|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Przyczajenie
|
Dot.: Codzienne mycie włosów
Aha, no cóż czyli tak naprawdę trzeba próbować i się zobaczy. Mam nadzieje, że w końcu natrafię na odpowiednią
|
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Konto usunięte
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
od zawsze miałam przetłuszczającą się skórę głowy i twarzy (choć policzki znacznie mniej), a spotęgowały to tabletki Microgynon
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 |
Rozeznanie
|
znam ten ból...;/ ale nie wiedziałam że głupie tabletki antykoncepcyjne tak mogą wszystko zmienić....?! szok!!
dobrze że już ich nie stosuję.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4804 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że mogą, to nie słodzik i nie bez powodu są na receptę. Przecież hormony ingerują w ogromną ilość procesów zachodzących w organizmie. Nic dziwnego w tym, że przy okazji występują niepożądane skutki uboczne. Moja skóra akurat bardzo sobie chwaliła antyki, ale inne części mojego organizmu niestety już nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4805 |
Raczkowanie
|
A jakiego rodzaju masz skore na twarzy? tlusta/normalna/sucha i dodatkowo opisz jakie masz wlosy: proste/falowane/kreoane; ceinkie/gube; szortskie/gladkie/puszczace sie. Daj znac bo moze sie okazac ze jak w pozostalych czesiach ciala masz cere normana/sucha to twoje wlosy przetluszczaja sie dlatego ze sa wysuszone - tak jak np u mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Przyczajenie
|
Moja skóra na nosie i czole się trochę tłuści, a tak to jest normalna. Włosy kiedyś miałam kręcone lekko a teraz mam zupełnie proste, cienkie, gładkie, czasem się puszą. Kupiłam szampon z alterry ten dla objętości, tą odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html oraz tę maskę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...loss-mask.html
|
![]() ![]() |
![]() |
#4807 |
Zakorzenienie
|
Ja po anty mialam przesusz ogolnie. Wlosy, skora.
![]() |
#4808 |
Raczkowanie
|
Jestem bardzo szczęśliwa, że znalazłam wątek i od razu wołam o pomoc.
Skórę wszędzie mam suchą jak pieprz. A na skórze głowy? Przetłuszczającą się, że to poezja. Mam cieniutkie, proste i oklapnięte włosy. Odżywki używam od połowy włosów, bardzo małą ilość (pół łyżeczki deserowej). Używam szamponu pokrzywowego z Barwy Ziołowej. Co polecacie? Co prawda i tak nie jest tak źle jak u mojego brata (u niego kilka godzin i na głowie ma aż porozdzielane od łoju włosy, jakby nigdy ich nie mył), bierze tabletki ze skrzypem, myje szamponem pokrzywowym i nic. Myślicie, że u niego już tylko dermatolog? |
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten szampon wymienilabym na jakis lagodniejszy, ewentualnie uzywala od czasu do czasu. Ja po polowie butelki tego szamponu mialam mega siano i przetluszczajaca sie skore. Ale po pierwszych 3myciach bylo bosko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że przy takich problemach jak najbardziej. Włosy tłuste kilka godzin po myciu to nie jest norma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4811 |
Konto usunięte
|
Odp: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Juz kilka razy pisalam tutaj. Caly czas walcze z przetluszczajacymi sie wlosami. Uzywalam Joanny Rzepa (nieprzezroczysta butelka), Joanny takiej w przezroczystych butelkach chyba z wrzosem, szamponu Ziaji lawendowego, szamponu Pharmaceris, Farmony, Barwy, Familijnego. Wczesniej Nivea (do wlosow suchych, takze do przetluszczajacych sie), teraz Elseve Loreal, w zielonej butelce, cytrusowy. Ziolowe bardzo przesuszaja i placza mi wlosy, wiec nakladam odzywke przed i po myciu, ale nie przy samej skorze. Co jeszcze moge zrobic? Jakich kosmetykow szukac?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4812 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mi ostatnio udało się zejść z codziennego mycia na co drugi dzień. Używam do mycia z elseve total repair extreme i odzywki elseve nutri gloss + biovax raz w tygodniu przed myciem włosów na 0,5-1 godz. Łykam też olej palmowy - reguluje produkuje hormonów, ale to akurat nie polecę Ci bo każdy ma jakąś tam indywidualną gospodarake hormonalną. Jak widzisz wszytko jest nawilżające. Próbowałam z ziołowymi szamponami, ale one są dobre tylko do czasu, z każdym miesiącem włosy są coraz gorsze i zaczynają się mocniej przetłuszczać - błędne koło Mi ogólnie przed okresem bardziej się tłuszczą wiec wtedy od świeta uzywam suchego szamponu - batiste, no ale to wysusza także używam gdy mam kryzys ![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
Edytowane przez o1o1o1 Czas edycji: 2013-05-28 o 19:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4813 |
Przyczajenie
|
o1o1o1
Tzn u mnie to właściwie wiąże się również w jakiś sposób z hormonami. Przez długi czas brałam cyclo progynove to włosy miałam bardzo fajne (właśnie takie lekko kręcone), ale wiadomo, ze całe życie tego nie mogę brać, więc ginekolog mi to odłożył. Potem zaczęły się antykoncepcyjne i tu się wszystko porypało. Nie tylko z włosami, ale także ze skórą itd. Od pół roku nie biorę anty i mam okres wyregulowany, także w tym momencie staram się wszystko ,,naprawić'' co te tabletki mi ,,zniszczyły''. Mam nadzieje, że stopniowo te moje hormony się wyregulują. |
![]() ![]() |
![]() |
#4814 |
Konto usunięte
|
uważam, że walka z przetłuszczaniem za pomocą szamponów nie ma najmniejszego sensu, wystarczy tylko, by nie zawierał on silikonów, olejków i substancji filmotwórczych. nawet, jeżeli po jakimś szamponie skóra głowy pozostawała świeża przez 2 dni, to błyskawicznie się przyzwyczajała i problem znów powracał. należy raczej kontrolować to, co dzieje się wewnątrz organizmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze, jeśli chodzi o hormony to mam niedoczynność tarczycy. Stwierdzoną niedawno, i wyniki już są znacznie lepsze. Pamiętam jednak, że tylko mniej więcej do wieku 5 lat myłam włosy co 4 dni. Od 10 lat co najmniej jest to zabieg konieczny. :/
Spróbuję zmieniać szampony. Myślałam, że gdy przestawię się na prosty szampon (aka Barwa Ziołowa) to będzie lepiej. Kupię jutro jakieś dwa przezroczyste, może jakiś dla dzieci i zobaczymy. ![]() A jeszcze chciałam zapytać o płukankę octową? Z jakiego octu? w jakich proporcjach? Bo szukałam i nie wiem ani czy to może pomóc i jak to robić? Albo płukanie cytryną? Edytowane przez kas_fiuka Czas edycji: 2013-05-28 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4816 |
Konto usunięte
|
zaczynam być zadowolona
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- ja płukankę octową robię tak: łyżeczka octu + woda do średniej miski ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4817 |
Raczkowanie
|
Cos wam napisze dziewczyny, nie wiem czy na temat, ale może ktoś skorzysta. A więc, jestem posiadaczką cienkich włosów, które po umyciu sa gładkie, błyszczące i opadaja jak strąki, włosy śledzie. Jak ktos takie ma to wie o co chodzi. Nigdy się nie puszą, ale się od razu plączą na wietrze. zadna fryzura się na nich nie trzyma, żadna pianka, ani lakier nie działa. Zawsze pielegnowałam te swoje strąki aż do przesady, żadnych pianek, nic! Robiłam tylko delkatny balejaż z jednego koloru. Az pewnego razu spier...li mi włosy u fryzjera, miałam ryżego czuba a reszta jak glon i zaczęła się walka o normalny kolor. Dzisiaj, pół roku później, jestem po 3 dekoloryzacjach i kilku farbowaniach i w czerwcu idę na kolejne, bo mi włosy zrudziały, ale moje drogie, moje włosy wreszcie zaczęły się układać. Wystarczy trochę sprayu na objętość, ja uzywam Loreal professional, zakręcam na czubku koka na pół godziny i mam na włosach fale, które trochę znów popsikam, ugniote i mam fryzurę na 2 dni!! nikogo tu nie namawiam na niszczenie włosów, bo moje absolutnie nie są zniszczone, nadal błyszczą i są lejące i cienkie bez żadnych sprayów ale jak chce to moge je ułożyć, co kiedys było nie do uzyskania. mam zamiar farbować moje włosy od dzisiaj, choćby na mój własny kolor.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Konto usunięte
|
Ja farbuje, ale farba wysusza mi wlosy, nie skore.
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Rozeznanie
|
dorotita, zazdroszczę !! fajnie, że każdy ma swój sposób!! mi niedawno tzw włosomaniaczki zaleciły nie farbować jak chcę je odbudować i żeby się nie plątały ;/ przy pewnej długości u mnie zawsze się plączą w dłoniach nawet nie mogę "rozczesać"- przez palce...wiecie o co chodzi- choć mam nadzieję że nie!
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- aaa i tak tu polecany babydream szampon dla dzieci z rosmana jest koszmarny- tzn plącze niemiłosiernie włosy, co ja i bez tego mam problem. jeśli ktoś nie wie co to plątanie niech kupi. ps. co to radical?? bo ja mam takie włosy że co 2 dzień batistą się ratuję, w przeciwnym przypadku myłabym je codziennie....;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4820 |
Raczkowanie
|
przetłuszczające się włosy
Witajcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4821 |
Raczkowanie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy
może za dużo odżywki dajesz? albo dajesz ją na skórę głowy?
U mnie włosy też szybko się przetłuszczają, jednak jak daje odżywkę tylko na końcówki to jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#4822 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4823 |
Wtajemniczenie
|
Kilka powodow tlustych wlosow:
-za duzo odzywki - moze kladziesz ja b. wysoko az do samej skory, -za duzo szamponu i zle plukanie - resztki pozostaja na wlosach, wyglada to jak przetluszczaone, dotykasz i kolko sie zamyka, -sprawy hormonalne -zbyt duzo kosmetykow, przesadzanie z maskami, olejami, serum silikonowym Co mozesz zrobic: -uzywaj delikatnego szamponu, ktory tylko myje, ale nie wysusza skory glowy, bo to poteguje prace gruczolow lojowych, szampon bez sls, jakis dzieciecy -masek uzywaj raz na tydzien i na dolna polowe dlgosci, -odzywki wybieraj lekkie, nadajace objetosci, a jak masz zdrowe wlosy, ogranicz sie do takich w atomizerze, -do ostatniego plukania wlosow mozesz dolac octu/octu winnego/gotowej plukanki octowej/soku z cytryny - zakwasisz skore, domkniesz luski, zciagniesz resztki szamponu, lekko poprwawisz stan skory glowy, -postaraj sie myc co drugi dzien, na drugi dzien spinajac wlosy - to wyjdzie im na dobre za jakis czas, grzywke/czesc grzywkowa myj codziennie i lekko pryskaj mgielka - nie przetluscisz wloskow, -wlosy susz letnim powietrzem, -dobrze, choc w sytuacjach podbramkowych, jesli wlosy u nasady nieco odbijesz np pudrem silikonowym - sa takie pudry matujace co daja objetosc, albo poszukasz przepisu na puder z maki ryzowej czy znajdziesz b. drobny talk do ciala czy zasypke dla dzieci - jesli jestes blondynka b. jasna, -mozesz probowac wcierek ziolowych, plukac wlosy naparami z herbaty, pokrzywy, rumianku - zaleznie od koloru wlosow, -mozesz robic maseczki nawilzajace z miodu, oleju naturalnego, jogurtu, cytryny - nawilza, lekko zluszcza, zakwasza - na pol godziny przed myciem |
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Konto usunięte
|
A jakie plukanki ziolowe beda dobre do wlosow farbowanych na rudo?
![]() ![]() |
![]() |
#4825 |
BAN stały
|
Przetłuszczające się włosy na czubku głowy
Mam długie, falowane włosy.
Bardzo czesto przetłuszczają mi się tylko na czubku głowy. Na drugi dzien po umyciu na głowie mam tłuszcz, natomiast włosy, które nie stykają się z głową są świeze i wyglądają jak po umyciu. Jak mam pielegnować tak przetłuszczające się włosy? Jak myć, co ile dni? Jaką fryzure robić, żeby były mniej widoczne te tłuste włosy? Zaznaczam, że włosów nie susze suszarką, odżywkę nakładam tylko na końcówki. |
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przetłuszczające się włosy na czubku głowy
Sila rzeczy wlosy przetluszczaja sie od skory glowy... nikt nie ma raczej przetluszczajacych sie inaczej
![]() W koncu wlos jest martwy i jedyny tluszcz jaki sie na nim pojawia to wlasnie ten ze skory glowy. Trzeba je myc tak czesto jak tego potrzebuja i tyle ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4828 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
BAN stały
|
czyli po prostu myć jak tłuszcz na czubku, nawet jak reszta dobra
|
![]() ![]() |
![]() |
#4830 |
Zakorzenienie
|
mozesz sprobowac suchego szamponu!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:44.