|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wypadające włosy - PODSUMOWANIE!
drogie Wizazanki
![]() w zwiazku z wypadaniem wlosow poprosilam dermatologa o skierowanie na TSH, wlasnie sprawdzam sobie wyniki, czytam wizaz i okazuje sie, ze nie mam co sie cieszyc swoja norma TSH=3,10 ![]() Bo bylam na czczo na badaniach ![]() wiec co ten wynik oznacza? prosze powiedzcie mi czy ten wynik znacznie moglby sie zmienic, gdyby krew pobierana byla wieczorem ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#2432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bardzo goraco Ci dziekuje, serio, ![]() bo dopiero od niedawna zaczelam sie przejowac moim zdrowiem, jak zdalam sobie sprawe z ilosci wypadajacych wlosow i skoro zadne szampony, tabletki nie dzialaly to pomyslalam o hormonach, wyczytalam, na forum dziewczyn starajacych sie o dziecko, /co mnie nie dotyczy/, ze wartosc 3 jest za wysoka. TSH 3,10 skoro miesci sie w normie to juz nie wiem, co zrobic z wlosami ![]() Ale dzieki za info, ze nie musze powtarzac badania, pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2434 |
Zadomowienie
|
Keyka
Istotnie, jeśli wynik jest nieco ponad normę (nawet ciut poza 4.0) to w młodym wieku należy to skontrolować bardziej szczegółowo i zrobić dodatkowe badania na hormony tarczycy T3 i T4, ale Twój wynik TSH jest w normie. Moje TSH wyniosło ponad 5 (to było w październiku), natomiast hormony tarczycowe były jak najbardziej w normie. Przy tym wyniku (wysokie TSH) lekarz endokrynolog zastanawiał się czy rozpocząć leczenie. Powtórzyłam badanie (jeszcze zanim rozpoczęłam leczenie) i było ponad 4 ale przez te wypadające włosy sama zdecydowałam się na kurację wierząc, że włosy przestaną wypadać. Leczę się od grudnia ale jakiś szczególnych efektów zahamowania wypadania włosów nie widzę (może jeszcze za wcześnie na efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2435 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Gosia8888, wątek ten ma być podsumowaniem co nam pomogło,aby zapobiec wypadaniu włosów.Zamiarem założycielki wątku jest to,aby każda osoba,której pomogła dana kuracja podzieliła się swoim zdaniem.Interesuje mnie ten temat i dlatego podzieliłam się swoimi spostrzeżeniami na temat kuracji Aminexilem SP94,który uważam za skuteczny bo mi pomógł.Dla mnie ważne jest,że nie wywołuje skutków ubocznych jak inne preparaty. I proszę nie zarzucaj mi, że preparat o którym piszę nie pomógł mi...Tobie nie pomógł- przykro mi i zarazem cieszę się, że znalazłaś coś innego, ale daj też innym spróbować i mieć swoje zdanie. Nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała czy jest skuteczny... Pozdrawiam Cię serdecznie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
Rozeznanie
|
ja chyba je mam
![]() ![]() Od maja 2006 roku nie farbuje nie mam odrostów bo wszystkie włosy z czubka głowy wypadły i mam same krótkie ![]() ![]() Od ponad miesiąca wypadanie się nasiliło Biorę od 3 tyg lokson 5% na razie bez efektów ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2437 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bo ja szukam preparatu dla swojego chłopaka, bo też strasznie wypadają mu włosy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2438 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja uwazam, ze źrodlo twoich problemow to ich codzienne mycie!! wiem, ze jest to wygodne, bo sama bardzo lubie byc wlosy i tez najchetniej robilabym codziennie, ale w ten sposob zmywasz z nich ich "naturalny pancerz ochronny" ![]() dlatego sa suche, lamliwe, sianowate, wypadaja i pojawia sie łupież. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2440 |
Przyczajenie
|
I proszę nie zarzucaj mi, że preparat o którym piszę nie pomógł mi...Tobie nie pomógł- przykro mi i zarazem cieszę się, że znalazłaś coś innego, ale daj też innym spróbować i mieć swoje zdanie. Nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała czy jest skuteczny...
Nie chcialam dawac w watpliwość twoich słów tzn że nie pomógł ci vichy. Ale chcialam tylko uzmyslowic dziewczynom ze on nie zdziała cudów jesli problem mają długotrwały. Sama napisałam że mojej mamie pomógł ale jej włosy wypadają sporadycznie na wiosne, jesien podczas przesilenia. Vichy jest dosc drogi a do tego nie ma sprawdzonych rezultatow przy powaznym wypadaniu. Jesli Cie urazilam to przepraszam. Co do loxonu słuchajcie zaczely mi odrastac wlosy. Mimo ze jeszcze nie biore diany. Wlosy dalej wypadaja ale moze i w mniejszej ilosci. I teraz mam dylemat od przyszlego czwartku zaczynam diane i zastanawiam sie czy jest sens ją zaczac brac skoro wlosy odrastaja. Moze te wypadajace wlosy rzeczywiscie byly po braku loxonu? Musze poobserwowac przez 1,5 tygodnia te wlosy i wtedy podjac jakas decyzje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2441 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2442 |
Przyczajenie
|
Gosia8888,jeśli problem jest długotrwały i nie stosuje się żadnych kuracji to pewnie i na głowie, w zależności od intensywności wypadania włosów, nic nie zostaje i wtedy chyba tylko pozostaje przeszczep włosów.
