![]() |
#5101 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik - cz. 3
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5102 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny macie jakiś sprawdzony sposób żeby poradzić sobie na świecącą się twarz? najpierw wydawało mi się, że jest za mało nawilżona więc nawilżam ją od zewnątrz, a jeszcze dodatkowo od wewnątrz tabletkami niestety nic nie pomaga, następnie zaczęłam używać pudrów transparentnych pomagają na 3 godziny i to nie wszystkie, a myślicie że może to mieć związek z hormonami nigdy nie badałam ich poziomu, a może powinnam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5103 |
Zakorzenienie
|
Według mnie świecenie się po 3 godzinach nie jest tragedią, a raczej normą, jeśli ma się mieszaną cerę (zakładam, że taką masz). Ja kiedyś świeciłam się jak latarnia po góra godzinie
![]() Oczywiście nadmierne "świecenie" może zależeć od hormonów, skoro nigdy nie badałaś, to chyba warto by było, nie sądzisz? Zwróć uwagę jakich kremów i pudrów używasz, które ci służą. I weź poprawkę na obecne tropikalne upały.
![]() |
#5104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Doskonale wiem co czujesz... Trądzik również u mnie oddziałuje negatywnie na samoocenę. Jak już napisałam na innym wątku, są osoby, które widząc ludzi z trądzikiem sądzą, że ich posiadacze na pewno o siebie nie dbają, nic z tym nie robią etc... Trzymaj się i życzę Ci wytrwałości w walce z tym cholerstwem! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5105 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny które brały/biorą izotek, czy pamiętacie jakie badania trzeba zrobić przed braniem leku ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5106 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=de_wu;35593314]Dziewczyny które brały/biorą izotek, czy pamiętacie jakie badania trzeba zrobić przed braniem leku ?[/QUOTE
Przede wszystkim cholesterol LDL, HDL, Trójglicerydy, ja miałam jeszcze ASPAT i ALAT, wszystko z krwi. No i oczywiście test ciążowy (ja musiałam przynosić co miesiąc, ale dostawałam go za darmo od dermatologa)To w zasadzie chyba najważniejsze.
#5107 |
Raczkowanie
|
de_wu - badania powinien zlecić Ci lekarz, w moim przypadku to były badania zlecone przez dermatologa, ponieważ izotek jest bardzo silnym lekiem o szkodliwych skutach ubocznych, więc najlepiej jak te badania zleci lekarz, który się na tym zna i z tego co wiem przed braniem izoteku powinno się zrobić takie badania:
- morfologia - asat - alat - glukoza - cholesterol - trojglicerydy - cholesterol HDL
#5108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#5109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5110 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5111 |
Zakorzenienie
|
Ja jednak uważam, że ten test ciążowy to dobra sprawa, bo lekarz jednak nie zawsze może ufać każdemu pacjentowi
![]() Ja też miałam z 16 lat, jak spróbowałam Izoteku. Brałam tabletki anty i słuchałam o tym, że jeśli urodzę chore dziecko, to moja lekarka może je adoptować ![]() ![]() ![]() Ale i tak skończyło się na tym, że Izotek musiałam niestety odstawić i do tej pory męczę się z trądzikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#5112 |
Raczkowanie
|
Witam Was Kochane
![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#5113 |
Zakorzenienie
|
Gronkowiec jest obecny praktycznie przy każdym trądziku jeśli są ropne pryszcze...
|
![]() ![]() |
![]() |
#5114 |
Raczkowanie
|
No właśnie, praktycznie... U mnie niestety/stety nie wykryto takiego osobnika;( Przynajmniej wiadomo byłoby na co leczyć... Ale to zawsze wskazówka dla innych prawda Visez
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5115 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, mam pytanko do Was (przeszukiwałam wątek ale niestety nic nie znalazłam) czy macie problemy z krostami na rzuchwie? Od około 3 m-cy pojawiają mi się bolące podskórne krosty... Miałam robione badania hormonalne po porodzie i wszystko było ok... czy to możliwe że w ciągu 1,5 roku od badań mogło się coś tak drastycznie zmienić w organizmie? Nie biorę żadnych anty tak na marginesie, brałam tylko przez 3 lata w LO na twarz. To było 10 lat temu...Może Wy coś wiecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5116 |
Zakorzenienie
|
1,5 roku to bardzo dużo... więc zrób ponownie badania, bo możliwe, że coś się poprzestawiało. Mi krosty na żuchwie wychodziły przy problemach z tarczycą
|
![]() ![]() |
![]() |
#5117 |
Raczkowanie
|
No to mnie wystraszyłaś troszkę... ale jeśli rzeczywiście coś zaczęło się dziać to lepiej poznać wroga niż tak w nieświadomości... Dziękuję, że mi odpisałaś; naprawdę dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5118 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Chciałam zapytać się Was, co sądzicie o tabletkach antykoncepcyjnych na trądzik? Czy któraś z Was brała? Czy trądzik potem wraca, a jak tak, to w jakim nasileniu? Dodam, że mam 17 lat, problemy z cerą od 11,12 roku życia (pojedyncze krosty), a poważniejsze stany zapalne jakoś od półtora roku. Brałam też antybiotyki Unidox (pomagał na krótko) i Tetralysal (bardzo mi pomógł, ale nie biorę już od ponad trzech miesięcy). Bardzo proszę o radę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ginekolog może je przepisać, jeśli okaże się (PO BADANIACH!!!), że masz jakieś problemy hormonalne, które można tabletkami "naprawić" (najprościej - jeśli hormony są przyczyną trądziku u ciebie). W takim wypadku uregulowanie poziomu hormonów doprowadzi do zmniejszenia/zniknięcia trądziku. Jeśli jednak jesteś całkowicie zdrowa pod kątem hormonalnym, to branie tabletek może tylko zaszkodzić. Dlatego zadaj sobie podstawowe pytania - jak długo miesiączkujesz? regularnie? zauważasz u siebie inne objawy wskazujące na problemy hormonalne poza trądzikiem? Jeśli dalej sądzisz, że to może być "to" - udaj się do ginekologa i koniecznie zrób badania hormonalne! Nawet odpłatnie, lepiej wydać pieniądze niż brać tabletki w ciemno, ryzykując zdrowie.
![]() ![]() |
![]() |
#5120 |
Rozeznanie
|
Olka tabletki można brać na trądzik! Jesli przyczyną trądziku są hormony, tak jak napisałaś
![]() Ale niekiedy w badaniach wszystko wychodzi ok, hormony mieszczą się w normach a i tak jest to przyczyna i tabletki mogą bardzo pomoc. W wynikach nie zawsze problem wychodzi, prawidlowy zakres testosteronu jest duzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#5121 |
Zakorzenienie
|
Powtórzę, bo chyba nie zrozumiałaś o co mi chodzi... Właśnie o to, żeby nie używać skrótu myślowego: "tabletki na trądzik", "mam trądzik, idę po tabletki". Nie tędy droga. Tabletkami antykoncepcyjnymi, jak napisałam, reguluje się tylko (aż) układ hormonalny, którego nieprawidłowości mogą (ale nie muszą) powodować trądzik (więc nie "tabletki na trądzik", a eliminacja trądziku jako skutek uboczny normowania poziomu hormonów).
Co do drugiej części wypowiedzi - to, że wychodzi norma (przecież to tylko takie wymyślone widełki), wcale nie znaczy, że jest wszystko w porządku z hormonami w naszym organizmie. Lekarz widzi czy jest to wynik adekwatny do wieku, dnia cyklu, jak wygląda relacja między poziomami poszczególnych hormonów.
![]() |
#5122 |
Przyczajenie
|
Robiłam badania hormonalne ponad 2 lata temu. Miałam androstendion blisko granicy normy, czyli według lekarzy, nieco podwyższony. Poza tym mam stwierdzone nadmierne owłosienie, chociaż to też moim zdaniem przesada bo mam najzwyczajniej w świecie bardzo ciemne włosy, więc nie dziwota, że widać je bardziej niz u blondynek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5123 |
Rozeznanie
|
a moja twarz jest tragiczna
![]()
#5124 |
Przyczajenie
|
Ojej, ale to w związku z trądzikiem? Ja mam za to bardzo tłustą cerę... po godzinie od nałożenia podkładu strasznie się świecę, a te wszystkie podkłady do problemowej cery mają jedną okropną wadę - są bardzo ciężkie i mam przez to uczucie zmęczonej twarzy! Koszmar normalnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#5125 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#5126 |
Przyczajenie
|
Nie łam się kochana, damy radę!! Wszystkie damy radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5127 |
Rozeznanie
|
jakoś musimy...
#5128 |
Przyczajenie
|
No tak... Mówię, że damy radę, a sama mam teraz mega doła. Dostałam miesiączki i straaasznie mnie wysypało
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wybaczcie, że się tak rozpisałam ![]() ![]() ![]() Edytowane przez jendai Czas edycji: 2012-08-14 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#5129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
'Prawdziwe życie zaczyna się wraz z prawdziwym marzeniem. Kto potrafi marzyć, nie stracił nadziei. A nadzieja może wszystko.' Edytowane przez summerparadise Czas edycji: 2012-08-14 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.