinno cos takiego byc tylko, ze pod inna nazwa, zapisze skladniki tego leku i sie dowiem. ![]() Jeszcze znalazlam cos ciekawego, dokladnie nie sprawdzilam wszystkiego bo sie nie znam na tym, ale te leki to chyba zamiennik Pregnyl'u (??) - Biogonadyl i Profasi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.