|
|
#3241 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
A "piernik" dlatego, że to nie jest stricte piernik, nie znajdziesz tam miodu, jajek.. ale o to chyba właśnie chodzi? ![]() Takie cudo: 0,7-0,8kg jabłek, 1/2 szkl. oleju (nie radzę dawać oliwy), niecała szkl. cukru, 1/2 szkl. sparzonych rodzynek, 2 szkl. razowej mąki pszennej, łyżka sody, łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej (składniki na jedną blaszkę keksową) Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najwygodniej od razu do garnuszka) i zagrzać. Po jakimś czasie puszczą sok, będą się w nim gotować i zmiękną -gotować do odparowania większości wody. Dodać olej, cukier i rodzynki, wymieszać dokładnie, gotować jeszcze chwilkę (łatwiej się wtedy olej łączy, nie pływa tak bardzo). Zdjąć z palnika i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawami, dodać do jabłek i wymieszać dokładnie. Powinno wyjść ciacho o gęstej konsystencji. Wyłożyć blaszkę keksową papierem do pieczenia, przelać ciacho i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy nie jest zbyt wilgotne. Albo wyłączyć ogień i potrzymać jeszcze parę minut w piekarniku. Na koniec sprawy czysto wykończeniowe, można zostawić jak jest i być z siebie dumnym, można posypać cukrem pudrem, można zrobić polewę czekoladową (np. http://puszka.pl/przepis/5847-polewa..._do_ciast.html ) i obsypać posiekanymi orzechami, opcji jest skolko ugodno. O, i nie radzę kroić jeszcze gorącego ciasta, bo ten typ musi się zastygnąć po prostu. Przepis to moja modyfikacja słynnego przepisu z puszki http://puszka.pl/przepis/2321-pierni...blkowego_.html Nie miałam musu jabłkowego, więc zrobiłam z samych jabłek. Być może nawet na lepsze wyszło, tego nie wiem, ale chyba nie wszystkim wersja z musem pasuje. Z kolei na mojego piernika nikt bynajmniej nie narzekał ![]() No i zamiast zwykłej mąki dałam razowej, bo bez razowej nie wyobrażam sobie piernika. Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2011-12-17 o 08:27 |
|
|
|
|
|
#3242 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego unikam keratyny.
|
|
|
#3243 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;3109846 4]Jestem ja - chociaż rzadko się odzywam
![]() A co do widowisk - nie mieszam się. To i tak nic nie da, podobnie jak w sprawie corridy / walk psów/kogutów / dopisz co zechcesz. Ludzie to okrutne zwierzęta, samym polowaniem się nie zadowolą - niektórzy najwidoczniej czują potrzebę napawania się okrucieństwem. I będą to robić niezależnie od tego, czy będę w to interweniowała czy nie. W starożytnym Rzymie byli od tego gladiatorzy, teraz powstają wersje alternatywne. Gorsza sprawa, gdy takie rozrywki stają się tradycją (patrz walki kogutów, corrida).[/QUOTE] Cytat:
ludzie napawają się okrucieństwem i sprawia im to przyjemność, to fakt, chociaż sama nigdy tego nie rozumiałamgdybym mogła, to w akcie rewanżu przywiązałabym "artystę" do grzejnika i patrzyła jak umiera z głodu chociaż to też nie byłoby zbyt humanitarne a o wełnę to teraz raczej ciężko, ja już dawno na metkach widzę sam akryl
|
|
|
#3244 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- I weźcie nie wspominajcie o tym artyście, bo aż mną zatelepało
|
|
|
#3245 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witaj!
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
![]() Moja mama tez była "ateistką" i nagle odkryła Buddyzm, ale to już zupełnie inny temat. Tam nie ma Boga. Cytat:
|
|
|
#3246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3247 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Ja „swoje” znalazłam w Almie. Obok cebul i czosnku były
|
|
|
#3248 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A szalotek nie znalazłam Byliśmy w Auchanie i Realu, ani widu ani słychu. Jeszcze mi tylko brakuje tej jednej przyprawy Salsa de Yucatan. Dziś nawet rodzice mojego faceta dostarczyli jajeczka od szczęśliwych kurek
|
|
|
#3249 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A, i ja swoją w Almie kupowałam, może tam poszukaj? Cytat:
|
|
|
#3250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3251 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj umierając z temperatura na kanapie obejrzałam 15 odcinek show "Ugotowani" -i spotkałam tam zjawisko pt. "wegetarianka" co lubi łososia,rekinem nie pogardzi a i zupkę na smalczyku wsunie
![]() ja z racji tego,że leżę chora mam czas na wymyślanie menu na święta.Planuję zrobić: -barszczyk( do niego jako dodatek biała fasolka) i zupę grzybową -kompocik z suszu(do niego też biała fasolka ![]() -soję po grecku -soje po japońsku -pierożki z kapustą i grzybami
|
|
#3252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja co prawda nie mam tv, ale już się nie dziwię że społeczeństwo jest takie ciemne w kwestiach wegetarianizmu - skoro w tv pokazuje się takie wzorce i wysyła takie błędne info a przecież dla większości ludzi telewizja jest teraz głównym źródłem i przekaźnikiem wiedzy![]() Cytat:
fajnie, brzmi pysznie![]() ja jestem skazana na menu domu rodzinnego, bo zawsze na święta jadę do domu. Ale mogę liczyć na zupę z suszu (u nas się podaje ją z domowym makaronem), barszcz z uszkami, kotleciki z grzybów, pierogi z kapustą i grzybami i kluski z makiem - i to wszystko wege nie ominie mnie tylko namawianie do rybki, ale cóż jestem asertywna
|
|
|
#3253 |
|
ma zielone pojęcie
|
Napisałam do L'biotica (tych od odżywek Wax). W składzie mają naturalny jedwab — hydrolyzed silk.
Ale na szczęście nie we wszystkich kosmetykach. Gorzej, że np. maski w pełnowymiarowych opakowaniach są sprzedawane razem z serum do włosów, a w nim jest jedwab... Jak się to robi?
|
|
#3254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szalotek niestety jak nie było tak nie ma, ale cebulę i czosnek mam ![]() W każdym razie wszystko co potrzebne już mam i może jutro w końcu przystąpię do roboty A jeśli chodzi o tą nieszczęsną wiarę ..... może to tylko taki przejściowy dołek Cię dopadł? Jesienno-zimowy? Bo rozumiem, że wcześniej także wiary nie było, ale nie przejmowałaś się tym tak jak teraz?
|
|
|
#3255 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Świetnie
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No i ciekawiło mnie czy wśród wegetarianek są osoby wierzące Zwłaszcza ciekawi mnie czy ich wegetarianizm wynika właśnie z wiary, czy jest jednak niezależny od niej
|
|
|
#3256 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Zaczęło się u mnie dość głupio. Mieliśmy w domu mysz. Zobligowałam się, że ją złapie i wyniosę. Całymi dniami próbowałam ją schwytać, ale rodzice uznali, że nie zniosą jej choćby dzień dłużej w domu i nastawili łapkę, w którą zwierzątko się złapało, bo stwierdzili że tak będzie najszybciej. Nic nie niszczyła. Od tego dnia nie mogę jeść mięsa. Nie zniosłabym myśli, że jakieś zwierzę było zabite, żebym ja mogła je zjeść.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#3257 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak policzyłam na szybko, znam jakieś 20-25 wegetarian i wegan, wszyscy są ateistami (część zrobiła apostazję) prócz 2-3 os., którzy są bardziej agnostykami Ja na wigilię będę robić pierogi, piernika, pasztet z soczewicy,tofu po grecku i jakąś sałatkę
|
|
|
#3258 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Możliwe. Ale dzisiaj mam już lepszy humor, więc się nie przejmuję ![]() Cytat:
Czas się w końcu ogarnąć ![]() Cytat:
|
|
|
#3259 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od "Bóg urojony" nie mogłam się oderwać, czytałam ją nawet chodząc po ulicy (jeśli nie skończyłam czytać rozdziały w autobusie - moje ulubione miejsce do czytania ). A w "Najwspanialsze widowisko świata. Świadectwa ewolucji" są przepiękne zdjęcia, idealne na taką pogodę
|
|
|
#3260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No i się okazało, że i ja mam taki zamiar a nawet nie wiedziałam, że to się tak nazywa. I tak się za to zabieram, ale w mieście "rodzinnym" jestem może ze 2 razy w roku i to na chwilkę dosłownie. A to się trzeba umówić z sutannami pewnie i jeszcze za to zapłacić znając zachłanność kościoła
|
|
|
#3261 | |
|
ma zielone pojęcie
|
No właśnie nie, nadzieja to „chciałabym żeby tak było, a wiara to „wiem, że tak będzie”.
Ale możliwe, że wiarę mam. Tyle, że nie taką w Boga/boga/bóstwo Cytat:
|
|
|
#3262 |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się że jest darmowa, ale niestety księża robią duże problemy i czasem trzeba się nachodzić (mniej kasy od państwa dostaną).
Tu jest chyba wszystko na ten temat http://www.apostazja.pl/
|
|
#3263 |
|
Zakorzenienie
|
jest darmowa- to kwestia dwóch wizyt w parafii i posiadania dwóch wierzących świadków
|
|
#3264 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#3265 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wierzysz w miłość a to już coś! Tego się trzymajmy ![]() Cytat:
![]() Ja wiem, że piszą że jest darmowa ale nigdy nic nie wiadomo z tymi sępami. Chyba dorosłych? W sensie pełnoletnich?
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
pełnoletnich-apostata tez musi być pełnoletni
|
|
#3267 |
|
Zadomowienie
|
Hej Vegusy
![]() Oj, dawno mnie nie było ![]() Postanowiłam się podzielić ważną informacją [jeśli do kogoś jeszcze info nie dotarło ].Na język polski została przetłumaczona rewolucyjna książka "The China Study", polski tytuł "Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie". Jestem właśnie w trakcie czytania i przyznam...szczęka opada! To jest 40 lat światowych badań nad dietą roślinną. Wyniki tych badań są naprawdę niezwykłe. Jeśli ktoś zastanawia się nad przejściem na kolejny level czyli weganizm. Ta książka utwierdzi go w tym na 100% .No, to wszystko co chciałam napisać, dziękuję za uwagę
|
|
#3268 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także dzięki![]() trzeba się rozejrzeć za tą lekturą
|
|
|
#3270 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, może się mylę, ale moja mama chyba ją ostatnio do domu przytachała
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.

Dlatego unikam keratyny.
Tego typu okrucieństw naprawdę nie ma jak tłumaczyć. To nie są sytuacje, w których trzeba wybierać między życiem własnym a cudzym
chociaż to też nie byłoby zbyt humanitarne

Byliśmy w Auchanie i Realu, ani widu ani słychu. Jeszcze mi tylko brakuje tej jednej przyprawy Salsa de Yucatan. Dziś nawet rodzice mojego faceta dostarczyli jajeczka od szczęśliwych kurek 

fajnie, brzmi pysznie