![]() |
#661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dda
witaj _Biedronka_
![]() czyżbyś eksperymentowała z avatarem ![]() ![]() odnośnie świąt i Twojej decyzji, to myśle, że masz prawo zrobić tak, jak czujesz. Przede wszystkim masz prawo zadbać o siebie, a nie o to co powie rodzina. Troszcz się o swoje dobro ![]() EDIT: Kroofka a co z Twoim postanowieniem ![]()
narysuj mi baranka... ![]() zakorzenienie ![]() Edytowane przez koKOro Czas edycji: 2006-12-04 o 14:17 Powód: p.s. do Kroofki ;) |
![]() ![]() |
![]() |
#662 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#663 |
Zakorzenienie
|
ja też tak czasem mam
![]() ten co wybrałaś jest niezły ![]()
#664 |
Rozeznanie
|
Witaj _Biedronka_
![]() koKOro widze nowy avatarek ![]() Dziewczyny, czy u Was też za oknem powoli robi się zimowo? U mnie z dnia na dzień coraz chłodniej, aż sie nie chce z domku wychodzić. Ale co to za zima bez śniegu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
witam Was, moje kochane , po dłuższej przerwie
![]() ![]() ![]() ![]()
#666 |
Przyczajenie
|
Mój ojciec nie pracuje na rencie jest, ale to i tak nieczego nie zmienia, bo on upija się w domowym zaciszu. Niestety ostatnio to się nasiliło, w miesiącu jest może parę dni kiedy nie pije - a nie pije bo nie może organizm odmawia posłuszeństa, wtedy kuruje się parę dni, a potem od początku. Pomijam już fakt, że potrafi pić od np. 16 o 18 już jest upity, że ledwo bełkocze więc zasypia w fotelu przed telewizorem, wstaje koło 24 i pije dalej kładzie się koło 2 w nocy, wstaje koło 6 i pije dalej koło 9 znowu jest tak pijany, że ledwo gada, ale wykonuje miljony telefonów bełkocząc do słuchawki itd. w koło macieju. W świeta do wigili zazwyczaj jest już wypity jak nie to podczas kolacji nadrabia, a jak nie to po kolacji jak już rodzina do domów się rozchodzi. Nienawidzę Świąt
![]()
#667 |
Zakorzenienie
|
pozazdrościłam Biedronce hyhy
![]() dzisiaj mam wolne i jak na zlosc moja matka tez, co za pech ![]() u mnie w swieta o dziwo jest normalnie. Mama przywiazuje duza wage do tego. Tylko, ze dla mnie liczy sie caly rok i ciezko mi udawac cudowna rodzine... dlatego zawsze przy wspolnym stole jestem ta czarna owca ![]()
#668 | |||
Wtajemniczenie
|
Przede wszystkim witam nowe osoby.
Już się tłumaczę ![]() Przez kilka dni z rzędu nie miałam internetu, jak już go miałam to kiedy widziałam, że ktoś się w danym dniu odzywał, to ja już nie (wiem, wiem - wygodna jestem ![]() ![]() Mnie też ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
cześc laski
![]()
#670 |
Zadomowienie
|
niestety też jestem DDA u mnie w domu pije moja mama teraz jestesmy same przezyłyśmy tragedie rodzinna i sama mi powiedziała że teraz się już nie pozbiera
![]() u mnie dochodziło do mocnych awantur które nawet kończyły się bójką, a najgorsze jest to że zawsze ja jestm wszystkiemu winna o wszystko mnie oskarża, przychodzi do mnie pijana i pyta czemu taka jestem czemu niechce z nia rozmawiac a czemu nie przyjdzie jak jest trzeźwa?? w sumie wie że ma problemy ale twierdzi że nic jej to nie da ze nie bedzie piła, że nie ma dla kogo życ! jak wypije to nawet mówi że to przezemnie że jak jej dam spokuj to ona się pozbiera a ja jestem ta zła która jest winna wszystkich jej problemów, znowu jak jest trzezwa to twierdzi ze tylko ja jej zostałam zebym na siebie uważała i takie tam... ..
#671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie tez pije mama, nienawidze tego ![]() kroofk@ nie ma wykretow ![]() Apiska czesc laska! ![]()
![]() |
#672 |
Wtajemniczenie
|
Cześć - laska
![]() Wiem, wiem, należą MISIĘ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#673 |
Zakorzenienie
|
Jestem DDA
![]() ![]() Nie wiem co to znaczy pójść z ojcem na spacer, porozmawiać na ważne tematy, nie wiem co to znaczy usłyszane słowo "kocham Cię córeczko" z ust ojca. Zawsze na pierwszym miejscu stał alkohol. Zawsze. Teraz ojciec współgrał się z bratem (rozwodnik, po operacji<<przez alkohol! trepanacja czaszki- nie wyciagnał zadnych wnioskow z tego>>). W domu mam jedno wielkie piekło. Zostałam ja i mama i musimy to znościc. Boję się każdego kolejnego dnia, nie wiem co on przyniesie. Mam straszna nerwicę - nie spie po nocach, mam niekontrolowane wybuchy płaczu. Mimo, że mam oparcie w TŻ, ja nie umiem poradzić sobie z tą sytuacją. To mnie przerasta, odechciewa mi się żyć, bo co to za życie, które przynosi tylko cierpienie? Najlepsze jest to, że ojeciec uważa, że jest wspaniały, wszystko go uwielbiają i wszystko jest O.K a wcale tak nie jest. Mam dosyć, serdecznie dosyć. Chciałabym zasnąc i się nie obudzić, chciałabym zniknąć z tego świata. Ja po prostu nie mam siły, wewnętrzna pustka...
#674 |
Przyczajenie
|
Nefre bardzo dobrze Cię rozumiem. Jeśli mogę dać jakąś radę - to ratujcie się z mamą. Uciekajcie z tego domu, ja uciekłam jest lepie, moja mam wciąż tam tkwi, ale ją wspieram i robie wszystko, żeby odeszła od niego. Zapisała się po długich namowach na terapię, albo raczej grupę wsparcia. Zobaczymy co z tego będzie.
Trzymam za was kciuki. I nie wierz ojciu nie jesteś, żadnym zerem ![]()
#675 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się że alkoholik nie rozmawia o problemach z rodziną jak jest trzeźwy bo wtedy mógłby usłyszeć słowa prawdy, których chyba nie chce słyszeć. Dlatego na poważne tematy zbiera im się "po piwku", wtedy mogą udawać że nie wiedzą, o co nam chodzi albo później powiedzieć że nic nie pamiętają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#676 | |
Zadomowienie
|
a czy w was to jest ukrywane? bo u mnie do niedawna nie wiedził nikt z rodziny dopiero jakis czas temu wyszło, nie mówiąc o moich znajomych którzy nic nie wiedzą, nawet moja przyjaciółka.
Cytat:
Ostatnio znalazłam u niej ulotki ,,jak walczyc z alkoholizmem'' myslałam ze wkoncu wezmie sie za siebie ale jednak nic z tego, moja mama zdaje sobie sprawe z tego ze ma problem z alkoholem ale niechce z tym nic zrobic ![]()
moje ciuszki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=172523 Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2006-12-08 o 00:22 Powód: Post pod postem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Ukrywane? Tego nie da się ukryć :/ Moj ojciec wygonil z domu siostrę gdy ta miała 18 lat. Teraz na szczęscie wyszła na prostą drogę, ma doktorat, zarabia wielkie pieniądze, ma propozycje pracy an uniwerystecie wloskim. Cieszę się, że jej sie zycie ułozyło.
Biedronka - chciałabym uciec, ale nie ma gdzie. Jestem jeszcze niepełnoletnia - mam 1,5 roku liceum przed sobą. Namawiam mamę an rozwód jednak ona jest nieugięta. Boi się, ze zostaniemy bez srodkow do zycia ![]() ![]()
#678 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#679 |
Wtajemniczenie
|
Ukrywane...hmm. Sama nie wiem. Nie mówiło się o tym, ale chyba każdy widział, że pije. Jednak nikt nie wiedział jaki jest w stosunku do swoich najbliższych - żony, syna, córki. Teraz też niewiele osób wie. Wie kilku znajomych i rodzina też, ale rodzina jak rodzina.....
#680 |
Zakorzenienie
|
A wiecie co zaczyna byc najgrosze. Tracę kontakt z matką. Zostajemy same z tym problemem - dosłownie. Nie potrafię zrozumiec jej posobu postępowania. Ona jest taka zmienna. Raz mówi tak, raz siak. Mowię jej co o tym wszytskim myślę. Jedyne co słysze w takich chwilach to:"Zamknij się". No to sie zamykam .. coraz bardziej ;/
#681 |
Raczkowanie
|
![]()
Cześć..
