![]() |
#3091 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode 2008
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3092 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
metoda npr nie jest "kalendarzykiem" i (wbrew obiegowym opiniom) nie zakłada wyliczania płodności na podstawie długości cyklu, tylko na podstawie wysokości temperatury mierzonej o stałej porze tuż po przebudzeniu oraz obserwacji śluzu (plus inne, dodatkowe wskaźniki). nieregularne cykle są pewnym przeciwskazaniem do prowadzenia npr, ponieważ właściwie dopiero po dłuższej obserwacji (IMO absolutne minimum to rok) można starać się przed owulacją określać moment jej wystąpienia. ale jeśli chodzi o sam wykres, to nieregularne miesiączki nie są żadną przeszkodą do jego interpretacji, a pani w poradni tylko o to chodzi. Cytat:
Cytat:
już pisałam w którymś wątku, że pigułka antykoncepcyjna działa kilkufazowo - jej pierwszym zadaniem jest oczywiście blokowanie owulacji. jednak owulacja może się mimo wszystko zdarzyć, wtedy hormon stara się nie dopuścić do jej przechwycenia przez jajowód, a następnie zagęszcza śluz szyjkowy, aby plemniki nie "przebiły się" dalej. jeśli jednak się uda i dojdzie do zapłodnienia - wtedy hormon nie dopuszcza do zagnieżdżenia zarodka (na na to ok. 5-8 dni). i ten właśnie moment jest interpretowany jako wczesnoporonny. oczywiście hormon może zawieść i na tej linii - wtedy za 9 miesięcy mamy radosne narodziny - statystycznie 1 dziecko na 1000 matek biorących pigułki. jaki jest procent skuteczności hormonu na danym etapie (czy to blokada owulacji, czy też niedopuszczenie do zagnieżdżenia) - takich badań niestety się nie prowadzi, więc nie wiem ![]() to wszystko jest pisane z punktu widzenia etyki katolickiej, jednak z uwzględnieniem wszelkich danych i zmiennych ze świata medycyny (o tych fazach działania hormonu -to fakty, ale jak my to zinterpretujemy - czy to jeszcze komórki, czy już zarodek - zależy tylko od nas samych). szkoda wielka, że te panie w poradniach rzucają terminami, a nie uzasadniają wszystkiego medycznie, byłoby mniej poglądów, że są zacofanymi, durnymi babami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3093 |
Zadomowienie
|
Silesianno, gratuluje obszernej wiedzy
![]() Co do "radosnych narodzin" - miałabym tu pewne wątpliwości ![]()
#3094 |
Zakorzenienie
|
oczywiście, to wszystko jest kwestią własnego indywidualnego podejścia do sprawy
![]() chciałam tylko pokazać, że te panie w poradniach nie klepią takich bzdur, jak może się wydawać, mają swoje racje i warto o tym pamiętać, aczkolwiek nie trzeba się zgadzać. co do mojej wiedzy - wydaje mi się, że jest jeszcze zdecydowanie za mała (po prostu interesuje mnie to bardzo), tylko pomysły na źródła jej czerpania już mi się skończyły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3095 |
Zakorzenienie
|
U nas w poradni babka mowila ze nalezalo by zrobic przerwe miesieczna miedzy 2 a 3 spotkaniem w celu wykonania wykresu. Ale jeszeli nie wyrazisz zgody na robienie wykresiku to przerwy nie trzeba robic
![]() Wniosek taki ze jak sie chce to mozna zrobic poradnie raz dwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3096 |
Zakorzenienie
|
a mi sie nic nie chce na ten slub zalatwiac
![]() ![]() a w weekend jade na wesele do brata. pol polski musze przejechac, jedna nocka w pociagu, druga wesele, trzecia zarywam bo wracam pociagiem. ale mam nadzieje ze bedzie fajnie ![]()
#3097 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3098 |
Zadomowienie
|
...i jeszcze słowo a'propos pigułek - nie sądzę, żeby dziewczyny zachodziły w ciażę dlatego, że pigułka nie tak zadziałała (ja nie znam takiego przypadku), tylko najczęściej jest to wynikiem zapomnienia jej przyjęcia lub biegunki, wymiotów itp.
#3099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w obydwu dziewczyny były całkowicie zdrowe, tabletki przyjmowały regularnie co do minuty, nie wymiotowały, nie piły alkoholu, ani nie robiły żadnych innych rzeczy, które mogłyby działanie pigułek zaburzyć. a mimo to zostały mamami. samo producenci pigułek, oraz lekarze, mówią przeciez, że w ciążę można zajść mimo prawidłowego tsosowania tabletek itd, tylko jest to znikomy odsetek (0,1%) to tak samo, jak gumka może być prawidłowo założona, z zachowaniem ostrożności (czyste ręce itp), nie pęknąć, a i tak te małe świrusy jakoś się przedostaną tam gdzie chcą (0,9%) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3101 | |
Raczkowanie
|
a ja wlasnie po 4 miesiacach dostalam miesiaczke i zwijam sie z bolu poniewaz zawsze keidy opuszczam polske i wyjezdzam za granice cos mi sie staje takiego ze nie mam miesiaczki
![]() ![]() Cytat:
![]()
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200706034029.png http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008092701601630.png Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-01-10 o 13:03 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3102 |
Raczkowanie
|
ja się cieszę że nauki mamy za sobą
![]() ![]() wczoraj byliśmy na zakupach i kupiliśmy obrączka ![]() ![]() ![]() dzisiaj idziemy na poszukiwania zaproszeń bo potem zabraknie czasu.zwłaszcza że niedługo będzie tzreba robić porządki wmieszkanku i szukać rzeczy do remontu ![]() powodzenia w zmaganiu się z naukami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3103 |
Zakorzenienie
|
ja się akurat zgadzam w moich poglądach z gosiunią22, ale to nie znaczy, ze ktoś nie może mieć innych poglądów. Dla mnie jednak (z tych samych powodów co w/w) ani spirala ani minipigułka nie są środkami wczesnoporonnymi.
Ale silesianna tez ma rację - może gdyby panie w poradniach przytoczyły mi jakieś sensowne argumenty na poparcie swojego stanowiska i zechciały dłużej na temat porozmawiać to może po jakiejś małej części przekonały by mnie do swoich twierdzeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3104 |
Zakorzenienie
|
Panny Młode 2008
wczoraj byliśmy na zakupach i kupiliśmy obrączka
![]() ![]() ![]() Ja zastanawiałam się nad obrączkami z białego złota ale wizja corocznego ich odnawiania zniechęciła mnie ![]() ![]() ![]() ....no i dopadło i mnie..lekkie zniechęcenie :/ wydaje mi się że nie będe ładnie wyglądać. Sukienkę inną bym chciała, na poprawiny chciałabym krótką sukienkę - uszyłam długą:/ Nie wiem jak się uczesać , co z welonem. Wszystko jest nie tak ![]() Cieszę się na myśl o ślubie i weselu ale z drugiej strony chciałabym już mieć to za sobą... Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-01-09 o 19:47 Powód: post pod postem - proszę używać opcji EDYTUJ! |
![]() ![]() |
![]() |
#3105 |
Zadomowienie
|
Oj dziewczyny widze,że jakiś zimowy marazm was dopadł...Głowa do góry,pierś do przodu
![]() ![]()
![]() |
#3106 |
Raczkowanie
|
mnie też ogarnęło zniechęcenie :/ zaczynamy rozwozić zaproszenia - mamy na to czas tylko w weekendy i przez to nie mamy czasu dla siebie (w tygodniu się nie widujemy
![]() Co do poradni to mieliśmy tylko 1 spotkanie (godzinę) a nauki mieliśmy przez 2 soboty po 2 godziny - nie wiem od czego to zależy że w jednej parafii jest więcej godzin a w innych mniej. Dzień skupienia był najgorszy - trwał 3 godziny i strasznie wymarzłam. Uważam że nie trzeba się negatywnie nastawiać do tych kobiet w poradni - szkoda Waszych nerwów. Oczywiście jeśli te nauki polegają na narzucaniu czegokolwiek to jest to wkurzające. U mnie akurat kobieta była super - ona tylko informowała. Co do tych pigułek to akurat mówiła dokładnie to co silesianna i do mnie to przemawia i jest zgodne z moimi przekonaniami. Teraz mamy najwięcej problemów z transportem - w ogóle nie wiemy jak to ugryźć. Ehh.... nic mi się nie chce ![]() Ja chce wiosneee! Życzę wszystkim siły i uśmiechu ![]()
#3107 |
Zakorzenienie
|
kodeina nie zaprzątaj sobie głowy takimi myślami. To będzie piękny dzień, a Ty oczywiście będziesz wyglądać cudownie, bo każda dziewczyna w tym dniu powinna czuć się wyjątkowo i pięknie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3108 |
Przyczajenie
|
Witajcie drogie Panny Młode 2008
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3109 |
Zadomowienie
|
No coż, ryzyko
![]()
#3110 |
Przyczajenie
|
yyyy a jak nie współżyje tylko mieszka ze sobą to z tego też się muszę wyspowiadać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3111 |
Rozeznanie
|
Kalex
Szukam sukienki kształt dzwoneczka, co oznacza nie typowa rybka, a e nie A, bez ramiączek, gładka, bez falban. Ograniczyłabym koronkę i świecidełka. Generalnie ma być elegancka, prosta i z klasą. Znalazłam piękne sukienki na stronie www.twojesuknie.com.pl rewelacja i tam są takie które mnie ujęły. Niestety ich cena to koło 3500zł. Znalazłam też drugą - wysyłam Ci ją na prv. Jeśli chodzi moje załatwianie. tow najbliższym czasie muszę znaleźć sukienkę to priorytet. mam sie spotkać z kamerzystą, który jest trochę dziwny bo umawia się nie dobiera telefonów, ale pracę swoją wykonuje bez zarzutu. Na drugi dzień chcę uszyć sukienkę, i chyba skłaniam się ku długiej - myślę nad kolorem ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#3112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3113 | ||
Zakorzenienie
|
Panny Młode 2008
Cytat:
![]() Myślałam że dziś odbiorę suknie ślubną ale jeszcze muszą ją podwinąć no i zapomnieli o wstążeczce pod biustem ![]() Zalezy mi aby mieć ją trochę wcześniej bo muszę wyprubować czy będe w stanie zatańczyć nasz układ taneczny na pierwszy taniec - oczywiście próbę zrobię w halce która jest na kole ( Nie chcę aby tŻ mnie zobaczył w sukni) Cytat:
My także mieszkamy razem , narazie u moich rodziców. Ksiądz o tym wie i też mamy tylko jedną spowiedź. Pierwsza spowiedź nie miała by sensu skoro mieszkacie razem bo grzeszycie/ grzeszymy ![]() Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-01-09 o 19:39 Powód: post pod postem - proszę używać opcji EDYTUJ! |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3114 |
Przyczajenie
|
Silesiana, kodeina - bardzo Wam dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko powiem, że z przyczyn technicznych (USC nieczynny w planowany dzień ślubu --> był o tym wątek, bo nie wiedzieliśmy co zrobić, sala była zaklepana i nie do zmiany bo brak innych wolnych terminow. Szukaliśmy innego urzędu) zmieniam datę ślubu.
Okazało się, ze w sali wolna jest sobota (ktoś zrezygnował) w kwietniu. Co rozwiązuje problem z brakiem czynnego urzędu. A więc: będę żoną 20 dni wcześniej niż planowałam. Z 25 kwietnia zmieniliśmy na 5. Zmieniłam też suwak....oj coraz bliżej ![]()
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Roześlijcie zaproszenia, będziecie mieli więcej czasu dla siebie i humor Ci się poprawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3117 |
Wtajemniczenie
|
Witam:)
Chce dolaczyc do Waszego szczesliwego grona
![]() Slub 20 wrzesnia 2008 ,sala zarezerwowana od roku,zespół od wrzesnia 2007.Kamerzysty nie chce miec a fotografrm naszym bedzie kolega ![]() Byli zachwyceni |
![]() ![]() |
![]() |
#3118 |
Raczkowanie
|
Dizewczyny bede miala na poradnie malzenska okolo miesiac, myslicie, ze damy rade to zrobic??
DO Polski wracamy 30 maj a slub 5 lipca? |
![]() ![]() |
![]() |
#3119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.