Trądzik - cz. 3 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-12, 13:17   #181
Cinderella225
Raczkowanie

Dot.: Trądzik - cz. 3

Cytat:
Napisane przez kasza80 Pokaż wiadomość
Aaaaa od razu dermatolog .... nie lubię ich bo się nie znaja na trądziku
Twoja buzia aż się prosi o jakiś kwas, a Acne-derm (kwas azaleinowy) na pewno Ci pomoże, ma działanie leczące trądzik i pomaga na przebarwienia.
Ten mój kremik za 11 zł to "maść na odparzenia dla niemowląt Johnson's naturals" to nie jest specjalny specyfik na przebarwienia, ale ładnie je rozjaśnia, jednocześnie odżywiając i uspokajając czerwoną twarz - odkryłam to zupełnie przypadkowo - podkradałam dziecku
podałam Ci linka, wklejam jeszcze raz http://www.otoli.pl/uroda_i_zdrowie/...niom_100ml.php

Nie umiesz znaleźć mydełka, proponuję Ci stronkę www.☠☠☠☠☠☠☠ po co masz biegać po aptekach, tam wszystko kupisz najtaniej jak się da np. acne derm kosztuje nawet 21 zł. a tu 15 zł. Jest mydełko, jest ten płyn, który poleciłam Ci na plecy (aktualnie brak, ale pewnie za 2 dni bedzie już dostępny). Mydełko kup w kostce, nie w płynie.
Wejdź sobie na te stronkę, pod kobitką są trzy zakładki, ostatnia to znajdź aptekę lub lekarza, kliknij i wpisz swoja miejscowość, zobaczysz, że mnóstwo aptek wokół Ciebie współpracuje z DOZ, zamówisz wszystko co potrzebujesz i za dwa dni jedziesz i odbierasz sobie wszystko w aptece, którą zadeklarujesz. Po prostu tanio i wygodnie, bez żadnych kosztów wysyłki.

Ta moja recepta, ma w sobie dużo specyfików, których na pewno nie posiadasz, na początek kup koniecznie acne-derm, mydełko, tą maść na odparzenia i humektan.
Tą maść na odparzenia posmaruj sobie tuz przed snem, bo bedziesz po niej cała biała. Nie wcieraj jej aż ta bialośc zniknie, badź sobie taka biała i idź spać, a rano jak wstaniesz to buzia będzie matowa, uspokojona, zaczerwienia przygaszone - super, i pamietaj nie myj buzi tylko sam tonik. Pamiętaj też o humektanie, mydełko i acne derm mogą Ci wysuszyć buzię, maść i humektan pomoże zregenerować skórę a po jakimś czasie przestaniesz się nawet świecić - bo skóra będzie nawilżona.
DO DZIEŁA, po miesiącu daj znać co u Ciebie
Zamówiłam: Humektan, Acne-Derm i mydełko natruralne Jeszcze musze kupić Johnson Baby, no i nie ma jeszcze do kupienia tego kremu Pasta Lassara i płynu Vitana Acne, ale czekam aż udostępnią
No i przejde się do Rossmana może w sobote i kupie ten tonik i maseczki Synergan
Już nie moge doczekać się efektów będe informować jak tam mi idzie walka
Szkoda, że szybciej nie pomyślałam o tym wszystkim no, ale tak to jest jak się siedzi z założonymi ręcami i z myślą "i tak mi nic nie pomoże"
A może jednak... choć troche poprawi mi się cera.
Mam pytanie co do tej maseczki ZIAJA PRO ta maska glinka zielona, czy ją można tylko na allegro kupić? czy też w jakiejś drogeri? przyznam że nie widziałam nigdzie takiej...
gdzie miłość to tylko kropli łyk.
-- --
Cinderella225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 13:38   #182
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:

chodzi o maść ichtiolową ??????
Nie, o tormentiol już wiem a maść ichtiolowa również wyciąga ropę?
Stary 2010-01-12, 16:37   #183
Jagoda0033
Raczkowanie

