Trądzik - cz. 3 - Strona 171 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-27, 08:57   #5101
Visez
Zakorzenienie

Dot.: Trądzik - cz. 3

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
Naprawdę jeśli ktoś myśli,że trądzik to tylko kilka pryszczy i robienie z igły widły,to bardzo się myli.U mnie oddziałuję na każdą sferę życia,i po prostu najzwyczajniej w świecie odbiera całą chęć do egzystowania.
Proszę przyjmijcie mnie do swego grona,jeśli Wy mnie nie zrozumiecie,to już nikt inny tego nie zrobi.
Witamy Jasne że trądzik to nie tylko pryszcze ale też problemy psychiczne... tutaj każda z nas dobrze o tym wie..
Visez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 08:04   #5102
madziak24
Przyczajenie

hej dziewczyny macie jakiś sprawdzony sposób żeby poradzić sobie na świecącą się twarz? najpierw wydawało mi się, że jest za mało nawilżona więc nawilżam ją od zewnątrz, a jeszcze dodatkowo od wewnątrz tabletkami niestety nic nie pomaga, następnie zaczęłam używać pudrów transparentnych pomagają na 3 godziny i to nie wszystkie, a myślicie że może to mieć związek z hormonami nigdy nie badałam ich poziomu, a może powinnam?
madziak24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-29, 10:13   #5103
--Olka--
Zakorzenienie

Według mnie świecenie się po 3 godzinach nie jest tragedią, a raczej normą, jeśli ma się mieszaną cerę (zakładam, że taką masz). Ja kiedyś świeciłam się jak latarnia po góra godzinie.
Oczywiście nadmierne "świecenie" może zależeć od hormonów, skoro nigdy nie badałaś, to chyba warto by było, nie sądzisz?
Zwróć uwagę jakich kremów i pudrów używasz, które ci służą. I weź poprawkę na obecne tropikalne upały.
Stary 2012-07-30, 07:07   #5104
devojcica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez taktaktoja Pokaż wiadomość
Kolejna narzekająca się zgłasza.Nie mam już ostatnio siły,jak widzę się w lustrze to mam ochotę strzelić sobie w głowę.Totalna apatia i brak chęci do życia,nawet staram się nie wychodzić z domu,bo wstyd mi tego jak wyglądam,czuje do siebie obrzydzenie.Trądzik mam już od gimnazjum,w liceum zaczęłam z nim walkę,a obecnie jestem na trzecim roku studiów.Aktualnie mam przerwę antybiotykową,ale to co się dzieje zmusza mnie do udania się do dermatologa,po jakiś inny antybiotyk.Do tej pory brałam Tetralysal,ale jak widzę to tylko dobre okresowo,bo potem są nawroty.Nie wiem co się dzieje z moją skórą,ale mam sporo takich małych białych czubków,i nie są to prosaki.Żadne gule czy cysty,ale coś takiego białego w ilości zdecydowanie nadprogramowej z którą już nie wiem jak działać.Odstawiłam wszystkie kosmetyki,myślałam że może coś mi szkodzi,ale to nie to.Niszczy mnie to okrutnie,samoocena jest poniżej głębokości Rowu Mariańskiego,a wsparcia od otoczenia zero.Nie wierze jak mój facet twierdzi,że mu to nie przeszkadza i dla niego zawsze jestem ładna.Dla mnie po prostu jest to nie do pojęcia,a najgorsze jest to że zamiast mnie wysłuchać,to on mówi,że niepotrzebnie przesadzam i że kiedy tak dramatyzuje,to on czuje się jakbym była z nim tylko dlatego,że uważam się za brzydką i nikogo innego nie znajdę.Do tego wszystkiego zrobiłam się bardziej zazdrosna i czuję się zagrożona.Naprawdę jeśli ktoś myśli,że trądzik to tylko kilka pryszczy i robienie z igły widły,to bardzo się myli.U mnie oddziałuję na każdą sferę życia,i po prostu najzwyczajniej w świecie odbiera całą chęć do egzystowania.
Proszę przyjmijcie mnie do swego grona,jeśli Wy mnie nie zrozumiecie,to już nikt inny tego nie zrobi.
Witaj
Doskonale wiem co czujesz... Trądzik również u mnie oddziałuje negatywnie na samoocenę. Jak już napisałam na innym wątku, są osoby, które widząc ludzi z trądzikiem sądzą, że ich posiadacze na pewno o siebie nie dbają, nic z tym nie robią etc...
Trzymaj się i życzę Ci wytrwałości w walce z tym cholerstwem!

mój czarny blog.
devojcica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 15:38   #5105
de_wu
Rozeznanie

Dziewczyny które brały/biorą izotek, czy pamiętacie jakie badania trzeba zrobić przed braniem leku ?
de_wu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:51   #5106
Marzena17
Rozeznanie

[QUOTE=de_wu;35593314]Dziewczyny które brały/biorą izotek, czy pamiętacie jakie badania trzeba zrobić przed braniem leku ?[/QUOTE
Przede wszystkim cholesterol LDL, HDL, Trójglicerydy, ja miałam jeszcze ASPAT i ALAT, wszystko z krwi. No i oczywiście test ciążowy (ja musiałam przynosić co miesiąc, ale dostawałam go za darmo od dermatologa)To w zasadzie chyba najważniejsze.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:54   #5107
Dzejd
Raczkowanie

de_wu - badania powinien zlecić Ci lekarz, w moim przypadku to były badania zlecone przez dermatologa, ponieważ izotek jest bardzo silnym lekiem o szkodliwych skutach ubocznych, więc najlepiej jak te badania zleci lekarz, który się na tym zna i z tego co wiem przed braniem izoteku powinno się zrobić takie badania:
- morfologia
- asat
- alat
- glukoza
- cholesterol
- trojglicerydy
- cholesterol HDL

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 10:15   #5108
tuturutu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marzena17 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez de_wu Pokaż wiadomość
Dziewczyny które brały/biorą izotek, czy pamiętacie jakie badania trzeba zrobić przed braniem leku ?
Przede wszystkim cholesterol LDL, HDL, Trójglicerydy, ja miałam jeszcze ASPAT i ALAT, wszystko z krwi. No i oczywiście test ciążowy (ja musiałam przynosić co miesiąc, ale dostawałam go za darmo od dermatologa)To w zasadzie chyba najważniejsze.
jak ja dziękuję mojej pani dermatolog, że uwierzyła mi na słowo.. co ile robili Wam badania? ja miałam tylko na początku i na końcu kuracji, słyszałam, że powinno się je robić częściej..
Stary 2012-08-06, 12:12   #5109
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tuturutu Pokaż wiadomość
jak ja dziękuję mojej pani dermatolog, że uwierzyła mi na słowo.. co ile robili Wam badania? ja miałam tylko na początku i na końcu kuracji, słyszałam, że powinno się je robić częściej..
Piszesz tak, jakby zrobienie testu ciążowego było co najmniej bolesne lub megaczasochłonne Ja miałam badania raz w miesiącu
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 13:22   #5110
tuturutu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marzena17 Pokaż wiadomość
Piszesz tak, jakby zrobienie testu ciążowego było co najmniej bolesne lub megaczasochłonne Ja miałam badania raz w miesiącu
dziś nie patrzę na to w ten sposób, jednak w tamtym czasie miałam 15/16 lat i wydawało mi się to krępujące
Stary 2012-08-06, 14:15   #5111
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Ja jednak uważam, że ten test ciążowy to dobra sprawa, bo lekarz jednak nie zawsze może ufać każdemu pacjentowi A potem mogą być z tego wielkie kłopoty. Może nawet ten lekarz miał już taką sytuację, że dziewczyna się deklarowała, że nie zajdzie, a zaszła i był problem.
Ja też miałam z 16 lat, jak spróbowałam Izoteku. Brałam tabletki anty i słuchałam o tym, że jeśli urodzę chore dziecko, to moja lekarka może je adoptować To dopiero krępujące Tym bardziej, że w tamtym czasie seks już co prawda mnie nie obrzydzał, ale był jeszcze w bardzo, baaardzo odległych planach
Ale i tak skończyło się na tym, że Izotek musiałam niestety odstawić i do tej pory męczę się z trądzikiem.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-09, 17:27   #5112
marrunia
Raczkowanie

Witam Was Kochane Przeglądam wątek od dłuższego czasu i jakoś nigdy nie wpadło mi do głowy, żeby coś napisać. Nigdy w sumie nie wiedziałam co... Mam 28 lat i od 13 roku życia zmagam się z tym paskudztwem. Strasznie podziwiam Waszą chęć do walki, nie poddawanie się, szukanie nowych rozwiązań! Naprawdę! Po czytaniu Waszych losów postanowiłam zapisać się do n-tego już w moim życiu dermatologa. Wizyta w październiku co prawda, ale tyle lat już się męczę to i doczekać się mogę wizyty. Próbowałam już wszystkiego i nic! Hormony w porządku, wszystko w moim organizmie gra. Mama mówiła mi, że jak urodzę dziecko to wszystko może się skończyć,... Urodziłam synusia i nadal to mam To tak wcelach przedstawienia sytuacji po krótce. Chciałąbym tylko powiedzieć Wam że warto zrobić sobie badania na obecność gronkowca. Moja bratowa zdecydowała się poprosić swojego lekarza rodzinnego o skierowanie i okazało się, że ma te paskudztwo w sobie i co? Dostała odpowiednie leki i jej przesszlo! Serio lata walczyła podobnnie jak ja (tylko ona miała łagodniejszy chyba przebieg..tak porównuję). Zachęcam do poczytania na ten temat. Może w niektórych przypadkach to jest powodem trądziku.
Pozdrawiam
marrunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 19:55   #5113
Visez
Zakorzenienie

Gronkowiec jest obecny praktycznie przy każdym trądziku jeśli są ropne pryszcze...
Visez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 20:53   #5114
marrunia
Raczkowanie

No właśnie, praktycznie... U mnie niestety/stety nie wykryto takiego osobnika;( Przynajmniej wiadomo byłoby na co leczyć... Ale to zawsze wskazówka dla innych prawda Visez
Stary 2012-08-10, 06:21   #5115
marrunia
Raczkowanie

Hej dziewczyny, mam pytanko do Was (przeszukiwałam wątek ale niestety nic nie znalazłam) czy macie problemy z krostami na rzuchwie? Od około 3 m-cy pojawiają mi się bolące podskórne krosty... Miałam robione badania hormonalne po porodzie i wszystko było ok... czy to możliwe że w ciągu 1,5 roku od badań mogło się coś tak drastycznie zmienić w organizmie? Nie biorę żadnych anty tak na marginesie, brałam tylko przez 3 lata w LO na twarz. To było 10 lat temu...Może Wy coś wiecie?
Stary 2012-08-10, 08:52   #5116
visionAM
Zakorzenienie

1,5 roku to bardzo dużo... więc zrób ponownie badania, bo możliwe, że coś się poprzestawiało. Mi krosty na żuchwie wychodziły przy problemach z tarczycą
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 19:37   #5117
marrunia
Raczkowanie

No to mnie wystraszyłaś troszkę... ale jeśli rzeczywiście coś zaczęło się dziać to lepiej poznać wroga niż tak w nieświadomości... Dziękuję, że mi odpisałaś; naprawdę dziękuję
Stary 2012-08-13, 16:58   #5118
jendai
Przyczajenie

GG do jendai

Cześć dziewczyny!

