|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2791 |
Przyczajenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Witam
Chciałabym Was zapytać o to, czy możliwe jest, że lekarz ginekolog nie wykrył PCO w badaniu dopochwowym USG? U mnie wyglądało to tak: przez długi okres przyjmowałam pigułki anty i co dwa lata robiłam od nich przerwę. Gdy zrobiłam ostatnią (dokładnie w grudniu 2009) nie wystąpiła u mnie miesiączka. Czekałam 6 m-cy (przyznaje ze nie przejmowałam się tym) i umówiłam się z moją ginekolożką na wizytę. Podczas wizyty zrobiła mi m.in. badanie USG dopochwowe podczas którego nic nie wykryła. Na koniec przypisała mi kolejne tabletki anty. Rodzina się martwiła więc dla świętego spokoju umówiłam się z panią endokrynolog. Ona natomiast stwierdziła, że nie wierzy w to, że tam jest wszystko dobrze. Zleciła mi badania i na koniec dodała, że po moim wyglądzie (duża nadwaga, ciemne owłosienie, problemy z trądzikiem) jest prawie pewna że mam PCO. Poszłam do prywatnej kliniki na badanie USG dopochwowe (wynik: kilka torbieli w zarówno lewym jak i prawym jajniku) i zrobiłam sobie badanie hormonów, glukozy i czegoś tam jeszcze. W każdym razie wyszedł za wysoki poziom testosteronu. Wszystkie te badania odbyły się w 2 tygodnie - maks 1 miesiąc po pierwszym USG. Pani endokrynolog niestety nie udzieliła mi żadnych odpowiedzi na temat PCO, tzn. skąd to się wzieło, jakie są problemy z tym związane etc. ale to inna bajka. Dlatego chciałabym się dowiedzieć, czy to możliwe żeby ta choroba rozwinęła się w 2 tygodnie lub miesiąc? Osobiście nie chce mi się w to wierzyć, ale specjalistą nie jestem. Pytam o to też, ponieważ jeżeli był to rażący błąd lekarski chciałabym ostrzec inne dziewczyny przed tą panią. I jeszcze coś, PCO jest w końcu uleczalne czy nie? Z góry dziękuje za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2792 |
Raczkowanie
|
pisze tylko nie dopisalam jajniki jak w pco. a te ich rozmiary sa ok, bo mi sie wydaje ze jeden jest powiekszony... oprocz tego wrednego usg to u mnie ten stosunek lh do fsh czy odwrotnie wyniosl ponad 3
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- ciekawe co u azakowany. zaraz ma wizyte. ja na jej miejscu bym juz panikowala ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- lika101 chcialabym pomoc ale sama bardzo malutko wiem i ciagle podpytuje reszte dziewczyn tutaj,az chyba czasem maja mnie dosc ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- jestem tu chyba najmlodsza, nie jestem happy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2793 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2794 |
Raczkowanie
|
i znowu sie wyglupilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2795 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego co opisałaś wynika,że faktycznie chyba masz PCO i jest to choroba nie uleczalna ale stała kontrola i odpowiednie leki mogą zdziałać wiele a najlepiej znaleźć b.dobrego endok-ginekologa w tedy zaoszczędzi się czas i kase na gonienie od endo do gineko. Choroba na pewno się nie rozwinęła w 2tygodnie ponieważ z tym dziewczynki podobno sie już rodzą i u jednych wcześniej sie objawi a u drugich później ale z tym da sie żyć i można to zaakceptować ![]() Pytasz jakie problemy sa z tym związane ![]() przypadek jest inny jedne zachodzą szybko a następne muszą dłużej się starać ponieważ przy Pco jest to ,że w większości cykle sa bezowulacyjne i dlatego powstają te pęcherzyki w okół jajników bo sie odkładaja z cyklu na cykl nie pęknięte pęcherzyki . Ja osobiście nie uważała bym to za żaden błąd lekarski ponieważ jak brałas antyki Toje jajniki były uśpione i nie produkowane były jajeczka które się za zwyczaj odkładają i w tym momencie obraz usg mógł byc zmylony a do postawienia diagnozy co do PCO musi byc kilka czynników które to potwierdza a u Ciebie potwierdzają to niestety wyniki badań i usg ![]()
![]() |
#2796 |
Zakorzenienie
|
Matur nie ma się czym stresować. Ja do tych wizyt jestem już przyzwyczajona
![]() A dzisiaj wizyta się przeciągnęła bo.... się okazało , że mój pęcherzyk urósł w ciągu 3 dni 11,5 mm ![]() ![]() Endometrium 10mm ![]() Także owulacje będę miała w tym cyklu wcześniej a to znaczy, że cały cykl będę miała krótszy ![]() ![]() Na pewno pomogły morele i czerwone winko ![]()
#2797 | |
Zakorzenienie
|
Azakowana, ale sie usmialam, tak ładnie wszystko napisalas i na koniec to zdanie o morelach i winie hahaha no ale coz cos w tym musi byc
![]() Masz juz wyznaczony mniej wiencej termin na lapo?? ---------- Dopisano o 02:23 ---------- Poprzedni post napisano o 02:14 ---------- Cytat:
PCO jest nieuleczalne, nie panikuj z tym zyje sie normalnie problemy moga byc z zajsciem w ciaze, ale nie koniecznie z tym jest roznie taka troche gra losowa ![]() Edytowane przez simonee Czas edycji: 2010-02-09 o 00:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2798 |
Zakorzenienie
|
Simonee nie mam konkretnej daty - Na pewno to będzie kwiecień. Najpierw muszę wziąć dwie szczepionki przeciwko żółtaczce - ale to jak się skończy ten cykl. I potem mam się zgłosić w trakcie @ żeby ustalić datę. U nas nie czeka się wcale na Laparoskopię więc jak pójdę to już kilka dni później będę po zabiegu
![]()
#2799 |
Raczkowanie
|
azakowana jaki znowu zastrzyk?to lekarz nie mial igly?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2800 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim !
Zapraszam do zapoznania się z moją "historią", napisałam ją tutaj : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403594 bo jeszcze nie wiedziałam, o Waszym zbiorczym. Mój problem odbiega od Waszego, też dotyczy jajników, ale potrzebna mi pomoc ![]() edzia napisała, że mam hiperprolaktynemię czynnościową, bo poziom PRL po tabletce był powyżej 200 ng/ml. (Badanie wykonywane 2krotnie, bo lekarz myślał, że w laboratorium się pomylili). Niestety wyczytałam, że tą prolaktynemię ciężko zdiagnozować, bo poziom hormonów(folikulotropoweg o i luteinizującego) może być w normie lub nieznacznie poniżej, a liczą się wahania tych hormonów w kolejnych dniah cyklu, gdyż te amplitudy mogą być zbyt małe, żeby wywołać okres. Tzn pobudzić ciałko żółte do pęknięcia. Chyba jakoś tak. Ehh.. może ktoś mi napisze coś o tej hiperprolaktynemii ?? Skąd to się bierze? Do czego prowadzi nie leczona?(bo jakoś od 2 lat nikt się tym nie przejmuje u mnie). Słyszałam też, że te leki na tą chorobę powodują straszne dolegliwości/ skutki uboczne. Może ktoś ma tą hiperPRL to by mi coś napisał tak z pierwszej ręki? Bo żadnych problemów nie mam (nic mnie nie boli itp poza strasznymi bólami piersi jeśli już ten okres mam mieć to nawet 2 tygodnie przed @ mnie bolą tak, że nie mogę spać w żadnej pozycji w nocy) tylko tyle, że strasznie nie regularne cykle lub brak @. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Aha jeszcze jakby ktoś mógł mi polecić jakiegoś endokrynologa-ginekologa w Lublinie będę happy. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2801 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastrzyk z pregnylu - żeby jajeczko pękło. Igły nie ma się co bać. To jest jedna z cieńszych igiełek jakie w życiu widziałam. A miałam do czynienia z naprawdę grubymi igłami (np przy punkcji ![]() Cytat:
A biorę bromergon. Powinno się go zaczynać od malutkiej dawki, bo rzeczywiście - dopóki się organizm nie przyzwyczai to mogą być jazdy ![]() Ja najpierw brałam ćwiartkę tableti, potem pół i potem przez dwa dni całą ale wróciłam do polówki bo po całej czułam się jak narąbana, mieszało mi się w oczach, nie mogłam spać.
![]() |
#2802 |
Raczkowanie
|
azakowana a w co jest ten zastrzyk? ale to lekarz robi?wiem ze to glupiutkie o co pytam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2803 |
Zakorzenienie
|
Zastrzyk w pupę
![]() A igły nie miała bo ona tam zastrzyków przeważnie nie robi. Czasem jak sytuacja zmusi ![]()
#2804 |
Raczkowanie
|
o rany, a u mojego lekarza nie ma zadnej pielegniarki jest tylko on sam. spytam go przy nastepnej wizycie czy on ma igły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2805 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Antyki miałam przepisane przede wszystkim jako ochronę przed ciążą, ale również miały mi pomóc w uregulowaniu cyklu. Miesiączkować zaczęłał w wieku 11 lat i do przypisania pigułek (18 rok życia) miałam nieregularne miesiączki. Dodatkowo byle stres powodował że na krwawienie czekałam jeszcze dłużej. Gdy zrobiłam sobie pierwszą przerwę w tabletkach dostałam okres niewiele później. Dopiero przy drugiej dokładnie przez 7 miesięcy nic nie było. Pierwsze USG miałam po pół roku nie krwawienia i nie brania pigułek - USG nic nie wykazało, 2 tyg później kolejne wykazało kilka cyst w jednym i drugim jajniku. Wynika z tego, ze jajniki już uśpione nie były, a skoro w ciągu 2 tyg nie mogło się to rozwinąć.... Co do cukrzycy to niestety jestem w grupie ryzyka, tzn. mój tata ma cukrzyce 2-ego typu. Problem w tym, ze jak brałam Glucophage miewałam zawroty głowy. Doszło do tego, że bałam się z domu wyjść, bo niewiedziałam czy po drodze nie stracę przytomności. Czy któraś z Was też tak miała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież Ty nie musisz brać zastrzyków.
![]() |
#2807 |
Raczkowanie
|
musze wiedziec na przyszlsc
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2808 |
Zakorzenienie
|
Zależy co robi
![]() przy USG nie musi mieć rękawiczek ale do zwykłego badania to przecież musi. Bez rękawiczek jest średnio higienicznie. Ty się tak nie zadręczaj problemami przyszłości ![]() ![]()
#2809 |
Raczkowanie
|
a moze nie spotkac? to jest jakas szansa ze bez tego leczenia zajde w ciaze???mnie jeden lekarz na foteliku bez rekawiczek badal,moze dlatego ze i tak panikowalam a drugi nawet do usg zalozyl tak po chamsku na moich oczach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2810 |
Przyczajenie
|
U mnie lekarz stwierdził na podstawie USG dopochwowego prawdopodobieństwo zaistnienia PCO ( liczne pęcherzyki w jajnikach), badania hormonalne lekko poza normę wychodziły, wiec diagnozę potwierdził.
Dodał, że jeżeli chcę zajść w ciążę, to konieczne będzie leczenie kilkumiesięczne. Umówiona była w szpitalu na pełną diagnostykę tego PCO...bo przecież "Pani nie zajdzie w ciążę, bo u pani nie dochodzi do owulacji)- a trafiłam do tego gin-endo po poronieniu... Czekałam 1,5 m-ca na to, zeby się położyć w szpitalu... Ale w międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży... Dziś już w 18 tyg. Więc o dziecko staraliśmy się 3 m-ce, przy czym pierwsza ciąża skończyła się w 4 tyg. Zmieniłam lekarza... A teraz obserwuję jak rośnie mi brzuszek ![]() Więc sama nie wiem jak dokładnie jest z tym PCO... |
![]() ![]() |
![]() |
#2811 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych rękawiczek, ja sobie nie wyobrażam, żeby ktoś przy mnie majstrował bez nich. Przecież jakby tak każda pacjentkę bez rękawiczek macał to mógłby jakieś cholerstwo na rękach przenieść. To są względy higieniczne i raczej nie powinno się patrzeć na to czy się to Tobie podoba czy nie.
![]() |
#2812 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2813 |
Raczkowanie
|
a czy lekarz widzi to czy jest owulacja czy nie? bo kiedys na wizycie powiedzial mi cos takiego ze niby u mnie do owulacji nie dochodzi. wogole jak to poznac?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2814 |
Zakorzenienie
|
Widzi podczas badania usg w jakiej mniej więcej fazie cyklu się znajdujesz. Może też dzięki usg śledzić cały proces od pojawienia się pęcherzyka aż do jego pęknięcia i wędrówki komórki jajowodem do macicy.
#2815 |
Raczkowanie
|
a ja sama moglabym poznac kiedy mam owulacje?, dla mnie to przykre, ze nie mam owulacji, to tak jakbym nie byla kobieta
![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- wiecie co rozczulilam sie juz nad soba, bede blagala lekarza o zmiane lekow bo mam tego juz dosyc |
![]() ![]() |
![]() |
#2816 |
Zadomowienie
|
moim zdaniem też każdy przypadek jest inny, dlatego nie ma co panikować za wczasu. ja jestem panikara i już teraz się przejmuję, a przecież nic nie wiadomo..
a powiedzcie mi jeszcze w jakim wieku pojawia się ten zespół, bo ja do momentu przyjmowania tabletek miałam @ - cykl nie był regularny, ale zawsze krwawienie było. a jak zaczęłam tykać tabsy i zrobiłam przerwę to sobie poszedł i musiałam wywoływać Luteiną. i znów powrót do tabletek.
#2817 |
Przyczajenie
|
hej, ja tu sie przyglądam od dawna dyskusji, a chodzę do Lublina do dra Leszka Radomyskiego. Na forum znanylekarz ma on złą opinię, ale według mnie to mądry lekarz, trochę szorstki. I przyjmuje na kasę chorych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2818 |
Raczkowanie
|
Wiecie co polowa z tych opinii na znany lekarz i innych forach to jedna wielka sciema. tam moze pisac kazdy czyli konkurencja tez. ja naczytalam sie rewelacji o jednym lekarzu wiec poszlam. byl nijaki,jakby zly ze musi mnie przyjmowac, prawie nic mi nie powiedzial wiec wyszlam w jeszcze gorszej niewiedzy niz przyszlam. a za wizyte wzial 150zl a robil mi tylko usg
|
![]() ![]() |
![]() |
#2819 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę przesadzasz z tym nie byciem kobietą. Precież Ty tego nie zauważasz czy masz czy nie masz. Nie widać tego po tobie. Cytat:
![]() |
#2820 |
Raczkowanie
|
azakowana tylko widzisz Ty masz meza masz w nim oparcie, masz juz prace itd, ale ja na dobra sprawe to nie mam nic, no moze hirsutyzm, w nikim oparcia. Ty juz podejmujesz jakies kroki do dzidzi a ja choc bym chciala to nie moge bo za mloda jestem, najgorsze jest to czekanie...na nic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:28.