Nie nienawidzę swojej cery przed okresem i po, totalna masakra ! oO.
Bolące guzki, straszne.. i ropne zmiany ..
Teraz sobie kupiłam wodę termalną z La Roche Posay ,bo przeczytałam ,że jest bardzo dobra na skórę podrażnioną ,zaczerwienioną . I to prawda, po codziennym spryskaniu skóry ,jest ona mniej czerwona i podrażniona.
Polecam na prawdę , bo te leki na antybiotyk strasznie wysuszają skórę ..
No ale cóż ,coś za coś. ; )
Mam nadzieję ,że każda z nas wygra z tym problemem ; ** !
Stary 2010-01-12, 16:59   #184
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez merila Pokaż wiadomość
Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś napisała, co to za peeling. Robisz go sama? Tak się składa, że akurat jestem w posiadaniu kwasu salicylowego, więc może też bym mogła sobie sprawdzić ten peeling...
Tak, robię go sama. Mieszam kwas salicylowy -albo z PEGiem(jest to humektant, można go nabyć na stronie http://naturaliskosmetyki.pl. ), czasem też z dowolnym olejem, rzadziej ze spirytusem(bardzo wysusza). Polecam wątek o tym peelingu oto on

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle

Edytowane przez magica
Czas edycji: 2010-01-12 o 17:01
magica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 22:27   #185
kasza80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cinderella225 Pokaż wiadomość
Mam pytanie co do tej maseczki ZIAJA PRO ta maska glinka zielona, czy ją można tylko na allegro kupić? czy też w jakiejś drogeri? przyznam że nie widziałam nigdzie takiej...
Fajnie, że skorzystalaś z DOZ, jest to naprawdę super sprawa. Masz 100% pewności, że jak już się pójdzie do tej apteki to wszystko będzie

ZIAJA PRO to kosmetyki do gabinetów kosmetycznych, nie są dostępne w drogeriach, ja tylko spotkałam się na allegro, ale jest wątek o ziaja pro i niektórzy piszą, że w jakiś drogeriach zamawiali

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ----------

Cytat:
Napisane przez niczka87 Pokaż wiadomość
Nie, o tormentiol już wiem a maść ichtiolowa również wyciąga ropę?
ichtiolowa też
kasza80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-12, 23:27   #186
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cinderella ia ja tez radze Ci idz do lekarza!!! ja tez bylam taka glupia, nie chodzilam, probowalam leczyc sie sama i zaluje bo tylko tracilam czas , newry, bardziej sie dolowalam a skora byla bez zmian.
ja bardzo chwale sobie differin, znknely mi po nim juz prawie wszystkie blizny no pomijajac dziurki nie poddawaj sie i nastepnym razem jak tu zagladne chce widziec ze jestes po wizycie u dermy czy ginekologa

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 11:26   #187
olusia00094
Przyczajenie

Ja kiedyś miałam straszny trądzik. ;/ Na wakacjach kuzynka poleciła mi Davercin (żel). Ok kupiłam (nie jest drogi). Na początku nie było zwalającej z nóg poprawy. Ale teraz Praktycznie nie mam pryszczy. Wyskakuje mi parę przed miesiączką lub kiedy użyję jakiś beznadziejny podkład. Teraz przestałam uzywać jakich kolwiek pudrów na codzień i dobrze zrobiłam. Moja cera o wiele się polepszyła. Nawet koleżanka która zawsze krytykowała moja cere, powiedziała mi że teraz jest o wiele ładniejsza. Że nie ma praktycznie pryszczy. No tylko jest pare blizn po trądziku. Minusem jest to że żel bardzo wysusza skórę. Na codzień używam kremu Bambino . A wieczorem ten zel. Naprawdę pomaga.
olusia00094 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 12:32   #188
ewka1987
Rozeznanie

ehhh, jestem stara i glupia od paru tygodni moja cera jakby sie uspokoiła, zero pryszczy, blizny powolutku tez zaczęły blednąc i ogolnie było calkiem spoko. jednak wczoraj uczac się zaczęłam dotykac twarzy i pod palcami wyczułam 2 malutenkie zaskórniczki ( nawet nie było ich widac tylko przy dokładnym "macaniu" policzka dało sie je wyczuc) i oczywiście co zrobiłam- zdrapałam- gdybym jeszcze zrobiła to delikatnie to może nie byłoby problemu ale w związku z tym że mam trochę dluzsze paznokcie to wydrapałam sobie pół twarzy i teraz mam mega strupy i cały zaczerwieniony policzek ehhh.... a w piątek impreza i nie ma nawet najmniejszych szans żeby to zeszło (znam swoją twarz) a pod makijażem też raczej tego nie ukryje. za każdym razem sobie mówie żeby nic nie wyciskac a tym bardziej zdrapywac (to moja mania) i zawsze to samo macie może pomysł co z tym zrobic?
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 13:20   #189
dagna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalaaga Pokaż wiadomość
dziewczyny ja na nawilżenie polecę Cetaphil MD Derpomrotector jest genialny radził sobie nawet jak przesadziłam ze specyfikami antytradzikowymi które np zostawiły mi przesuszona rozowa plame... ogolnie deramtolodzy go polecaja bo pomaga jeszzce w szybszym wchlanianiu masci domiejscowych) ogonie polecam
dzieki!!!! on naprawde nawilza mialam tak przesuszona skore,ze az pojawily mi sie takie jakby zmarszczki .. ale on sobie poradzil! od soboty uzywam i juz jest lepiej

nie spalam w ogole przez 3 dni, jade na cola coli i guaranie,ale na szczescie na skorze sie to nie odbija.

pusta miska.. ale możesz ją napełnić!
dagna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 13:50   #190
Cinderella225
Raczkowanie

Cytat:
Fajnie, że skorzystalaś z DOZ, jest to naprawdę super sprawa. Masz 100% pewności, że jak już się pójdzie do tej apteki to wszystko będzie
Odebrałam dziś z apteki te kremy i mydełko , własnie nałożyłam sobie humektan. Kupiłam dziś też w rossmanie tą maść Johnsons baby.
-- --
Stary 2010-01-13, 15:49   #191
merila
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Tak, robię go sama. Mieszam kwas salicylowy -albo z PEGiem(jest to humektant, można go nabyć na stronie http://naturaliskosmetyki.pl. ), czasem też z dowolnym olejem, rzadziej ze spirytusem(bardzo wysusza). Polecam wątek o tym peelingu oto on
Oo dzięki wielkie Piszesz z dowolnym olejem, jakim np?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-13, 17:01   #192
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
ehhh, jestem stara i glupia od paru tygodni moja cera jakby sie uspokoiła, zero pryszczy, blizny powolutku tez zaczęły blednąc i ogolnie było calkiem spoko. jednak wczoraj uczac się zaczęłam dotykac twarzy i pod palcami wyczułam 2 malutenkie zaskórniczki ( nawet nie było ich widac tylko przy dokładnym "macaniu" policzka dało sie je wyczuc) i oczywiście co zrobiłam- zdrapałam- gdybym jeszcze zrobiła to delikatnie to może nie byłoby problemu ale w związku z tym że mam trochę dluzsze paznokcie to wydrapałam sobie pół twarzy i teraz mam mega strupy i cały zaczerwieniony policzek ehhh.... a w piątek impreza i nie ma nawet najmniejszych szans żeby to zeszło (znam swoją twarz) a pod makijażem też raczej tego nie ukryje. za każdym razem sobie mówie żeby nic nie wyciskac a tym bardziej zdrapywac (to moja mania) i zawsze to samo macie może pomysł co z tym zrobic?
spróbuj Sudocremem, u mnie szybko goiły się po nim różne ranki i zadrapania
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-13, 18:23   #193
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez merila Pokaż wiadomość
Oo dzięki wielkie Piszesz z dowolnym olejem, jakim np?
Raz zrobłam z rycynowym, innym razem ze słonecznikowym... Myślę, że ryzyko zapchania przez olej jest minimalne, w końcu trzymamy kwas przez kilkanaście minut, przez tak krótki czas nic nie może się stać

Ja teraz walczę z plecami i ramionami. Dziś trzasnęłam porządną dawkę:wódka, kwas mlekowy, migdał i salicyl, w wiekich ilościach. Tylko taka "siekiera" może u mnie zadziałać. Do studniówki muszę zdążyć. Zaczęłam jakieś dwa tygodnie temu. Już jest niebo lepiej, pryszcze znikają, ślady bledną, ale wciąż nie jest jakoś super:/Najgorzej z ramionami:/

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 06:41   #194
kalaaga
Raczkowanie

a u mnie nie bylo pradu kilka dni..... tragednia bez pradu nie umiem zyc(((dziewczyhnki standard mam pytanko ktoras stosowala itamine pp zeby zbledly slady?? slyszalam ze est dobra ale czy napewno???

Cinidirella jak tam pierwsze kroki znowa pielegnacja twarzy??
kalaaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-16, 08:51   #195
--Olka--
Zakorzenienie

Żeby zbladły ślady? Szczerze mówiąc to wątpię...
Łykałam długi czas witaminę pp ze względu na cerę, ale jakichś cudownych właściwości nie zauważyłam. Nie zaszkodzi spróbować, ale nie ma co się łudzić, że zlikwiduje ślady.

Bez prądu kilka dni?! O ranyyyy. Współczuję.
Stary 2010-01-16, 13:27   #196
gogela
Raczkowanie

Cytat:
a u mnie nie bylo pradu kilka dni..... tragednia bez pradu nie umiem zyc(((dziewczyhnki standard mam pytanko ktoras stosowala itamine pp zeby zbledly slady?? slyszalam ze est dobra ale czy napewno???

ja tez nie mialam pradu przez kilka dni i dodatkowo wody masakra hehe
gogela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 17:31   #197
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
ktoras stosowala itamine pp zeby zbledly slady?? slyszalam ze est dobra ale czy napewno???
ja używałam skinorenu, obecnie leczę się davercinem i Aknemycinem. Po 2 ostatnich zauważyłam poprawę

Przepraszam za wtrącenie się

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 19:13   #198
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieznajoma0 Pokaż wiadomość
ja używałam skinorenu, obecnie leczę się davercinem i Aknemycinem. Po 2 ostatnich zauważyłam poprawę

Przepraszam za wtrącenie się
a czy te dwa leki mają witaminę PP? ;>
bo zacytowałaś fragment, w którym ktoś pyta o tę właśnie witaminę...

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2010-01-17 o 19:51
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-17, 19:43   #199
gosiaczek6
Zakorzenienie

mi na blizny po krostach pomaga zestaw Acne derm + mydło siarkowe na dzien, na noc mydło siarkowe + nawilżający balsam(dotyczy to pleców, do twarzy to mydło jest za 'ostre') sam Acne derm nic nie dziala w moim przypadku
gosiaczek6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-17, 22:13   #200
Cinderella225
Raczkowanie

Cytat:

No więc tak... zaczełam taką kolejność...
Rano myje mydełkiem naturalnym z nanosrebrem i potem nakładam Acne derm,
popołudniu przemywam twarz tonikiem Soraya Care&Control (mój ulubiony i nie zamienie go na żaden inny ) i nakładam krem humektan.
Wieczorem myje twarz mydełkiem, nakładam Acne derm i potem tą maść na odparzenia z Johnson's baby...i ide spać

Co zauważyłam... napewno to, że rano nie budze się z żadnymi nowościami twarz mam gładszą i bardziej zagojoną... tyle co narazie zauważyłam, no i się nie świece
Troszke się przestraszyłam bo jak umyłam mydełkiem twarz i nałożyłam acne derm to zaczynają mnie niektóre miejsca na twarzy szczypać tak lekko.... ale później to ustaje, niewiem czemu
A tak to jestem zadowolona
-- --
Stary 2010-01-18, 06:38   #201
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
a czy te dwa leki mają witaminę PP? ;>
bo zacytowałaś fragment, w którym ktoś pyta o tę właśnie witaminę...
nie zawierają witaminy PP, przepraszam, mój błąd.

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-18, 13:45   #202
kasza80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Cinderella225 Pokaż wiadomość
No więc tak... zaczełam taką kolejność...
Rano myje mydełkiem naturalnym z nanosrebrem i potem nakładam Acne derm,
popołudniu przemywam twarz tonikiem Soraya Care&Control (mój ulubiony i nie zamienie go na żaden inny ) i nakładam krem humektan.
Wieczorem myje twarz mydełkiem, nakładam Acne derm i potem tą maść na odparzenia z Johnson's baby...i ide spać

Co zauważyłam... napewno to, że rano nie budze się z żadnymi nowościami twarz mam gładszą i bardziej zagojoną... tyle co narazie zauważyłam, no i się nie świece
Troszke się przestraszyłam bo jak umyłam mydełkiem twarz i nałożyłam acne derm to zaczynają mnie niektóre miejsca na twarzy szczypać tak lekko.... ale później to ustaje, niewiem czemu
A tak to jestem zadowolona
może szczypać, bo Acne-derm ma kwas, jak szczypie to znaczy - działa powodzenia

Ja tylko zamieniłabym: tonik rano zamiast mydła, a mydło po poludniu przed humektanem (zamiast toniku). Rano twarz masz na 100% bez tłuszczu, świecenia się, lekko "zatalkowaną" więc tonik spokojnie wystarczy, a przed humektanem warto dobrze oczyścić skórę z nadmiaru sebum - myślę, że lepiej to zrobi mydełko..... ale przetesuj jak Twoja skóra bedzie lepiej się zachowywała

Edytowane przez kasza80
Czas edycji: 2010-01-18 o 13:51
Stary 2010-01-18, 20:10   #203
n-nika
Zadomowienie

Ja od niedawna też zaczełam myć buźke mydełkiem z nanosrebrem i używac krem Acne derm, mam nadzieje, że coś pomoże
-
Urządzamy Nasz dom
zaKochana
n-nika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-23, 12:15   #204
merila
Raczkowanie

Cytat:
Podam Ci linki do najtańszej apteki internetowej jaką znam. Klikasz na te, które chcesz zamówić, jeśli nie ma to klikasz - powiadom jeśli będzie dostępne - a leki odbierasz w aptece, która jest najbliżej Ciebie. Aptek, które to realizują jest mnóstwo - naprawdę, no i specyfiki tanie.
Kasza80, polecałaś tą aptekę. Pierwszy raz tam zamówiłam, ale nie wiem na jakiej podstawie odbiera się leki? Podaje się nazwisko czy jak?
Stary 2010-01-23, 13:49   #205
--Olka--
Zakorzenienie

W zamówieniu podaje się nazwisko odbiorcy (swoje czy kogoś innego) , na następny dzień ów odbiorca normalnie idzie do wybranej apteki i mówi np.:"Zamawiałam/-łem leki przez internet na nazwisko X". I już.

Tak w ogóle to trochę mi paskud wyskoczyło. Prawdopodobnie przez stres. Wczoraj pierwszy egzamin, we wtorek drugi. Ehh.
Stary 2010-01-23, 21:55   #206
merila
Raczkowanie

O dzięki;p Już myślałam, że coś trzeba pokazywać czy coś;p Zawsze mam z takimi rzeczami problem;d

O i powodzenia na egzaminie i w usuwaniu tych małych intruzów..

Edytowane przez merila
Czas edycji: 2010-01-23 o 21:56
merila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 10:06   #207
kasza80
Rozeznanie

Co tu tak cicho?? Cinderella, jak tam buzia??? Są już jakieś efekty??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 14:46   #208
merila
Raczkowanie

Powiem wam, że na dwa dni na razie zrezygnowałam z wszelkich maści na trądzik. Wieczorem maseczka drożdżowa, mycie twarzy delikatnym żelem, tonik, krem nawilżający. Rano mycie delikatnym żelem , tonik i filtr. Mam ferie, więc nie muszę nakładać podkładu.
Zauważyłam, że twarz się uspokoiła, a wszystkie niespodzianki potraktowane trzy dni temu pewną mieszanką powoli schodzą. Mam nadzieję, że będzie się to utrzymywać
Stary 2010-01-27, 15:18   #209
justxbe
BAN stały

GG do justxbe

hej , również chciałabym się podpiąć pod ten wątek i poradzić , bo męczę się z tym trądzikiem od 3 lat z niewielkimi skutkami .
więc tak u dermatologa leczę się od prawie 3 lat , na początku całą twarz miałam usianą w wypryskach, teraz jest już zdecydowanie lepiej , bo pojawiają się nieliczne na brodzie , czole i w okolicach nosa + wągry i zaskórniki na nosie i czole .
na co dzień używam wieczorem :
pharmaceris pianka głęboko oczyszczająca do twarzy / wyciąg z tamaryndy, topianu, cynk PCA /
ziaja de-makijaż
bioderma preparat zwężający pory
ziaja krem oliwkowy
i na zmianę leki przepisane przez dermatologa robione na zamówienie :
krem składniki : chloramphenicol, zinci sulf, cupr sulf, lanolini, vaselini albi
płyn składniki : ac. salicylici, rezorcini, chloramphenicol, spir vini
na dzień
pianka oczyszczająca pharmaceris
nivea tonik matujący
nivea matujący krem nawijżający
+ podkład maybelline affinitone i puder rimmel stay matte
czasem używam też maseczek drożdżowych oczyszczających
i dzisiaj kupiłam krem acne - derm
to wszystko , nie wiem czy powinnam coś odstawić , czy wgl może powinnam używać inne kosmetyki . pomocy !
justxbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-27, 19:26   #210
Ercola
Zadomowienie

justxbe - Na Twoim miejscu odstawiłabym ziaję oliwkową. Moim zdaniem jest za ciężka do skóry trądzikowej,raz użyłam i mnie zapchała Tak samo tonik i krem Nivea. Tego typu preparaty nie są zbyt dobre. Lepiej wybrać coś delikatniejszego np. z LRP, Avene czy Vichy. Postaw raczej na komsetyki apteczne niż na drogeryjne

Ercola jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości