Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-23, 07:43   #571
201706190936
Konto usunięte

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
ACTA, Codex Alimentarius - zastanawiające i przerażające... to wszystko wygląda na globalne wysiłki, by mieć ludzi pod kontrolą...
dokladnie
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 07:51   #572
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E f f i Pokaż wiadomość
Mnie osobiście przeraża fakt, że są ludzie, którzy ACTA popierają. Jak dla mnie trzeba być albo głupim, albo mieć zagwarantowane z tego jakieś korzyści
Mnie rozwalił pan Kłopotek, stwierdzając "Piractwo to jedno, ale jest tyle chamstwa i plugastwa w internecie, że z tym trzeba walczyć*", pytanie czy byle kto się ma tym chamstwem zajmować. I czy wg własnego widzimisię czy może wytycznych**?

*niestety programu nie oglądałam (brak TV więc jakby to była jakaś manipulacja, to proszę sprostować

** Ten pan polityk to głupoty gada (brak bana).
Ten pan polityk to powiedział, że coś tam i to będzie miało takie a takie skutki, nie głosujcie na niego. (ban)

No i tak jeszcze wtrącę się do chomika. Heh...jeszcze kilka dni temu stwierdziłam, że chyba będę tam trzymać swoje jakieś dokumenty czy inną twórczość. Tak na wszelki wypadek, gdyby padł mój dysk. Ale gdyby mi padł dysk i zamknęli chomicza, nie oddając mi moich plików, to by było kiepsko

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 07:55   #573
HairMania
Wtajemniczenie

GG do HairMania

Nie robię żadnych głupot w internecie ,ale jak pomyśle , że dostawca będzie miał jak na tacy wszystko to , co przeglądam to nie...dziękuję . Krew mi się mrozi na samą myśl .
Oni z nas zrobią niewolników w końcu , ten świat się stacza ...
Nie rozumiem , jakie idą korzyści za podpisaniem ACTA ? na chole*e to w ogóle podpisywać, co to nam da ?Robią z nas stado bezmózgich idiotów , na których im w ogóle nie zależy , bo gdyby było inaczej liczyliby się z naszym zdaniem zamiast uświadamiać nas o tak ważnej rzeczy kilka dni przed wcieleniem jej w życie .
Osobiście nie widzę internetu bez muzyki , nawet nie tej do ściągania za darmo... ale YT i tym podobne .
Zastanawia mnie fakt , co stanie się z już udostępnionymi plikami przykładowo na Facebooku ? zarekwirują mi komputer ? zalepią dom tasiemkami , bo popełniłam przestępstwo ? Obudzili się z umoralnianiem narodu,faktycznie
Nie zaskoczy mnie również , gdy te całe nasze petycje i lajki na Facebooku , protesty po prostu OLEJĄ tak jak olali nas z wejścia w tak ważnej sprawie ...co tu robić ?

Ja odpisuję u ciebie, Ty u mnie
HairMania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 08:02   #574
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Ja pisałam pracę ,gdy jeszcze neta nie miałam i co? dało się.
---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

ale oczywiście również jestem przeciw acta.
A moja koleżanka nie napisałaby. Miała temat dotyczący spektroskopii rezonansu magnetycznego (zakładam, że większość śmiertelników nie wie o co chodzi). W Polsce dostępne wtedy były 3 pozycje anglojęzyczne na ten temat. Z pomocą przyszedł jej internet...
Stary 2012-01-23, 08:26   #575
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
No i tak jeszcze wtrącę się do chomika. Heh...jeszcze kilka dni temu stwierdziłam, że chyba będę tam trzymać swoje jakieś dokumenty czy inną twórczość. Tak na wszelki wypadek, gdyby padł mój dysk. Ale gdyby mi padł dysk i zamknęli chomicza, nie oddając mi moich plików, to by było kiepsko
Załóż sobie Dropboxa
Stary 2012-01-23, 08:46   #576
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
A moja koleżanka nie napisałaby. Miała temat dotyczący spektroskopii rezonansu magnetycznego (zakładam, że większość śmiertelników nie wie o co chodzi). W Polsce dostępne wtedy były 3 pozycje anglojęzyczne na ten temat. Z pomocą przyszedł jej internet...
Ja wiem, też pisałam pracę na ten cudowny temat

I faktycznie internet uratował mi wtedy d*pę...
Stary 2012-01-23, 08:54   #577
201706190936
Konto usunięte

No niestety ja też bez internetu nie napisałabym mojej pracy...
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 09:19   #578
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Ale mi nie chodzi już o prace, ale o to, że na niektórych kierunkach 50 książek na semestr jest potrzebnych. I ani nie ściągnę, ani już chyba skserować nie będę mogła. U mojego brata książka do j. włoskiego kosztuje 200 zł i co, tak sobie co semestr kupi nową? Chomik, torrenty mu tyłek ratuje. Sama przygotowuję się do matury i nie wyobrażam sobie kupić 10 polecanych zbiorów zadań z chemii czy matmy Poza tym przecież nie rozprzestrzeniam tego, co ściągam. Pewnie piraci znajdą jakiś sposób i dalej będą ściągać i nie zostaną ukarani, a zwykłemu szczęśliwcowi Kowalskiemu za 1 plik zarekwirują kompa.
Stary 2012-01-23, 09:24   #579
Madzik14
Zadomowienie

polecam przeczytać:

http://wyborcza.pl/1,86116,11012642,...iblioteka.html
Madzik14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:26   #580
TheKey
Wtajemniczenie

Najgorsze jest to, że tyle się teraz niby mówi o całej sprawie, a w końcu i tak to podpiszą i internet w takiej formie w jakiej go znamy po prostu zniknie. Najpierw będzie oburzenie, złość, protesty, ale z czasem ludzie przywykną, pogodzą się z tym i jakoś to będzie.
To mnie najbardziej przeraża.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:26   #581
201801022117
Konto usunięte

Dziewczyny, ja dziś rano słyszałam że Polska najprawdopodobniej nie podpisze tego, a przynajmniej nie w takiej formie.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:27   #582
ever-dream
Wtajemniczenie

Mam nadzieję, że wszyscy Ci ludzie co zdeklarowali się na Facebooku naprawdę wyjdą na ulicę.

Chociaż jak na moje, sprawa jest już niestety przesądzona
Stary 2012-01-23, 09:44   #583
pannafu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja dziś rano słyszałam że Polska najprawdopodobniej nie podpisze tego, a przynajmniej nie w takiej formie.
Na wp ukazało się to http://wiadomosci.wp.pl/title,Polska...l?ticaid=1dca3

Edytowane przez pannafu
Czas edycji: 2012-01-23 o 09:45
pannafu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:44   #584
Mitsukki
Naczelny Hipster

Anonymous mieli się wstrzymać do czasu usłyszenia wyników rozmów, a na ich twitterze jest sprzed 8h kolejne tango down...
Trochę strzał w stopę, bo na dłuższą metę takie ataki będą umacniały przekonanie, że internet trzeba kontrolować

A ja teraz piszę licencjat i mam taki temat, że materiały do niego są. Na drugim końcu świata A część z nich gnije w archiwach i magazynach. Google books czy archive.org mi również ratują mi dupę xD

Wiadomo, że chodzi o ważniejsze rzeczy niż kwejk czy fejs, ale mnie tu drażni, że mają mi czegoś zakazywać :P Cofamy się, oj cofamy.
Jakiś czas temu rozmawiałam ze znajomą Chinką (mieszkającą w Polsce) i wymieniłyśmy się fejsbukami i w trakcie rozmowy wyszło, że w Chinach nie mają fejsa. Oczywiście o tym wiedziałam, ale w tym momencie sobie uświadomiłam jaka to abstrakcja - nie ma, bo nie pozwalają. No kurde. Nie lubię jak mi się ogranicza moje swobody i to TAJNIE. Mam takie wrażenie, że gdyby nie wrzask podniesiony w wyniku SOPA i PIPA to u nas by to w miarę cicho przeszło
Ciekawa jestem ile z osób pójdzie faktycznie prostestować. Btw dzisiaj w Tok fm mówiono o protestach. Niestety udało im się tylko powiedzieć o proteście w Lublinie, na który ma przyjść 1500 osób. Inne protesty jakoś im umknęły

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 09:59   #585
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu rozmawiałam ze znajomą Chinką (mieszkającą w Polsce) i wymieniłyśmy się fejsbukami i w trakcie rozmowy wyszło, że w Chinach nie mają fejsa. Oczywiście o tym wiedziałam, ale w tym momencie sobie uświadomiłam jaka to abstrakcja - nie ma, bo nie pozwalają. No kurde. Nie lubię jak mi się ogranicza moje swobody i to TAJNIE. Mam takie wrażenie, że gdyby nie wrzask podniesiony w wyniku SOPA i PIPA to u nas by to w miarę cicho przeszło
Śmieszne jest to,że "kraje wolne i demokratyczne" krytykują i potępiają Koreę, Chiny itp., a potem ustanawiają prawa różniące się niewiele i wtedy to jest dla naszego dobra
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 10:00   #586
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że wszyscy Ci ludzie co zdeklarowali się na Facebooku naprawdę wyjdą na ulicę.

Chociaż jak na moje, sprawa jest już niestety przesądzona
Również mam nadzieję, że spora część osób się pojawi. Nawet, jeśli wyjście na ulice ma nie przynieść skutku to nie zamierzam siedzieć na pupie, a później narzekać.
Mam tylko nadzieję, że nie zamydlą nam oczu obietnicami, że ACTA nie jest złe, że wprowadzą jakieś poprawki i szczęśliwi ludzie znów im uwierzą, by koniec końców podziękować za ograniczenie własnej wolności.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 10:19   #587
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannafu Pokaż wiadomość
No właśnie o tym mówię. Jak dla mnie, to jest nie do przyjęcia, że tak istotne dla ludzi sprawy są omawiane za zamkniętymi drzwiami, w ogromnej konspiracji. Ty wyglada tak, jak oni szykowali jakiś spisek przeciwko normalnym ludziom.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 10:20   #588
Mitsukki
Naczelny Hipster

Wkurza mnie tylko trochę, że burdel robi się z tymi protestami - we Wrocławiu są już zaplanowane dwa, przez co zamiast więcej osób na jeden, może przyjść mniej na oba

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:14   #589
verda
Inkwizytor

W przypadku ACTA chodzi o ugruntowanie w prawie międzynarodowym zamiany relacji twórcy i odbiorcy w transakcję dostawcy z nabywcą. Wedle logiki stosowanej w ACTA sensem twórczości przestaje być inspiracja, a staje się transakcja.

Powyższe też mnie przeraża. To już nawet nie jest kwestia kradzieży książek czy filmów, ale oni zabiją całą twórczość fanowską. Można się już pożegnać z Fanfiction.net Mirriel i innymi formi literackimi inspirującymi się popularnymi seriami. Koniec z fanartami, animacjami i fanowskimi komiksami. To nielogiczne, zjawisko jest pozytywne ludzie uczą się nowych rzeczy (pisać, rysować, robić grafikę czy animację) jednocześnie nakręcają przemysł bo zainteresowanie seriami nie zanika i teraz mają dostać za to po pupie. Rząd chce ograniczyć nam możliwości rozwoju

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 11:21   #590
TheKey
Wtajemniczenie

Możecie podać adresy tych stron które już zostały zablokowane? Konkretnie chodzi mi o tę do oglądania filmów i drugą, hostingową.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:25   #591
PS I love you
Raczkowanie

megaupload.com

edit: megavideo.com

zrzucam kilogramy . 7 za mną. 7 przede mną.

Edytowane przez PS I love you
Czas edycji: 2012-01-23 o 11:28
PS I love you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:26   #592
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Właśnie ściągam sobie z peba sezon serialu i wszystko jest zablokowane z powodu łamania praw autorskich, oprócz www.wupload.com
Nie działa też megaupload, a na stronie ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠, która korzystała z megaupload, jest komunikat, że pracują nad przywróceniem plików
Stary 2012-01-23, 11:27   #593
malagaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Możecie podać adresy tych stron które już zostały zablokowane? Konkretnie chodzi mi o tę do oglądania filmów i drugą, hostingową.
megavideo.com i filesonic.com

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-23, 11:28   #594
Kreskaaa
Zakorzenienie

Ja mam nadzieję, że do podpisania ACTA nie dojdzie - jednak jestem na 90% pewna że większość zawartych tam regulacji zostanie "podczepiona" pod inny akt prawny, który bez większego szumu i mniej oficjalną drogą przyjmiemy... Chociaż i tak uważam, że protesty są potrzebne : chociażby po to, żeby zezłościć trochę rząd i pokazać mu, że już nawet "młodzi wykształceni z wielkich ośrodków" mają ich dosyć. Swoją drogą, szkoda, że ta sprawa nie wyszła przed wyborami.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:32   #595
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
W przypadku ACTA chodzi o ugruntowanie w prawie międzynarodowym zamiany relacji twórcy i odbiorcy w transakcję dostawcy z nabywcą. Wedle logiki stosowanej w ACTA sensem twórczości przestaje być inspiracja, a staje się transakcja.

Powyższe też mnie przeraża. To już nawet nie jest kwestia kradzieży książek czy filmów, ale oni zabiją całą twórczość fanowską. Można się już pożegnać z Fanfiction.net Mirriel i innymi formi literackimi inspirującymi się popularnymi seriami. Koniec z fanartami, animacjami i fanowskimi komiksami. To nielogiczne, zjawisko jest pozytywne ludzie uczą się nowych rzeczy (pisać, rysować, robić grafikę czy animację) jednocześnie nakręcają przemysł bo zainteresowanie seriami nie zanika i teraz mają dostać za to po pupie. Rząd chce ograniczyć nam możliwości rozwoju
Poruszyłaś bardzo ważną kwestię. Jeśli ta umowa wejdzie w życie tak naprawdę nie wiadomo będzie co nam wolno a czego się zabrania. Gdzie leży granica, za przekroczenie której staniemy się podejrzanymi o przestępstwo. Twórcom taka ochrona ich praw jeszcze się czkawką odbije. Bo ta umowa krzywdzi ich w takim samym stopniu jak nas, odbiorców. Jestem pewna, że można przeciwdziałać piractwu na innych zasadach niż ograniczając Kowalskiemu dostęp do wszystkiego - na wszelki wypadek.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:32   #596
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Właśnie ściągam sobie z peba sezon serialu i wszystko jest zablokowane z powodu łamania praw autorskich, oprócz www.wupload.com
Nie działa też megaupload, a na stronie ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠, która korzystała z megaupload, jest komunikat, że pracują nad przywróceniem plików
Nie jest zablokowane, tylko usuwane są pliki łamiące prawa autorskie i tak to już działa od lat - linki "wygasają" Nie siejcie paniki, z serwisów, które sprawdzałam wymianę plików między użytkownikami zablokowało jak na razie fileserve i filesonic
Stary 2012-01-23, 11:39   #597
Shee'naz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Również mam nadzieję, że spora część osób się pojawi. Nawet, jeśli wyjście na ulice ma nie przynieść skutku to nie zamierzam siedzieć na pupie, a później narzekać.
Mam tylko nadzieję, że nie zamydlą nam oczu obietnicami, że ACTA nie jest złe, że wprowadzą jakieś poprawki i szczęśliwi ludzie znów im uwierzą, by koniec końców podziękować za ograniczenie własnej wolności.
Własnie - zeby nie skonczylo sie tym, ze zrozumiawszy swoj bład ( za szybkie wprowadzenie wielu zmian oganiczajacych wolnosc) rozbija to na mniejsze kroczki i wszyscy będą "hepi"
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:42   #598
_Nikki_
Zakorzenienie

Laura, to nie argument tylko przypuszczenia Owszem, dałoby radę wrócić do "systemu" bez ściąg, pomocy internetowych, ale byłoby dosyć ciężko, a skutki byłyby widoczne w dziennikach i indeksach Myślę, że internet jest ogromną pomocą dla uczniów i studentów, między innymi dlatego ACTA nie powinny zostać wprowadzone.

_Nikki_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:43   #599
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Poruszyłaś bardzo ważną kwestię. Jeśli ta umowa wejdzie w życie tak naprawdę nie wiadomo będzie co nam wolno a czego się zabrania. Gdzie leży granica, za przekroczenie której staniemy się podejrzanymi o przestępstwo. Twórcom taka ochrona ich praw jeszcze się czkawką odbije. Bo ta umowa krzywdzi ich w takim samym stopniu jak nas, odbiorców. Jestem pewna, że można przeciwdziałać piractwu na innych zasadach niż ograniczając Kowalskiemu dostęp do wszystkiego - na wszelki wypadek.
Słowem: w końcu większość osób poczuje, jak w Polsce czuje się każdy, nawet drobny przedsiębiorca: ścigany przez wszystkie urzędy za najmniejszy błąd, karany nawet wstecz (!), muszący PŁACIĆ za interpretacje zawiłego prawa podatkowego, prosić o zgody na zarządzanie własną firmą...

Jeśli ktoś nie ma jeszcze dosyć o ACTA to dziś o 21:30 na falach kontestacja.com w wydaniu głównym rozpracowywane będą postanowienia ACTA, jego skutki dla przeciętnego człowieka - a wszystko na podstawie tekstu dokumentu. Warto posłuchać.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-23, 11:44   #600
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Ja mam nadzieję, że do podpisania ACTA nie dojdzie - jednak jestem na 90% pewna że większość zawartych tam regulacji zostanie "podczepiona" pod inny akt prawny, który bez większego szumu i mniej oficjalną drogą przyjmiemy... Chociaż i tak uważam, że protesty są potrzebne : chociażby po to, żeby zezłościć trochę rząd i pokazać mu, że już nawet "młodzi wykształceni z wielkich ośrodków" mają ich dosyć. Swoją drogą, szkoda, że ta sprawa nie wyszła przed wyborami.
Żeby tylko mam się to czkawką nie odbiło, bo rząd teraz może a nawet powinien wprowadzić dodatkowe zaostrzenia przepisów w sprawie bezpieczeństwa w sieci.
Same pikiety byłyby bardziej na miejscu.

PiS też chciał inwigilować sieć... Więc tego typu wstawki są niepotrzebne.

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości