|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
nie myjąc twarzy pogorszysz tylko sprawę , użyj jakiegoś łagodnego żelu do mycia twarzy np chwalony przez wiele osób żel Babydream dla dzieci
|
#2912 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry, ze sie tak dopytuje ale zaczelam od dzis i nie wiem jak postapic rano
|
|
|
|
|
#2913 |
|
Wtajemniczenie
|
majaki a co to ma do rzeczy, że masz skóre tłustą?
![]() Ja też mam i używałam micelów. Toniku rano nie zmywam, bo po co?. Ba, nawet najpierw oczyszczam tłustą oliwką, a potem ją "zmywam" tonikiem. Rano nie myje twarzy, własnie, by jej nie przesuszyć (ostatnio się już dość przesuszyła) i nie produkowała więcej sebum.
Cierpisz na Hashimoto, niedoczynność tarczycy zaburzenia odżywiania? Brak Ci energii, nie tolerujesz glutenu, laktozy? Potrzebujesz motywatora do zmiany sposobu odżywiania? ![]() Zapraszam na: Edytowane przez illegale Czas edycji: 2009-09-04 o 21:36 |
|
|
|
#2914 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem jeszcze dobra w te klocki ale jak dla mnie to lepiej by było gdybyś ten Skinoren stosowała na noc albo co drugi dzień też na noc a na dzień dawała Vichy , pamiętaj żeby nawilżać cere
ja myję twarz żelem ziaji tintin potem tonik garniera a potem krem nawilżający i widzę poprawę
|
#2915 |
|
Zadomowienie
|
majaki, Bioderma ma 1 micel przeznaczony właśnie do skóry tłustej: Bioderma Sebium, ja też mam skórę tłustą i używam go od bardzo dawna i bardzo polecam
jeśli chodzi o inne firmy to Plante System Aknorm też jest bardzo dobry i czasami można dostać go taniej niektóre dziewczyny lubią też Dax Cosmetics ale mi on nie pasuje |
|
|
|
#2916 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Warto było by sprobować tych miceli co podała Parsifal , ciekawe czy sa probki miceli w aptekach bo boje sie kupic bez wyprobowania, gdyz nigdy nie stosowałam miceli.Tak tak Kasia tak własnie zmeirzam zrobić czyli stosowac Skinoren na noc moze na poczatku tak jak mowisz co drugi dzien a na dzien Vichy. Jednak boje sie tego przesuszenia skory, ktory moze spowodować większą produkce łoju i zastanaiwam sie czy myc rano twarz zelem aby zmyc nocny Skinoren czy nie trzeba.Jezeli nei stosowała bym Skinroenu na noc to bym rano nie myła twarzy , jednak teraz stosuje i nei wiem czy myc czy nie.
|
|||
|
|
|
#2917 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się że powinnaś myć też rano twarz, w między czasie nawilżaj skórę
|
#2918 |
|
Raczkowanie
|
Ok. Jutro rano umyje i naloze krem z Vichy.Nigdy go nei stosowąłam zobaczymy jaki jest.CHociaz jak czytam na KWC to jest on raczje przereklamowany alezobaczymy. A co do nawilzania bede starała sie nawilzac , ale mysle ze filtry ktore bede stosowac w jakims tam stopniu spradza sie jako nawilzacz
|
|
|
|
#2919 |
|
Zakorzenienie
|
majaki, ja czasem tez mam wrazenie, ze rano skora taka ladna, nie blyszczy sie, gladka - wiec po co ja draznic dodatkowo zmywajac nie wiadomo co. ALE pare razy pofolgowalam sobie - wstalam w sobote, nie mylam buziaka, bo przeciez byl piekny
i co? po 15 minutach skora i tak zaczela sie przetluszczac, robila sie szara. pory przez blysk sie wyolbrzymialy i taki efekt zaraz potem mylam zatem buzie porzadnie (zel do mycia babydream czy hipp - one tak nie wysuszaja, a dobrze oczyszczaja; potem tonik - tonikow sie NIE ZMYWA! one maja lagodzic skutki kontaktu skory z typowymi oczyszczaczami, woda, mydlem itp, regulowac pH skory! jak zastosujesz micel, to masz dwa w jednym. dobry micel nie zostawia nieprzyjemnych warstw, dobrze wszystko zmywa i przy tym nie wysusza )a na umyta twarz oczywiscie cos lekkiego, nawilzajacego. jak uzywasz filtrow, to nie musisz pod nie kremu nakladac, pogorszysz tylko wchlanianie. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- a ja sobie tak testuje micel biodermy sensibio i chyba jednak wole vichy purete thermale nie wiem, jak to sie dzieje, ale jak po biodermie nie naloze od razu kremu, to mi przesusza skore... zmywa jednak bardzo dobrze. a w ogole to najbardziej podobal mi sie micel lrp z serii physiological, tylko ze szkoda, ze nie robia duzych butli, bo by taniej pewnie wyszlo ![]() a jesli chodzi o filtr avene, to juz zdazylam miec tez na niego focha - niezbyt szybko go rozsmarowalam i zaczal sie rolowac. ale to chyba norma przy takiej warstwie kosmetyku, ktory ma do tego matujaco dzialac wiec po prostu szybciej go rozsmarowuje, uwazam na brwi itp (tam moga zostac widoczne slady "zastygnietego" filtra) i czekam, az sobie sie wchlonie. ach, jakie to meczace ![]() |
|
|
|
#2920 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, bardzo Was proszę o ocenę mojej przyszłej pielęgnacji ( jak już pisałam najbardziej zależy mi na pozbyciu się zaskórników )
Rano: płyn micelarny Ziaja filtr Babydream makijaż Popołudniu/Wieczorem i na noc żel Babydream do mycia twarzy effaclar K lub duo- nie wiem, który kupić, który lepiej pomoże mi w mojej walce ---- co drugą/trzecią nocgdy nie będę kładła effaclaru to Humektan co powinnam dodać do tej pielęgnacji ? który effaclar wybrać? bardzo proszę o rady
|
#2921 |
|
Przyczajenie
|
mam taki problem,... mam cera mieszana z postaciami zarówno zamknietych jak i otwartych zaskórników co jakis czas wyskoczy mi jakis ropniak al to zwykle z powodu wczesniejsze imprezy...szukam jednkak kremu do mojego typu skóry ale który nie odbarwia!!!mam opalona cere raczej w typie cyganki ciemne wlosy ciemna oprawa oczu itp...przerobilam juz rozne specyfiki ale kazdy z nich powoduje odbarwienia albo punktowe albo moja twarz jest duzo jasniejsza od szyji i reszcty ciala wygladqa to tragfedia!!!
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2922 |
|
Konto usunięte
|
Testuję obecnie biodermę sensibio - cudo...
|
|
|
|
#2923 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, moze mi cos doradzicie, bo ja ni w zab sie nie znam i nie bardzo wiem, jak mam doprowadzic swoja twarz do porzadku...
no wiec tak - cere mam mieszana, na czole i nosie swiece sie niemilosiernie. ZADEN krem matujacy nie pomaga na dluzej, gdy wychodze do szkoly o 8 a wracam o 14 to swiece sie jak choinka a ostatnio uzywam siarkowej mocy (w lecie sie sprawdzal b.dobrze, co wiecej, w lato nie mialam powodow do narzekan na cere), a po drugie, zlosliwe krosteczki, wyskakujace nad warga, kolo nosa i na czole, zaczerwienione, przypominajacre tradzik... traktowalam je nawilzaczem, alantanem, pasta cynkowa i nic...... jaka pielegnacje w postaci kremow/maseczek mi zalecacie ? bo ja juz nie mam ani sil ani pieniedzy by kupowac coraz to nowe specyfiki ktore sie w ogole nie sprawdzaja. problem sie konczy z latem lecz radosc jest chwilowa bo niedawno znowu powrocil....pozdrawiam Edytowane przez G12acka Czas edycji: 2009-09-08 o 15:47 |
|
|
|
#2924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bardzo proszę o rady
|
|
#2925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mialam bardzo podobny problem, ale poradzilam sobie z nim, oto jak: - rano przemywam twarz micelem Biodermy, nawilzajacym tonikiem Biotherm lub kojacym tonikiem LRP - polecam wszystkie - nakladam krem nawilzajacy z avene; w lato na dodatek filtry svr; - wieczorem twarz oczyszczam mleczkiem, zmywam zelem vichy, tonizuje i nakladam krem z avene Na dodatek staram sie pic duzo wody, unikam ostrych potraw, slodyczy jem ostatnio malo i to pewnie tez ma swoje zalety ![]() Skutkiem tego wszystkiego jest znaczna poprawa stanu mojej buzki, nic juz nie wyskakuje, podskorne grudki znikaja, a o blyszczeniu nawet nie mysle, bo takie cos u mnie nie wystepuje juz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2926 |
|
Raczkowanie
|
tez mam ten plyn mice z biodermy
|
|
|
|
#2927 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) około 50 złotych - wzwyż
Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2009-09-08 o 19:40 |
|
|
|
|
#2928 |
|
Zadomowienie
|
Wieczorkiem po umyciu twarzy proponuję przemyć ją jeszcze tonikiem i wtedy nałożyć kremik
A tak to wszystko w porządku z Twoją pielęgnacją Effaclar K znam, sama używam i polecam. Effaclar duo to nowość i nie miałam jeszcze przyjemności testować, więc nie pomogę do końca w wyborze ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Acha Jagodo proponuję dodać jeszcze dwa razy lub raz w tyg peeling. To pomoże w oczyszczeniu buźki. Wybór jest wielki ![]() Pobuszuj jeszcze po wątku to kopalnia infromacji |
|
|
|
#2929 |
|
Zakorzenienie
|
hej jagoda
jak juz justyd napisala -nie wyglada to zle. tonik po umyciu twarzy zelem naprawde sie przyda, zeby ukoic skore po kontakcie z kranowka. i wlasnie jakis peeling (cos z grona enzymatycznych) czy maseczka z glinki zielonej rowniez - najlepiej na weekend w ramach relaksu ![]() effaclar duo jest na tyle nowy, ze nie ma jeszcze opinii - a nawet jak sie pojawia, to trzeba wziac poprawke na to, ze krem nie byl uzywany zbyt dlugo. a na efekty (czy zle czy dobre) trzeba czasem poczekac na ktory sie zdecydujesz - twoja sprawa. ja mam ledwie zaczeta tubke effaclar k, ale po nim skusze sie na pewno tez na duo. |
|
|
|
#2930 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale proszę doradźcie mi tonik...przeczytałam cały wątek, byłam zdecydowana na AA young, ale chyba w ogóle wycofali tą serie, nie ma nigdzie w sklepach, na stronie producenta też jej nie widzę ![]() jeśli chodzi o trądzik to jest taka seria : http://www.aatherapy.pl/ wobec tego nie wiem, jaki kupić, a chodzi mi raczej o coś tańszego
Edytowane przez Jagoda90 Czas edycji: 2009-09-08 o 21:40 |
||
|
|
|
#2931 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2932 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() AA Therapy nie stosowałam, ale ten na noc ma dobre opinie przez kwas azelainowy (który jest też np. w Acne Dermie, ale jego konsystencja potrafi odstraszyć.) EDIT: Ha! Dopatrzyłam, że ma też niacynamid! Wprawdzie dopiero na 8-mym miejscu, ale to i tak dobrze. Jak kupię ten krem to w końcu przestanę tak truć o B3 na Wizażu :P Edytowane przez marcheweczka Czas edycji: 2009-09-08 o 21:59 |
|
|
|
|
#2933 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2934 |
|
Wtajemniczenie
|
No dokładnie, wycofali np. żel aloesowy z Oriflame, Lilliputza, teraz ten tonik i na pewno jeszcze wiele świetnych produktów. No, ale co by było, gdyby wycofywali tylko te złe?
Fajnie by chyba było ![]() Mam do Was takie pytanie: czy jeśli zamiast żelu do mycia twarzy używać będę tylko płynu miceralnego, to muszę toniku też potem używać? jaki płyn miceralny oprócz Biodermy i Ziaji polecacie? A tak w ogóle to gdzie tej Ziaji szukać? Chciałam spróbować na początek tego płynu Ziajowskiego, a nigdzie go nie widzę
|
#2935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do miceli - po nich nie musisz juz uzywac toniku. ziaja powinna byc w roznych rossmannach, normalnych supermarketach... gdzies sie znajdzie chyba, co? chociaz ja jak bylam jakis czas temu w polsce i probowalam znalezc micela czy tonik garniera do cery wrazliwej, to ani sladu... kremy byly, mleczka i te dwufazowe plyny, a tego co chcialam - ani widu ani slychu a ja polecam od siebie jeszcze vichy purete thermal (duza butla tez nie wychodzi tragicznie cenowo), no i LRP physiological - tego uwielbiam, ale nie maja duzych butli w ofercie ![]() |
|
|
|
|
#2936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szukałam Ziaji w supermarkecie i jednym Rossmanie i nie bylo ;/ Ale jeszcze zostaly mi ze 3 drogerie do sprawdzenia W takim razie dziekuje za pomoc ![]() I jeszcze jedno male pytanko ![]() Czy jesli nie mam zadnego zapalenia lojotokowego na twarzy moge uzywac Pityval'u? Czy nie rozreguluje mi w jakis sposob gruczolow? Chociaz narazie kupilam Humektan jako krem nawilzajacy ) i czekam na mocznik z mazidel
|
|
#2937 |
|
Wtajemniczenie
|
Jako toniki fajnie się sprawdzają hydrolaty, mi np. bardzo pasował oczarowy z BU - cerę mam trądzikową, mieszaną
hydrolaty są z naturalnych składników, bez konserwantów, niedrogie... teraz wprawdzie nie używam, bo mam 3 butelki termalki Avene, chcę ją zużyć zamiast toniku (mam nadzieję, że to ok )
|
|
#2938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2939 |
|
Konto usunięte
|
Byłam po próbki w aptekach.
Testowałam natomiast Tolerine Riche i wiem, że wersja riche mnie pozapychała, ale w wersji legere by był dobry. |
|
|
|
#2940 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

jeśli chodzi o inne firmy to Plante System Aknorm też jest bardzo dobry i czasami można dostać go taniej
bo boje sie kupic bez wyprobowania, gdyz nigdy nie stosowałam miceli.

zaraz potem mylam zatem buzie porzadnie (zel do mycia babydream czy hipp - one tak nie wysuszaja, a dobrze oczyszczaja; potem tonik - tonikow sie NIE ZMYWA! one maja lagodzic skutki kontaktu skory z typowymi oczyszczaczami, woda, mydlem itp, regulowac pH skory! jak zastosujesz micel, to masz dwa w jednym. dobry micel nie zostawia nieprzyjemnych warstw, dobrze wszystko zmywa i przy tym nie wysusza
)
nie wiem, jak to sie dzieje, ale jak po biodermie nie naloze od razu kremu, to mi przesusza skore... zmywa jednak bardzo dobrze. a w ogole to najbardziej podobal mi sie micel lrp z serii physiological, tylko ze szkoda, ze nie robia duzych butli, bo by taniej pewnie wyszlo 
bardzo proszę o rady