|
|
#151 |
|
BAN stały
|
Dot.: Kosmetyki PRLu
I przypuszczam, że mimo tego ta stara "Filipinka" była bardziej wartościowa niż jej ostanie zeszmacone wydania.
KTO dopuścił do upadku TAKIEGO miesięcznika!? |
|
|
|
|
#152 | |
|
KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was Drogie Wizażystki!
Jestem nowa na wizażu,ale przeglądam go od,ho ho ho a temat jest bardzo interesujący.Całe dzieciństwo spędziłam w PRLu i mam do niego ogromny sentyment.Nie było internetu,telewizji satelitarnej i takich tam,a dzieci bawiły się znakomicie,wymyślały fantastyczne zabawy na podwórku koło trzepaka i dużo czytały.W domu z braćmi oglądaliśmy z rzutnika bajki np.Pimpusia Sadełko to pamietam do dziś. Ale do rzeczy,chodzi o kosmetyki.Popularne były perfumy,którymi zlewała sie namiętnie moja ciocia Ela .Sam zapach był dla mnie bardzo przyjemny,zresztą zrobił oszałamiajacą karierę w ZSRR. Ten kwiatowo-szyprowy zapach skomponowany na wzrór francuskich perfum Miss Dior spowodował mój ogromny sentyment do nich i ustalił za zawsze moje preferencje zapachowe. To od Być Może zaczęła się moja miłość do zapachów szyprowych ,który ze swojej modnej młodzieżowej torby wyciagnął małe pudełeczko tego kremu i posmarował sobie nimi usta.Kosmetyk do wszystkiego Już nie powiem do czego służy mojemu mężowi Cieszę się,że mogłam sie z Wami podzielić moimi wspomnieniami,cdn..
|
|
|
|
|
#154 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Adama Słodowego pamiętam jak przez mgłę, bo on później pojawiał się w jakimś rannym pr., coś tam tworzył, ale nic konkretnego nie pamiętam. Cytat:
Kiedyś grzebałam w szafie i znalazłam buty-kozaki mojej mamy z '86 roku Boże jak je przymierzyłam to myślałam, że padnę... Zrobiłabym im zdjęcie, ale są w piwnicy i nie chcę mi się tam iść.
|
|
|
|
#155 |
|
BAN stały
|
Pomadka bądź tak uprzejma i kopsnij się do piwnicy zrobić zdjęcie tym zabytkowym bucikom...najlepiej na własnych stopach
![]() ![]() ![]() W 1986 to ja się urodziłam, więc chciałabym wiedzieć, jakie to eleganckie buciki po ulicach chodziły, gdy jeszcze z brzucha mamy się nie wycisnęłam. |
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
choc jestem z rocznika '85 doskonale pamiętam niektóre produkty
w olbrzymiej buteleczce. No i oczywiście wszechobecnej pasty do zebów Nivea. Pamiętam też wino ze skromną etykietą - ,,Wino'', można je dostać do dziś w niektórych sklepach.Próbuję sobie tylko przypomnieć jakie papierosy się paliło wtedy... Niestety bezskutecznie. Nie pamiętam już niestety co takiego palił dziadzia
|
|
|
|
|
#157 |
|
Konto usunięte
|
Curara jest produkowana do tej pory
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A moja babcia miała podkład "Gazela", czy jakoś tak
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Currarę doskonale pamiętam.Ostry,świdrujacy aż do bólu zapach,był bardzo popularny w latach 80-tych, nawet dzisiaj, jadąc tramwajem wyczułam obłok tego śmier
dziucha.Będąc jeszcze pryszczatą, kupiłam sobie ten zapach,pamiętam nawet jego reklamę w telewizji z Tarzanem,skropiłam się nimi i poszłam na randkę.Chłopak był jakiś dziwny ,dziwnie na mnie patrzył .Dopiero za którymś razem wręczył mi takie małe perfumki Elle,chyba tak sie nazywały,powiedział,że będą mi lepiej pasowały .Zrozumiałam aluzję i już nigdy nie wróciłam do Currary.Miał rację Rzeczywiscie zalatują starą c... Podobno są skrojone na miarę Poison Diora.Przepraszam wielbicielki tego zapachu |
|
|
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
moi rodzice palili ekstramocne i mocne, oczywiście w miękkim opakowaniu, aż sama się dziwię, że mogli takie śmierdziuchy palić, fuuuj
|
|
#161 |
|
Konto usunięte
|
No wiesz co!! Curara ładnie pachnie może poprostu za dużo na siebie tego napsikałaś?
A pamiętacie Pegazusa? Takie coś co się wkładało kartridże z grami i się grało <podłączało sie do tv>. Ja to nawet jeszcze mam Tylko musze gdzieś kabla poszukać.A co do kosmetyków Wars dla mezczyzn to moj tata do tej pory uzywa kremu do golenia Wars xD |
|
|
|
|
#162 |
|
BAN stały
|
No stare dobre pegasusy to już lata '90. Pamiętam, pamiętam miliard "fascynujących" przygód Mario Brosa.
|
|
|
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale buty są megazabytki, marszczone z metalowym okłuciem. Jedyna ich zaleta to taka, że są zrobione z megamiękkiej i wygodnej skórki. Marzenie. ![]() Cytat:
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
a pamiętacie takie fajki "Giewonty"???
|
|
#165 |
|
BAN stały
|
Giewonty – papierosy początkowo bez filtra, potem również z filtrem. Śmierdziały jeszcze przed zapaleniem. Nie cieszyły się uznaniem palaczy. Opakowanie z szorstkiego papieru (zżółkłego jakby ze starości) z centralnie umieszczoną śnieżynką. W wersji z filtrem opakowanie z czerwonym stylizowanym zarysem gór. Jak w większości papierosów w tym czasie, zamiast sreberka papier.
Czy to są te słynne "Giewonty"??? |
|
|
|
|
#166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakoś nie przypominam sobie wiekszego podobieństwa Poison CD do Currary , a swoją drogą kocham Poison, zresztą Currara tez mi się miło kojarzy. Ktoś napisał że nadal produkowana - kto wie - może się kiedyś skuszę...
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
DZiewczyny mam buty, później [wieczorem] wstawię fotki, bo teraz nie dam rady...
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.A swoją drogą to dziś mi się śniło,że kupowałam kozaki .
|
|
|
#169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mario bros, tetris, jak sie udało to naciagałam rodziców na inne gierki ale nic tak nie wymiatało jak mario bros i lubiłam tego ludzika "ice man" gdzie sie wskakiwało do góry, do góry i do góry ![]()
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#170 |
|
Konto usunięte
|
A Papaj? To już chyba lata 90 co nie?
... Ja mam w domu jeszcze stary magnetofon tylko że juz chyba nie działa. |
|
|
|
|
#171 |
|
BAN stały
|
Pomadka, czekam na zdjęcia i dziękuję za fatygę
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Z czasopism to jeszcze pamietam,no jakże "Płomyk","Płomyczek", "Na Przełaj", "Razem" ,"Tylko Kaśka" Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pamietam ze tato kupowal takie dlugieee fest (nie wiem co to za marka byla) ktore sam ciął w domu moje pierwsze dezodoranty to o ile mnie pamiec nie myli to nazywaly sie do, re, mi .. pamietam ze w plastykowym opakowaniu i mialy kolorowe nakretki ![]() jako dziecko chodzilam w sztucznym futerku , koniecznie zwiazanym w pasie, relaxy, i czapka z jakiegos lisa nie lisa , no i slynne juniorki jako buty zmienne
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
to ja sie zwierzę z sentymentu
![]() otóż mam ogromny sentyment do tych lat, jeszcze kiedy się nie narodziłam mam książeczkę o ozdabianiu czy robieniu domowych prezentów dosł z niczego i bardzo mi brakuje tego smaczku teraz zwykle kupuje sie prezenty, rękodzieło to zwykle wielkie halo,a wtedy? z resztek tkanin, wyciorów, pończoch, kawałków sklejki, bez brokatowych klejów czy serwetek.. lektura tej książki, w kórej są też zdjęcia z czasów, gdy wiele kupić nie można było, przynosi mi wiele radości ![]() gdy cieszyły motylki z pończoch do ozdobienia szkolnej torby, a rodzina odbarowywała się tym,co pokątnie zmajstrowała dosłownie brak mi tych czasów, choć teoretycznie nie mam z nimi wiele wspólnego
|
|
#175 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A zaczynałam palić na Porti. Potem gdy już kilka lat paliłam - kupiłam sobie tak z ciekawości Porti - straaaaszny syf. Jak mi się mogło palenie spodobać po próbowaniu takiego syfu - ble |
|
|
|
|
|
#176 |
|
KWC
|
Moja mama paliła klubowe, a tata radomskie
a pamiętacie takie plastikowe sandałki? Słynne plastiki, marzenie każdej małolaty? Miałam białe |
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam ze byly tez w taka malenka kratke na kaczuszce
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
te plastiki były okropne latem. Jak słońce były mocne, to one się tak nagrzewały, że aż w stopy parzyły
![]() Ja nie zapomnę jak wszyscy mi zazdrościli, bo miałam zawsze dużo legginsów i krótkich i długich i w różne wzorki , np. w lalki Barbie albo głowy myszki Miki, bo ciotka nimi handlowała na straganach ![]() Pamiętam też jak za każdym wyjazdem nad morze nasza syrenka nawalała i trzeba było dłuuuugo naprawiać, albo czasem ktoś nas holował
|
|
|
|
|
#179 | ||
|
KWC
|
Cytat:
A ktoś pamięta KLUB WIEWIÓRKI, czyli naklejkę od dentystki, którą się dostawało po wizycie na fotelu dentystycznym? Naklejka była okrągła i przedstawiała wiewiórę ze szczoteczką do zębów wielkości samej wiewiórki Cytat:
|
||
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
spray- hehe no...lajkry
Żeby było śmiesznie mam od kilku lat straszne uczulenie na lycre (wtedy nie miałam) ![]() Zawsze oglądając fotki śmieję się z fryzur mojej siostry. Jak miała 14 lat, to babcia zrobiła jej trwałą No i ona zawsze włosy zaczesywała na bok, czasem zakładała jeszcze na to grube opaski robione z tandetnych apaszek ![]() Pamiętam też jak do wszystkich swetrów wszywała sobie poduszeczki na ramiona. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.

może mnie nawet oglądałyście
a temat jest bardzo interesujący.Całe dzieciństwo spędziłam w PRLu i mam do niego ogromny sentyment.Nie było internetu,telewizji satelitarnej i takich tam,a dzieci bawiły się znakomicie,wymyślały fantastyczne zabawy na podwórku koło trzepaka i dużo czytały.W domu z braćmi oglądaliśmy z rzutnika bajki np.Pimpusia Sadełko to pamietam do dziś. Ale do rzeczy,chodzi o kosmetyki.Popularne były perfumy,którymi zlewała sie namiętnie moja ciocia Ela

w olbrzymiej buteleczce. No i oczywiście wszechobecnej pasty do zebów Nivea. Pamiętam też wino ze skromną etykietą - ,,Wino'', można je dostać do dziś w niektórych sklepach.

.Dopiero za którymś razem wręczył mi takie małe perfumki Elle,chyba tak sie nazywały,powiedział,że będą mi lepiej pasowały