Chciałam zapytać się Was, co sądzicie o tabletkach antykoncepcyjnych na trądzik? Czy któraś z Was brała? Czy trądzik potem wraca, a jak tak, to w jakim nasileniu? Dodam, że mam 17 lat, problemy z cerą od 11,12 roku życia (pojedyncze krosty), a poważniejsze stany zapalne jakoś od półtora roku. Brałam też antybiotyki Unidox (pomagał na krótko) i Tetralysal (bardzo mi pomógł, ale nie biorę już od ponad trzech miesięcy). Bardzo proszę o radę Nie wiem, czy iść znowu do dermatologa po antybiotyk, czy po prostu do ginekologa po tabletki Pozdrawiam, trzymajcie się
jendai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 17:49   #5119
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jendai Pokaż wiadomość
Chciałam zapytać się Was, co sądzicie o tabletkach antykoncepcyjnych na trądzik? Czy któraś z Was brała? Czy trądzik potem wraca, a jak tak, to w jakim nasileniu?
Podstawowa rzecz - tabletek antykoncepcyjnych nie bierze się "na trądzik".
Ginekolog może je przepisać, jeśli okaże się (PO BADANIACH!!!), że masz jakieś problemy hormonalne, które można tabletkami "naprawić" (najprościej - jeśli hormony są przyczyną trądziku u ciebie). W takim wypadku uregulowanie poziomu hormonów doprowadzi do zmniejszenia/zniknięcia trądziku. Jeśli jednak jesteś całkowicie zdrowa pod kątem hormonalnym, to branie tabletek może tylko zaszkodzić.

Dlatego zadaj sobie podstawowe pytania - jak długo miesiączkujesz? regularnie? zauważasz u siebie inne objawy wskazujące na problemy hormonalne poza trądzikiem? Jeśli dalej sądzisz, że to może być "to" - udaj się do ginekologa i koniecznie zrób badania hormonalne! Nawet odpłatnie, lepiej wydać pieniądze niż brać tabletki w ciemno, ryzykując zdrowie.
Stary 2012-08-13, 19:08   #5120
shena
Rozeznanie

Olka tabletki można brać na trądzik! Jesli przyczyną trądziku są hormony, tak jak napisałaś
Ale niekiedy w badaniach wszystko wychodzi ok, hormony mieszczą się w normach a i tak jest to przyczyna i tabletki mogą bardzo pomoc. W wynikach nie zawsze problem wychodzi, prawidlowy zakres testosteronu jest duzy.
shena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 19:21   #5121
--Olka--
Zakorzenienie

Powtórzę, bo chyba nie zrozumiałaś o co mi chodzi... Właśnie o to, żeby nie używać skrótu myślowego: "tabletki na trądzik", "mam trądzik, idę po tabletki". Nie tędy droga. Tabletkami antykoncepcyjnymi, jak napisałam, reguluje się tylko (aż) układ hormonalny, którego nieprawidłowości mogą (ale nie muszą) powodować trądzik (więc nie "tabletki na trądzik", a eliminacja trądziku jako skutek uboczny normowania poziomu hormonów).
Co do drugiej części wypowiedzi - to, że wychodzi norma (przecież to tylko takie wymyślone widełki), wcale nie znaczy, że jest wszystko w porządku z hormonami w naszym organizmie. Lekarz widzi czy jest to wynik adekwatny do wieku, dnia cyklu, jak wygląda relacja między poziomami poszczególnych hormonów.
Stary 2012-08-13, 20:13   #5122
jendai
Przyczajenie

GG do jendai

Robiłam badania hormonalne ponad 2 lata temu. Miałam androstendion blisko granicy normy, czyli według lekarzy, nieco podwyższony. Poza tym mam stwierdzone nadmierne owłosienie, chociaż to też moim zdaniem przesada bo mam najzwyczajniej w świecie bardzo ciemne włosy, więc nie dziwota, że widać je bardziej niz u blondynek I wiem, wiem, że nie każdy trądzik ma związek z hormonami, antykoncepcja to w końcu nie jest zabawa Zrobię tak jak mówiła koleżanka, ponownie wykonam badania i dopiero potem udam się do lekarza. Dziękuję ślicznie
Stary 2012-08-14, 14:50   #5123
summerparadise
Rozeznanie

a moja twarz jest tragiczna trochę mnie wysypało, ale jak wyjdę na dwór, to od razu jestem czerwona jak burak.. :/ nie używam kremów zbytnio, bo wtedy mam tak czerwoną twarz..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-14, 15:10   #5124
jendai
Przyczajenie

