Kosmetyki PRLu - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-02, 00:06   #151
calkiem-spoko
BAN stały

Dot.: Kosmetyki PRLu

I przypuszczam, że mimo tego ta stara "Filipinka" była bardziej wartościowa niż jej ostanie zeszmacone wydania.
KTO dopuścił do upadku TAKIEGO miesięcznika!?
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 07:27   #152
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
a ja byłam w tik-taku może mnie nawet oglądałyście
pamiętam, że to było zaraz po tym jak poszłam do zerówki i tam pani kazała podnosić rękę, jak się chce coś powiedzieć, więc ja w tik-taku też podnosilam i Krzyś oraz ciotka Klotka mieli mnie dość, bo musieli ciągle powtarzać "spontaniczne" dialogi i "cięcia" robić..
ile w ogóle rzeczy pamiętam, ktore wymieniacie!
WOW! Moge prosić o autograf?
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 08:09   #153
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Red face Dot.: Kosmetyki PRLu

Witam Was Drogie Wizażystki!
Jestem nowa na wizażu,ale przeglądam go od,ho ho ho , ładnych paru lat.Dopiero niedawno się zalogowałam i chciałabym z Wami trochę poplotkować a temat jest bardzo interesujący.Całe dzieciństwo spędziłam w PRLu i mam do niego ogromny sentyment.Nie było internetu,telewizji satelitarnej i takich tam,a dzieci bawiły się znakomicie,wymyślały fantastyczne zabawy na podwórku koło trzepaka i dużo czytały.W domu z braćmi oglądaliśmy z rzutnika bajki np.Pimpusia Sadełko to pamietam do dziś. Ale do rzeczy,chodzi o kosmetyki.Popularne były perfumy,którymi zlewała sie namiętnie moja ciocia Ela , Być Może-Urody .Sam zapach był dla mnie bardzo przyjemny,zresztą zrobił oszałamiajacą karierę w ZSRR. Ten kwiatowo-szyprowy zapach skomponowany na wzrór francuskich perfum Miss Dior spowodował mój ogromny sentyment do nich i ustalił za zawsze moje preferencje zapachowe. To od Być Może zaczęła się moja miłość do zapachów szyprowych . Co jeszcze pamiętam, krem orzechowy Mustela-Ava, teraz to jest emulsja i można ją kupić w sklepie. Pamiętam Zielone jabłuszko szampon do wlosów, Prastarą-Florina,zapach wody kolońskiej mojego dziadka,bardzo wyważona kompozycja cytrusowo-lawendowo-szałwiowa.Wytrawna,ale już chyba niepopularna i krem NIVEA ,kosmetyk wszechczasów.Widziałam w przychodni pięknego,modnie ubranego młodzieńca ,który ze swojej modnej młodzieżowej torby wyciagnął małe pudełeczko tego kremu i posmarował sobie nimi usta.Kosmetyk do wszystkiego Już nie powiem do czego służy mojemu mężowi Cieszę się,że mogłam sie z Wami podzielić moimi wspomnieniami,cdn..
Córka D'artagnana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 14:32   #154
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Pomadko- "Jestem"-jak najbardziej pamiętam,wszystkie numery kupowałam do któregoś tam roku-nie pamiętam już którego .

A pamiętacie może takie swetry-swego czasu robiły furorę i też chyba były tureckie,o ile mnie pamięć nie zawodzi.
Były czarne i miały wzory w kolorach żarówiastych-różowym i turkusowym.Bardzo modne były
.
Pamiętacie.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A moze, moze... Mam niejakie prawo do sklerozy W kazdym razie byl to program dla harcerzy (i zuchow) ale nie to bylo najwazniejsze, chociaz ekscytujace: zrob to sam Slodowego i "Niewidzialna reka to takze ty!"
Ale najwazniejsze byly filmy: np maska Zorro, albo Ivanhoe, albo Wilhelm Tell
O to na 100% nie pamiętam tego czwartkowego bratka. NIC nie czaję z pr., które wypisałaś.

Adama Słodowego pamiętam jak przez mgłę, bo on później pojawiał się w jakimś rannym pr., coś tam tworzył, ale nic konkretnego nie pamiętam.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
O jeee, te sweterki to byl hicior. Moja mama ma sklonnosci do chomikowania i wlasnie zachomikowala gdzies jeden taki sweter. Wyciagnela go w wakacje, posikalysmy sie z siostra ze smiechu wspominajac co lepsze wzorki. Ten nasz tez byl niezly, z tych turkusowych
Swerty były szał-pał.

Kiedyś grzebałam w szafie i znalazłam buty-kozaki mojej mamy z '86 roku Boże jak je przymierzyłam to myślałam, że padnę... Zrobiłabym im zdjęcie, ale są w piwnicy i nie chcę mi się tam iść.
Stary 2006-12-02, 15:16   #155
calkiem-spoko
BAN stały

Pomadka bądź tak uprzejma i kopsnij się do piwnicy zrobić zdjęcie tym zabytkowym bucikom...najlepiej na własnych stopach
W 1986 to ja się urodziłam, więc chciałabym wiedzieć, jakie to eleganckie buciki po ulicach chodziły, gdy jeszcze z brzucha mamy się nie wycisnęłam.
Stary 2006-12-02, 16:36   #156
lady-dark
Zadomowienie

choc jestem z rocznika '85 doskonale pamiętam niektóre produkty. Nidgy nie zapomnę mydełka bobas w szarawym, matowym, małoestetycznym zielonym opakowaniu z nadrukiem dzieciaka i jakby rumianków heheh. Nigdy też nie zapomnę perfum Currara,których namiętnie używała moja mama oraz także prezentowanego tu zapachu Mona w olbrzymiej buteleczce. No i oczywiście wszechobecnej pasty do zebów Nivea. Pamiętam też wino ze skromną etykietą - ,,Wino'', można je dostać do dziś w niektórych sklepach.

Próbuję sobie tylko przypomnieć jakie papierosy się paliło wtedy... Niestety bezskutecznie. Nie pamiętam już niestety co takiego palił dziadzia
lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 20:59   #157
201701090933
Konto usunięte

Curara jest produkowana do tej pory
201701090933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 21:07   #158
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lady-dark Pokaż wiadomość
Próbuję sobie tylko przypomnieć jakie papierosy się paliło wtedy... Niestety bezskutecznie. Nie pamiętam już niestety co takiego palił dziadzia
Mój chrzestny palił Carmeny
A moja babcia miała podkład "Gazela", czy jakoś tak
Stary 2006-12-02, 21:53   #159
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Currarę doskonale pamiętam.Ostry,świdrujacy aż do bólu zapach,był bardzo popularny w latach 80-tych, nawet dzisiaj, jadąc tramwajem wyczułam obłok tego śmier dziucha.Będąc jeszcze pryszczatą, kupiłam sobie ten zapach,pamiętam nawet jego reklamę w telewizji z Tarzanem,skropiłam się nimi i poszłam na randkę.Chłopak był jakiś dziwny ,dziwnie na mnie patrzył .Dopiero za którymś razem wręczył mi takie małe perfumki Elle,chyba tak sie nazywały,powiedział,że będą mi lepiej pasowały .Zrozumiałam aluzję i już nigdy nie wróciłam do Currary.Miał rację Rzeczywiscie zalatują starą c... Podobno są skrojone na miarę Poison Diora.Przepraszam wielbicielki tego zapachu A co do tych perfumek Elle,nawet mi się podobały.Delikatne,ciekaw a jestem co mialy w swoim składzie i do jakiej grupy zapachowej należały.
Stary 2006-12-02, 21:56   #160
lilly78
Zadomowienie

GG do lilly78

moi rodzice palili ekstramocne i mocne, oczywiście w miękkim opakowaniu, aż sama się dziwię, że mogli takie śmierdziuchy palić, fuuuj

* * * * *
moja pasja
* * * * *
ja na facebooku

[B]* * * * *
azjatyckie kosmetyki oddam - wymianka
lilly78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 22:18   #161
201701090933
Konto usunięte

No wiesz co!! Curara ładnie pachnie może poprostu za dużo na siebie tego napsikałaś?

A pamiętacie Pegazusa? Takie coś co się wkładało kartridże z grami i się grało <podłączało sie do tv>. Ja to nawet jeszcze mam Tylko musze gdzieś kabla poszukać.

A co do kosmetyków Wars dla mezczyzn to moj tata do tej pory uzywa kremu do golenia Wars xD
Stary 2006-12-02, 22:31   #162
calkiem-spoko
BAN stały

No stare dobre pegasusy to już lata '90. Pamiętam, pamiętam miliard "fascynujących" przygód Mario Brosa.
Stary 2006-12-02, 22:35   #163
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Pomadka bądź tak uprzejma i kopsnij się do piwnicy zrobić zdjęcie tym zabytkowym bucikom...najlepiej na własnych stopach
W 1986 to ja się urodziłam, więc chciałabym wiedzieć, jakie to eleganckie buciki po ulicach chodziły, gdy jeszcze z brzucha mamy się nie wycisnęłam.
Może przy okazji zrobię im fotkę, bo na dzień dzisiejszy nie planuję zejścia do piwnicy. Sorry.
Ale buty są megazabytki, marszczone z metalowym okłuciem. Jedyna ich zaleta to taka, że są zrobione z megamiękkiej i wygodnej skórki. Marzenie. Fason jest hyhy do yy...

Cytat:
Napisane przez lady-dark Pokaż wiadomość
choc jestem z rocznika '85 doskonale pamiętam niektóre produkty. Nidgy nie zapomnę mydełka bobas w szarawym, matowym, małoestetycznym zielonym opakowaniu z nadrukiem dzieciaka i jakby rumianków heheh. Nigdy też nie zapomnę perfum Currara,których namiętnie używała moja mama oraz także prezentowanego tu zapachu Mona w olbrzymiej buteleczce. No i oczywiście wszechobecnej pasty do zebów Nivea. Pamiętam też wino ze skromną etykietą - ,,Wino'', można je dostać do dziś w niektórych sklepach.

Papierosy pamiętam Klubowe. Sąsiad palił Spoty, które później nazwano Popularne. BYły Carmeny, Zefiry, EXtraMocne. Były Poznańskie.
Stary 2006-12-02, 22:50   #164
Bridget
Zakorzenienie

a pamiętacie takie fajki "Giewonty"???

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-03, 10:48   #165
calkiem-spoko
BAN stały

Giewonty – papierosy początkowo bez filtra, potem również z filtrem. Śmierdziały jeszcze przed zapaleniem. Nie cieszyły się uznaniem palaczy. Opakowanie z szorstkiego papieru (zżółkłego jakby ze starości) z centralnie umieszczoną śnieżynką. W wersji z filtrem opakowanie z czerwonym stylizowanym zarysem gór. Jak w większości papierosów w tym czasie, zamiast sreberka papier.

Czy to są te słynne "Giewonty"???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 33.jpg (22,9 KB, 34 załadowań)
Stary 2006-12-03, 11:27   #166
lady-dark
Zadomowienie

Cytat:
Giewonty – papierosy początkowo bez filtra, potem również z filtrem. Śmierdziały jeszcze przed zapaleniem. Nie cieszyły się uznaniem palaczy. Opakowanie z szorstkiego papieru (zżółkłego jakby ze starości) z centralnie umieszczoną śnieżynką. W wersji z filtrem opakowanie z czerwonym stylizowanym zarysem gór. Jak w większości papierosów w tym czasie, zamiast sreberka papier.

Czy to są te słynne "Giewonty"???
heheh...rewelacyjna grafika!

Jakoś nie przypominam sobie wiekszego podobieństwa Poison CD do Currary , a swoją drogą kocham Poison, zresztą Currara tez mi się miło kojarzy. Ktoś napisał że nadal produkowana - kto wie - może się kiedyś skuszę...
lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-03, 14:59   #167
Pomadka
Zakorzenienie

DZiewczyny mam buty, później [wieczorem] wstawię fotki, bo teraz nie dam rady...
Stary 2006-12-03, 15:04   #168
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
DZiewczyny mam buty, później [wieczorem] wstawię fotki, bo teraz nie dam rady...
Poczekamy,może przypomną się dawne czasy .
A swoją drogą to dziś mi się śniło,że kupowałam kozaki .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-03, 15:10   #169
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

Cytat:
No stare dobre pegasusy to już lata '90. Pamiętam, pamiętam miliard "fascynujących" przygód Mario Brosa.
oj z pegasusem to był hicior
mario bros, tetris, jak sie udało to naciagałam rodziców na inne gierki ale nic tak nie wymiatało jak mario bros i lubiłam tego ludzika "ice man" gdzie sie wskakiwało do góry, do góry i do góry
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-03, 17:11   #170
201701090933
Konto usunięte

A Papaj? To już chyba lata 90 co nie?

...
Ja mam w domu jeszcze stary magnetofon tylko że juz chyba nie działa.
Stary 2006-12-03, 17:55   #171
calkiem-spoko
BAN stały

Pomadka, czekam na zdjęcia i dziękuję za fatygę
Stary 2006-12-04, 08:24   #172
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
Pamietam tez. Mnostwo tych kolorow bylo. Troche ich wypsikalam.

tez. i dezodoranty fa tez chyba z tych czasow.

Tez nie kojarze tego Czwratku, ale Rambit uwielbialam! Tez byl moim ulubionym teleturniejem!
A w soboty ogladalam DROPSa. Kto pamieta?
A taki serial czeski "Latajacy Czestmir"? No i obowiazkowo "Arabela".

A z czasopism, to: "Swiat Mlodych" (we wtorki i czwartki bodjaze), "Plomyk", "Plomyczek"...
Witaj! "Swiat Młodych" był we wtorki ,czwartki i piątki .Pamiętam,jak wyczekiwałam i stałam po południu pod kioskiem Ruchu,by je zdobyć,ponieważ zawsze przychodziło parę egzemplarzy . Z czasopism to jeszcze pamietam,no jakże "Płomyk","Płomyczek", "Na Przełaj", "Razem" , "Filipinkę", "Jestem". Z seriali czeskich pamiętam doskonale "Arabelę" i taki świetny film o czarownicy,której wydłużała się ręka,nie pamiętam tytułu. A z polskich seriali młodziezowych bardzo podobały mi się "Siedem stro Świata" , "Stawiam na Tolka Banana" ,"Rodzina Leśniewskich","Przygody psa Cywila" ,"Karino" ,Szaleństwo Majki Skowron" ,"Tylko Kaśka" Pozdrawiam
Stary 2006-12-04, 08:40   #173
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość

Papierosy pamiętam Klubowe. Sąsiad palił Spoty, które później nazwano Popularne. BYły Carmeny, Zefiry, EXtraMocne. Były Poznańskie.
radomskie, klubowe, moja mama palila jakies takie 3/5 i pamietam ze tato kupowal takie dlugieee fest (nie wiem co to za marka byla) ktore sam ciął w domu

moje pierwsze dezodoranty to o ile mnie pamiec nie myli to nazywaly sie do, re, mi .. pamietam ze w plastykowym opakowaniu i mialy kolorowe nakretki

jako dziecko chodzilam w sztucznym futerku , koniecznie zwiazanym w pasie, relaxy, i czapka z jakiegos lisa nie lisa , no i slynne juniorki jako buty zmienne
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-04, 08:56   #174
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

to ja sie zwierzę z sentymentu
otóż mam ogromny sentyment do tych lat, jeszcze kiedy się nie narodziłam
mam książeczkę o ozdabianiu czy robieniu domowych prezentów dosł z niczego i bardzo mi brakuje tego smaczku
teraz zwykle kupuje sie prezenty, rękodzieło to zwykle wielkie halo,a wtedy? z resztek tkanin, wyciorów, pończoch, kawałków sklejki, bez brokatowych klejów czy serwetek..
lektura tej książki, w kórej są też zdjęcia z czasów, gdy wiele kupić nie można było, przynosi mi wiele radości
gdy cieszyły motylki z pończoch do ozdobienia szkolnej torby, a rodzina odbarowywała się tym,co pokątnie zmajstrowała
dosłownie brak mi tych czasów, choć teoretycznie nie mam z nimi wiele wspólnego
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-04, 09:08   #175
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
radomskie, klubowe, moja mama palila jakies takie 3/5 i pamietam ze tato kupowal takie dlugieee fest (nie wiem co to za marka byla) ktore sam ciął w domu
Były tez Caro - bardzo przeze mnie lubiane
A zaczynałam palić na Porti. Potem gdy już kilka lat paliłam - kupiłam sobie tak z ciekawości Porti - straaaaszny syf. Jak mi się mogło palenie spodobać po próbowaniu takiego syfu - ble
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-04, 09:29   #176
spray
KWC

Moja mama paliła klubowe, a tata radomskie

a pamiętacie takie plastikowe sandałki? Słynne plastiki, marzenie każdej małolaty? Miałam białe wkładałam w podeszwy kamyczki, żeby mi pieknie stukały o beton
Stary 2006-12-04, 09:33   #177
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Moja mama paliła klubowe, a tata radomskie

a pamiętacie takie plastikowe sandałki? Słynne plastiki, marzenie każdej małolaty? Miałam białe wkładałam w podeszwy kamyczki, żeby mi pieknie stukały o beton
mialam , mialam ale plaskie rażące rozowe , moja siostra miala zielone pamietam ze byly tez w taka malenka kratke na kaczuszce plus mialam jeszcze japonki z gumy z motylkiem z przodu
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-04, 09:56   #178
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

te plastiki były okropne latem. Jak słońce były mocne, to one się tak nagrzewały, że aż w stopy parzyły

Ja nie zapomnę jak wszyscy mi zazdrościli, bo miałam zawsze dużo legginsów i krótkich i długich i w różne wzorki , np. w lalki Barbie albo głowy myszki Miki, bo ciotka nimi handlowała na straganach
Pamiętam też jak za każdym wyjazdem nad morze nasza syrenka nawalała i trzeba było dłuuuugo naprawiać, albo czasem ktoś nas holował
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-04, 10:00   #179
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
mialam , mialam ale plaskie rażące rozowe , moja siostra miala zielone pamietam ze byly tez w taka malenka kratke na kaczuszce plus mialam jeszcze japonki z gumy z motylkiem z przodu
różowe byly lepsze, chciałam mieć właśnie różowe, ale mama stwierdziła, że nie mam nic różowego, a białe będą pasowaly do wszystkiego. Boże, jaka ja byłam na nią zła wtedy Co mnie wtedy obchodziło, że białe praktyczniejsze, kiedy największą zazdrość wzbudzały różowe?

A ktoś pamięta KLUB WIEWIÓRKI, czyli naklejkę od dentystki, którą się dostawało po wizycie na fotelu dentystycznym? Naklejka była okrągła i przedstawiała wiewiórę ze szczoteczką do zębów wielkości samej wiewiórki miałam taką nalepkę, przykleiłam sobie do ramy łóżka. ( Całe z resztą miałam poobklejane czymś, nalepki kupowało sie na sztuki)

Cytat:
Napisane przez Impersona ]Ja nie zapomnę jak wszyscy mi zazdrościli, bo miałam zawsze dużo legginsów i krótkich i długich i w różne wzorki
czyli LAJKRY Ja miałam tylko jedną parę. Czarnych. Dostałam na gwiazdkę, jak już chyba wszystkie dziewuchy miały. Mocno po zezonie.. :/
Stary 2006-12-04, 10:10   #180
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

spray- hehe no...lajkry Żeby było śmiesznie mam od kilku lat straszne uczulenie na lycre (wtedy nie miałam)

Zawsze oglądając fotki śmieję się z fryzur mojej siostry. Jak miała 14 lat, to babcia zrobiła jej trwałą No i ona zawsze włosy zaczesywała na bok, czasem zakładała jeszcze na to grube opaski robione z tandetnych apaszek
Pamiętam też jak do wszystkich swetrów wszywała sobie poduszeczki na ramiona.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości