Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-31, 15:33   #2461
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

Cytat:
Napisane przez dr_ka Pokaż wiadomość
Wiem, ze ACTA dotyczy nie tylko internetu. Natomiast nie czarujmy się, ogólnopolski protest jest motywowany zapisem właśnie na ten temat.
Bez przesady, nie chodzi tylko o to. Zapis o lekach też wzburzył wiele osób. Na manifestacjach wykrzykiwane są też hasła na temat generyków
Stary 2012-01-31, 15:35   #2462
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Bez przesady, nie chodzi tylko o to. Zapis o lekach też wzburzył wiele osób. Na manifestacjach wykrzykiwane są też hasła na temat generyków
Dokładnie
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 15:39   #2463
katepew
Rozeznanie

_vixen_ matko jedyna, to że będę pracować przez całe życie, na starość nic mi się nie należy, nawet te głupie perfumy, mam się ciągle oglądać na każdą wydaną złotówkę, państwo zabiera nam juz blisko 70 % zarobków, to jest czyste niewolnictwo powiedz, że w ogóle to powinniśmy cieszyć się że żyjemy, i mamy czym oddychać

dawidowskasia niektórym to nic nie przetłumaczysz
Boni strasznie pokrętnie odpowiadał, późniejsi gości więcej wnieśli do rozmowy niż minister a najbardziej podobał mi się ten piosenkarz najlepiej z nich wszystkich potrafił wyjaśnić zagrożenie ze strony ACTA

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Właśnie tylko media, podaja co innego i próbują przeinaczyć, że złodziejka wyszła na ulicę
katepew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 15:41   #2464
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Ja za 1200 zł opłacam ratę za kredyt i czynsz za mieszkanie i potem jestem w czarnej dupie. Gdyby nie dodatkowe zlecenia - te na czarno też - zdechłabym do pierwszego.
jaka niezaradna......: brzydal:
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 15:47   #2465
dr_ka
Rozeznanie

Cytat:
Na manifestacjach wykrzykiwane są też hasła na temat generyków
Wykrzykiwane są hasła...No tak.. Tylko pokażcie mi protestującego, który z ręką na sercu powie "Przysięgam, że nie chodzi mi o darmowa rozrywkę dostępną w internecie na wyciągnięcie ręki, tylko o tych biednych, schorowanych ludzi, których nie będzie stać na oryginalne leki".

Błagam Was dziewczyny, na prawdę w to wierzycie??

Dla mnie to kolejny happening zorganizowany przez dzieciaki, które spędzają całe dnie w internecie i w końcu mogą poczuć jedność i solidarność w niewirtualnym świecie..

No i bycie antyACTA jest trendy, można się polansować na fejsie

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.."

Edytowane przez dr_ka
Czas edycji: 2012-01-31 o 15:49
dr_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 15:53   #2466
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Wykrzykiwane są hasła...No tak.. Tylko pokażcie mi protestującego, który z ręką na sercu powie "Przysięgam, że nie chodzi mi o darmowa rozrywkę dostępną w internecie na wyciągnięcie ręki, tylko o tych biednych, schorowanych ludzi, których nie będzie stać na oryginalne leki".
Mnie chodzi o jedno i drugie.
Generyki — bo ileś osób naprawdę ich potrzebuje. Za ileś lat mogę ich potrzebować ja.
Swobodny dostęp do dóbr takich jak muzyka, filmy itd. — dzięki niemu kupuję płyty, chodzę na koncerty i niekiedy do kina. Bo w ciemno płyty nie kupię, na koncert nieznanego zespołu też nie pójdę, a i do kina się nie wybiorę na film nieznanego mi twórcy.
A tak posłucham w necie muzyki zespołu X, a potem kupię płytę i pójdę na ich koncert. Jak nie posłucham, to nie będę ryzykować i w ciemno nie kupię płyty. I 100 zł na koncert też nie wydam, bo szkoda mi kasy na takie ryzyko.
Stary 2012-01-31, 16:00   #2467
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ja kupuję oryginalne płyty z muzyką i filmami, a moja siostra z grami. Wiadomo, że nie wszystkie, ale moich ulubionych twórców i wykonawców - tak. Ja przeżyję bez pirackich filmów w sieci, ale wiele osób nie przeżyje bez leków, a że stać ich tylko na zamienniki, to wprowadzenie zakazu ich sprzedaży byłoby dla niektórych tragedią.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-31, 16:02   #2468
dr_ka
Rozeznanie

Cytat:
Bo w ciemno płyty nie kupię, na koncert nieznanego zespołu też nie pójdę, a i do kina się nie wybiorę na film nieznanego mi twórcy.
Może w ciemno do kina nie pójdziesz. Ale po obejrzeniu oficjalnego trailera już być może tak.
Co do muzyki, to po odsłuchaniu singla na oficjalnej stronie zespołu, potem kilkakrotnie w radio, telewizji, klubie - jeśli Ci się spodoba,to jest szansa, że kupisz płytę.

Bez kradzieży, ups, piratowania też da się prowadzić bujne życie kulturalne.

Chciałam tylko dać do myślenia niektórym o co tak na prawdę walczą i czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie. I nie tylko takie: zawsze było za darmo, to i być musi!

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.."
Stary 2012-01-31, 16:06   #2469
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Może w ciemno do kina nie pójdziesz. Ale po obejrzeniu oficjalnego trailera już być może tak.
Co do muzyki, to po odsłuchaniu singla na oficjalnej stronie zespołu, potem kilkakrotnie w radio, telewizji, klubie - jeśli Ci się spodoba,to jest szansa, że kupisz płytę.

Chciałam tylko dać do myślenia niektórym o co tak na prawdę walczą i czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie. I nie tylko takie: zawsze było za darmo, to i być musi!
wiec powtorzę : gdzie obejrzeć filmy nominowane do oscara przed rozdaniem nagród ?

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja kupuję oryginalne płyty z muzyką i filmami, a moja siostra z grami. Wiadomo, że nie wszystkie, ale moich ulubionych twórców i wykonawców - tak. Ja przeżyję bez pirackich filmów w sieci, ale wiele osób nie przeżyje bez leków, a że stać ich tylko na zamienniki, to wprowadzenie zakazu ich sprzedaży byłoby dla niektórych tragedią.
Stary 2012-01-31, 16:12   #2470
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie pójdę, bo wiem jak są robione te trailery. Już się kilka razy nacięłam, nigdy więcej.

Cytat:
Dla jednego utworu nie kupię płyty za 50-100 zł.
Radia nie słucham, telewizji nie oglądam, do klubów nie chodzę. Zresztą gdzie ja bym w telewizji, radiu czy klubie usłyszała piosenki moich ukochanych zespołów

Cytat:
Nie mam tyle pieniędzy żeby móc sobie kupować w ciemno płyty, gry itd. Niestety.
Stary 2012-01-31, 16:12   #2471
dr_ka
Rozeznanie

[QUOTE=dawidowskasia;31965 087]wiec powtorzę : gdzie obejrzeć filmy nominowane do oscara przed rozdaniem nagród ?

Rozumiem, że każdy obywatel powinien mieć zagwarantowane bezkarne spiratowanie wszystkich nominowanych filmów celem sprawdzenia, czy aby czasem Akademia nie popełniła karygodnego błędu??

Ja (część z nich) obejrzę, kiedy wejdą do kin. Albo do wypożyczalni. Albo nie obejrzę i świat na tym nie ucierpi

A nawiasem mówiąc.. Na "W ciemności" już się można wybrać.
Chociaż wiem, że łatwiej ukraść.. No cóż- kwestia wyboru.

Stary 2012-01-31, 16:16   #2472
Chantallka
Raczkowanie

[QUOTE=dr_ka;31965239]
Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
wiec powtorzę : gdzie obejrzeć filmy nominowane do oscara przed rozdaniem nagród ?

Rozumiem, że każdy obywatel powinien mieć zagwarantowane bezkarne spiratowanie wszystkich nominowanych filmów celem sprawdzenia, czy aby czasem Akademia nie popełniła karygodnego błędu??

Ja (część z nich) obejrzę, kiedy wejdą do kin. Albo do wypożyczalni. Albo nie obejrzę i świat na tym nie ucierpi

Nie ty nic nie rozumiesz ,bo własność intelektualna jest już chroniona prawem.
Chantallka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 16:17   #2473
dr_ka
Rozeznanie

Cytat:
Nie mam tyle pieniędzy żeby móc sobie kupować w ciemno płyty, gry itd. Niestety.
No cóż, life is brutal. Pocieszę Cię, że mnie tez nie stać na kupienie wszystkich filmów/gier jakie bym chciała. Ale nie uważam tego za usprawiedliwienie dla piratowania.
Zresztą- to jałowa dyskusja. Ja kibicuję zaostrzeniu polityki ochrony własności intelektualnej, zwłaszcza w internecie. Wiem, ze jestem w mniejszości, ale to było do przewidzenia..
Pozdrawiam

Stary 2012-01-31, 16:21   #2474
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No cóż, life is brutal. Pocieszę Cię, że mnie tez nie stać na kupienie wszystkich filmów/gier jakie bym chciała. Ale nie uważam tego za usprawiedliwienie dla piratowania.
A co się bardziej twórcy opłaca?
1. Ja piracę jego dwie płyty, stwierdzam, że jedna jest spoko i kupuję.
2. Nie piracę żadnej jego płyty, ale w ciemno też nie kupuję ani jednej.

I nie odpowiedziałaś mi na jedno pytanie: Jak kupię sobie legalnie płytę, to według Ciebie mogę zgrać z niej utwory na dysk?

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Dla mnie spiracenie płyty/filmu/gry to tak jak przekartkowanie książki w księgarni Jak mi się spodoba, to kupię. Jak nie spodoba mi się, to odłożę na miejsce.
Stary 2012-01-31, 16:36   #2475
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Od jakiegoś czasu obserwuję zamieszkanie wokół ACTA.. I zastanawiam się z jakiej racji mamy mieć darmowy dostęp do czyjejś własności intelektualnej jaką jest film/ zdjęcie / utwór literacki?? Co by nie mówić, ruch antyACTA uzyskał tak wielka popularność właśnie ze względu na piratowanie przez sporą część internautów w/w.. Na prawdę sądzicie, że to wszystko należy się nam za darmo?? Jak interesuje mnie jakiś film- idę na niego do kina, lubię konkretny zespół- kupuję płytę. Nie stać mnie to nie kupuję, a nie "zasysam z netu".
Argumenty, że protest dotyczy wolności słowa i tak często przytaczany przekład dziewczynki, która na swoim blogasku nieświadomie umieszcza cudze zdjęcia i idzie za karę do paki , do mnie nie dociera. Dobrze wiemy, że protestującym gimnazjalistom nie chodzi o tych niewinnych, nieświadomych użytkowników sieci, tylko o bezkarne piratowanie.