A Aminexil SP94 jest preparatem zapobiegającym wypadaniu włosów, jest połączeniem dwóch cząsteczek, które wzmacniają korzeń włosa i odbudowują jego łodygę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2443 |
Przyczajenie
|
Ja wiem co to aminexil zreszta pytalam sie lekarza oto. I on powiedzial ze w tym vichy jest 1,5% aminoxilu (i wlasnie to powoduje nie wypadanie wlosow) a w loxonie albo 2% albo 5%. Bez porownania jest tansze. Aha i jeszcze mi powiedzial ze vichy to kosmetyk i nie byl badany na duzej grupie ludzi. A loxon to lekarstwo wiec musial byc badany i jest udowodniona skutecznosc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2444 |
Raczkowanie
|
Kobitki !
Kupiłam niedawno b.ciekawą książkę "Co zrobić żeby nie wypadały włosy " S.D. Kobrena (bo wciąż mnie męczy dlaczego wypada mi kilkanaście do 20-tu tych małych odrośniętych włosków ) juest naprawdę dobra ! Co jakiś czas przepiszę Wam fragmencik (na początek coś nt androgenowego łysienia u kobiet ) : "...Badacze sądzili przez długi czas że łysienie androgenowe jest uwarunkowane przewagą testosteronu, kt. występuje również w śladowych ilościach w organ. kobiety . Nadmiar testosteronu przyczynia się wprawdzie do utrarty włosów, głownym winowajcą jest jednak DHT. Testosteron przekształca się w DHT pod wpływem enzymu 5-alfa reduktaza, występującego w gruczołach łojowych sąsiadujących z mieszkami włosowymi . Współcześni badacze są zdania że że za procesy łysienia nie odpowiada ilość krążącego we krwi testosteronu, lecz poziom DHT wiążącego się z receptorami w mieszkach włosowych na skórze głowy. DHT zwęża mieszki włosowe, uniemożliwiając prawidłowy wzrost włosa. ... Zdarza się że z diagnostycznego punktu widzenia że poziom testosteronu we krwi wciąż pozostaje w "w normie", jest jednak na tyle wysoki, by spowodować łysienie. Bywa że do utraty włosów dochodzi przy stosunkowo niskiej zawartości testosteronu, np w w zaburzeniach procesów biochemicznych, kiedy organizm nie radzi sobie z przetwarzarzaniem związków chemicznych - w tym także hormonów - w granicach norm fizjologicznych . ... Łysienie może też sprowokować reakcję łańcuchową . Gruczoły łojowe umiejscowione w obszarach dotkniętych wypadaniem włosów powiększają się . W Powiększonych gruczołach wzrasta poziom enzymów przekształcających testosteron w DHT, co prowadzi do dalszego osabienia mieszków włosowych . ...Warunkiem prawidłowego przebiegu reakcji endokrynologiocznych jest równowaga hormonalna a zatem przeyczyną łysienia nie musi być wcale wzsost poziomu androgenów. żeby przewagę zyskały androgeny w tym DHT, wystarczy obniżenie poz. żeńskich hormonów płciowych. Takie zaburzenie równow. hormon. może być przyczyną rozmaitych dolegliwości - między in. łysienia . Co ciekawe w każdej części ciała DHT oddziaływuje inaczej. Obszary skóry dotknięte łysieniem androgenowym nasada czoła skronie i szczyt głowy - są wrażliwsze na testosteron i dlatego w tych partiach łatwiej dochodzi do przekształcenia go w DHT. DHT zwęża mieszki włosowe, a tym samym skraca cykl wzrostu, dlat, średnica włosa stopniowo się zmniejsza, co powoduje jego wydelikacenie . ...Jesienią poziom testosteronu jest najwyższy, wiosną najniższy . Okres najintensywniejszego rośnięcia włosów przypada na wiosnę. W miarę wzrostu poziomu testosteronu zwiększa się intensywność wypadania włosów . Wspomniany cykl, sprzężony z porami roku, dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn . Cykliczność przemian hormonalnych a tym samym intensywności wzrostu włosów, jest jedną z przyczyn gwałtownego łysienia sezonowego, nawet w syt. w których pacjent stosujący odpowiednią terapię zdążył już zaobserwować długotrwałe spowolnienie procesu wypadania włosów i równie długotrwałe przyśpieszenie procesu ich odrastania ... Podobno najbardziej miarodajne wyniki poz. hormonów daje badanie śliny! (dokładniejsze i mniejsza rozpiętość skali - ale chyba u nas go nie robią ) Następnym razem opiszę co ciekawsze kuracje ! |
![]() ![]() |
![]() |
#2445 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dobrze się tak informacjami wymieniać ![]() Ja wiem, że tylko Vichy ma w tym preparacie (Aminexil SP94) składnik SP94, który odbudowuje łodygę włosa. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2446 |
Przyczajenie
|
A moze ktos mi powie, czy wlosy moga wypasc od ciaglego noszenia czapek?? Otoz kiedys mialam bardzo geste wlosy,az za bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2447 |
Wtajemniczenie
|
Agocz,dzięki za cytaty !!! Na forum lysienie info,czytałam właśnie o tym DHT, ludzie pisali jakimi sposobami go obnizać i ze to ma właśnie wpływ na łysienie.
Gdzie kupiłaś tą ksiązke? |
![]() ![]() |
![]() |
#2448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2449 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 |
Przyczajenie
|
No to fatalnie.. A ja glupia znowu mysle o farbowaniu..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2451 |
Raczkowanie
|
Kupiłam tutaj www.kdc.pl , sposoby na zapobieganie łysieniu są dobrze opisane zarówno te "farmakologiczne" jak i naturalne, dodatkowo czego się wystrzegać . Wkrótce coś przepiszę .
|
![]() ![]() |
![]() |
#2452 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez farbuje,ale jedyna farba( a raczej szampon koloryzujący) po którym mi włosy nie wypadają to Goldwell Colorance,kupuje go w artykulach fryzjerskich.To najlagodnieszy szmpon koloryzujący na rynku.Barwi na ok miesiąc,przy uzywaniu szamponu bez SLS.Ten składnik wypłukuje kolor.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2453 |
Wtajemniczenie
|
Jakich farb uzywasz? Mam nadzieję,ze nie Casting Loreal...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2454 |
Przyczajenie
|
Ja obecnie mam naturalny kolor wlosow i nie farbuje juz chyba od 2 lat. Skoro mowicie ze to od farby mi sie zniszczyly to juz chyba nie bede nigdy farbowac..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2455 |
Zakorzenienie
|
a czemu nie loreal casting? ja wlasnie uzylam casting pierwszy raz i poki co jestem zadowolona. masz jakies negatywne spostrzezenia? moglabys sie nimi podzielic? czy tylko ogolnie mowisz?? mi powiedziano ze wlasnie ta farba jest najlagodniesza ze wszystkich... juz nie wiem co myslec...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2456 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czytałam tez wypowiedzi kobiet łysiejących po Castingu.Zanim to do mnie dotarło długi czas farbowałam Castingiem,oprócz łysienia mialam potwornie zniszczone włosy. Owszem efekt po farbowaniu ładny,fajny kolor i włosy sie błyszczą ale potem....brrr.Nigdy więcej . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2457 |
Przyczajenie
|
czy ten wax jest jeden czy są jakieś podróbki? czy kupię napewno dobry czy mogę kupić jakąś kichę? czekam na odp, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2459 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2460 |
Raczkowanie
|
A teraz trochę lektury :
...Wiele kuracji naturalnych jest skuteczniejszych i bezpieczniejszych niż leki dostępne w aptekach, choć do niedawna przemysł farmaceutyczny dokładał wszelkich starań aby je zdyskredytować. ....Nie można domagać się prawa własności do zioła, substancji roślinnej ani składnika odżywczego - nie można też ich opatentować . A zatem z przyczyn czysto ekonomicznych, firmy farmaceuyczne syntetyzują większość substancji naturalnych, tworząc zupełnie nowe, sztuczne odpowiedniki, które można zastrzec i uzyskać na nie patent.... Niezłe co ? Jeśli ktoś będzie chętny to przepiszę więcej na temat tych preparatów : -Propercia/Proscar -Rogaine -Tricomin -Nizoral/ketokonazol - ( śr. nie tylko odgrzybia ale działa przeciwandrogenowo !) -Estrogen/progesteron -Ostan cyproteronu (Androcur) -Diane 35 i Diane 50 -Deksametazon - Cymetydyna -Flutamid - kuracje na łys. plackowate :PUVA,Cyklosporyna,Minoks ydyl,Ditranol, Kortykosteroidy,Kortyzon. i naturalne : -kuracja olejkami eterycznymi (podobno bardzo skuteczna !) -kwas gamma-linolenowy (GLA)/omega-3 -kuracja czosnkowa -zielona herbata -Cynk -kuracja olejem sezamowym ( i imbirem) -olejek z emu -naturalne kuracje azjatyckie -aloes - dieta regulująca stęż glukozy. Ja dzięki tej lekturze zrozumiałam wreszcie że mój problem miał jednak charakter hormonalny, a łojotok jest jego następstwem i choć teraz wypadanie minęło to mniejsze ale nadal przetłuszczanie wciąż jest i te cienkie zdegradowane małe włoski są oznaką że nie wszystkie mieszki włosowe zdążyły się zregenerować. Szkoda że tego wszystkiego nie wiedział żaden z lekarzy u których szukałam pomocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.