Cytaty z ksiazek - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-14, 10:32   #1591
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Dot.: Cytaty z ksiazek

Dzień taki szczęśliwy.
Mgła opadła wcześnie, pracowałem w ogrodzie.
Kolibry przystawały nad kwiatem kaprifolium.
Nie było na ziemi rzeczy, którą chciałbym mieć.
Nie znałem nikogo, komu warto byłoby zazdrościć.
Co przydarzyło się złego, zapomniałem.
Nie wstydziłem się myśleć, że byłem kim jestem.
Nie czułem w ciele żadnego bólu.
Prostując się, widziałem niebieskie morze i żagle.

Ptaki zniknęły w przepastnym niebie,
I teraz osusza się ostatnia chmura.
Siedzimy razem, góra i ja,
Aż zostaje jedynie góra.

Nigdy nie wiesz co przyjdzie pierwsze:
kolejny dzień czy następne życie.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 21:44   #1592
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

"Kiedy kobietę trzyma przy życiu czyjaś miłość, i nagle ta miłość zostaje jej odebrana, żeby nie umrzeć, musi zamienić to uczucie na inne, równie silne: nienawiść. Pani się mści (...).Ma pani rację. Nienawiść jest dobra: goraca, solidna, pewna. Nienawiść to nie to co miłość, nie można w nią wątpić. Nigdy. Nie znam nic pewniejszego niż nienawiść. To jedyne uczucie, na którym się człowiek nie zawiedzie."

"Nienawidź mnie Richard. Nienawidź mnie z całej siły. Witaj w krainie oszukanych. Czekałam tu na ciebie od miesięcy. Cieszę się, że przybywasz. Mam nadzieję, żebędziesz cierpiał przynajmniej tak samo jak ja, a może nawet bardziej."

Eric - Emmanuel Schmitt "Tektonika uczuć"

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 02:58   #1593
Bananalama
jestę wieszczę

"Kto kocha prawdziwą miłością, kocha całym sercem i jest w jego sercu miejsce dla więcej niż jednej osoby. Taki człowiek jest też kochany, bo miłość wraca do nadawcy jak bumerang. Nie wiadomo, z której strony, ale pewne jest, że wróci zwielokrotniona."

"Wbrew pozorom prawdziwa miłość jest wielką rzadkością. To, co zazwyczaj nazywamy miłością, jest jedynie zauroczeniem lub przywiązaniem, które prędzej czy później przemija, zostawiając po sobie bardzo szarą rzeczywistość. Prawdziwa miłość nigdy się nie kończy, a wręcz rozwija się z upływem czasu coraz bardziej. Nie rozdzieli jej żadna sytuacja, żadna przestrzeń, nawet śmierć. Wiedzcie o tym, że ukochana dusza po przejściu na drugą stronę kurtyny śmierci zawsze będzie Was kochała i o Was pamiętała, a gdy umrzecie czekała z powitaniem na wasze przyjście."

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 15:06   #1594
lazurrowaa
Zakorzenienie

- A może być na przykład legenda o królu Popielu i chomikach? - zapytała Klaudia.
- To były szczury, nie chomiki, kretynko - odpaliła Viola,szczupła blondynka z drugiej "b" . Popatrzyła na Klaudie z wyższością.
- Myszy, dla ścisłości - wyjaśnił Wiktor, ale nikt go nie usłyszał bo obie klasy zaczęły się przerzucać argumentami.
- Chodziło o brak kota! Facet miał alergię na futro kota!
- Nie mógł pułapkować gryzoni mechanicznie? Przynęta, sprężyna...
- To było przed pierwszą wojną światową, kretynie. Pułapek na chomiki jeszcze nie wynaleziono.
- Chomiki są roślinożerne. To na pewno było coś innego.
- Inny gatunek chomika. Mięsożerny.
- Nie ma mięsożernych chomików!
- Są, tylko nikt ich nie chce hodować, odkąd zjadły Popiela.
- A po co on je hodował?
- Na futra! Przecież miał uczulenie na kocie, a w jakimś musiał chodzić. Sztuczne były wtedy bardzo drogie.
- Widziałeś kiedyś chomika? Na jeden nausznik by go starczyło.
- Zszywał je pewnie po kilka.
- Taaa.... A z zębów robił groty do strzał.