Jak Ty doskonale wiesz, o co chodzi protestującym... Nie, nie chodzi o to, że chcieliby za darmo. Chodzi o szereg innych rzeczy, które w ACTA są zawarte. Przeczytaj, będziesz wiedziec o co chodzi.
I zauważ że kiedy skończy sie "zasysanie z internetu", skończy się kultura, bo ja nie mam już 13 lat, kiedy byłam w stanie wydać kieszonkowe na płytę zespołu którego zupełnie nie znam. Podejrzewam, że wielu ludzi ma tak samo.
Poza tym, gdyby wprowadzono jakiś abonament na ściąganie jakiejś tam ilości plików ja bardzo chętnie go zapłacę. O ile ceny internetu spadną, bo one też nie należą do najmniejszych.

Cytat:
Napisane przez katepew Pokaż wiadomość

Oglądał ktoś wczoraj Lisa na Dwójce ?
Ja oglądałam... Nareszcie ktoś głośno powiedział o lekach generycznych, mina Lisa w tym momencie : bezcenna .
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 16:47   #2476
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie chodzi o jedno i drugie.
Generyki — bo ileś osób naprawdę ich potrzebuje. Za ileś lat mogę ich potrzebować ja.
Swobodny dostęp do dóbr takich jak muzyka, filmy itd. — dzięki niemu kupuję płyty, chodzę na koncerty i niekiedy do kina. Bo w ciemno płyty nie kupię, na koncert nieznanego zespołu też nie pójdę, a i do kina się nie wybiorę na film nieznanego mi twórcy.
A tak posłucham w necie muzyki zespołu X, a potem kupię płytę i pójdę na ich koncert. Jak nie posłucham, to nie będę ryzykować i w ciemno nie kupię płyty. I 100 zł na koncert też nie wydam, bo szkoda mi kasy na takie ryzyko.
zgadzam sie ja swoj ulubiony serial mialam tylko dzieki temu, ze mozna bylo go sciagnac z neta. Na dvd wydano go dopiero jakies 5 lat po zakonczeniu produkcji, po licznych petycjach wysylanych do wytworni Gdy tylko wydali zestaw wszystkich sezonow to od razu kupilam wiec nic nie jest czarno-biale. Do tego dochodzi masa filmow/seriali, ktorych nie da sie kupic, bo nie zostaly wydane. I co wtedy?Masa ludzi kupuje nieoryginalne seriale z lat 80, bo legalnego wydania nie ma. Mam taka znajoma, ktora nigdy nie kupi filmu/serialu jesli wczesniej go nie obejrzy. Dziewczyna ma juz kilkadziesiat seriali w swojej kolekcji.
Przy okazji mamy maly bacik na producentow, bo ich zachlannosc chyba nie ma granic- przyklad PSN Pass:
http://www.gry.banzaj.pl/Uncharted-3...ass-37005.html
Choc zapewne najchetniej zakazaliby sprzedazy uzywanych gier
Do kina przestalam chodzic po serii porazek co do filmow. Wydalam 25zl, a co chwila patrzylam na zegarek. Trailer oczywiscie super wypas, ale w tych 30s zmiescili chyba wszystkie najlepsze sceny
Plyt nie kupuje, bo zwykle podoba mi sie 1 piosenka. Mp3 tez nie sciagam, po prostu ogladam na youtube. Zreszta nawet nie mam na czym odtworzyc tej plyty
Sama sporo kupuje i coraz czesciej mam dosc. Dodatek do gry 25zl- czas gry- 2h Inna gra- czas gry 10h- naszczescie uzywka i jakis czas po premierze. Ale gra na poczatku kosztowala 200zl

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Cytat:

- rozbuchana administracja, biurokracja rośnie sama w sobie, liczy już tyle co wojsko

az szkoda gadac. Przejrzalam sobie budzet swojej gminy i wlosy stanely mi deba. 10% budzetu idzie na utrzymanie urzedu gminy. Wiecej niz na drogi, wiecej niz na transport, wiecej niz na utrzymanie 2 przedszkoli i 3 szkol
Stary 2012-01-31, 16:48   #2477
karolaine
Raczkowanie

Cytat:
Od jakiegoś czasu obserwuję zamieszkanie wokół ACTA.. I zastanawiam się z jakiej racji mamy mieć darmowy dostęp do czyjejś własności intelektualnej jaką jest film/ zdjęcie / utwór literacki?? Co by nie mówić, ruch antyACTA uzyskał tak wielka popularność właśnie ze względu na piratowanie przez sporą część internautów w/w.. Na prawdę sądzicie, że to wszystko należy się nam za darmo?? Jak interesuje mnie jakiś film- idę na niego do kina, lubię konkretny zespół- kupuję płytę. Nie stać mnie to nie kupuję, a nie "zasysam z netu".
Argumenty, że protest dotyczy wolności słowa i tak często przytaczany przekład dziewczynki, która na swoim blogasku nieświadomie umieszcza cudze zdjęcia i idzie za karę do paki , do mnie nie dociera. Dobrze wiemy, że protestującym gimnazjalistom nie chodzi o tych niewinnych, nieświadomych użytkowników sieci, tylko o bezkarne piratowanie.
a mi się wydaje, że to nie jest do końca tak. pomijam już to, że po prostu większośći młodych osób(i/lub ich rodziców, którzy ich utrzymują) na kupowanie wszystkiego. dla mnie wyprawa do kina z TŻ-tem to prawie 100zł - bilet + popcorn i cola(no, fakt mogę sobie popcorn kupić w supermarkecie, ale inni też za bilet płacą, więc to chyba niefajnie im szeleścić). nie wszystkie filmy są warte obejżenia, czasem się wychodzi w trakcie seansu i nikt mi tej kasy nie zwróci. koszt płyty dvd to 50-100 zł wzwyż, a ja np. rzadko kiedy oglądam film po raz drugi, więc dla mnie to strata kasy. choć może, jeśli wprowadzą ACTA to znów zakwitną wypożyczalnie filmów, bo jest to jakieś wyjście. pytanie tylko czy rzeczywiście wtedy twórcy filmów więcej zarobią czy tylko właściciele takich wypożyczalni??
kto ma pójść do kina to i tak pójdzie, chyba mało osób będzie oglądać wersję w kiepskiej jakości nagraną telefonem komórkowym, a później... później te filmy i tak lecą sobie za darmo w tv, także co za różnica czy go ściągnę czy nagram sobie jak będzie leciał w tv??
jeśli chodzi o muzykę to... wiadomo, że jak przesłucham ja w internecie to ją kupię, jeśli mi się spodoba. nie widzę sensu kupienia jej w ciemno. zresztą płyty czy mp3, za które się płaci mają to do siebie, że jakość dzwięku jest o niebo lepsza.
co do książek - ja chodzę do biblioteki lub kupuje. czytanie książek na tablecie albo komputerze to dla mnie żaden relaks.

wreszcie łatwa dostępność plików muzycznyh i filmów powoduje, że jedni polecają je drugim i tak to się kręci. ja np. chodze do kina na polskie filmy i takie, które rzeczywiście warto zobaczyć w kinie. obecnie w internecie jest mnóstwo recenzji, znajomi też zawsze coś podpowiedzą, na co warto iść, na co nie, właśnie dlatego, że wszystko jest łatwodostępne. według mnie to jest najlepszy marketing, bo prędzej kupię jakiś produknt z polecenia niż dlatego, że obejrzałam nachalną reklamę w tv/gazecie/gdziekolwiek.
jak nie było internetu(i jak nie był tak powszechny) to bez problemu można było na różnych bazarkach dostać filmy/muzykę/gry w wersji pirackiej, za połowę ceny i do tego w ładnym opakowaniu. na potęgę kopiowało się też takie rzeczy znajomym/rodzinie. i moim zdaniem po wprowadzeniu ACTA właśnie tak będzie.

no i kurde - dla mnie to jest najbardziej oburzające, że nasz rząd zajmuje się interesami wielkich i do tego zagranicznych w sumie korporacji(bo tak jak napisałam, dla niszowego artysty to jest super sposób na promocję - nikt nie kupi w ciemno płyty nieznanego artysty, którego nie puszczają w radio) zamiast zajmować się poprawianiem sytuacji w swoim kraju. ja uważam, że u nas kilka rzeczy jest do zrobienia. piszecie, że rząd mało ma do tego, że pracodawca zwyczajnie często nie chce dać godziwego wynagrodzenia, bo ceny produktów zagranicznych są u nas bardzo wysokie, dlatego właśnie, że są zagraniczne itd itp tego oczywiście nie trzeba tłumaczyć. ale chyba nikt nie jest w stanie wytłumaczyć tego, że w Urzędzie Pracy wiszą oferty pracy za 5-6 zł za godzinę?? to powinno być karalne, bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że coś takiego ostatecznie można zaproponować osobie bez szkoły podstawowej za zamiatanie ulic, o tyle to są często oferty pracy na normalnych stanowiskach, gdzie wymagane są studia lub znajomość języka.
jakoś agencje pracy są na rynku i sobie radzą, sama pracowałam przez jedną i naprawdę nie mogłam narzekać, a Urząd Pracy chyba funkcjonuje na podobnych zasadach, z tą różnicą, że mają zaplecze socjalne i większe fundusze. dla mnie to absurd, których jest wiele w naszym kraju i nad nimi trzeba pracować, choć oczywiście są rzeczy, na które politycy nie mają wpływu.
tak samo z uprawnieniami zawodowymi - w wielu zawodach po skończeniu studiów jesteś nadal w , bo musisz jeszcze zrobić uprawnienia zawodowe - znaleźć kogoś, kto wprowadzi Cię do branży i jeszcze Ci za to zapłaci(lub nie). jakoś w innych krajach tylu uprawnień nie potrzeba i jakoś to wszystko funkcjonuje. jakiś czas temu była debata nad licencją dla... taksówkarza, jakby robił coś innego niż przeciętny kierowca...
można by wymieniać i wymieniać, pewnie każdy mógłby coś dodać od siebie. dla mnie to bez różnicy czy to ekipa Tuska czy Kaczyńskiego, czy jeszcze kogoś innego - oni się powinni zająć tym, żeby nasze prawo, funkcjonowanie urzędów, procedury w nich były jasne, przejrzyste dla obywateli i według mnie - też zacząć trochę oszczędzać, na sobie. dla mnie byliby bardziej wiarygodni z tymi swoimi planami antykrysyzowymi, gdyby obcieli wydatki związane z funkcjonowaniem rządu. tablety, laptopy, samochody - nie przesadzajmy, politycy zarabiają kilkakrotność pensji przeciętnego człowieka i myślę, że nie umarliby z głodu jakby część wydatków związanych ze swoją pracą(mi nikt z benzynę i komunikację miejską nie oddaje) pokrywali z własnej kieszeni. tak samo kampanie finansowane z publicznych pieniędzy - kolejny absurd.

Cytat:
zrobię jeszcze jeden mały offtop - strasznie czekałam na ten film, bo przez przypadek kupiłam książkę i była świetna, do tego jeszcze nominacja do Oscara. poszłam na film i hm... według mnie słaby, przerysowany i sztuczny. straciłam 25 zł, a media trąbiły, że taki wybitny. szczerze mówiąc - tak, lepiej było ukraść,ale raczej bym się nie zastanawiała nad wyłączeniem w połowie.

Edytowane przez karolaine
Czas edycji: 2012-01-31 o 17:23
karolaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 17:00   #2478
mad86
Zakorzenienie

Cytat:

Dla mnie to kolejny happening zorganizowany przez dzieciaki, które spędzają całe dnie w internecie i w końcu mogą poczuć jedność i solidarność w niewirtualnym świecie..

Mi sie nie podoba sposob opracowywania ACTA. Przerazaja mnie patenty. Jak chociazby na tym przykladzie
http://srodowisko.ekologia.pl/przyro...anto,1782.html

Nie podoba mi sie, ze dostawca neta ma sprawdzac co robie.
Umowa dla koncernow a nie dla ludzi.

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość

w
tak samo z uprawnieniami zawodowymi - w wielu zawodach po skończeniu studiów jesteś nadal w , bo musisz jeszcze zrobić uprawnienia zawodowe - znaleźć kogoś, kto wprowadzi Cię do branży i jeszcze Ci za to zapłaci(lub nie).
i zeby jeszcze wpisal Ci to w ksiazke praktyk, bo z tego co slyszalam sa takie pajace co wpisac nie chca
Potem placz, ze ludzie pracuja byle do uprawnien.
Stary 2012-01-31, 17:06   #2479
dawidowskasia
Zakorzenienie

[QUOTE=dr_ka;31965239]
Cytat:

nic nie rozumiesz. Mówisz o placeniu. ok. Ja chcę zaplacić, ale tych filmow nie ma w kinach!!!!!
Czemu mam być kulturowo w tyle w stosunku do innych krajow.
Może Tobie pasuje,że czegoś nie obejrzysz, nie posluchasz etc
Ale zrozum,że wiele osob chce się rozwijać
Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Jak Ty doskonale wiesz, o co chodzi protestującym... Nie, nie chodzi o to, że chcieliby za darmo. Chodzi o szereg innych rzeczy, które w ACTA są zawarte. Przeczytaj, będziesz wiedziec o co chodzi.
I zauważ że kiedy skończy sie "zasysanie z internetu", skończy się kultura, bo ja nie mam już 13 lat, kiedy byłam w stanie wydać kieszonkowe na płytę zespołu którego zupełnie nie znam. Podejrzewam, że wielu ludzi ma tak samo.
Poza tym, gdyby wprowadzono jakiś abonament na ściąganie jakiejś tam ilości plików ja bardzo chętnie go zapłacę. O ile ceny internetu spadną, bo one też nie należą do najmniejszych.

Ja oglądałam... Nareszcie ktoś głośno powiedział o lekach generycznych, mina Lisa w tym momencie : bezcenna .

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Cytat:
a mi się wydaje, że to nie jest do końca tak. pomijam już to, że po prostu większośći młodych osób(i/lub ich rodziców, którzy ich utrzymują) na kupowanie wszystkiego. dla mnie wyprawa do kina z TŻ-tem to prawie 100zł - bilet + popcorn i cola(no, fakt mogę sobie popcorn kupić w supermarkecie, ale inni też za bilet płacą, więc to chyba niefajnie im szeleścić). nie wszystkie filmy są warte obejżenia, czasem się wychodzi w trakcie seansu i nikt mi tej kasy nie zwróci. koszt płyty dvd to 50-100 zł wzwyż, a ja np. rzadko kiedy oglądam film po raz drugi, więc dla mnie to strata kasy. choć może, jeśli wprowadzą ACTA to znów zakwitną wypożyczalnie filmów, bo jest to jakieś wyjście. pytanie tylko czy rzeczywiście wtedy twórcy filmów więcej zarobią czy tylko właściciele takich wypożyczalni??
kto ma pójść do kina to i tak pójdzie, chyba mało osób będzie oglądać wersję w kiepskiej jakości nagraną telefonem komórkowym, a później... później te filmy i tak lecą sobie za darmo w tv, także co za różnica czy go ściągnę czy nagram sobie jak będzie leciał w tv??
jeśli chodzi o muzykę to... wiadomo, że jak przesłucham ja w internecie to ją kupię, jeśli mi się spodoba. nie widzę sensu kupienia jej w ciemno. zresztą płyty czy mp3, za które się płaci mają to do siebie, że jakość dzwięku jest o niebo lepsza.
co do książek - ja chodzę do biblioteki lub kupuje. czytanie książek na tablecie albo komputerze to dla mnie żaden relaks.

wreszcie łatwa dostępność plików muzycznyh i filmów powoduje, że jedni polecają je drugim i tak to się kręci. ja np. chodze do kina na polskie filmy i takie, które rzeczywiście warto zobaczyć w kinie. obecnie w internecie jest mnóstwo recenzji, znajomi też zawsze coś podpowiedzą, na co warto iść, na co nie, właśnie dlatego, że wszystko jest łatwodostępne. według mnie to jest najlepszy marketing, bo prędzej kupię jakiś produknt z polecenia niż dlatego, że obejrzałam nachalną reklamę w tv/gazecie/gdziekolwiek.
jak nie było internetu(i jak nie był tak powszechny) to bez problemu można było na różnych bazarkach dostać filmy/muzykę/gry w wersji pirackiej, za połowę ceny i do tego w ładnym opakowaniu. na potęgę kopiowało się też takie rzeczy znajomym/rodzinie. i moim zdaniem po wprowadzeniu ACTA właśnie tak będzie.

no i kurde - dla mnie to jest najbardziej oburzające, że nasz rząd zajmuje się interesami wielkich i do tego zagranicznych w sumie korporacji(bo tak jak napisałam, dla niszowego artysty to jest super sposób na promocję - nikt nie kupi w ciemno płyty nieznanego artysty, którego nie puszczają w radio) zamiast zajmować się poprawianiem sytuacji w swoim kraju. ja uważam, że u nas kilka rzeczy jest do zrobienia. piszecie, że rząd mało ma do tego, że pracodawca zwyczajnie często nie chce dać godziwego wynagrodzenia, bo ceny produktów zagranicznych są u nas bardzo wysokie, dlatego właśnie, że są zagraniczne itd itp tego oczywiście nie trzeba tłumaczyć. ale chyba nikt nie jest w stanie wytłumaczyć tego, że w Urzędzie Pracy wiszą oferty pracy za 5-6 zł za godzinę?? to powinno być karalne, bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że coś takiego ostatecznie można zaproponować osobie bez szkoły podstawowej za zamiatanie ulic, o tyle to są często oferty pracy na normalnych stanowiskach, gdzie wymagane są studia lub znajomość języka.
jakoś agencje pracy są na rynku i sobie radzą, sama pracowałam przez jedną i naprawdę nie mogłam narzekać, a Urząd Pracy chyba funkcjonuje na podobnych zasadach, z tą różnicą, że mają zaplecze socjalne i większe fundusze. dla mnie to absurd, których jest wiele w naszym kraju i nad nimi trzeba pracować, choć oczywiście są rzeczy, na które politycy nie mają wpływu.
tak samo z uprawnieniami zawodowymi - w wielu zawodach po skończeniu studiów jesteś nadal w , bo musisz jeszcze zrobić uprawnienia zawodowe - znaleźć kogoś, kto wprowadzi Cię do branży i jeszcze Ci za to zapłaci(lub nie). jakoś w innych krajach tylu uprawnień nie potrzeba i jakoś to wszystko funkcjonuje. jakiś czas temu była debata nad licencją dla... taksówkarza, jakby robił coś innego niż przeciętny kierowca...
można by wymieniać i wymieniać, pewnie każdy mógłby coś dodać od siebie. dla mnie to bez różnicy czy to ekipa Tuska czy Kaczyńskiego, czy jeszcze kogoś innego - oni się powinni zająć tym, żeby nasze prawo, funkcjonowanie urzędów, procedury w nich były jasne, przejrzyste dla obywateli i według mnie - też zacząć trochę oszczędzać, na sobie. dla mnie byliby bardziej wiarygodni z tymi swoimi planami antykrysyzowymi, gdyby obcieli wydatki związane z funkcjonowaniem rządu. tablety, laptopy, samochody - nie przesadzajmy, politycy zarabiają kilkakrotność pensji przeciętnego człowieka i myślę, że nie umarliby z głodu jakby część wydatków związanych ze swoją pracą(mi nikt z benzynę i komunikację miejską nie oddaje) pokrywali z własnej kieszeni. tak samo kampanie finansowane z publicznych pieniędzy - kolejny absurd.
Stary 2012-01-31, 17:21   #2480
katepew
Rozeznanie

Cytat:

aż, w pewnym momencie nie wiedział co ma mówić, ta konsternacja na twarzy

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:

My mamy oszczędzać a oni nie jak wszyscy to wszyscy, a nie burżuazja się tworzy, społeczeństwo feudalne
My pracując dostajemy pensje, i z tego mamy sobie opłacić wszystko, szef przecież nie kupi nam laptopa czy tablety a oni to co święte krowy

Urząd Pracy jedna wielka kpina, pani siedzi i radzi żeby szukać ofert w internecie no ludzie to tyle to i ja mogę
Stary 2012-01-31, 17:25   #2481
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
aż, w pewnym momencie nie wiedział co ma mówić, ta konsternacja na twarzy

To była mina mówiąca "kurde, stary, przerwałbym Ci... Ale nie, lepiej tego nie skomentuje to się rozejdzie po kościach".
Stary 2012-01-31, 17:34   #2482
katepew
Rozeznanie

Cytat:
To była mina mówiąca "kurde, stary, przerwałbym Ci... Ale nie, lepiej tego nie skomentuje to się rozejdzie po kościach".

Tak, albo "mów, mów kolego, a i tak zmanipulujemy twoją wypowiedź"
Stary 2012-01-31, 17:42   #2483
Shee'naz
Wtajemniczenie

Duża ilość postów dziś to czysta zaczepka. To ze ktoś krytykuje PO i Tuska, nie oznacza, ze jest fanem wszystkich rzadzacych wczesniej formacji. Teksty o Rosjanach i komunie gdzies sie przewineły itp -
Tak - napewno jestesmy tu w 90% zakamuflowanymi wielbicielkami komunizmu, a o wolnym rynku i ograniczaniu nadmiernej roli państwa w gospodarce piszemy tak dla zgrywy i niepoznaki hę

Co do krytykowania JKM-a. Hejterzy zgłębcie troszkę wiedzę ekonomiczą, a dopiero potem sie wypowiadajcie co jest bajką a co nie Nie jest to człowiek wyrocznia, ktory ma we wszystkim rację, ale takie generalizowanie świadczy o ignorancji. Pod względem wiedzy i rozsądku 99% obecnych posłow z łapanki może mu buty czyścić. Facet ma taki a nie inny sposob bycia, swoje lata już ma i sporo przezyl, moze mu jego charakter przysparzac niechęci u niektorych - no coz. Mi też do końca nie pasuje jako osoba, ale cenię jego inteligencję i wiedze i na pewno wole go od wszystkich Palikotopodobnych razem wziętych. Na szczescie jest trochę młodych idących w jego ślady nieobarczonych medialną łatką "oszołoma"

Kolejna kwestia - wystarczy uważnie poczytać wątek, żeby nie powtarzać też niewiele wnoszących postów, ze ludziom "chodzi tylko o sciąganie za darmochę"
To samo tyczy się sposobów ograniczania piractwa. Każda choroba wymaga likwidacji przyczyn, a nie objawów. Zakazy tylko ją wzmogą. Pare osob pisało o tym, w tym ja obszerniejszy post - kluczem wg mnie jest stopniowa obniżka cen oryginalnych produktów i skrócenie wydluzanych nieprzerwanie od czasu ich powstania (obecnie juz do granic absurdu) i niemozliwych do egzekwowania ze względu na ogromną liczbę dzieł praw autorskich.

Cytat:
Własnie za tego typu dyskusje to rozwala się taki wątek
_vixen_ sam napisałaś że rząd powinien administrować i pilnować porządku w państwie, a co robi ciągle jakieś zakazy, nakazy, większe podatki, z czego w budżecie cięcia, ale na rozbuchaną administrację to są, dla siebie mają pieniądze na podwyżki i inne bzdety
Z twojej strony wciąż padają zdania, że ci którzy narzekają na obecna władze, to ludzie liczący bo państwo da, nie tak nie jest, tylko wymagam, żeby państwo nie przeszkadzało mi w moich decyzjach, nie utrudniało decyzji swoja chorą biurokracją, w rozwoju swojego interesu.
Cytat:
nie wiem o co wszystkim demonstrującym chodzi, ale acta (bylo o tym milion razy) to nie tylko walka z piractwem. poczytaj sobie.

PS Dane, ktore pojawily się w programie u Lisa pokazują,że najwięcej ściągają osoby, które jednocześnie najwięcej kupują
Cytat:
_vixen_ matko jedyna, to że będę pracować przez całe życie, na starość nic mi się nie należy, nawet te głupie perfumy, mam się ciągle oglądać na każdą wydaną złotówkę, państwo zabiera nam juz blisko 70 % zarobków, to jest czyste niewolnictwo powiedz, że w ogóle to powinniśmy cieszyć się że żyjemy, i mamy czym oddychać

Edytowane przez Shee'naz
Czas edycji: 2012-01-31 o 18:00
Shee'naz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-31, 17:55   #2484
katepew
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Shee'naz Pokaż wiadomość
Duża ilość postów dziś to czysta zaczepka. To ze ktoś krytykuje PO i Tuska, nie oznacza, ze jest fanem wszystkich rzadzacych wczesniej formacji. Teksty o Rosjanach i komunie gdzies sie przewineły itp -
Tak - napewno jestesmy tu w 90% zakamuflowanymi wielbicielkami komunizmu, a o wolnym rynku i ograniczaniu nadmiernej roli państwa w gospodarce piszemy tak dla zgrywy i niepoznaki hę

Co do krytykowania JKM-a. Hejterzy zgłębcie troszkę wiedzę ekonomiczą, a dopiero potem sie wypowiadajcie co jest bajką a co nie Nie jest to człowiek wyrocznia, ktory ma we wszystkim rację, ale takie generalizowanie świadczy o ignorancji. Pod względem wiedzy i rozsądku 99% obecnych posłow z łapanki może mu buty czyścić. Facet ma taki a nie inny sposob bycia, swoje lata już ma i sporo przezyl, moze mu jego charakter przysparzac niechęci u niektorych - no coz. Na szczescie jest trochę młodych idących w jego ślady nieobarczonych medialną łatką "oszołoma"

Kolejna kwestia - wystarczy uważnie poczytać wątek, żeby nie powtarzać też niewiele wnoszących postów, ze ludziom "chodzi tylko o sciąganie za darmochę"
To samo tyczy się sposobów ograniczania piractwa. Każda choroba wymaga likwidacji przyczyn, a nie objawów. Zakazy tylko ją wzmogą. Pare osob pisało o tym, w tym ja obszerniejszy post - kluczem wg mnie jest stopniowa obniżka cen oryginalnych produktów i skrócenie wydluzanych nieprzerwanie od czasu ich powstania (obecnie juz do granic absurdu) i niemozliwych do egzekwowania ze względu na ogromną liczbę dzieł praw autorskich.
Shee'naz najbardziej rozbroił mnie moment gdy zarzucono tutaj, że osoby krytyczne, to ukryci zwolennicy komuny, którzy nauczeni są brać tylko od państwa, wymagać od niego pracy i nie wiem czego jeszcze może udanego seksu
Wejdą zrobią zadymę, zarzucając komuś ignorancję i brak wiedzy ekonomicznej

Naprawdę nie które osoby nie widza zagrożenia ze strony takiego porozumienia, zawieranego za plecami obywateli całego świata

Naprawdę przydałby się ten wątek o gospodarce i wydarzeniach, mam nawet pomysły na niektóre działy
Stary 2012-01-31, 18:08   #2485
Shee'naz
Wtajemniczenie

Cytat:
Shee'naz najbardziej rozbroił mnie moment gdy zarzucono tutaj, że osoby krytyczne, to ukryci zwolennicy komuny, którzy nauczeni są brać tylko od państwa, wymagać od niego pracy i nie wiem czego jeszcze może udanego seksu
Wejdą zrobią zadymę, zarzucając komuś ignorancję i brak wiedzy ekonomicznej

Naprawdę nie które osoby nie widza zagrożenia ze strony takiego porozumienia, zawieranego za plecami obywateli całego świata

Naprawdę przydałby się ten wątek o gospodarce i wydarzeniach, mam nawet pomysły na niektóre działy
No to dobrze strzeliłam z podsumowaniem, choc nie mialam czasu przeczytac wszystkiego dokładnie, tak dzis leciałyście z postami
Myślę, ze zdjęcie tematów dotyczacych wydarzen i gospodarki z ogolnego plotkowego do osobnego działu, moze podziałać dobrze na jakosc watków. Choc przypuszczam, ze poczatkowo też bedzie goraco, zanim ludzie lubiący atakowac innych sie nie wystrzelają A moze niektorym nigdy sie to nie nudzi.
Ale i tak uważam, ze warto coś takiego zrobić, bo troche wstyd ze na Wizażu jest o każdej pierdółce już chyba, a takiego działu nie ma.
Stary 2012-01-31, 18:18   #2486
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
O kurde... To ze mnie stary komuch (stara komucha ) jest w takim razie.
Stary 2012-01-31, 18:20   #2487
Shee'naz
Wtajemniczenie

Cytat:
Zdradza Cię ta radziecka czerwień avatara
Jak się dobrze przyjrzeć widać też sierp i młot

Edytowane przez Shee'naz
Czas edycji: 2012-01-31 o 18:28
Stary 2012-01-31, 18:52   #2488
katepew
Rozeznanie

Cytat:
No to dobrze strzeliłam z podsumowaniem, choc nie mialam czasu przeczytac wszystkiego dokładnie, tak dzis leciałyście z postami
Myślę, ze zdjęcie tematów dotyczacych wydarzen i gospodarki z ogolnego plotkowego do osobnego działu, moze podziałać dobrze na jakosc watków. Choc przypuszczam, ze poczatkowo też bedzie goraco, zanim ludzie lubiący atakowac innych sie nie wystrzelają A moze niektorym nigdy sie to nie nudzi.
Ale i tak uważam, ze warto coś takiego zrobić, bo troche wstyd ze na Wizażu jest o każdej pierdółce już chyba, a takiego działu nie ma.
Też tak sądzę, bo jest tyle wątków, które szczerze dla mnie nijak się mają do plotkowego. Sądzę, że na pewno powinien być podział na gospodarkę i wydarzenia tak jak ty to mówiłaś. Gdzie w gospodarce było by sprawy dotyczące rynków, kapitału prywatnego czy porównywanie gospodarek różnych krajów. A w wydarzeniach można by było w rzucić politykę, podzieloną na różne partie, z wrzuconymi programami i ich pomysłami na rządzenie, każdy by sobie przypasował taki watek i już, a dla osób lubiących bardzo gorące dyskusje można by było utworzyć wątek dyskusyjny, z czego zakładam, że by pewnie został od razu zamknięty od gorących słów

A takie moje marzenie

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
Zdradza Cię ta radziecka czerwień avatara
Jak się dobrze przyjrzeć widać też sierp i młot
odkryją naszą tajemnice
Stary 2012-01-31, 19:02   #2489
201706190936
Konto usunięte

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/images/d71cbc6ed578.png

Edit: O! nie widać!

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2012-01-31 o 19:09
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 19:14   #2490
Phoebee
Zakorzenienie

Cytat:

1) Oprócz dzieciakó w happeningu uczestniczą teżludzie innych kategorii wiekowych.
2) Tu nie chodzi jedynie o piratowanie. Chyba coś Ci umknęło koleżanko. Temat był niejednokrotnie wałkowany. Nie tylko na wizażowym forum. Wielu specjalistów wypowiadało się na ten temat.
Dochodzi tu szereg innych czynników. Zapoznałąś sie z regulacją?
Jeżeli nie, to nie mamy o czym rozmawiać
3). Bycie anty nie jest trendy. Co to w ogóle za argument? Ludzie biorący udział w protestach są w mediach rysowani jako mieszkańcu, którzy postradali zmysły. Myślisz,że naprawdę im o to chodzi? To jest bycie trendy?
Phoebee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości