|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Dobra, do suszu wierzbownicy i szałwii, dołączyłam jeszcze skrzyp mielony. Mam nadzieję, że nie przesadziłam z ilością. Zobaczymy jak to będzie.
W poniedziałek jeszcze będę miała szansę przed wyjazdem podjechać do zielarnii. Warto żebym do zestawu wierzbownica, szałwia i skrzyp, coś dołączyła?
#3752 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja kupilam sobie wczoraj Humavit z drozdzami, biotyną, skrzypem, pokrzywa i bialkami serwatkowymi, rosliny sa w formie ekstraktow, wiec teoretycznie zadzialaja lepiej. kupilam glownie na wlosy, ale tez na cere, zobaczymy ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3753 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
A coś jeszcze powinnam dokupić do zestawu szałwia, wierzbownica i skrzyp? Cz tyle powinno starczyć?
![]() |
#3754 |
Raczkowanie
|
Chatul miłej zabawy na Woodstocku
![]() A moje włosy mają się coraz lepiej, ale to sprawa wyłącznie bezslsowej pielęgnacji ![]()
#3755 |
Wtajemniczenie
|
Co tu tak cicho
![]() Muszę się pochwalić, że dzisiaj już 3 dzień bez mycia , trochę wspomogłam się mąką, ale włosy wyglądają ok ![]() ![]() i jeszcze mam małe pytanie, ktoś ostatnio pisał, że w SuperPharmie są glinki? Możecie napisać gdzie dokładnie, tzn na którym dziale ? Pamiętam, że kiedyś były przy kasach (przynajmniej tak mi się wydawało), ale ostatnio byłam i nie widziałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3756 |
ma zielone pojęcie
|
Cochonnetta, u mnie w Super Pharmie glinki są w tej części aptecznej. Zapytaj kogoś z obsługi i tyle
![]() Dzięki. Było cudownie ![]()
#3757 |
Wtajemniczenie
|
Chatul, udało Ci się umyć włosy?
![]()
#3758 |
ma zielone pojęcie
|
Tylko raz umyłam. Potem związałam w warkocze i chodziłam w chustce na głowie...
A i tak znalazł się chętny na robienie mi masażu skalpu ![]()
#3759 |
Rozeznanie
|
Cześć!
![]() Czytam ten wątek i czytam, a tu aż 126 stron. Ale mam tak, że jak coś mnie interesuje to czytam wszystko. Obecnie jestem na stronie 90. Włosy myję codziennie od jakichś 10-12 lat. Zawsze po jednej dobie miałam smalczyk i nie było mowy żeby pokazać się ludziom. Nieświadoma używałam oczywiście drogeryjnych szamponów do włosow przetłuszczających się, po których moje włosy często tłuściły się już po kilkunastu godzinach. Dawno pogodziłam się z codziennym myciem. Ostatnio jednak zaczęłam szukac sposobów na ograniczenie przetłuszczania. Stało się tak po zafarbowaniu włosów ziołowym balsamem z henną Venity, kolor wyszedł piękny, ale niestety zbyt szybko się wypłukuje. A ja się na to nie zgadzam ![]() Postanowiłam zadbać o włosy. Koniec z przesuszaniem, które skutkuje tylko jeszcze większym przetłuszczaniem. * Po myciu, żeby je unieść, zakładam wałki, papiloty lub zaplatam warkoczyk (zamiast suszarki. A jeśli już suszarka to zimny nawiew). * Często myję grzebień. * Jakieś pół roku temu odkryłam szampon Babydream. Zauważyłam, że po umyciu nim głowy włosy są świeże o wiele dlużej niż po drogeryjnych szamponach. Od tego czasu używałam go często i ostatnio właśnie do niego wróciłam. Nakładam po tym szamponie maskę Kallos latte, która nie przyspiesza u mnie przetłuszczania, a w dodatku ładnie pachnie i włosy łatwo się rozczesują (co po samym babydream jest trudne). * Raz w tygodniu na godzinkę nakładam na całą głowę maskę z żółtka, oleju rycynowego i odżywki kallos. Zalezy mi na nawilżaniu włosów, bo wiem, że im to służy i dlużej pozostają ładne. * Olej kokosowy. Nakładany często na kucyk przed myciem. * Lotion Seboradin Niger na mokre włosy. U mnie zmniejsza jedynie wypadanie, ale dam mu szansę, może się bardziej wykaże. * Puder okazał się dobrym rozwiązaniem na przedłużenie świeżości. Pomysł zaczerpnięty z tego wątku. Kupiłam puder Babydream, akurat był w promocji. Moje włosy siedzą teraz w dobieranym warkoczu, były myte ponad dobę temu (dokładnie 28 godzin temu) i wyglądają całkiem rześko ![]() Zakupiłam i w ciągu kolejnych myć wypróbuję: * Szampon Fitomed do suchych i normalnych (chyba już nigdy nie kupię szampony do włosów przetłuszczających- mam uraz ![]() * Maskę L’biotica Wax do włosów słabych. Naczytałam się też o soku aloesowym i glince i być może w przyszłości się skuszę ![]() Moim celem jest przedłużenie świeżości włosów do 1,5-2 dni. Już z 1,5 dnia będę zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
#3760 |
ma zielone pojęcie
|
Anielo, życzę powodzenia
![]() Ja się cały czas staram myć rzadko włosy, ale wychodzi różnie. Ale nie zdarza mi się myć ich co 24 godziny, to najważniejsze ![]()
#3761 |
Raczkowanie
|
Chatul a jakiego szamponu używasz jeśli można wiedzieć ?
![]() Ja próbowałam ich nie myć 2 dni, ale mi tyle włosów wylazło, że myje codziennie. I zmieniałam szampon na Johnsons baby i Nivea Baby i jest ciut lepiej. Może dlatego, że to delikatne szampony ![]()
#3762 |
Rozeznanie
|
Dziękuję
![]() Szampon Fitomed jest bardzo fajny- ładnie pachnie i dobrze się pieni. Używam na zmianę z Babydreamem. Puder pozwala mi myć włosy co drugi dzień. Wprawdzie włosy są po nim matowe, bardziej się elektryzują i muszą być związane, ale coś za coś. Nie wiem czy dobrze przeczytałam, ale czy zamiast pudru można stosować glinkę na tej samej zasadzie? I czy wiecie może dlaczego od pudru elektryzują się włosy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3763 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#3764 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja nie stosuję pudru od razu po umyciu, ale po kilkunastu godzinach, kiedy są jeszcze świeże- nie chcę żeby od razu po myciu mi się elektryzowały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3765 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Teraz jednak wierna jestem algom. Moim zdaniem są o wiele lepsze od pudru. Nie raz ratowały moją czuprynę ![]()
![]() |
#3766 |
Przyczajenie
|
Moi Drodzy
Wcześniej pisałam już tu ![]() Miałam napisac znowu jak idzie moje doświadczenie z szamponem Barwa-Siarkowa moc. Muszę przyznać,iż buteleczka jest mała,kosztuje około 18 zł,szampon zwłaszcza na troszkę przetłuszczonych włosach w ogóle się nie pieni.Powinien-w końcu jest do tego typu czupryn. Używam go już jakiś czas i stwierdzam,że i owszem-po umyciu skóra głowy jest świeża ale nic mi to nie daje.Jak zwykle ten sam scenariusz czyli włosy nie nadające się na jutro. Siarkowej mocy NIE POLECAM ,może ew jako szampon od czasu do czasu. Ostatnio przypomniałam sobię,że kiedyś z jakieś 4/5 lat temu używałam szamponu i odżywki Dove-intensywna regeneracja.Wtedy byłam bardzo zadowolona z efektów i ze wszystkiego co związane z tymi szamponami. Potem moje włosy niestety weszły w wiek dojżewania i musiałam zmienić szampony bo przetłuszczały się(nie nastąpiło to od specyfików tylko wiadomo hormony i zmiany u dziewczyny). w SKRÓCIE TERAZ-Postanowiłam wrócić do Dove. Kupiłam szampon przeciw przetłuszczaniu się włosów. Polecam. Wiadomo,że efekty nie będą nigdy porażające,ale powiem szczerze,że działa lepiej od Barwy która jest: -droższa -mniejsza -niewygodna w myciu -powoduje większe wypadanie włosów. Plusy jakie przypisuje DOVE to: -Ma ładne opakowanie -Ładny DŁUGOTRWAŁY zapach -Dobrze się pieni na nawet przetłuszczonych włosach,więc jest b.wydajny. -Skóra głowy jest świeża -Następnego dnia włoski nadają się bardziej do wyjścia niż po innych szamponach. Jeszcze jedno-Do tego typu szamponów warto dobierać odżywki przeciw wypadaniu włosów,bo takie szampony lubia je przesuszać. Kupiłam więc odżywke Dove,przeciw wypadaniu-jest lekka nie obciąża. |
![]() ![]() |
![]() |
#3767 |
ma zielone pojęcie
|
Zapomniałam się pochwalić- kupiłam ostatnio w zielarni paczkę szyszek chmielu. Co fajnego mogę z nich zrobić dla moich włosów?
![]()
#3768 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3769 |
Rozeznanie
|
M4dlen ja tez kiedys uzywalam Dove (tylko odzywki) i mialam wrazenie ze sluzy moim wlosom.
W tej chwili wprowadzam w zycie pielegnacje bez silikonow i SLS tzn. olej kokosowy przed kazdym myciem i szampon dla dzieci. Poki co wlosy trzymaja sie ladnie i myje co drugi dzien. Jesli ta metoda zawiedzie na dluzsza mete, to wybroboje ten Dove ![]()
#3770 |
Konto usunięte
|
Gdzie można kupić algi albo glinkę w proszku, żeby używać jako zasypki. Wczoraj próbowałam z mąką i zdało egzamin, chcę zainwestować w glinkę albo algi. W aptece czy jakimś sklepie? W internecie widziałam, ale wolałabym w jakimś stacjonarnym sklepie.
W jakiej cenie kupujecie i ile tego jest w opakowaniu, i na jak długo starcza? |
![]() ![]() |
![]() |
#3771 |
Wtajemniczenie
|
snafu, o algach nie mam pojęcia ale glinkę kupisz nawet w aptece
![]() ![]()
#3772 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dopiero zaczynam się interesować jakoś bardziej pielęgnacją tłustych włosów, bo byłam przekonana że nic juz się nie da zrobić.. a tu widzę PUDER! jejku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3773 |
Konto usunięte
|
paspartu dzięki za odpowiedź
![]() puder z tego co zrozumiałam stosuje się na włosy. rozprowadzasz go za pomocą szczotki/ pędzla co tam masz pod ręką i wczesujesz. nie widać go na włosach, choć się tego obawiałam. ja wczoraj wczesałam sobie mąkę pszenna, bo innej nie miałam, a koniecznie chciałam sprawdzić jak to działa. jestem pozytywnie zaskoczona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3774 |
ma zielone pojęcie
|
[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21508539]Gdzie można kupić algi albo glinkę w proszku, żeby używać jako zasypki. Wczoraj próbowałam z mąką i zdało egzamin, chcę zainwestować w glinkę albo algi. W aptece czy jakimś sklepie? W internecie widziałam, ale wolałabym w jakimś stacjonarnym sklepie.
W jakiej cenie kupujecie i ile tego jest w opakowaniu, i na jak długo starcza?[/QUOTE] Ja kupuję algi na Targach Medycyny Naturalnej. W sklepie ich nigdzie nie widziałam. Ale za to w sklepach internetowych są. Glinki za to sprzedawane są w aptekach (np. ta przy Super Pharmie). Ale tylko w małych pojemnościach. W internecie są też większe, które wychodzą o wiele taniej ostatecznie. Ale najpierw kup lepiej małe opakowanie ![]()
#3775 |
Konto usunięte
|
Na początek kupię małe opakowanie glinki. Może jak mi podpasuje zainwestuję w coś większego. U mnie w okolicy nie ma takich targów i nawet żadnych sklepów z naturalnymi produktami, ale za ponad miesiąc idę na studia do Białegostoku i może tam coś dorwę. Zawsze to większe miasto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3776 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, poradźcie.
Mam również przetłuszczające się włosy, skalp na drugi dzień wygląda jak niemyty przez tydzień. Ale nie to jest najgorsze... otóż moje końcówki włosów wyglądają jak niedomyte. Z początku myślałam, że może daję za dużo odżywki, ale to raczej nie to. Poradźcie coś... ![]()
#3777 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
#3778 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzisiaj nareszcie nabyłam słynną maskę i emulsję glorii, mam nadzieję że na mnie też dobrze zadziała. Moim kolejnym problemem jest to, że na skórze głowy często pojawiają mi się jakieś bolące wypryski, mam to po kuracji izotekiem, już dwa lata. ![]()
![]() |
#3779 |
Zadomowienie
|
Chatul, która glinka będzie lepsza Twoim zdaniem? Na dozie widziałam między innymi zieloną, białą, różową. Nie wiem na którą sięzdecydować.
Z moimi włosami w końcu widać poprawę tj. mogę je myć co 30 godzin. Wcześniej po 24 godzinach były tłuste. Czytanie tego wątki mi się przydało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3780 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jednak lepiej się u mnie sprawdza nałożenie go po kilkunastu godzinach od mycia. Zabieg muszę powtarzać co parę godzin żeby efekt utrzymał się dłużej. Ja rozprowadzam go tak, że sypię do jednej dłoni a drugą dłonią nakładam na skórę glowy i włosy przy skórze. Po jakimś czasie wyczesuję grzebieniem. Sprawdza się dobrze ![]() Dziś kupiłam w aptece 10 g czerwonej glinki, będę testować w czwartek i jeśli się sprawdzi kupię na allegro duże opakowanie (algi też widziałam nan allegro). Tak wychodzi o wiele taniej, bo niestety małe opakowania się nie opłacają, ale musiałam takie wziąć na spróbowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.