- A szewc Dratewka? - zapytała Klaudia.
- Nie, szewc Dratewka to inna bajka - odparł z udawaną powagą Net. - On miał zszywać te futra z chomików.

Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności. Rafał Kosik.

Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
lazurrowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 19:53   #1595
majka0531
Zakorzenienie

GG do majka0531

)))!!!!!!!!!!!!!

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.
majka0531 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 13:30   #1596
Michasiasia
Przyczajenie

A mi szczególnie zapadł w pamięć jeden cytat z Quo Vadis Sienkiewicza

"Kochać jest nie dość, trzeba umieć kochać i trzeba umieć nauczyć miłości."
Michasiasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 12:32   #1597
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Michasiasia Pokaż wiadomość
A mi szczególnie zapadł w pamięć jeden cytat z Quo Vadis Sienkiewicza

"Kochać jest nie dość, trzeba umieć kochać i trzeba umieć nauczyć miłości."
Ładne
Stary 2011-12-30, 12:36   #1598
lazurrowaa
Zakorzenienie

Pomyliłaś niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu.

A. Sapkowski "Krew elfów"

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
Stary 2012-01-03, 17:21   #1599
lazurrowaa
Zakorzenienie

Ten świat zdawał się być na wyciągnięcie ręki, jednakże wystarczyło otworzyć oczy, a powracała straszna rzeczywistość z jeszcze większym strachem przed kolejnym jutrem i przyszłością pozbawioną wszelkiej nadziei. Nie miałam też nikogo, kto wsparłby mnie dobrym słowem. Czasem próbowałam modlitwy. "Boże, cofnij czas, abym mogła swoje życie przeżyć inaczej" - prosiłam, lecz Bóg, zanim stworzył świat, już potępił takich potworów jak ja. Ulgę mogłaby przynieść działka, lecz o nią było trudniej niż kiedykolwiek.

Dopiero później, przyszła gorzka refleksja, że hipokrytą jest złodziej oburzony faktem, że sam padł ofiarą innego złodzieja.

Nie, nie myślałam, że wpadam w nałóg. Wierzyłam, że gdy tylko zechcę, w każdej chwili przestanę brać. Ale nie chciałam. Tę decyzję zostawiłam na przyszłość, gdyż człowiek wierzy, że przyszłość jest taką czarodziejską sferą, w której wszystko jest możliwe, w której wszystko przychodzi z łatwością, w której nie czuję się klęski i niepowodzenia, a już na pewno nie sięgają tam skutki naszych dzisiejszych błędów.

Ewa Barańska, " Żegnaj, Jaśmino "

Stary 2012-01-03, 18:02   #1600
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

"Skoro jestem między ludźmi, to muszę wypracować jakąś zasadę współżycia, współpracy, elementarnej solidarności. Nie ma ludzi "w ogóle"! Każdy z nich ma swoje doświadczenie, swoją pamięć, swój lęk i ból. Wniosek: SZUKAJ PŁASZCZYZN WSPÓŁDZIAŁANIA."

„Wybieram jakiś los. I on jest mój.Dlatego nie lubię słów o wspólnym losie,czy też o wspólnocie w biegu wydarzeń dziejowych.Tyle losów,ilu ludzi.”

"Dziesięć przykazań to jest teoria. Postępuje się w zależności od sytuacji. Robi się dobrze albo źle w najlepszej wierze. (…) Takie moje ogólne przykazanie mogłoby brzmieć: wszystko robić w najlepszej wierze. Jak nie robisz czegoś w najlepszej wierze, to z najlepszych rzeczy mogą wyjść najgorsze. A jak robisz coś w dobrej wierze, to masz spokojne sumienie, nawet jeśli ci nie wyszło."
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 22:32   #1601
majka0531
Zakorzenienie

GG do majka0531

Albowiem jak wszystkie dzieci z początku utożsamiałem się z Bogiem. Do siedmiu lat nie zdawałem sobie sprawy z oporu, jaki stawia świat. Czułem się królem, wszechmocnym, wszechwiedzącym i nieśmiertelnym.,. Uważać się za Boga to nagminna skłonność szczęśliwych dzieci.
Dojrzewanie oznaczało zawód. Świat stawał się rozczarowaniem. Czymże jest człowiek? Po prostu kimś-kto-nie-może... Kimś-kto-nie-może wszystkiego wiedzieć. Kimś-kto-nie-może wszystkiego zrobić. Kimś-kto-nie-może nie umrzeć.

Kobiety mówią prawdziwiej, trafniej: ich usta znajdują się bliżej serca.

Zrozumiałem, jak bardzo egoistyczne jest szczęście. Szczęście rozkwita na uboczu, w zamknięciu, za zasłoniętymi oknami, kiedy zapominamy o innych. Szczęście zakłada, że nie chcemy widzieć świata takim, jaki jest. I pewnego wieczoru szczęście wydało mi się nie do zniesienia.

Mój Ojciec mówił do mnie jak matka. Dawał mi za przykład te bezimienne bohaterki, które wypełniały jego
plany, te wszystkie dawczynie życia, dawczynie miłości, te, które kąpią dzieci, uciszają krzyki, zapełniają buzie, odwieczne służki, których gesty przynoszą wygodę, czystość, rozkosz, najskromniejsze ze skromnych, wojowniczki dnia powszedniego, królowe kurtuazji, cesarzowe czułości, te, które opatrują nasze rany i pocieszają w strapieniu.

Kochać bliźniego do tego stopnia, by przyjmować go z całą jego głupotą. Odpowiadanie agresją na agresję w myśl zasady oko za oko, ząb za ząb powodowało tylko mnożenie się zła i co gorsza, je usprawiedliwiało. Odpowiadanie na agresję miłością oznaczało zadawanie gwałtu przemocy, podsuwanie jej pod nos lustra, by ujrzała swoje pełne nienawiści, wykrzywione i szpetne oblicze.

Bóg nie cierpi nieśmiałości.

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.
majka0531 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-05, 00:33   #1602
lunatique
Rozeznanie

Życie, które ma ukształtować jego duszę, zepsuje ciało

* * *

Jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej

* * *

Rumieniec bywa bardzo twarzowy

* * *

Punktualność jest złodziejem czasu

*

"Portret Doriana Graya" O. Wilde
Stary 2012-01-05, 13:27   #1603
lazurrowaa
Zakorzenienie

Przeczytałam kiedyś, że zakochanie to psychofizjologiczna psychoza. Teraz odczuwałam ten stan na własnej skórze.

Dlaczego jednych się kocha mimo wszystko, a inni nawet najlepszymi uczynkami nie mogą sobie zasłużyć na miłość? Co naprawdę przemawia do ludzkich serc? Czy uczucia w ogóle mają coś wspólnego ze zdrowym rozsądkiem?

Ewa Barańska, "Żegnaj, Jaśmino" .

Stary 2012-01-05, 14:55   #1604
lunatique
Rozeznanie

Pamiętam, jak któregoś dnia wybrałem się do Muzeum Brytyjskiego, aby dowiedzieć się czegoś na temat leczenia pewnej drobnej przypadłości. O ile sobie dobrze przypominam, chodziło o katar sienny. Wypożyczywszy książkę, przeczytałem co było do przeczytania, po czym bez większego namysłu przerzuciłem kartki i pogrążyłem się w lekturze kolejnych stron. Wyleciało mi z głowy, czego dotyczył pierwszy opis, zapewne chodziło o jakis straszliwy dopust boży, lecz nim dotarłem do połowy "symptomów ostrzegawczych", spłynęłą na mnie okropna świadomość, że doskonale znam je z doświadczenia.
Zdjęty trwogą zamarłem nad książką, po czym apatycznie jąłem znów przewracać kartki. Doszedłem do tyfusu: o nieba, miałem tyfus, i to zapewne od wielu miesięcy! Otworzyłem na stronie z opisem tańca swiętego Wita: zgodnie z moimi obawami cierpiałem i na tę chorobę. Tknięty zaciekawieniem postanowiłem przeanalizować swój stan i przestudiowałem schorzenia w porzadku alfabetycznym. Jak się okazało miałem artretyzm: faza krytyczna czeka mnie za jakieś dwa tygodnie. Następnie stwierdziłem z ulgą, że borelioza w moim przypadku odznacza się dość łagodnym przebiegiem i nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia. Cholera występowała z komplikacjami, z dyfterytem najprawdopodobniej przyszedłem na świat. (...) Wszedłem do czytelni jako okaz zdrowia. Wychodząc, byłem wrakiem człowieka.

"Trzech panów w łódce nie licząc psa" J.K. Jerome
Stary 2012-01-06, 20:47   #1605
Neeenusia
Raczkowanie

S.Kane "Łaknąć"

"Gdybym mogła uwolnić się od Ciebie ale nie musiała Cię stracić."

"-Dlaczego się śmiejesz?
- Ktoś umarł.
-
Uważasz że się śmieję?
-
Dlaczego płaczesz?
-
Umarłeś dla mnie."

"
Teraz kiedy cię znalazłem mogę przestać szukać siebie"

"
Zasada numer jeden. Żadnych śladów. Żadnych listów. Żadnych rachunków za popołudnia w pokojach hotelowych, żadnych rachunków za kosztowną biżuterię, żadnych głuchych telefonów do domu. Żadnych uczuć. Żadnych emocji."

"
Ona odmawia udziału w codziennej farsie przeżywania kilku następnych godzin chcąc oddalić od siebie świadomość, że nie wie jak przeżyć następne czterdzieści lat"

"
Mówi o sobie w trzeciej osobie bo duma nie pozwala jej pogodzić się z tym że jest kim jest, ani uznać że ona to ona."

"
Żyję na pełnych obrotach. Zawsze w ruchu, nigdy jedna rzecz, potem druga, zawsze od jednej skrajności po najdalszy kres drugiej"

"Jak na kogoś kto jest nieszczęśliwy wyglądasz na całkiem szczęśliwą"

"Szukam takiego czasu i miejsca, gdzie nic nie pełza, nie lata ani nie żądli. Wewnątrz. Tutaj. Bądź tym"

"Nie chcę być stara i zziębnięta i za biedna na farbę do włosów. Ni Nie chcę na starość mieszkać w jednym pokoju i żyć w strachu że jeśli włączę grzejnik, to nie będzie mnie stać na opłacenie rachunku za prąd.

Nie chcę umierać samotnie i nie chcę żeby odkryli moje kości dopiero kiedy przyjdą mnie eksmitować, bo wiszę z komornym."

"

pozytywnie
Neeenusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-06, 23:34   #1606
Anuschka
Wtajemniczenie

"Kiedy przez kilka minut przeżywamy odrobinę wspólnej przyjemności, od razu widać, czym dla nas, czechofilów, są Czechy. Są jak deser, jak bita śmietana, jak polewa czekoladowa, której nie sposób się oprzeć. Są jak kobieta dla drag queen. Są tą częścią naszej osobowości, której nie mamy. Tęsknimy do niej. Szukamy, ale w Polsce z wielu powodów nie możemy znaleźć"

"Jak już tak miło nam się rozmawia o religii, dodałem, to może powiedziałby mi pan doktor, co się mówi po czesku, kiedy człowiek robi znak krzyża. Przyjeżdżam tu tyle lat, a jeszcze tego nie ustaliłem. Weterynarz otworzył szeroko usta, jakbym mu wyssał całe powietrze z gabinetu. Nie mam pojęcia, odparł po chwili, nigdy nie wykonywałem takiej czynności. Ale czeka tu jeszcze jedna pani, może ona wie, jak się po czesku przeżegnać. Zapytaliśmy, pani zadzwoniła nawet do koleżanki na Smíchov, niestety – też nie wiedziała. Ja to dla pana ustalę, obiecał doktor, tylko proszę mi dać kilka dni"

"Czesi (...) w swoim hymnie narodowym śpiewają wyłącznie o tym, że ich kraj to raj. (...) W hymnach świata idzie się, kroczy, maszeruje, zdobywa i niesie sztandar. W czeskim - prawdopodobnie się leży. No bo co można innego robić w raju?"

Mariusz Szczygieł - "Zrób sobie raj"

Edytowane przez Anuschka
Czas edycji: 2012-01-06 o 23:38
Anuschka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 17:08   #1607
_Matilde_
Biała Dama

"Jeśli jest poczucie winy, nie ma żałoby. Poczucie winy łączy nas bardzo silnie ze zmarłym, przez to nie pozwalamy mu odejść. Zna pan fazy żałoby?
Szacki szukał przez chwilę w pamięci.
- Niewiara, rozpacz, porządkowanie, przystosowanie?
Terapeuta spojrzał na niego ze zdumieniem.
- Faktycznie. Jednak w rzeczywistości wiele osób zatrzymuje się na fazie drugiej, rozpaczy, której nikt nie rozumie i która przeradza się w osamotnienie. I ta niedokończona żałoba pozostaje w rodzinie, sprawia, że każde następne pokolenie jest połączone ze śmiercią"

"Skąd pewność, że wcześniejsza śmierć to zawsze strata? Że to zawsze gorsze rozwiązanie? Że trzeba przed nią ratować za wszelką cenę? Być może z życia wyłania się coś, co jest większe od niego. W duszy każdego z nas istnieje potrzeba, aby po wypełnieniu życia przyszedł koniec. U niektórych pojawia się wcześniej"

"Musi pan być wszechmocnym człowiekiem, skoro chce pan stawać na drodze śmierci. Ja czuję wobec niej pokorę. Jeśli pozbawia pan kogoś prawa do śmierci, to tak naprawdę okazuje pan brak szacunku tej osobie. Stawanie na drodze śmierci jest nierozsądnym przekonaniem o własnej wielkości"

"Miłość po prostu jest. Nie ma możliwości wywierania wpływu. Jest bezsilna. I jest tak głęboka, że aż boli. Głęboka więź i ból należą do siebie"

"…skłamał gładko. Sam cierpiał na typowe zboczenie prokuratora, miał wrażenie że każdy kłamie, i starał się rozpoznać, w którym momencie. Ale wiedział też, że normalni ludzie, dopóki im się nie powie wprost, że są okłamywani, albo dopóki się nie palnie horrendalnie niewiarygodnej bzdury, biorą wszystko na jedną monetę"

"Była mu najbliższą osobą i żałował, że nie może jej opowiedzieć o wszystkich swoich rozterkach, obawach i nadziejach związanych z Moniką. Chciałby otworzyć butelkę carmenere albo primitivo, usiąść obok niej w łóżku i opowiadać zabawne anegdoty jak to bał się zamówić tort bezowy, żeby nie walczyć z nim na oczach dziewczyny. Śmieszne? Śmieszne. Uśmiałaby się? Wcale. Robili prawie wszystko razem, ale zdradzać ją musi oddzielnie"

"- Nie można być nieuwikłanym, mawia Hellinger.
- Można być wolnym, mawiam ja.
Rudzki zaśmiał się (…)
- A można być wolnym od jedzenia? W systemie nikt nie jest wolny"

"Jeśli chodzi o to, kto jest w ustawieniu dobry, a kto zły, prawie zawsze jest odwrotnie"

"Nie wszystkie tajemnice powinny wyjść na jaw. Czasami cena krzywdy jest zbyt wysoka"

"- Zastanawiam się, jak to możliwe, że dzieci mogą być tak niepodobne do swoich rodziców.
- Może dlatego, że najpierw są sobą, a dopiero potem czyimiś dziećmi?"

"Znajomość ludzkiej psychiki to w rękach mordercy najpotężniejsza broń"

"Otworzył szufladę, aby schować popielniczkę, i jego wzrok zatrzymał się na kartce, na której przepisał fragment wywiadu z Bertem Hellingerem, bodaj z Gazety Wyborczej:
Zawsze żąda się ode mnie, abym przeklął sprawców wszystkich zbrodni, a ja wiem,że jedyną drogą, żeby sobie radzić z obecnością zła, jest przyznanie, że i oni mimo wszystko są ludźmi. Także dla nich powinniśmy znaleźć miejsce w naszym sercu. Dla naszego własnego dobra. Nie zdejmuje to z nich wcale odpowiedzialności za czyny. Ale jeśli wykluczamy kogoś, odmawiamy mu prawa do przynależności, sami stawiamy się w miejscu Boga, decydujemy, kto ma żyć, a kto nie. A to jest coś niesłychanego"

Zygmunt Miłoszewski - Uwikłanie

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:58   #1608
anitka066
Przyczajenie

z książki zrób mi jakąś krzywdę:

Nabroiłem.
A wszystko zaczęło się od tego, że się zakochałem.
Zakochałem się jakieś dwa, trzy tygodnie temu, o trzynastej dwadzieścia.

I moja ukochana Kossakowska <3

Zdumiewające, jak kapryśny potrafi być czas. Niecierpliwi się i pędzi, kiedy chciałbyś każdą chwilę zatrzymać na zawsze, a rozciąga się złośliwie, gdy nie pozostaje nic prócz czekania.
Stary 2012-01-09, 19:03   #1609
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
Pamiętam, jak któregoś dnia wybrałem się do Muzeum Brytyjskiego, aby dowiedzieć się czegoś na temat leczenia pewnej drobnej przypadłości. O ile sobie dobrze przypominam, chodziło o katar sienny. Wypożyczywszy książkę, przeczytałem co było do przeczytania, po czym bez większego namysłu przerzuciłem kartki i pogrążyłem się w lekturze kolejnych stron. Wyleciało mi z głowy, czego dotyczył pierwszy opis, zapewne chodziło o jakis straszliwy dopust boży, lecz nim dotarłem do połowy "symptomów ostrzegawczych", spłynęłą na mnie okropna świadomość, że doskonale znam je z doświadczenia.
Zdjęty trwogą zamarłem nad książką, po czym apatycznie jąłem znów przewracać kartki. Doszedłem do tyfusu: o nieba, miałem tyfus, i to zapewne od wielu miesięcy! Otworzyłem na stronie z opisem tańca swiętego Wita: zgodnie z moimi obawami cierpiałem i na tę chorobę. Tknięty zaciekawieniem postanowiłem przeanalizować swój stan i przestudiowałem schorzenia w porzadku alfabetycznym. Jak się okazało miałem artretyzm: faza krytyczna czeka mnie za jakieś dwa tygodnie. Następnie stwierdziłem z ulgą, że borelioza w moim przypadku odznacza się dość łagodnym przebiegiem i nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia. Cholera występowała z komplikacjami, z dyfterytem najprawdopodobniej przyszedłem na świat. (...) Wszedłem do czytelni jako okaz zdrowia. Wychodząc, byłem wrakiem człowieka.

Genialne! Muszę sięgnąć po tą książkę.

Treningi

Stary 2012-01-09, 20:24   #1610
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Genialne! Muszę sięgnąć po tą książkę.
Tam się aż roi od takich perełek. Właściwie możnaby przepisać całą książkę
Stary 2012-01-09, 20:25   #1611
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
Tam się aż roi od takich perełek. Właściwie możnaby przepisać całą książkę
Czy mogę poprosić o jeszcze jakiś cytat?

Treningi

Stary 2012-01-09, 20:36   #1612
pfffh
Zadomowienie

A. Sapkowski "Czas pogardy"
"O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki"
pfffh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 12:34   #1613
moodygirl
Raczkowanie

-Mamo, co to jest zło?
-Nie ma zła. Jest tylko inne dobro. Takie troche gorsze.

-Mamo, co to jest Bóg?
-Bóg ? Bóg jest wtedy, kiedy jesteś ty i ja i się przytulamy, i jest nam dobrze i bezpiecznie ?

Miłość to ufność aż do bólu i nieumiarkowanie w wybaczaniu. Jest jak mruczenie kota, jak wino o poranku po nieprzespanej nocy.

Taka jest pamięć. Pamięć jest karą. Przychodzi w najmniej odpowiednim momencie. Przypomina to, o czym człowiek chce zapomnieć i czeka. Czeka na cichą odpowiedź. Pamięć jest wilgotnym mchem. Nieopisanym wierszem. Wzruszeniem ramion.

-Mamo, co to jest zdrada?
-Zdrada to o jeden gest za daleko..

Bo czasem lepiej jest nic nie widzieć, nic nie słyszeć, nic nie czuć. Z zamkniętymi oczami żyje się łatwiej.

Podobno pierwszy mężczyzna to taki, za którym tęskni się do końca życia.

Zawiódł ją ktoś, komu zdążyła zaufać. Udostępniła mu całą siebie, a on odwdzięczył się jej kilkoma kłamstwami.

MArta Dzido "Ślad po mamie"

-Kiedy się kogoś kocha, to można go całować.
-Ale ja nie kocham Twojej mamy.
-Zawsze oddajesz jej wszystkie frytki, chociaż nic za to nie dostajesz. A jej imię brzmi zupełnie inaczej, kiedy ty je wypowiadasz.
-Jak?
-Jak otulone kocykiem.

Jodi Picoult "Zagubiona przeszłość"
Stary 2012-01-10, 13:04   #1614
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Czy mogę poprosić o jeszcze jakiś cytat?
Proszę bardzo.

Liny holownicze bywają z natury dziwne i nieprzewidywalne. Zwijasz je z pietyzmem godnym co najmniej nowej pary spodni, by po pięciu minutach stwierdzić, że niepostrzeżenie zamieniły się w jeden upiorny, gigantyczny supeł.
Bez urazy, ale jestem głęboko przekonany, że gdyby wziąć pierwszą z brzegu linę holowniczą, rozwinąć ją na płaskim terenie, a następnie spuścić z oka na trzydzieści sekund, samoistnie utworzyłaby najeżoną węzłami, pozbawioną końców plątaninę, której rozsupłanie zajęłoby nam dobre pół godziny.

* * *

- Prócz tego zabierzmy imbryk, czajnik i maszynkę spirytusową
- Byle nie naftową - uzupełnił znacząco, na co Harris i ja gorliwie pokiwaliśmy głowami.
Wzięliśmy raz maszynkę naftową, ale "nigdy więcej". Przeciekała, w wyniku czego spędziliśmy tydzień w oparach nafty. W życiu nie czułem takiego smrodu. Trzymaliśmy ją na dziobie, gdzie nafta ściekała na ster, przesączając całą łódź i wszystko po drodze. Przeniknęła również do rzeki, skutecznie zatruwajac atmosferę i przyjemność obcowania z pięknym widokiem. Czasami wiał naftowy wiatr zachodni, czasami naftowy wiatr wschodni, a innym razem północny lub południowy, ale każdy jednakowo smrodliwy. (...)
Smród wzbijał się do góry i rujnował zachód słońca, promienie księżyca również cuchnęły naftą.

* * *

Pamiętam jak pewien mój znajomy zakpupił kiedyś w Liverpoolu kilka gatunków sera. Były wyborne, sprężyste i dojrzałe a ich aromat niósł się na trzy mile i mógł zwalić z nóg każdego w promieniu dwustu jardów. Przebywałem wówczas w Liverpoolu i poproszono mnie, bym przewiózł je do Londynu, albowiem znajomy zamierzał pozostać jeszcze na miejscu dzień lub dwa i wyraził obawę, że zwłoka mogłaby im zaszkodzić.
- Ależ naturaolnie, mój drogi - odpowiedziałem. - Z najwyższą przyjemnością.
Zabrałem sery i wsiadłem do dorożki. Był to zdezelowany powozik zaprzeżęony w koślawego, upadłego na duchu somnambulika, którego właściciel nazywał koniem. Umieściłem sery na dachu i ruszyliśmy w tempie, jakiego nie powstydziłby się najszybszy walec parowy. Zdążąliśmy przed siebie z animuszem konduktu pogrzebowego, dopóki nie skręciliśmy za róg i wiatr zawiał smród prosto w chrapy naszego rumaka. Wyrwana z drzemki chabeta kwiknęła ze zgrozą i pokłusowała naprzód w zawrotnym tempie trzech mil na godzinę. Nadal posuwaliśmy się pod wiatr i nim dotarliśmy do końca ulicy, konisko gnało z prędkością blisko czterech mil na godzinę, pozostawiając kulawych i zażywne staruszki daleko w tyle.

jest jeszcze równie dobry ciąg dalszy ale nie mam już siły go przepisywać

Edytowane przez lunatique
Czas edycji: 2012-01-10 o 13:06
lunatique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:28   #1615
Neeenusia
Raczkowanie

Ch.Bronte "Dziwne losy Jane Eyre"

"Fizycznie czułąm się słaba i wyczerpana; ale więcej dokuczało mi to, że czułam się tak niewypowiedzianie nieszczęśliwa, tak nieszczęśliwa, że mi to wyciskało milczące łzy z oczu; ledwie jedną słoną kroplę otarłam z policzka, płynęła za nią druga."

"Takie małe, samotne, zamknięte w sobie stworzenie."

"Moje dotychczasowe życie uleciało gdzieś strasznie daleko, teraźniejszość była niejasna i dziwna, a przyszłości nie umiałam sobie wyobrazić."

"I oto w jedno popołudnie uświadomiłam sobie, że znużyła mnie rutyna; pragnęłam wolności, brakło mi jej, modliłam się o nią."

"Niepokój leżał w mojej naturze, wzburzał mnie niekiedy do bólu."

"Najbardziej kusiło mnie przysłuchiwanie się nigdy nie kończącej się opowieści, którą bez przerwy snuła moja wyobraźnia; opowieści tętniącej wypadkami, życiem, ogniem, uczuciem - wszystkim, czego pragnęłam, a czego w rzeczywistości nie posiadałam."

pozytywnie
Stary 2012-01-22, 15:56   #1616
swetrowa
Rozeznanie

'Lubię palić. Zapalić papierosa to jak zapomnieć
kiedy jestem na dnie tylko to mi zostaje
zapalić papierosa i siedzieć cicho
to maskuje gówno
dym z papierosa pokrywa to gówno
są miętowe albo waniliowe
niektórzy takie lubią
papieros mentolowy, papieros waniliowy,
papieros czekoladowy, papieros... papierosowy
palenie chroni mnie przed szaleństwem
trzyma mnie przy życiu
trzyma przy życiu aż do śmierci'

-Wyśnione miłości

-dbam o włosy
-ćwiczę każdego wieczora
-szlifuję angielski

;-)
swetrowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 18:23   #1617
lazurrowaa
Zakorzenienie

Człowiek miewa w życiu takie chwile, że lubi otaczać się przedmiotami, które przypominają smutek.

"Kamizelka" B. Prus

Stary 2012-01-22, 20:35   #1618
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lazurrowaa Pokaż wiadomość
Człowiek miewa w życiu takie chwile, że lubi otaczać się przedmiotami, które przypominają smutek.

"Kamizelka" B. Prus
Bardzo prawdziwe
Stary 2012-01-24, 19:38   #1619
angelstyle
Zadomowienie

Miłość napadła na nas tak, jak napada w zaułku wyrastający spod ziemi morderca, i poraziła nas oboje od razu. Tak właśnie razi grom albo nóż bandyty!

Mistrz i Małgorzata.

angelstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 20:46   #1620
Neeenusia
Raczkowanie

Niezapomniany Bułhakow!

pozytywnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości