|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów
Jeju PAPRAczku kochany
Dziękuję Ci bardzo za opowiedz. Naprawde mnie uspokoiłaś, bo już myslałam ze wyrzuciłam kase w błoto. Następnym razem kupie ten bezbarwny olejek kokosowy. Wogóle olejki tego typu to dla mnie nowość do tej pory urzywałam wyłącznie Farouka jedwabnego i kryształków Alfaparf. Jak sie te cudeńka będą sprawdzać to tym razem poprosze kolezanke z Indi o malutki prezencik. Swoją drogą dowiem się co jeszcze mają ciekawego czego moze nie ma w PL. Jak coś intrygującego uda mi się zdobyć nie omieszkam Was poinformować moje drogie koleżanki Wizażanki ![]() ![]() PS. Jak fajnie że powymieniać się info z innymi maniaczkami |
|
|
|
|
#632 |
|
Przyczajenie
|
Kochane dziewczyny juz raz pisałam, ale pisze jeszcze raz:P:P..tym razem jestem juz na 100% pewna, że coś kupuje..tuylko no nie wiem co...Tak miałąm ochote na tą amle dabur, ale ostatnio sie zniechęciałam...Co poradzicie mi...Mam kręcone, troche suche i osttanio mam wrazenie, ze bardzo wypadajace włosy...Pomózcie....Coś co pomoze się im lepiej krecic i przestaną tak bardzo wypadać...
I jeszcze cos dla mojej kolezanki,...ona ma długie tez wyapadajce krecone blond włosy i tez cos na nie chce..tylko lekkiego, zeby nie obciązyc...wierze, ze cos nam poradzicie... dodam, ze to nie moze byc za drogie...i nie bede robic zakupow przez intenet tylko w normalnbym sklepie z kosmetykami indyjskimi w krakowie.. kupowac tą amle czy nie??:P:P |
|
|
|
|
#633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja radzę Vatike,dla mnie jest super .Tańsza wersja to sam olej kokosowy do kupienia już około 10zł ale też rewelacja |
|
|
|
|
|
#634 |
|
Rozeznanie
|
ja kupowalam swoj olejek w sklepie indyjskim (czy jak to sie pisze) i mam ten Amla Dabur w zielonej butelce...olejek jest zielony i na opakowaniu wyraznie pisze (po fr. rowniez) , ze nie polecany do jasnych wlosow bo w trakcie kuracji podczas dluzszego stosowania moze przyciemniac i zmieniac kolo wlosow jasnych.....wiec chyba raczej lepiej nie ryzykowac i kupic ten z jasminem taki w jasnej butelce
![]() co do mycia delikatnego robie to juz tak delikatnie , ze bardziej sie nie da delikatniej od fryzjerow tak samo jak czesze je lub wcieram olejek.......wiec to nie od tego moze mi poprostu nie slozy jak ktoras z dziewczyn pisala.....szkoda by bylo ale jeszcze poozywam i zobacze jak bedzie
|
|
|
|
|
#635 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale Vatika jest faktycznie doskonała nawet solo i nie kosztuje dużo, poza tym jest baaaaaaaaaaaardzo wydajna. Używam od około 2 miesięcy (regularnie) i nawet nie wiem czy doszłam do połówki. Ale używałam jej wymiennie z olejkiem jaśminowym i Bhiringhrajem - tak więc mogłoby zejść jej więcej. Cytat:
) - ten był boski i wspaniały, dokupiłam następne większe opakowanie i będę naprzemiennie dalej stosowała z Vatiką. Ale zauważyłam też że podrażnia mi skórę głowy, więc jak tylko tak się dzieje wcieram we włosy, skórę pomijam i jak się uspokoi to wracam do niej. No i faktycznie wychodzi więcej włosów w myciu, ale to jest normalne raczej bo właśnie wcieranie powoduje naturalną "wymianę". Pomimo że w siteczku widzę więcej włosów niż dawniej, to nie czuję przerzedzenia na skórze głowy. Ale jak rozczesuję włosy to na grzebieniu prawie w ogóle nic nie zostaje, a dawniej (czasy drogeryjnych szamponów i coraz droższych odżywek fryzjerskich) mniej włosów wychodziło podczas mycia, ale bardzo dużo podczas czesania. Póki co nie wpadam w panikę tylko systematycznie stosuję i jestem bardzo z uzyskiwanego rezultatu zadowolona |
|||
|
|
|
|
#636 |
|
Przyczajenie
|
Kochane, bardzo Wam dziękuje za tak szybka reakcje..wiedziałam, że mozna na Was liczyć,..tylko w pewnym stopniu troche zle sie zrozumiałyśmy, bo ja pisałam, ze mi potrzeba dwoch "cudów".Jednego dla mnie i drugiego dla mojej przyjaciólkai to własnie ona ma jasne,cienkie.krecone włosy..moje wlosy sa rowniez krecone, ale ciemne i chyba dosc grube, ale ostatnio bardzo wypadaja:P...ale dziękuje za rade z tą Vatiką...ale to jest szampon czy?..przepraszma, ale jestenm zielona w tym wszystkim i nie mam pojecia...czyli w sklepie mam prosic po prostu o Vatikę dla niej???..a jesli chodzi o mnie to co moge stosowac???...cos co ich wzmocni i beda sie pieknie krecic(moje marzenie):P:P...
|
|
|
|
|
#637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli masz włosy ciemne i kręcone to masz o wiele większy wybór niż Twoja koleżanka - blondynka. Świat olejków stoi przed Tobą otworem - tylko wybierać i przebierać i testować |
|
|
|
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj użyłam Kalpi Tone. Efekt bardzo fajny
Po pierwsze to ma bardzo przyjemny zapach, chyba jakaś mięta, cytrusy, rozrobiłam z przegotowaną wodą i trzymałam ponad godzinę. Włosy są puszyste, efek podobny do amly ale myślę, że można używać częściej bo nie wyszusza włosów.Co do przyciemniania, to nie trzeba się bać bo radykalnych zmian nie będzie ![]() Ja mam średni brąz i siostra zauważyła jedynie jakby lekkie pogłębienie koloru i blask. Podsumowując jestem na Tak Następnym razem zmieszam też amlę i inne specyfiki. Bardzo fajna maseczka.
|
|
|
|
|
#639 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ahaaa..czyli biorę tą vatikę...tylko tak przegladalam na internecie i yam pisze, ze to ma 150ml...to straszna malota:P:P.....a teraz jeszcze Deborah100 zainteresowała mnie tym Kalpi Tone....... mozesz cos wiecej o tym powiedziec?? |
|
|
|
|
|
#640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Z nakładaniem u mnie jest różnie ,robie to systematycznie co 2 dzień ( pare kropel ma wilgotne włosy po myciu) i raz w tygodniu olej nakładam na całe włosy na noc.Oleje są naprawdę wydajne i nie ma co przejmować sie poj 150 ml. Wieksza to chyba na 2 lata ![]() |
|
|
|
|
|
#642 |
|
Raczkowanie
|
Ja również polecam Vatikę. Wprawdzie schodzi mi trochę szybciej niż Wam, ale to pewnie dlatego, że nakładałam go na noc parę razy w tygodniu (latem włosy mi się wysuszały więc często je nawilżałam). Teraz stosuję trochę rzadziej, ale tak jedno opakowanie na 3, 4 miesiące mi starcza. Mam jeszcze olejek Birhingaj z Jivy i szczerze mówiąc nie widzę jakichś specjalnych efektów, miałam kiedyś z Jivy olejek Amla i dużo lepiej się sprawdzał.
|
|
|
|
|
#643 |
|
Przyczajenie
|
Jak zwykle dziewczyny dziekuje bardzo, ale nadal nie wiem co to to Kalpi cos tam:P.
ahaaa i pytanie do maat7..bo ja juz sledzialam watek na poczatku, kidy pislas o problemch ze sowimi kreconymi włosami...ze nie chca sie robic ładne loki itd itd..i jesyem ciekawa jak to wylgada teraz po całej serii zabiegów olejkami. |
|
|
|
|
#644 |
|
Rozeznanie
|
narazie odbijam o was , bo zaprzestalam olejowania......przyszly tabletki , ampulki i sampon i skupie sie na tej kuracji
bo nie cce przedobrzyc.....moge tylko napisac , ze po jednej ampulce i na drugi dzien umytej glowie podczas mycia wypadlo mi kilka wloskow co jest ogromnym sukcesem cieszylam sie jak glupia![]() oby bylo juz tylko lepiej![]() co do amli fajny olejek jeszcze do niego wroce jak juz unormuje sie to wypadanie , bo niestety po niej wypadalo mi strasznie duzo wlosow i podejrzewam , ze mnie zapychala pozdrawaim |
|
|
|
|
#645 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj uzywalam Parachute.
Trzymalam na wloskach chyba ok. 3h fanie nawilza ![]() w sumie nie ejstem jakos super zaskoczona efektem, bo przeciez mialam juz wczesniej maly przedsmak (czyt. vatika )
|
|
|
|
|
#646 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Wizażanki
Moj olejek wreszcie dotarł, bardzo się martiwłam jak sprawdzi sie to ciemno zielone mazidło na głowie, aleee alee ReWeLaCja, miałyście racje nie ma obaw. Polecam również dla blondynek. A włoski są w świetnej kondycji, takie cudnie mięciutkie i błyszczące, dla zmęczonych włosów ciągłymi zabiegami chemicznymi prawdziwy ratunek. |
|
|
|
|
#647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.helfy.pl/ziola-wlosy-wzmocnienie-pielegnacja-ajurweda |
|
|
|
|
|
#648 |
|
Zadomowienie
|
Zamówiłam sobie glinke z helfów.
jest troche lepsza od tej z allegro, bo jest dokładnie zmielona. Lepiej sie miesza z woda(ja mieszam z woda rozana). Musze powiedziec, ze jakos ostatnio glinka dziala na mnie troszke lepiej <<<na twarz>>> (albo patrze na nia łaskawszym okiem) |
|
|
|
|
#649 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej koleżanki,
pisze do was z zapytaniem i prośbą. W Tunezji zakupiłam Vatikę Dabur 200ml z oliwą z oliwek, migdałem, kaktusem i cytryną za 7,5 TND, czyli jakieś 14 zł polskich. Wcześniej miałam taką standardową z kokosem w okrągłej zielonej buteleczce. Różnica jest pod wieloma względami: ta jest rzadsza – nie trzeba jej rozgrzewać, żeby się rozpuściła, ładniej pachnie – ale to pewnie te perfumy w składzie. Jest wydajniejsza i lepiej się rozprowadza. Ale mam obawy czy ten nowy skład jest dalej taki rewelacyjny, oprócz wymienionych: oliwek, migdała, kaktusa i cytryny. Włoski są ładniutkie po jej użyciu (kładłam ją na włosy suche 1,5 godz. przed myciem). Podaję skład: mineral oil, RDB palmolem oil, RBD canola oil, virgin olive oil, silicon oil, almond oil, perfum, catus extract oil, castor oil, avobenzone, vitamin-E-acetate, lemon oil, TBHQ, colour CI no. 1210, 12740, 61565. Co wy na to?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#650 |
|
The Pink Power Mołderajtor
|
To zupełnie inny produkt, niż powszechnie znana vatika kokosowa, tu nawet nie ma kokoska
, zatem to nie nowy skład. Oprócz wymienionych przez Ciebie, Kosmarko, olejków [niektóre są eteryczne] zawiera olej rzepakowy [specjalna odmiana tzw. canola], palmowy [??], rycynowy i mineralny [paraffinum liquidum] oraz witamina E i filtr avobenzon [parsol 1789].
|
|
|
|
|
#651 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#652 |
|
Wtajemniczenie
|
Ok, wiem, że nie jest to taka sama vatika jaką miałam kiedyś, wiem, że kokosa nie ma
, ale przyznacie że skład może być, czy nie ![]() Odnoszę wrażenie - może mylne po jednym zastosowaniu, że jest całkiem dobra-tzn. czułam, że włosy są miękkie i delikatne, dobrze się rozprowadza-będzie wydajny.Ładnie pachnie, ale te perfumy mogli sobie darować w składzie - troszkę za intensywny ten zapach.Widziałam tradycyjną vatikę na allegro 300ml za 35 zł, z czego wnioskuję, że tej 150 ml za 25 zł nie opłaca się
|
|
#653 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny, kupiłam ostatnio almę w proszku (10zł za 50gr) i mam mieszane uczucia.. włoski faktycznie grubsze i sztywniejsze przez co jakby ich więcej ale nie są gładkie mam wrażenie że są suche i szorstkie, mimo że mam przetłuszczające się włoski, a mamie cala farba zeszła po 1 zastosowaniu! obie mamy włosy cieniutkie więc objętość cieszy ale kondycja... nie wiem czy to dobre dla naszych włosów, nie chce ich zniszczyć a troche tak wyglądają po amli.. proszę o radę
|
|
|
|
|
#654 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja swego czasu też na nią miałam ochotę, ale właśnie wyczytałam, że wysusza włosy
, ale...wyczytałam ostatnio również że po takim proszku zalecają użycie szamponu z amlą-nie wiem czy to chwyt reklamowy czy rzeczywiście to coś daje ... w każdym bądź razie ja nie próbowałam tej metody i nie wiem co ci doradzić .
|
|
#655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#656 |
|
Przyczajenie
|
PAPRAK czyli u Ciebie też włosy szorstkie po amli? ja rozrobiłam amlę z waxem ale efekt tak jak pisałam.. myślicie, że mimo to jest korzystna dla moich włosów? wystarczy używać "nawilżaczy"? mam straszną zamotkę bo z jednej strony piszą że bardzo zdrowe dla włosów z drugiej wysuszają, używać czy lepiej nie?... eeh
|
|
|
|
|
#657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#658 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki śliczne za pomoc
mam jeszcze pytanko poczytałam sobie troszkę i chciałabym kupić Vatikę, może spróbuję też amli w formie olejku tylko czy mogłybyście mi podać linka gdzie mogę to kupić przez internet (lub jakiś sklep w Krakowie gdzie można to dostać)? i Pytanie jeszcze do MAAT7 piszesz o ziołowym Bhiringraj czy to olejek? gdzie mogę to zdobyć? i jaki daje efekt?
|
|
|
|
|
#659 |
|
Rozeznanie
|
jestem naturalna blondynka i zamowilam sobie amle w proszku z biolander.com uzywam od miesiaca i efekty - powalajace! Rzeczywiscie napoczatku wlosy wydaja sie szorstkie ale po wyschnieciu sa mieciutkie i ten blask
Zauroczona amla zamowilam rowniez olejki Dabur Vatike http://allegro.pl/item449325668_dabu...la_300_ml.html Olejek jasminowy http://allegro.pl/item444499793_ajur...sow_blond.html Olejek middałowy http://allegro.pl/item433184405_olej...ow_200_ml.html Juz do mnie sa wyslane i nie moge sie doczekac. Olejki bede wcierac na cala noc chyba. Po uzyciu oczywiscie wydam odpowiednia recenzje |
|
|
|
|
#660 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, ja tez na tą butlę dużą vatiki się sadzę , choć jeszcze tej z migdałem mam prawie całą.Jeśli chodzi o vatikę wystarczy 2 h przed myciem Cieszę się że ty się cieszysz .A koleżanka issssa1 niech spojrzy jaką vatike ma kupić
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.

Dziękuję Ci bardzo za opowiedz.
Naprawde mnie uspokoiłaś, bo już myslałam ze wyrzuciłam kase w błoto. Następnym razem kupie ten bezbarwny olejek kokosowy. Wogóle olejki tego typu to dla mnie nowość do tej pory urzywałam wyłącznie Farouka jedwabnego i kryształków Alfaparf. Jak sie te cudeńka będą sprawdzać to tym razem poprosze kolezanke z Indi o malutki prezencik. Swoją drogą dowiem się co jeszcze mają ciekawego czego moze nie ma w PL. Jak coś intrygującego uda mi się zdobyć nie omieszkam Was poinformować moje drogie koleżanki Wizażanki 

Ale Vatika jest faktycznie doskonała nawet solo i nie kosztuje dużo, poza tym jest baaaaaaaaaaaardzo wydajna. Używam od około 2 miesięcy (regularnie) i nawet nie wiem czy doszłam do połówki. Ale używałam jej wymiennie z olejkiem jaśminowym i Bhiringhrajem - tak więc mogłoby zejść jej więcej. 

Po pierwsze to ma bardzo przyjemny zapach, chyba jakaś mięta, cytrusy, rozrobiłam z przegotowaną wodą i trzymałam ponad godzinę. Włosy są puszyste, efek podobny do amly ale myślę, że można używać częściej bo nie wyszusza włosów.

- troszkę za intensywny ten zapach.
mam jeszcze pytanko poczytałam sobie troszkę i chciałabym kupić Vatikę, może spróbuję też amli w formie olejku tylko czy mogłybyście mi podać linka gdzie mogę to kupić przez internet (lub jakiś sklep w Krakowie gdzie można to dostać)? i Pytanie jeszcze do MAAT7 piszesz o ziołowym Bhiringraj czy to olejek? gdzie mogę to zdobyć?