Znów mnie tu trochę nie było... Co do ukrywania tego tematu. Już troszkę mniej niż kiedyś. Jest kilka osób z którymi rozmawiam, które wiedzą. M. in. jedna Wizażanka spoza tego wątku, której jeszcze na oczy nie widziałam ale bardzo jej ufam ![]()
In between the points of light Between two distant shorelines Here am I... Edytowane przez Lavie Czas edycji: 2006-12-08 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
O swoim problemie mowię tylko najbliższym osobom, które wiedzą, że lepiej, aby nie poszło to dalej.
Razem z mamą postanowiłysmy pójśc an terapie, bo dalej nie pociągniemy. Jesli ojciec nie chce to my cos musimy z sobą zrobić, bo ja dalej nie wytrzymam, nie mam chęci do życia. Mam pytanie. DDA jest odpowiednie? Chodzi o to ze jestem jeszcze (tylko kilka miescy ![]() ![]()
#683 |
Zakorzenienie
|
nefre DDA jest jak najbardziej odpowiednie. To na pewno lepsze od zwyklego psychologa. Musi to byc poradnia uzaleznien i wspoluzaleznien (nazwa cos w podobie). Poszukaj moze cos w internecie. Powinny byc jakies adresy. Twoja mama bedzie musiala isc na terapie dla wspoluzaleznionych, tez widzialam grupe wsparcia dla zon alkoholikow.
Lavie witaj Kochana ![]() Co do Twojego zdania: czy mozesz mame zostawic z taka "opieka", to wiem, ze to trudne, ale masz prawo do wlasnego zycia. Nie mozesz byc odpowiedzialna za caly swiat. Musisz budowac wlasne szczescie, wyrwac sie z tego piekla.Twoja mama jest dorosla i musi sobie radzic (mam nadzieje, ze Cie nie urazilam). A czy myslalas o terapii? co do tego czy inni wiedza: Jak bylam mlodsza to potrafilam o tym mowic najblizszym kolezanka, tak jkaby mnie to nie ruszalo. Czasami musialam cos zazartowac bo moja mama czesto zasyppia na fotelu, ktory widac jak tylko wejdzie sie do domu. Odkad nazwalam problem po imieniu, wiem, ze jestem DDA mowienie o tym sprawia mi bol, scisza mi sie glos itp. Chociaz ostatnio troche zaakceptowalam swoja sytuacje - z natury jestem buntownikiem ![]() Poza tym wiele osob samych widzi. Kiedys myslalam, ze nikt nie wie, ale to nieprawda, to tylko mojej mamie sie wydaje, ze jest ekstra. Tez sobie mysle, ze to zjawisko jest naprawde spore i nawet stojac w kolejce w sklepie stoi sie pewnie w towarzystwie innych DDA ![]()
#684 |
Zadomowienie
|
u mnie teraz jest gorzej moja mama od tygodnia nie była trzezwa jak sie tylko w nocy przebudzi idzie pic rano wsatje pijana i znowyu zaczyna
![]() może ja jestem jakas dziwna ale nie potrafie jej współczuc, jak ja widze w takim stanie rano to odrazu sie złoszcze i zaczynam na nia wrzeszczec i od słowa do slowa awantura... kurde czasem naprawde staram sie opanowac ale nie potrafie. Najgorsze ze ja nie mam nikogo zadnej bliskiej osoby kolezanki kolezankami same wiecie a tak to jestem sama ![]()
#685 |
Zakorzenienie
|
Kasiu doskonale Cie rozumiem
![]() ![]() ![]()
#686 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie też i jest mi samej z tym ciężko. A ostatnio coraz częściej wpadam w te złe stany, w życiowy dołek.
#687 | |
Wtajemniczenie
|
Ponawiam listę:
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 |
Raczkowanie
|
Ja niestety też mogę dołączyć do tej wstrętnej listy.
U mnie pije mama. Od kiedy tylko pamiętam. Dziś nie wróciła do domu... To zrozumiałe bo własnie zaczął się weekend i... nie mam już na to siły... ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Rozeznanie
|
Popłakałam sie dziewczynki
![]() Więm co czujecie.... Ja juz niestety nie mam tego problemu,a niestety dlatego ze moja mama juz nie żyje.Umarła w tym roku,od picia. Obwiniam siebie za to ze tak sie skończyło,bo uciekłam,nie dałam rady dłużej tłumaczyc,prosic,krzyczec ....i uciekłam,nie mialam juz siły |
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
mimi44 - ale powiedz szczerze: czy na początku nie poczulas ulgi a dopiero pozniej przezywałas ten bol? Ja nie wiem jak bym zareagowała
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.