GG do jendai

Ojej, ale to w związku z trądzikiem? Ja mam za to bardzo tłustą cerę... po godzinie od nałożenia podkładu strasznie się świecę, a te wszystkie podkłady do problemowej cery mają jedną okropną wadę - są bardzo ciężkie i mam przez to uczucie zmęczonej twarzy! Koszmar normalnie...
Stary 2012-08-14, 16:03   #5125
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Ojej, ale to w związku z trądzikiem? Ja mam za to bardzo tłustą cerę... po godzinie od nałożenia podkładu strasznie się świecę, a te wszystkie podkłady do problemowej cery mają jedną okropną wadę - są bardzo ciężkie i mam przez to uczucie zmęczonej twarzy! Koszmar normalnie...
ja, gdy tylko nałożę trochę pudru na nos, po 40 min się świecę! Moja cera jest tak tłusta, no koszmar!! i do tego ta czerwona skóra...
Stary 2012-08-14, 17:48   #5126
jendai
Przyczajenie

GG do jendai

Nie łam się kochana, damy radę!! Wszystkie damy radę )
Stary 2012-08-14, 19:09   #5127
summerparadise
Rozeznanie

jakoś musimy...
Stary 2012-08-14, 19:42   #5128
jendai
Przyczajenie

GG do jendai

No tak... Mówię, że damy radę, a sama mam teraz mega doła. Dostałam miesiączki i straaasznie mnie wysypało Na buzi, na szyi trochę, wokół uszu, nawet na dekolcie znowu mam te wypryski no szlak by to trafił! Nie mam się już komu wyżalać. Wszyscy wokół ciągle tylko słuchali o moich problemach z cerą i wszyscy wokół mają już chyba tego serdecznie dość. Beliczek, założycielka tematu którą pozdrawiam serdecznie pytała czego trądzik nas nauczył. Mnie chyba głównie cierpliwości... do nowych lekarzy Poza tym to same minusy. To cholerstwo zniszczyło nie tylko mnie, moją skórę i psychikę, poczucie własnej wartości i atrakcyjności, ale też wypaczyło niesamowicie mój charakter. Wyżywam się na rodzinie, na mamie i babci, krzywdzę je, obrażam, oskarżam. Ostatnio nawet miałam pretensję do mamy, że mnie urodziła! Absurdalne... Która kobieta w ciąży myśli o tym, czy jej dziecko będzie mieć trądzik A jednak nie potrafię inaczej. W sercu mam wielki żal, że mam coś takiego, a niektórzy ludzie w moim wieku nawet nie wiedzą, co to jest zaskórnik Mogą cieszyć się życiem tak, jak ja nigdy pewnie nie będę mogła. Mogą wyjść z domu w każdej chwili, ubrać się uczesać i wyjść - po prostu. Nie muszą wstawać godzinę wcześniej przed szkołą, żeby nałożyć tapetę, a potem przez cały dzień martwić się, czy przypadkiem jeszcze nie spłynęła. Najgorsze są chyba dla mnie wf-y... Wiem, że powinnam się zmienić, zaakceptować się taką jaka jestem, przede wszystkim POKOCHAĆ SIEBIE i walczyć o swoją cerę z nadzieją, że kiedyś będę mogła wstać rano, umyć twarz, nałożyć krem/puder i wyjść z domu. Teraz chciałabym przede wszystkim przestać ranić innych, w końcu to tylko moja cera, mój problem i uświadomić sobie, że nikt nie jest tutaj winny. Zapamiętałam i zapamiętam na długo słowa beliczka: "Złe rzeczy spotykają nas w życiu i nie możemy wtedy zadawać pytań "dlaczego ja?" - a dlaczego nie? Dlaczego miałoby spotkać kogoś innego, a nie mnie?" Cóż... (i tu znowu cytat z beliczka) "fortuna jest ślepa w rodzielaniu dobrych i złych darów", a my musimy dalej żyć, pamiętając przy tym, że jesteśmy tylko gośćmi na tej pięknej Ziemi i nie dane nam będzie wrócić tu ponownie. Zatem może zamiast wciąż mieć pretensje do całego świata, zaakceptujmy swoje wady (w końcu ma je każdy) i walczmy z nimi najmocniej, jak się da, nie zatracając przy tym prawdziwego sensu życia, które w końcu ani wokół cery, ani wokół wyglądu w ogóle, nie powinno się kręcić.

Wybaczcie, że się tak rozpisałam Mam nadzieję, że mnie zrozumiałyście Buziaki

Edytowane przez jendai
Czas edycji: 2012-08-14 o 19:45
Stary 2012-08-14, 20:00   #5129
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
No tak... Mówię, że damy radę, a sama mam teraz mega doła. Dostałam miesiączki i straaasznie mnie wysypało Na buzi, na szyi trochę, wokół uszu, nawet na dekolcie znowu mam te wypryski no szlak by to trafił! Nie mam się już komu wyżalać. Wszyscy wokół ciągle tylko słuchali o moich problemach z cerą i wszyscy wokół mają już chyba tego serdecznie dość. Beliczek, założycielka tematu którą pozdrawiam serdecznie pytała czego trądzik nas nauczył. Mnie chyba głównie cierpliwości... do nowych lekarzy Poza tym to same minusy. To cholerstwo zniszczyło nie tylko mnie, moją skórę i psychikę, poczucie własnej wartości i atrakcyjności, ale też wypaczyło niesamowicie mój charakter. Wyżywam się na rodzinie, na mamie i babci, krzywdzę je, obrażam, oskarżam. Ostatnio nawet miałam pretensję do mamy, że mnie urodziła! Absurdalne... Która kobieta w ciąży myśli o tym, czy jej dziecko będzie mieć trądzik A jednak nie potrafię inaczej. W sercu mam wielki żal, że mam coś takiego, a niektórzy ludzie w moim wieku nawet nie wiedzą, co to jest zaskórnik Mogą cieszyć się życiem tak, jak ja nigdy pewnie nie będę mogła. Mogą wyjść z domu w każdej chwili, ubrać się uczesać i wyjść - po prostu. Nie muszą wstawać godzinę wcześniej przed szkołą, żeby nałożyć tapetę, a potem przez cały dzień martwić się, czy przypadkiem jeszcze nie spłynęła. Najgorsze są chyba dla mnie wf-y... Wiem, że powinnam się zmienić, zaakceptować się taką jaka jestem, przede wszystkim POKOCHAĆ SIEBIE i walczyć o swoją cerę z nadzieją, że kiedyś będę mogła wstać rano, umyć twarz, nałożyć krem/puder i wyjść z domu. Teraz chciałabym przede wszystkim przestać ranić innych, w końcu to tylko moja cera, mój problem i uświadomić sobie, że nikt nie jest tutaj winny. Zapamiętałam i zapamiętam na długo słowa beliczka: "Złe rzeczy spotykają nas w życiu i nie możemy wtedy zadawać pytań "dlaczego ja?" - a dlaczego nie? Dlaczego miałoby spotkać kogoś innego, a nie mnie?" Cóż... (i tu znowu cytat z beliczka) "fortuna jest ślepa w rodzielaniu dobrych i złych darów", a my musimy dalej żyć, pamiętając przy tym, że jesteśmy tylko gośćmi na tej pięknej Ziemi i nie dane nam będzie wrócić tu ponownie. Zatem może zamiast wciąż mieć pretensje do całego świata, zaakceptujmy swoje wady (w końcu ma je każdy) i walczmy z nimi najmocniej, jak się da, nie zatracając przy tym prawdziwego sensu życia, które w końcu ani wokół cery, ani wokół wyglądu w ogóle, nie powinno się kręcić.

Wybaczcie, że się tak rozpisałam Mam nadzieję, że mnie zrozumiałyście Buziaki
rozumiem Cię doskonale. Mam dopiero 16 lat, a niedawno jeden mój kumpel z gim, taki cham, prostak.. walił opisami do mnie, że mam sobie wycisnąć pryszcze.. to dobijało mnie najmocniej..krępuję się w rozmowach z ludźmi, mam wrażenie, że wszyscy się patrzą na moją cerę, aniżeli mają rozmawiać.. Trądzik mnie męczy 2-3 lata.. Widzę znajome, które mają piękne cery, zero wyprysków, a ja.. no nic nie poradzę. Już odbiło się to na mojej psychice, były gorsze momenty, ale co mamy zrobić? nic.. żyć dalej. Dziękuję osobom, które wspierają mnie, a też mają trądzik, dziękuję, że mogę z wami o tym porozmawiać tutaj na forum, a nikt mnie nie krytykuje.

Edytowane przez summerparadise
Czas edycji: 2012-08-14 o 20:01
summerparadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 20:36   #5130
marrunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez summerparadise Pokaż wiadomość
rozumiem Cię doskonale. Mam dopiero 16 lat, a niedawno jeden mój kumpel z gim, taki cham, prostak.. walił opisami do mnie, że mam sobie wycisnąć pryszcze.. to dobijało mnie najmocniej..krępuję się w rozmowach z ludźmi, mam wrażenie, że wszyscy się patrzą na moją cerę, aniżeli mają rozmawiać.. Trądzik mnie męczy 2-3 lata.. Widzę znajome, które mają piękne cery, zero wyprysków, a ja.. no nic nie poradzę. Już odbiło się to na mojej psychice, były gorsze momenty, ale co mamy zrobić? nic.. żyć dalej. Dziękuję osobom, które wspierają mnie, a też mają trądzik, dziękuję, że mogę z wami o tym porozmawiać tutaj na forum, a nikt mnie nie krytykuje.
Oj Kochana, tak to już jest, że zawsze będzie ktoś kto znajdzie sobie w nas wdzięczny temat do żartów... jest to baaaardzo przykre i żyć się odechciewa. Wiem co mówię - kiedyś w obecności chłopaka, który baaardzo mi się podobał, jego kumpel wypalił do mnie "ale masz potop pryszczy na mordzie" - to dopiero ekstra! Myślałam, że się pod ziemię zapadnę i nie wyjdę (niestety się nie zapadłam). To nie był jedyny przypadek. Ból straszny, ale minęło kilka lat skończyłam studia, praca i któregoś pięknego popołudnia wchodzę sobie do Biedronki, a tu proszę mój kolega, który mnie wyśmiewał publicznie stoi pod sklepem ledwo żywy i winko popija wątpliwej jakości ma się rozumieć I tak oto dotrało do mnie, że przez to, że miałam/mam taką twarz więcej czasu spędzałam w ksiązkach, więcej się uczyłam i coś osiągnęłam, a gwiazda z mojej szkoły skończyła na delektowaniu się trunkami pod sklepem W sumie to nawet mu współczuję-nie cieszyłam się , może poczułam lekką satysfakcję, i główka poszła do góry - a co! #maj się kochana i nie dawaj! Nie zawsze mamy wpływ na cerę i jej stan - ja nie mam w ogóle a mam 28 lat. Czasami myślę, że się do wszystkiego przyzwyczaiłam i wtedy jest mi łatwiej A co do bliskich to wiem, że oni tego wcale nie widzą, na prawdę! Jak się żyje z człowiekiem, którego się kocha to widzi się jego samego a nie to co ma na twarzy - taka jest najprawdziwsza prawda
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości