przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 12:45   #3751
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Dobra, do suszu wierzbownicy i szałwii, dołączyłam jeszcze skrzyp mielony. Mam nadzieję, że nie przesadziłam z ilością. Zobaczymy jak to będzie.

W poniedziałek jeszcze będę miała szansę przed wyjazdem podjechać do zielarnii. Warto żebym do zestawu wierzbownica, szałwia i skrzyp, coś dołączyła?
Stary 2010-07-24, 13:28   #3752
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Zdecydowałam się brać też szałwię. Rozumiem, że jej również powinnam jeść łyżeczkę dziennie?

Znalazłam w domu jeszcze mielony skrzyp. Też nadaje się do jedzenia?
Cytat:
Dobra, do suszu wierzbownicy i szałwii, dołączyłam jeszcze skrzyp mielony. Mam nadzieję, że nie przesadziłam z ilością. Zobaczymy jak to będzie.

W poniedziałek jeszcze będę miała szansę przed wyjazdem podjechać do zielarnii. Warto żebym do zestawu wierzbownica, szałwia i skrzyp, coś dołączyła?
wiesz co? a moze lepiej jakbys wlaczala ziola stopniowo? chodzi mi o to, zebys miala pewnosc, ze np. to szalwia wyraznie Ci pomaga czy wierzbownica. skrzyp dziala przeciwpotnie, bo dziala moczopędnie (wiecej wody ucieka zamiast przez skore przez ukl. moczowy)

ja kupilam sobie wczoraj Humavit z drozdzami, biotyną, skrzypem, pokrzywa i bialkami serwatkowymi, rosliny sa w formie ekstraktow, wiec teoretycznie zadzialaja lepiej. kupilam glownie na wlosy, ale tez na cere, zobaczymy

Cytat:
Napisane przez Charlotte95 Pokaż wiadomość
truskawkowawiosna, dziękuję A z tą glorią, to emulsja, tak? I kładziesz ją po myciu włosów? Pytam się, bo ja nigdy odżywek jeszcze po myciu na skalp nie kładłam
myję wlosy szamponem, troche osuszam, a emulsją myję jak szamponem cala glowe, chwilę masuje, a potem zmywam, przed zmyciem nakladam na dlugosc jakąs konkretniejsza maske/odzywke
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 13:43   #3753
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
wiesz co? a moze lepiej jakbys wlaczala ziola stopniowo? chodzi mi o to, zebys miala pewnosc, ze np. to szalwia wyraznie Ci pomaga czy wierzbownica.
Tylko, że czas mnie strasznie goni ;/ W czwartek już na Woodstock wyjeżdżam, a tam nawet wzięcie prysznica kilka razy dziennie będzie niemalże niemożliwe...

Cytat:
skrzyp dziala przeciwpotnie, bo dziala moczopędnie (wiecej wody ucieka zamiast przez skore przez ukl. moczowy)
Szałwia i wszystkie inne zioła też działają na mnie moczopędnie. Ja w ogóle jestem bardzo częstą bywalczynią w toalecie (;

A coś jeszcze powinnam dokupić do zestawu szałwia, wierzbownica i skrzyp? Cz tyle powinno starczyć?
Stary 2010-07-29, 16:01   #3754
G12acka
Raczkowanie

Chatul miłej zabawy na Woodstocku

A moje włosy mają się coraz lepiej, ale to sprawa wyłącznie bezslsowej pielęgnacji

odstawiam detergenty
G12acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-30, 19:28   #3755
cochonnetta
Wtajemniczenie

Co tu tak cicho ?

Muszę się pochwalić, że dzisiaj już 3 dzień bez mycia , trochę wspomogłam się mąką, ale włosy wyglądają ok i od kiedy zmieniłam pielęgnację to włosy wyglądają znacznie lepiej

i jeszcze mam małe pytanie, ktoś ostatnio pisał, że w SuperPharmie są glinki? Możecie napisać gdzie dokładnie, tzn na którym dziale ? Pamiętam, że kiedyś były przy kasach (przynajmniej tak mi się wydawało), ale ostatnio byłam i nie widziałam
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 18:07   #3756
Chatul
ma zielone pojęcie

Cochonnetta, u mnie w Super Pharmie glinki są w tej części aptecznej. Zapytaj kogoś z obsługi i tyle

Cytat:
Napisane przez G12acka Pokaż wiadomość
Chatul miłej zabawy na Woodstocku
Dzięki. Było cudownie
Stary 2010-08-03, 18:16   #3757
paspartu
Wtajemniczenie

Chatul, udało Ci się umyć włosy?
Stary 2010-08-03, 19:27   #3758
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez paspartu Pokaż wiadomość
Chatul, udało Ci się umyć włosy?
Tylko raz umyłam. Potem związałam w warkocze i chodziłam w chustce na głowie...
A i tak znalazł się chętny na robienie mi masażu skalpu
Stary 2010-08-04, 13:26   #3759
Aniela88
Rozeznanie

Cześć!
Czytam ten wątek i czytam, a tu aż 126 stron. Ale mam tak, że jak coś mnie interesuje to czytam wszystko. Obecnie jestem na stronie 90.
Włosy myję codziennie od jakichś 10-12 lat. Zawsze po jednej dobie miałam smalczyk i nie było mowy żeby pokazać się ludziom. Nieświadoma używałam oczywiście drogeryjnych szamponów do włosow przetłuszczających się, po których moje włosy często tłuściły się już po kilkunastu godzinach. Dawno pogodziłam się z codziennym myciem. Ostatnio jednak zaczęłam szukac sposobów na ograniczenie przetłuszczania. Stało się tak po zafarbowaniu włosów ziołowym balsamem z henną Venity, kolor wyszedł piękny, ale niestety zbyt szybko się wypłukuje. A ja się na to nie zgadzam.
Postanowiłam zadbać o włosy. Koniec z przesuszaniem, które skutkuje tylko jeszcze większym przetłuszczaniem.
* Po myciu, żeby je unieść, zakładam wałki, papiloty lub zaplatam warkoczyk (zamiast suszarki. A jeśli już suszarka to zimny nawiew).
* Często myję grzebień.
* Jakieś pół roku temu odkryłam szampon Babydream. Zauważyłam, że po umyciu nim głowy włosy są świeże o wiele dlużej niż po drogeryjnych szamponach. Od tego czasu używałam go często i ostatnio właśnie do niego wróciłam. Nakładam po tym szamponie maskę Kallos latte, która nie przyspiesza u mnie przetłuszczania, a w dodatku ładnie pachnie i włosy łatwo się rozczesują (co po samym babydream jest trudne).
* Raz w tygodniu na godzinkę nakładam na całą głowę maskę z żółtka, oleju rycynowego i odżywki kallos. Zalezy mi na nawilżaniu włosów, bo wiem, że im to służy i dlużej pozostają ładne.
* Olej kokosowy. Nakładany często na kucyk przed myciem.
* Lotion Seboradin Niger na mokre włosy. U mnie zmniejsza jedynie wypadanie, ale dam mu szansę, może się bardziej wykaże.
* Puder okazał się dobrym rozwiązaniem na przedłużenie świeżości. Pomysł zaczerpnięty z tego wątku. Kupiłam puder Babydream, akurat był w promocji. Moje włosy siedzą teraz w dobieranym warkoczu, były myte ponad dobę temu (dokładnie 28 godzin temu) i wyglądają całkiem rześko. A zawsze po 24 godzinach było wstyd wyjść do ludzi.
Zakupiłam i w ciągu kolejnych myć wypróbuję:
* Szampon Fitomed do suchych i normalnych (chyba już nigdy nie kupię szampony do włosów przetłuszczających- mam uraz).
* Maskę L’biotica Wax do włosów słabych.
Naczytałam się też o soku aloesowym i glince i być może w przyszłości się skuszę.
Moim celem jest przedłużenie świeżości włosów do 1,5-2 dni. Już z 1,5 dnia będę zadowolona.
Aniela88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 16:52   #3760
Chatul
ma zielone pojęcie

Anielo, życzę powodzenia A sok aloesowy i glinki oraz algi, polecam z całego serca.

Ja się cały czas staram myć rzadko włosy, ale wychodzi różnie. Ale nie zdarza mi się myć ich co 24 godziny, to najważniejsze
Stary 2010-08-09, 19:50   #3761
Lanet
Raczkowanie

Chatul a jakiego szamponu używasz jeśli można wiedzieć ?

Ja próbowałam ich nie myć 2 dni, ale mi tyle włosów wylazło, że myje codziennie. I zmieniałam szampon na Johnsons baby i Nivea Baby i jest ciut lepiej. Może dlatego, że to delikatne szampony

Lanet jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-10, 09:14   #3762
Aniela88
Rozeznanie

Dziękuję .
Szampon Fitomed jest bardzo fajny- ładnie pachnie i dobrze się pieni. Używam na zmianę z Babydreamem.
Puder pozwala mi myć włosy co drugi dzień. Wprawdzie włosy są po nim matowe, bardziej się elektryzują i muszą być związane, ale coś za coś. Nie wiem czy dobrze przeczytałam, ale czy zamiast pudru można stosować glinkę na tej samej zasadzie? I czy wiecie może dlaczego od pudru elektryzują się włosy?
Stary 2010-08-10, 12:16   #3763
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Aniela88 Pokaż wiadomość
Puder pozwala mi myć włosy co drugi dzień. Wprawdzie włosy są po nim matowe, bardziej się elektryzują i muszą być związane, ale coś za coś. Nie wiem czy dobrze przeczytałam, ale czy zamiast pudru można stosować glinkę na tej samej zasadzie? I czy wiecie może dlaczego od pudru elektryzują się włosy?
Mnie się po pudrze najbardziej elektryzowały włosy. Po glinkach i algach (stosowanych jak puder) nie jest tak źle. Teraz zresztą staram się używać alg prosto po umyciu włosów- jak tylko wyschną. To też pomaga.
Stary 2010-08-10, 12:33   #3764
Aniela88
Rozeznanie

Cytat:
Mnie się po pudrze najbardziej elektryzowały włosy. Po glinkach i algach (stosowanych jak puder) nie jest tak źle. Teraz zresztą staram się używać alg prosto po umyciu włosów- jak tylko wyschną. To też pomaga.
Myślę, że zainwestuję w czerwoną glinkę jak już puder mi się skończy. Przynajmniej nie będę miałam czegoś białego na włosach.
Ja nie stosuję pudru od razu po umyciu, ale po kilkunastu godzinach, kiedy są jeszcze świeże- nie chcę żeby od razu po myciu mi się elektryzowały .
Stary 2010-08-10, 16:20   #3765
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Myślę, że zainwestuję w czerwoną glinkę jak już puder mi się skończy. Przynajmniej nie będę miałam czegoś białego na włosach.
Ja nie stosuję pudru od razu po umyciu, ale po kilkunastu godzinach, kiedy są jeszcze świeże- nie chcę żeby od razu po myciu mi się elektryzowały .
Puder nałożony na świeże włosy według mnie działa o wiele lepiej. Raz, że zwyczajnie stanowi barierę dla łoju przez co nie maskuje efekt tłustych włosów, lecz faktycznie spowalnia ich przetłuszczanie. Dwa, że świeżo umyte włosy po nałożeniu pudru mniej się elektryzują. Przynajmniej moje.

Teraz jednak wierna jestem algom. Moim zdaniem są o wiele lepsze od pudru. Nie raz ratowały moją czuprynę
Stary 2010-08-11, 09:15   #3766
M4dlen
Przyczajenie

Moi Drodzy
Wcześniej pisałam już tu
Miałam napisac znowu jak idzie moje doświadczenie z szamponem Barwa-Siarkowa moc.
Muszę przyznać,iż buteleczka jest mała,kosztuje około 18 zł,szampon zwłaszcza na troszkę przetłuszczonych włosach w ogóle się nie pieni.Powinien-w końcu jest do tego typu czupryn.
Używam go już jakiś czas i stwierdzam,że i owszem-po umyciu skóra głowy jest świeża ale nic mi to nie daje.Jak zwykle ten sam scenariusz czyli włosy nie nadające się na jutro.
Siarkowej mocy NIE POLECAM ,może ew jako szampon od czasu do czasu.

Ostatnio przypomniałam sobię,że kiedyś z jakieś 4/5 lat temu używałam szamponu i odżywki Dove-intensywna regeneracja.Wtedy byłam bardzo zadowolona z efektów i ze wszystkiego co związane z tymi szamponami.
Potem moje włosy niestety weszły w wiek dojżewania i musiałam zmienić szampony bo przetłuszczały się(nie nastąpiło to od specyfików tylko wiadomo hormony i zmiany u dziewczyny).

w SKRÓCIE TERAZ-Postanowiłam wrócić do Dove.
Kupiłam szampon przeciw przetłuszczaniu się włosów.
Polecam.
Wiadomo,że efekty nie będą nigdy porażające,ale powiem szczerze,że działa lepiej od Barwy która jest:
-droższa
-mniejsza
-niewygodna w myciu
-powoduje większe wypadanie włosów.

Plusy jakie przypisuje DOVE to:
-Ma ładne opakowanie
-Ładny DŁUGOTRWAŁY zapach
-Dobrze się pieni na nawet przetłuszczonych włosach,więc jest b.wydajny.
-Skóra głowy jest świeża
-Następnego dnia włoski nadają się bardziej do wyjścia niż po innych szamponach.

Jeszcze jedno-Do tego typu szamponów warto dobierać odżywki przeciw wypadaniu włosów,bo takie szampony lubia je przesuszać.
Kupiłam więc odżywke Dove,przeciw wypadaniu-jest lekka nie obciąża.
M4dlen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 09:36   #3767
Chatul
ma zielone pojęcie

Zapomniałam się pochwalić- kupiłam ostatnio w zielarni paczkę szyszek chmielu. Co fajnego mogę z nich zrobić dla moich włosów?
Stary 2010-08-11, 14:31   #3768
Aniela88
Rozeznanie

Cytat:
Puder nałożony na świeże włosy według mnie działa o wiele lepiej. Raz, że zwyczajnie stanowi barierę dla łoju przez co nie maskuje efekt tłustych włosów, lecz faktycznie spowalnia ich przetłuszczanie. Dwa, że świeżo umyte włosy po nałożeniu pudru mniej się elektryzują. Przynajmniej moje.

Teraz jednak wierna jestem algom. Moim zdaniem są o wiele lepsze od pudru. Nie raz ratowały moją czuprynę
Dzisiaj spróbuję nałożyć na świeżo umyte. Dzięki za radę
Stary 2010-08-12, 05:24   #3769
uca
Rozeznanie

M4dlen ja tez kiedys uzywalam Dove (tylko odzywki) i mialam wrazenie ze sluzy moim wlosom.
W tej chwili wprowadzam w zycie pielegnacje bez silikonow i SLS tzn. olej kokosowy przed kazdym myciem i szampon dla dzieci. Poki co wlosy trzymaja sie ladnie i myje co drugi dzien. Jesli ta metoda zawiedzie na dluzsza mete, to wybroboje ten Dove .
uca jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 14:48   #3770
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

Gdzie można kupić algi albo glinkę w proszku, żeby używać jako zasypki. Wczoraj próbowałam z mąką i zdało egzamin, chcę zainwestować w glinkę albo algi. W aptece czy jakimś sklepie? W internecie widziałam, ale wolałabym w jakimś stacjonarnym sklepie.
W jakiej cenie kupujecie i ile tego jest w opakowaniu, i na jak długo starcza?
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 15:46   #3771
paspartu
Wtajemniczenie

snafu, o algach nie mam pojęcia ale glinkę kupisz nawet w aptece Mało tam tego jest- wydaje mi się, że na 2 użycia? A cena ok. 3zł
Stary 2010-08-20, 16:09   #3772
endzeit
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję .
Szampon Fitomed jest bardzo fajny- ładnie pachnie i dobrze się pieni. Używam na zmianę z Babydreamem.
PUDER? ło matko!
dopiero zaczynam się interesować jakoś bardziej pielęgnacją tłustych włosów, bo byłam przekonana że nic juz się nie da zrobić.. a tu widzę PUDER!
jejku jak to się stosuje w ogóle ??
endzeit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 18:53   #3773
Konto usunięte

paspartu dzięki za odpowiedź

puder z tego co zrozumiałam stosuje się na włosy. rozprowadzasz go za pomocą szczotki/ pędzla co tam masz pod ręką i wczesujesz. nie widać go na włosach, choć się tego obawiałam. ja wczoraj wczesałam sobie mąkę pszenna, bo innej nie miałam, a koniecznie chciałam sprawdzić jak to działa. jestem pozytywnie zaskoczona będę praktykować z glinką, algami albo czymś takim.
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 21:29   #3774
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21508539]Gdzie można kupić algi albo glinkę w proszku, żeby używać jako zasypki. Wczoraj próbowałam z mąką i zdało egzamin, chcę zainwestować w glinkę albo algi. W aptece czy jakimś sklepie? W internecie widziałam, ale wolałabym w jakimś stacjonarnym sklepie.
W jakiej cenie kupujecie i ile tego jest w opakowaniu, i na jak długo starcza?[/QUOTE]

Ja kupuję algi na Targach Medycyny Naturalnej. W sklepie ich nigdzie nie widziałam. Ale za to w sklepach internetowych są.

Glinki za to sprzedawane są w aptekach (np. ta przy Super Pharmie). Ale tylko w małych pojemnościach. W internecie są też większe, które wychodzą o wiele taniej ostatecznie. Ale najpierw kup lepiej małe opakowanie
Stary 2010-08-20, 21:55   #3775
Konto usunięte

Na początek kupię małe opakowanie glinki. Może jak mi podpasuje zainwestuję w coś większego. U mnie w okolicy nie ma takich targów i nawet żadnych sklepów z naturalnymi produktami, ale za ponad miesiąc idę na studia do Białegostoku i może tam coś dorwę. Zawsze to większe miasto
Stary 2010-08-22, 13:16   #3776
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Dziewczyny, poradźcie.
Mam również przetłuszczające się włosy, skalp na drugi dzień wygląda jak niemyty przez tydzień.
Ale nie to jest najgorsze... otóż moje końcówki włosów wyglądają jak niedomyte. Z początku myślałam, że może daję za dużo odżywki, ale to raczej nie to. Poradźcie coś...

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 15:09   #3777
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez _Czarodzielnica_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poradźcie.
Mam również przetłuszczające się włosy, skalp na drugi dzień wygląda jak niemyty przez tydzień.
Ale nie to jest najgorsze... otóż moje końcówki włosów wyglądają jak niedomyte. Z początku myślałam, że może daję za dużo odżywki, ale to raczej nie to. Poradźcie coś...
A jakim szamponem myjesz włosy i jakiej odżywki używasz? Możliwe, że to naprawdę odżywka albo szampon "oblepiają" włos, przez co nawet końcówki wyglądają na niedomyte.
Stary 2010-08-24, 16:06   #3778
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Cytat:
A jakim szamponem myjesz włosy i jakiej odżywki używasz? Możliwe, że to naprawdę odżywka albo szampon "oblepiają" włos, przez co nawet końcówki wyglądają na niedomyte.
Obecnie używam szamponu ziołowego barwy, czarna rzepa, ale od dzisiaj przerzucam się na brzozowy, bo mnie bardziej służy. Odżywkę odstawiłam i jest lepiej, po obadaniu składu wydało się, że ma silikony. Odżywka miała olejek z orzechów makadamia.

Dzisiaj nareszcie nabyłam słynną maskę i emulsję glorii, mam nadzieję że na mnie też dobrze zadziała.

Moim kolejnym problemem jest to, że na skórze głowy często pojawiają mi się jakieś bolące wypryski, mam to po kuracji izotekiem, już dwa lata.

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 16:59   #3779
aniaamelia
Zadomowienie

Chatul, która glinka będzie lepsza Twoim zdaniem? Na dozie widziałam między innymi zieloną, białą, różową. Nie wiem na którą sięzdecydować.

Z moimi włosami w końcu widać poprawę tj. mogę je myć co 30 godzin. Wcześniej po 24 godzinach były tłuste. Czytanie tego wątki mi się przydało
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 20:16   #3780
Aniela88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez endzeit Pokaż wiadomość
PUDER? ło matko!
dopiero zaczynam się interesować jakoś bardziej pielęgnacją tłustych włosów, bo byłam przekonana że nic juz się nie da zrobić.. a tu widzę PUDER!
jejku jak to się stosuje w ogóle ??
Puder .
Jednak lepiej się u mnie sprawdza nałożenie go po kilkunastu godzinach od mycia. Zabieg muszę powtarzać co parę godzin żeby efekt utrzymał się dłużej. Ja rozprowadzam go tak, że sypię do jednej dłoni a drugą dłonią nakładam na skórę glowy i włosy przy skórze. Po jakimś czasie wyczesuję grzebieniem. Sprawdza się dobrze.
Dziś kupiłam w aptece 10 g czerwonej glinki, będę testować w czwartek i jeśli się sprawdzi kupię na allegro duże opakowanie (algi też widziałam nan allegro). Tak wychodzi o wiele taniej, bo niestety małe opakowania się nie opłacają, ale musiałam takie wziąć na spróbowanie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości