Cytaty z ksiazek - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-20, 18:20   #391
Sabiiina
Rozeznanie

Dot.: Cytaty z ksiazek

"Wyobraź sobie, że życie jest grą, podczas której żonglujesz pięcioma piłeczkami. Są to" praca, rodzina, zdrowie, przyjaciele i uczciwość. Przez cały czas starasz się utrzymać je wszystkie w powietrzu. Nagle pewnego dnia dochodzisz do wniosku, ze praca to piłka z gumy. Nawet jeżeli ją upuścisz to odbije się i wróci. Pozostałe cztery - rodzina, zdrowie, przyjaciele i uczciwość - zostały wykonane ze szkła. Gdy któraś z nich upadnie, nieodwracalnie porysuje się, pęknie lub, co gorsza, może się nawet rozbić."

"Dobre wspomnienia są jak klejnoty. Nie ma dwóch identycznych. Człowiek zbiera je, zachowuje, aż pewnego dnia obejrzawszy się za siebie dostrzega, iż utworzyły długą, wielobarwną bransoletkę."

"Czasami zdarzają się nieszczęścia. Zawsze o tym pamiętaj, ale nie zapominaj też, że życie toczy się dalej. Człowiek po prostu podnosi głowę i patrzy na coś pięknego, na przykład na niebo lub ocean i, niech to diabli, rusza dalej."

Cytaty te pochodzą z książki "Pamiętnik pisany miłością" James Peterson.
Stary 2008-07-21, 15:22   #392
bnnk
Zadomowienie

"Odgrywanie roli wspaniałomyślnego nadaje się w sam raz dla tych, którzy boją się przyjąć odpowiedzialność za własne życie. O ileż prościej jest wierzyć w swoją szlachetność niż stawiać czoło innym i walczyć o swoje prawa. O ileż wygodniej jest wysłuchać obelgi i nie obrazić się zamiast zdobyć się na odwagę i rzucić do walki z silniejszym przeciwnikiem. Można przecież zawsze udać, że rzucony w nas kamień chybił celu. I tylko nocą gdy zostajemy sami ze sobą, a nasi bliscy smacznie śpią - tylko nocą możemy w ciszy zapłakać nad własnym tchórzostwem."

Demon i Panna Prym - Paulo Coelho

"Spadają Na Ziemię Bomby Nienawiści, Ludzkie Serca Zarażone Piekłem"
bnnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 15:52   #393
mary_alice_young
Wtajemniczenie

bnnk - piękny
a swoja droga - b. fajna książka
Stary 2008-07-21, 16:29   #394
kometeq
Raczkowanie

''Myślała o tym ostatnio bardzo często. W zasadzie z niepokojem. Nie, żeby wszystko spowszedniało. Nie aż tak. Ale zniknął ten pęd. Rozproszył się gdzieś w codzienności. Wszystko ostygło. Czasami tylko rozgrzewało się, na chwile. [...] To ciągle było. Powiedzmy, bywało. Ale bez tej dzikości. Tej mistycznej tantry na początku. Tego nienasycenia. Tego głodu, który powodował, ze na sama myśl o tym krew, szumiąc, odpływała w dol jak oszalała i pojawiała się, jak na zawołanie, wilgotność.Nie! Tego nie było już dawno..''

Janusz Leon Wiśniewski - " Samotność w sieci " <3

http://kometeq.soup.io/
kometeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 16:51   #395
darrya
Raczkowanie

GG do darrya

"stoimy w ciemności otoczeni światłem"

pan Kapuściński, "Podróże z Herodotem"

fitness&gotowanie&kosmetyki&zakupy

Zapraszam!
darrya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-21, 17:37   #396
Margarettka
Raczkowanie

" - Co takiego chłopcze? Zabijesz własnego ojca?
- Pewnie, że tak. Już nawet zacząłem. Zabijać, to nie znaczy wyjąć rewolwer jak Buck Jones i zrobić pif-paf! To wcale nie tak. Można zabijać w sercu. Po prostu przestać kogoś kochać. Wtedy ten ktoś umiera."
("Moje drzewko pomarańczowe" Jose Mauro De Vasconcelos)
Stary 2008-07-21, 17:57   #397
possiblymaybe
Raczkowanie

"szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

: ))))))

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-21, 18:49   #398
ChoCherry
Raczkowanie

Cytaty z "Małego Księcia" Antoine de Saint-Exupéry'ego:
'Wiesz... gdy się jest bardzo smutnym, lubi się zachody słońca...'
'Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś.'

"- Na pustyni jest się trochę samotnym.
- Równie samotnym jest się wśród ludzi."

Paulo Coelho "Czarownica z Portobello":
"Człowiek kocha albo nie kocha, i żadna siła na świecie nie ma na to wpływu. Możemy udawać, że nie kochamy. Możemy przywyknąć do drugiej osoby. Możemy przeżyć całe życie w przyjaźni i wzajemnym zrozumieniu, założyć rodzinę, kochać się każdej nocy i każdej nocy mieć orgazm, a mimo to czuć wokół żałosną pustkę, wiedzieć, że czegoś ważnego brakuje."

"Podczas każdego tańca, któremu oddajemy się z radością, umysł traci swoją zdolność kontroli, a ciałem zaczyna kierować serce."

"Miałem świadomość, że przeżywam coś niezapomnianego - jedną z tych magicznych chwil, które jesteśmy w stanie zrozumieć dopiero wtedy, gdy już miną." *

Paulo Coelho "Alchemik":

"Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości."

"- Dlaczego mam zatem słuchać serca?
- Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie."

"Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem."

proszę
ChoCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 09:11   #399
kochanica_szatana
Zakorzenienie

"Uwielbiam zaczynać wszystko od nowa, w nieznanym miejscu, z innymi ludźmi, od nowego roku, od poniedziałku, od jutra..."

"Imię jest jak klucz, który ma dwa takie same końce i musi otwierać i mnie, i ciebie za jednym razem."

"życie innych zawsze wydaje nam się ułożone i sensowne, a nasze własne przeciwnie - bezładne i nic nie warte. I że to złudzenie optyczne."

"Czas biegnie zawsze w przeciwną stronę niż my. Gdybyśmy szli razem z czasem, nie mijałyby nas minuty, godziny, dni ani lata. Mielibyśmy je wszystkie przy sobie. I zdążalibyśmy z nimi do morza czasu."

"Idziemy pod prąd dni, a więc im szybciej żyjemy, tym prędzej wszystko przemija, bo przecież dodają się dwie prędkości, nasza i czasu."

"Czar męskiej koszuli."

"Pod podszewką poezji zawsze tkwi ból."

"Miniaturowe, małe, średnie, duże, potężne, nieogarnione i niepojęte. Nano-makro. Życie."

"Strach zacząć dalszy ciąg, skoro w moim życiu nic się nie chce od razu puentować..."

"Z rodziców trzeba się rozebrać jak z ciasnego ubrania, co hamuje ruchy, uciska w ramiona i wpija się w krocze.
W rodzinnym domu wciąż jesteśmy strofowani, ustawiani, ograniczani, a nawet podglądani i śledzeni. By móc dalej żyć i rosnąć, musimy uciec(...)"

"szczęście podobne jest do koksu - otrzymuje się je w formie produktu ubocznego, podczas wytwarzania innego fabrykatu..."

"Rozkosz to płonące drzwi donikąd."

"Życie to nastrój. Wszystko sprowadza się do samopoczucia."

"Potrzebuję więcej czasu. I więcej wieczności."

"(...)życie jak w motku szklanej waty - niby miękko, a każdy ruch boli."

"Zmęczyć to zmęczenie, z którym się wstało rankiem. Upić to zmęczenie, żeby nie wiedziało, na jakim świecie się żyje."

"Pospolitość. To jest w istocie pustynia serca. To jest w istocie prawdziwa samotność. Bez cienia wzniosłości. Najgorsza z możliwych, bo tracisz nawet samą siebie."

"Bo od nienapisanych wierszy gnije dusza poety."

"Bo większość naszych łez płynie z przeszłości."

"Książki to nie czyjeś rzeczy, to są świadectwa rozumu. Książki, które czytasz, pozwalają zajrzeć ci do głowy
i zobaczyć myśli, uczucia, intencje, potrzeby emocjonalne. Jeśli coś czytasz namiętnie, to znaczy, że tym
właśnie jesteś. Jesteś autorem swoich lektur i one zawsze cię zdradzą!!!"

"Faceci bez wyobraźni mają żonidła, bo tylko na to zasługują."

"Życie życiu nierówne."

"Życie jak pogoda, nie dopisało."

"(...) ciekawe, jak gruba musiałaby być książka, aby linia ciągła zużytego na nią atramentu obiegła równik."

"Specjalny gatunek miłości dla małżeństw, w których dwoje ludzi nie wie, po co są razem. Miłość bez uczuć."

"Nic nie jest naprawdę piękne, jeśli się człowiek nauczy, że pięknie jest tylko we dwoje."
kochanica_szatana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-22, 09:38   #400
bnnk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
bnnk - piękny
a swoja droga - b. fajna książka
dziękuje i zgadzam się w 100 %

jeszcze jeden cytat z tej książki

"Szukają cierpienia tam, gdzie znaleźli by największą radość, bo wydaje im się, że nie zasłużyli na szczęście."

"Spadają Na Ziemię Bomby Nienawiści, Ludzkie Serca Zarażone Piekłem"
bnnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:23   #401
JKYAFD
Raczkowanie

Piękne macie te cytaty Każdy wyjątkowy i dający do myślenia Dodam kilka swoich znalezionych gdzieś w Internecie dawno temu

"Jak łatwo jest oszaleć, gdy myśli się o tym co ludzie myślą, nie pytając ich o to...pożerany od środka. Jak dziwnie jest odkryć, że ludzie widząc, słysząc to samo co Ty, czują coś zupełnie innego i zupełnie inaczej co do tego działają. Jak boleśnie jest słuchać niesprzyjających słów o kimś, komu sprzyja nasze serce. Jak zaskakujące jest to, że niewypowiedziane słowa mogą spowodować niepokój i strach. Jak wielkim pasożytem jest czekanie... Jak miło jest jednak odkryć, że jest ktoś na tej Ziemi, kto zrozumie bez słów i bez słów poprawi Ci nastrój. Jak dobrze jest wiedzieć, że są ludzie, którzy odbierają sprawy i radzą sobie z nimi podobnie do Ciebie. Jak wielką ulgą jest posiadanie Przyjaciela."

"Człowieka, ktory patrzy w oczy dziecka, uderza przede wszystkim ich niewinność: owa przejmujaca niezdolność do kłamstwa, do zakładania maski, czy chęci bycia kimś innym, niż jest."

"marzenia nie są złe. są dobre. wierzyć powinniśmy temu co mamy w sercu, inaczej nie ma sensu iść dalej. tylko co jeśli nasze serce i jego środek jest odrzucane? co jeśli nie wiadomo gdzie pójść bo rozum każe inaczej a serce jeszcze inaczej? i okazuje się, że powinno się posłuchać rozumu, tyle, że aktualnie on wcale nie jest silniejszy niż głos serca, które każe mi wytrwać. powroty do domu ze łzami w oczach po północy są bolesne. całą drogę ktoś trzyma Cię za rękę i powtarza "będzie dobrze, musi być", Ty tylko odpowiadasz "nie będzie.." i nawet już nie ocierasz łez, które same jak nurt rzeczny napływają Ci do oczu. nie myślisz o tym, że matka będzie zła, że makijaż Ci się rozmaże i, że wcale nie powinnaś ryczeć - powinnaś być na to gotowa ! ale płaczesz. bo nawet jeśli myślałaś, że jesteś gotowa, tak naprawdę masz cholernie słabą psychike. wszystko uderza w Ciebie tak jakby ktoś walnął młotkiem w biedronkę. czujesz się dokładnie tak samo rozmiażdżona. nie jesteś gotowa, na takie rzeczy nie można się przygotować. można się tylko z czymś względnie pogodzić, ale to też nie jest dobry wybór, bo to uciszanie głosu serca. powtarzasz sobie w kółko "ojciec miał rację, ojciec miał rację" i myślisz "po jaką cholere?!". nie wiesz co stanie się z Tobą dziś, jutro czy pojutrze. masz ochotę nie wychodzić spod kołdry i nie rozmawiać z całym światem, chociaż doskonale wiesz, że właśnie szczera rozmowa jest Ci teraz najbardziej potrzebna." Ulubiony mój

"Gdy uszkodzeniu ulega coś, na czym nam zależy, nie możemy oderwać oczu - ani myśli - od szczeliny, pęknięcia, rany. Pierwsza głęboka rysa na nowym samochodzie, pierwsze kłamstwo, na którym łapiemy nowego kochanka [...]. Wiedzieliśmy, że to się kiedyś stanie, ale łudziliśmy się nadzieją, że może jednak nie. Czasem te uszkodzenia można naprawić. Ale nawet wtedy rzeczy nie odzyskają dawnego blasku czy proporcji. Nigdy."

"Tyle jest rodzajów miłości, że nie wiadomo do kogo zwrócić się o jej definicję. Miłością nazywa się kilkudniowy kaprys i związek dwojga ludzi wzajemnie obojętnych, i uczucie, w którym nie ma nic z szacunku, i flirt towarzyski, i wystygłe przyzwyczajenie, i romantyczną fantazją, i nagłe pożądanie, po którym następuje niechęć. Miłością nazywa się sto różnych złudzeń."

"- Mogę cię o coś zapytać? - powiedziała z wahaniem.
- Strzelaj.
- Dlaczego? To znaczy dlaczego chcesz czekać do ślubu?
- A znasz jakiś piękniejszy dar dla osoby, z którą chcesz spędzić resztą życia? Piękniejszy niż to, że czekałeś właśnie na nią? "

I to na tyle

#Zawsze bądź oryginalną wersją siebie, a nie tanią podróbką kogoś innego.
{ }

JKYAFD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 17:34   #402
nie wymysle nic lepszego
Raczkowanie

JKYAFD piękne cytaty . mozesz napisac z jakich ksiązek ?
nie wymysle nic lepszego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 20:24   #403
outlaw
Raczkowanie

Jeden z moich ulubionych cytatów, opisujący wojnę, z Paragrafu 22 Josepha Hellera.

"To był cud. Bez większego trudu można było przekształcić występek w cnotę, oszczerstwo w prawdę, impotencję w abstynencję, bezczelność w skromność, rabunek w filantropię, złodziejstwo w zaszczyt, bluźnierstwo w mądrość, brutalność w patriotyzm i sadyzm w wymiar sprawiedliwości. Każdy mógł to zrobić; rzecz nie wymagała specjalnych zdolności. Wystarczyło nie mieć charakteru."
outlaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 00:07   #404
Agusz Ch
Raczkowanie

GG do Agusz Ch

Zaprawdę , zaprawdę powiadam ci,
gdy byłeś młodym,
przepasywałeś się
i chodziłeś
dokąd chciałeś;
lecz gdy się zestarzejesz,
wyciągniesz ręce swoje,
a kto inny cię przepasze
i poprowadzi tam,
dokąd ty nie chcesz.
/J 21 , 18/

Kiedy zawodzi dyplomacja, pozostaje kobieta... / przysłowie tureckie/

Agusz Ch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 10:08   #405
Julkaaa777
Wtajemniczenie

może nic szczególnego, ale właśnie go przeczytałam

"Zmiana nie przychodzi łatwo. Zmiana życia oznacza zmianę sposobu myślenia. Zmiana sposoby myślenia oznacza zmianę Twoich wyobrażeń na temat życia. To bardzo trudne, kochanie. Kiedy sami wpakujemy się w biedę, często w niej trwamy nawet wtedy, gdy bardzo chcemy się zmienić, bo ta bieda jest dla nas czymś znanym. Jest nam z nią wygodnie.
(...)
A czasami - niezbyt często, ale raz na jakiś czas - życie może się zmienić na lepsze w jednej łaskawej chwili, niemal jakby cudem. Może się wydarzyć coś tak doniosłego, możesz spotkać kogoś tak niezwykłego, może spłynąć na ciebie takie objawienie, że to cię po prostu odwróci w innym kierunku, zmieni cię na zawsze."

szczęście wchłaniam z powietrzem

Julkaaa777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-27, 21:00   #406
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Dodajecie super cytaty Aż się miło robi na serduszku... Niektóre są cudne
Już pare podkradłam
Stary 2008-07-28, 08:58   #407
Olivka33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Julkaaa777 Pokaż wiadomość
może nic szczególnego, ale właśnie go przeczytałam

"Zmiana nie przychodzi łatwo. Zmiana życia oznacza zmianę sposobu myślenia. Zmiana sposoby myślenia oznacza zmianę Twoich wyobrażeń na temat życia. To bardzo trudne, kochanie. Kiedy sami wpakujemy się w biedę, często w niej trwamy nawet wtedy, gdy bardzo chcemy się zmienić, bo ta bieda jest dla nas czymś znanym. Jest nam z nią wygodnie.
(...)
A czasami - niezbyt często, ale raz na jakiś czas - życie może się zmienić na lepsze w jednej łaskawej chwili, niemal jakby cudem. Może się wydarzyć coś tak doniosłego, możesz spotkać kogoś tak niezwykłego, może spłynąć na ciebie takie objawienie, że to cię po prostu odwróci w innym kierunku, zmieni cię na zawsze."

jULKA SKAD POCHODZI TEN CYTAT? pIEKNY
Stary 2008-07-28, 09:02   #408
Julkaaa777
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olivka33 Pokaż wiadomość
jULKA SKAD POCHODZI TEN CYTAT? pIEKNY
Dean Koontz "Ostatnie drzwi przed niebem"

Stary 2008-07-28, 11:04   #409
JKYAFD
Raczkowanie

nie wymysle nic lepszego niestety nie wiem skąd te piękne cytaty Znalezione zostały na stronie z cytatami lub gdzieś w internecie. Ale ostatnio pochodzi z książki Kate Brian "Klub niewiniątek". Dosyć fajna książka

Julka piękny ten cytat A książka warta polecenia?

#Zawsze bądź oryginalną wersją siebie, a nie tanią podróbką kogoś innego.
{ }

JKYAFD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-28, 12:30   #410
Julkaaa777
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JKYAFD Pokaż wiadomość
nie wymysle nic lepszego niestety nie wiem skąd te piękne cytaty Znalezione zostały na stronie z cytatami lub gdzieś w internecie. Ale ostatnio pochodzi z książki Kate Brian "Klub niewiniątek". Dosyć fajna książka

Julka piękny ten cytat A książka warta polecenia?
jestem w trakcie czytania. momentami mam wrażenie, że akcja stoi w miejscu, książka jest całkiem długa, ale należy raczej do przyjemnych. szybko się czyta, całkiem ciekawa. do punktu kulminacyjnego jeszcze nie doszłam, więc dopiero jak przeczytam, to napiszę Wam czy warto po nią sięgnąć.

Stary 2008-07-28, 20:22   #411
roxi:*
Wtajemniczenie

"Jak przychodzi wielka miłość, to człowiekowi zawsze się zdaje, że pokochał najpiękniejszą kobietę świata. Ale jak człowiek faktycznie pokochał najpiękniejszą kobietę świata- może mieć kłopoty."
Najpiękniejsza kobita świata Jerzy Pilch

"Jeden wybór nie determinuje następnego, ale stwarza całą masę nowych możliwości"
"Najbanalniejsza prawda jest zawsze lepsza od najniezwyklejszej tajemnicy"
Nocne zmiany Katarzyna Pisarzewska

"Wspomnienia nic nie dają, liczy się bieżąca sekunda"
Pierwszy nos Hanna Bakuła

"W prawdziwym życiu są rzeczy, które trzeba robić albo w całkowitym zaćmieniu umysłu, albo wcale"
Tabor Agnieszka Stefańska
roxi:* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-28, 20:23   #412
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez Julkaaa777 Pokaż wiadomość
(...)
cudny

"Szukajmy boskości w innych, powstrzymujmy się od potępiania innych..."

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-28, 20:59   #413
malenka9085
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sabiiina Pokaż wiadomość
"Wyobraź sobie, że życie jest grą, podczas której żonglujesz pięcioma piłeczkami. Są to" praca, rodzina, zdrowie, przyjaciele i uczciwość. Przez cały czas starasz się utrzymać je wszystkie w powietrzu. Nagle pewnego dnia dochodzisz do wniosku, ze praca to piłka z gumy. Nawet jeżeli ją upuścisz to odbije się i wróci. Pozostałe cztery - rodzina, zdrowie, przyjaciele i uczciwość - zostały wykonane ze szkła. Gdy któraś z nich upadnie, nieodwracalnie porysuje się, pęknie lub, co gorsza, może się nawet rozbić."

"Dobre wspomnienia są jak klejnoty. Nie ma dwóch identycznych. Człowiek zbiera je, zachowuje, aż pewnego dnia obejrzawszy się za siebie dostrzega, iż utworzyły długą, wielobarwną bransoletkę."

"Czasami zdarzają się nieszczęścia. Zawsze o tym pamiętaj, ale nie zapominaj też, że życie toczy się dalej. Człowiek po prostu podnosi głowę i patrzy na coś pięknego, na przykład na niebo lub ocean i, niech to diabli, rusza dalej."

Cytaty te pochodzą z książki "Pamiętnik pisany miłością" James Peterson.
Czytałam, genialna .

REKLAMA
Stary 2008-07-29, 13:05   #414
linaya
astro-loszka

„Patrzysz na mnie, patrzysz na mnie z bliska, jeszcze bardziej z bliska, oczy powiększają się, zbliżają się do siebie, nakładają jedno na drugie, cyklopi patrzą sobie w oczy łącząc oddechy, usta odnajdują się i łagodnie walczą gryząc się w wargi, leciutko opierając języki o żeby, igrając wśród tego terenu, gdzie przelewa się tam i z powrotem powietrze, pachnące starymi perfumami i ciszą. Wtedy moje ręce zanurzają się w twoich włosach, pieszczą powoli głąb twoich włosów, podczas gdy całujemy się, jakbyśmy mieli usta pełne kwiatów, czy też ryb o szybkich ruchach i świeżym zapachu.
I jeżeli całujemy się aż do bólu – jest to słodycz, a jeżeli dusimy się w krótkim, gwałtownym, wspólnie schwyconym oddechu – ta sekundowa śmierć jest piękna.”
(J. Cortazar – „Gra w klasy”)
Stary 2008-07-29, 14:12   #415
Sabiiina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malenka9085 Pokaż wiadomość
Czytałam, genialna .
Dokładnie
Jedna z najlepszych jakie przeczytałam do tej pory

**

"Ja też zamknęłam oczy. I przeżyłam jedną z tych chwil, w których czułam jego obecność. Zawsze był ze mną, jak milczący świadek mojego życia. Wszystko przechodziło przez niego, albo wokół niego, albo nad nim. Czasami jego obecność była jednak bardziej namacalna. Czasami moje ciało przebiegło uczucia, że on tu jest - Miłość Mojego Życia."

"To mężczyźni zawodzą. Mężczyźni odchodzą."

"Znasz te ścieżki, które ludzie wydeptują w parkach, między jedną ścieżką a druga, bo tamtędy właśnie chcą chodzić? Nazywa się je ścieżkami pragnienia. A geografia mojego mózgu po prostu prowadzi do Ciebie."

"Wiesz, kiedy wydaje Ci się, że coś poszło nie tak, to zastanawiasz się, czy Bóg się nie pomylił. Być może coś, co się miało zdarzyć, nigdy się nie zdarzyło? I to On był tym jedynym, ale już nigdy się nie zdarzy, i umrzesz, a przecież żyje się tylko raz."

"Czy mogę Ci opowiedzieć o tych wszystkich chwilach gdy wyobrażałam sobie, jak leżysz koło mnie, leżysz u mego boku? Nie mówię o seksie. Mówię o tym, jak leżysz koło mnie - to się wydaje nagrodą. I o tych chwilach, kiedy wyobrażałam sobie, ze jest noc, a świat wokół nas przestał istnieć, bo cały świat jest w Twoich oczach."

"Ale dociera o mnie, że nie wolno mi chcieć cię za bardzo, bo wydaje mi się, ze jeśli będę cię chciała za bardzo to odejdziesz. I nawet w chwili, gdy wynajduję to nieuniknione prawo natury, wyczuwam, że jest taki kawałeczek Ciebie, którego nie widzę i którego nie poznam, schowany za blaskiem jak ciemna strona księżyca."

"Potrzebuję granic. Inaczej chcę tak wiele, że nigdy nie będzie mi dość"

"Zrozum, jeśli wychodzisz z założenia, że życie jest łatwe, lub powinno takie być, to przeżywasz nieustanne rozczarowania - ciągle czujesz się ofiarą. Jeśli wychodzisz z założenia, że życie jest ciężkie, to odczuwasz miłe zaskoczenie, że masz dość ciepłej wody na kąpiel."

"Tyle czasu i wysiłku kosztowało nas zastanawianie się, kogo kochać i czy kochamy wystarczająco. Ale najtrudniejszą rzeczą jest bycie kochanym. To najtrudniejsze ze wszystkiego."

Cytaty z książki: "Miodowy miesiąc" Amy Jenkins.
Stary 2008-07-29, 22:35   #416
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

" Miłość jest jak narkotyk. Na początku odczuwasz euforię, poddajesz się całkowicie nowemu uczuciu. A następnego dnia chcesz więcej. I choć jeszcze nie wpadłeś w nałóg, to jednak poczułeś już jej smak i wierzysz, że będziesz mógł nad nią panować. Myślisz o ukochanej osobie przez dwie minuty, a zapominasz o niej na trzy godziny. Ale z wolna przyzwyczajasz się do niej i stajesz się całkowicie zależny. Wtedy myślisz o niej trzy godziny, a zapominasz na dwie minuty. Gdy nie ma jej w pobliżu - czujesz to samo co narkomani, kiedy nie mogą zdobyć narkotyku. Oni kradną i poniżają się, by za wszelką cenę dostać to, czego tak bardzo im brak. A Ty jesteś gotów na wszystko, by zdobyć miłość."
("Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam" Paulo Coelho)
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 22:37   #417
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

"Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać"
[Stary człowiek i morze, Ernest Hemingway]

"Słowami świadczyć miłość - to nie miłość"
[Antygona, Sofokles]

"Nawet jeśli czasem trochę się skarżę - mówiło serce - to tylko dlatego, że jestem sercem ludzkim, a one właśnie są takie. Obawiają się sięgnąć po swoje największe marzenia, ponieważ wydaje im się, że nie są ich godne, albo, że nigdy im się to nie uda. My, serca, umieramy na samą myśl o miłościach, które przepadły na zawsze, o chwilach, które mogły być piękne, a nie były, o skarbach, które mogły być odkryte, ale pozostały na zawsze niewidoczne pod piaskiem. Gdy tak się dzieje, zawsze na koniec cierpimy straszliwe męki."

Paulo Coelho

"Nie przypominacie w ogóle mojej Róży. Jeszcze nie stałyście sie niczym. Nikt was nie oswoił i wy nikogo nie oswoiłyście(..) Jesteście piękne, lecz puste. Nie można dla was umrzeć. Oczywiście jakiś zwykły przechodzień mógłby pomyśleć, ze moja Róża jest do was podobna. Ale jedynie ona jest ważniejsza od was wszystkich, ponieważ to ja podlewałem. To ją właśnie włożyłem pod klosz. Ją ochraniałem parawanem. To jej narzekań i przechwałek słuchałem, a czasami milczałem w jej towarzystwie. Bo to moja Róża!! ()

- Wiesz, temu jednemu mężczyźnie chciałabym dać, tak zwyczajnie, tak najzwyczajniej w świecie - jak podarek imieninowy czy urodzinowy - całe moje życie. Bez reszty. Chciałabym być z nim i podróżować z nim, i czekać na niego wtedy, kiedy nie mógłby mnie ze sobą zabierać. Chciałabym dla niego utrzymywać dom w czystości i robić zapasy na zimę, kompoty, konfitury, marynować grzyby, kwasić ogórki, butelkować szczaw, pomidory, kisić kapustę i inne wspaniałości. Chciałabym mu zrobić na drutach albo na szydełku długi długi ciepły szalik i ciepły sweter, i ciepłe rękawiczki, i ciepłą czapkę, i bardzo ciepłe skarpety, i w ogóle. Bo to tak jest, że dla siebie, owszem, można coś tam zrobić, ale dla drugiego człowieka to już można coś niesamowicie pięknego zrobić, wszystko. Wszystko. I, czy ja wiem... może jutro zgaśnie słońce, przecież może; albo nam je przesłoni, na zawsze, jakiś straszny potworny grzyb... Przecież może.I wiesz - podjęła ona - może to dla ciebie oczywiste, ale też ci chcę o tym powiedzieć, powiedzieć wprost, że li nie jest szczególnie upośledzona że jestem za wiernością, za wiernością absolutną...
Wolny ptak jest najwierniejszym stworzeniem tego świata - powiedziałem do siebie w myśli. Ale nie bardzo wiedziałem, po co mi się to zdanie w myśli powiedziało, ani nie wiedziałem, co to zdanie - w całej swojej rozciągłości, w całej swojej skrzydlatości - oznacza.
- ...i temu jednemu mężczyźnie byłabym oczywiście absolutnie wierna. W ten sposób, w ten chyba jedyny sposób byłabym też sobie wierna. Byłabym taka, jaka chcę być i jaka naprawdę jestem. Ja to wiem. Ja to czuję. Ten mężczyzna by mi pomógł w tym, by mi pomógł taką a nie inną być, a ja bym się starała tak samo we wszystkim mu pomóc. Bo, myślę, że na pewno bym mu w niczym nie przeszkadzała. Ogromnie ciężko jest o takich sprawach mówić i ogromnie niezręcznie. I raczej nie powinno się zapewniać o czymś, bo to wtedy właśnie wygląda podejrzanie.
Zadam ci teraz jedno pytanie - odezwała się w pewnej chwili. - I więcej już nic nie powiem.
- Czy chciałbyś być tym mężczyzną?"
E. Stachura
"Pokocham ją siłą woli"

andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-07-30, 11:03   #418
possiblymaybe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
„Patrzysz na mnie, patrzysz na mnie z bliska, jeszcze bardziej z bliska, oczy powiększają się, zbliżają się do siebie, nakładają jedno na drugie, cyklopi patrzą sobie w oczy łącząc oddechy, usta odnajdują się i łagodnie walczą gryząc się w wargi, leciutko opierając języki o żeby, igrając wśród tego terenu, gdzie przelewa się tam i z powrotem powietrze, pachnące starymi perfumami i ciszą. Wtedy moje ręce zanurzają się w twoich włosach, pieszczą powoli głąb twoich włosów, podczas gdy całujemy się, jakbyśmy mieli usta pełne kwiatów, czy też ryb o szybkich ruchach i świeżym zapachu.
I jeżeli całujemy się aż do bólu – jest to słodycz, a jeżeli dusimy się w krótkim, gwałtownym, wspólnie schwyconym oddechu – ta sekundowa śmierć jest piękna.”
(J. Cortazar – „Gra w klasy”)

lece do biblio
Stary 2008-07-30, 11:40   #419
Qliferek
Przyczajenie

Ojej, cudowne cytaty, mam nadzieję, że większość książek będzie w bibliotece

1. "Być jak płynąca rzeka" P. Coelho:

- 'Wyrzeczenia i osamotnienie oddalają od cudu, jakim jest życie.'

- 'Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie, by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze, by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości.
żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umieraja jakby nigdy nie żyli.'

2. "Brida" P. Coelho:

- 'Potrzebowała snu, tego jedynego magicznego krósletwa, do jakiego miała swobodny dostęp.'

- 'Odtąd, jeśli chcesz cos poznać, zanurz się w tym cała bez namysłu.'

- 'W chwili uniesienia znika pięć zmysłów i wchodzimy do świata magii. Jakby odłącza się wzrok, słuch, smak, dotyk, zapach. Na długie sekundy wszystko znika i pojawia się ekstaza.'

3. "Przepowiednia" Dean Koontz

- 'Niech ten, co cierni boi się, porzuci sny o róży.'

- 'Muzyki czar ukoi dziki gniew.'

- 'Miłość oczarowuje pozorami'

- 'źródłem miłości jest poczucie humoru. Humor to płatek kwaitu nadziei, a nadzieja zakwita na winnej latorośli wiary...'

'A wszystko dlatego, że któregoś dnia pewna chmura nie zawahała sie poświęcić życia z miłości.'
Qliferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 13:46   #420
kochanica_szatana
Zakorzenienie

"Może dlatego, że kobiety wierzą naprawdę w Wielki Kres i prawdziwy koniec czasu, Mężczyźni - nie tylko zresztą fizycy - natychmiast stworzą nowe osobliwości i nowe, przeważnie młodsze wszechświaty. Znajdą na nie te same równania i zaczną wszystko od początku. Od nowego Wielkiego Wybuchu. Powstanie od niego nowy wszechświat. Dla kobiet z "minionego Wielkiego Wybuchu" jest to natomiast najprawdziwsza osobliwość i cały wszechświat kończy im się naprawdę. I jest to także niesłychana deformacja. Marszczy im się wszechświat i marszczy im się wysuszana przez parujące łzy skóra pod oczami. Ale najbardziej je boli, kiedy "marszczy się" im dusza. Gdy już przestaną płakać i pogodzą się, że łzami i krzykiem nie da się spowodować, aby 1+1 było 1, bo Jemu wychodzi, że to jest od nowego Wielkiego Wybuchu 2+1. Godzą się z tą arytmetyką. Milkną i się kurczą. Z gwiazd Supernowych stają się Karłami.
Czasami i Supernowe, i Karły mieszkają na jednym piętrze... "

Janusz L. Wiśniewski - "Intymna teoria względności"
kochanica_szatana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości