przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-24, 16:05   #4801
Pati_155
Przyczajenie

Dot.: Codzienne mycie włosów

Aha, no cóż czyli tak naprawdę trzeba próbować i się zobaczy. Mam nadzieje, że w końcu natrafię na odpowiednią
Pati_155 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 11:11   #4802
201605090940
Konto usunięte

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

od zawsze miałam przetłuszczającą się skórę głowy i twarzy (choć policzki znacznie mniej), a spotęgowały to tabletki Microgynon włosy umyte wieczorem o 19:00 już o godzinie 11:00 dnia następnego były wyraźnie tłuste twarz błyszczała już po 20 min od umycia zmieniłam tabletki na Diane, czuję się bardzo dobrze, włosy wciąż myję codziennie, na drugi dzień nadają się do związania, ale nie przeszkadza mi to, bo kiedyś na drugi dzień skóra głowy swędziała niesamowicie i tak, czy siak, musiałam je umyć
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 18:56   #4803
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

znam ten ból...;/ ale nie wiedziałam że głupie tabletki antykoncepcyjne tak mogą wszystko zmienić....?! szok!!

dobrze że już ich nie stosuję....
sheisnot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-25, 19:08   #4804
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheisnot Pokaż wiadomość
znam ten ból...;/ ale nie wiedziałam że głupie tabletki antykoncepcyjne tak mogą wszystko zmienić....?! szok!!

dobrze że już ich nie stosuję....
Jasne, że mogą, to nie słodzik i nie bez powodu są na receptę. Przecież hormony ingerują w ogromną ilość procesów zachodzących w organizmie. Nic dziwnego w tym, że przy okazji występują niepożądane skutki uboczne. Moja skóra akurat bardzo sobie chwaliła antyki, ale inne części mojego organizmu niestety już nie.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-26, 11:00   #4805
o1o1o1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pati_155 Pokaż wiadomość
Aha, no cóż czyli tak naprawdę trzeba próbować i się zobaczy. Mam nadzieje, że w końcu natrafię na odpowiednią
A jakiego rodzaju masz skore na twarzy? tlusta/normalna/sucha i dodatkowo opisz jakie masz wlosy: proste/falowane/kreoane; ceinkie/gube; szortskie/gladkie/puszczace sie. Daj znac bo moze sie okazac ze jak w pozostalych czesiach ciala masz cere normana/sucha to twoje wlosy przetluszczaja sie dlatego ze sa wysuszone - tak jak np u mnie.
o1o1o1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-26, 19:11   #4806
Pati_155
Przyczajenie

Moja skóra na nosie i czole się trochę tłuści, a tak to jest normalna. Włosy kiedyś miałam kręcone lekko a teraz mam zupełnie proste, cienkie, gładkie, czasem się puszą. Kupiłam szampon z alterry ten dla objętości, tą odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html oraz tę maskę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...loss-mask.html
Stary 2013-05-27, 09:44   #4807
Madaaa
Zakorzenienie

Ja po anty mialam przesusz ogolnie. Wlosy, skora.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-05-27, 11:28   #4808
kas_fiuka
Raczkowanie

Jestem bardzo szczęśliwa, że znalazłam wątek i od razu wołam o pomoc.

Skórę wszędzie mam suchą jak pieprz. A na skórze głowy? Przetłuszczającą się, że to poezja. Mam cieniutkie, proste i oklapnięte włosy. Odżywki używam od połowy włosów, bardzo małą ilość (pół łyżeczki deserowej). Używam szamponu pokrzywowego z Barwy Ziołowej. Co polecacie?

Co prawda i tak nie jest tak źle jak u mojego brata (u niego kilka godzin i na głowie ma aż porozdzielane od łoju włosy, jakby nigdy ich nie mył), bierze tabletki ze skrzypem, myje szamponem pokrzywowym i nic. Myślicie, że u niego już tylko dermatolog?
kas_fiuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-27, 11:34   #4809
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kas_fiuka Pokaż wiadomość

Skórę wszędzie mam suchą jak pieprz. A na skórze głowy? Przetłuszczającą się, że to poezja. Mam cieniutkie, proste i oklapnięte włosy. Odżywki używam od połowy włosów, bardzo małą ilość (pół łyżeczki deserowej). Używam szamponu pokrzywowego z Barwy Ziołowej. Co polecacie?

Co prawda i tak nie jest tak źle jak u mojego brata (u niego kilka godzin i na głowie ma aż porozdzielane od łoju włosy, jakby nigdy ich nie mył), bierze tabletki ze skrzypem, myje szamponem pokrzywowym i nic. Myślicie, że u niego już tylko dermatolog?
Ta barwa pokrzywowa bardzo wysusza!!! Nia to tylko OMO.
Ten szampon wymienilabym na jakis lagodniejszy, ewentualnie uzywala od czasu do czasu. Ja po polowie butelki tego szamponu mialam mega siano i przetluszczajaca sie skore. Ale po pierwszych 3myciach bylo bosko
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-27, 16:16   #4810
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

Barwa to mocny szampon, nie każdemu służy. Może być tak, że nasila przetłuszczanie.

Cytat:
Myślę, że przy takich problemach jak najbardziej. Włosy tłuste kilka godzin po myciu to nie jest norma.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 08:26   #4811
201708160922
Konto usunięte

Odp: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Juz kilka razy pisalam tutaj. Caly czas walcze z przetluszczajacymi sie wlosami. Uzywalam Joanny Rzepa (nieprzezroczysta butelka), Joanny takiej w przezroczystych butelkach chyba z wrzosem, szamponu Ziaji lawendowego, szamponu Pharmaceris, Farmony, Barwy, Familijnego. Wczesniej Nivea (do wlosow suchych, takze do przetluszczajacych sie), teraz Elseve Loreal, w zielonej butelce, cytrusowy. Ziolowe bardzo przesuszaja i placza mi wlosy, wiec nakladam odzywke przed i po myciu, ale nie przy samej skorze. Co jeszcze moge zrobic? Jakich kosmetykow szukac?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 19:06   #4812
o1o1o1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pati_155 Pokaż wiadomość
Moja skóra na nosie i czole się trochę tłuści, a tak to jest normalna. Włosy kiedyś miałam kręcone lekko a teraz mam zupełnie proste, cienkie, gładkie, czasem się puszą. Kupiłam szampon z alterry ten dla objętości, tą odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...enerujaca.html oraz tę maskę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...loss-mask.html
A to "przejście" z kręconych na proste jakoś było powiązane z zwiększonym przetłuszczaniem się ? Jeżeli chodzi o te 2 produkty które opisałaś to ciężko mi cokolwiek powiedzieć bo nigdy ich nie używałam. Po opisie na pewno masz włosy przesuszone, skoro się puszą wiec na pewno maseczka jest na plus. Jak zużyjesz tą co kupiłaś to ja Ci mogę polecić Biovax to jest maseczka do skóry głowy i włosów, która bardzo nawilża i potrafi odratować naprawdę katastrofalne efekty

Mi ostatnio udało się zejść z codziennego mycia na co drugi dzień. Używam do mycia z elseve total repair extreme i odzywki elseve nutri gloss + biovax raz w tygodniu przed myciem włosów na 0,5-1 godz. Łykam też olej palmowy - reguluje produkuje hormonów, ale to akurat nie polecę Ci bo każdy ma jakąś tam indywidualną gospodarake hormonalną. Jak widzisz wszytko jest nawilżające. Próbowałam z ziołowymi szamponami, ale one są dobre tylko do czasu, z każdym miesiącem włosy są coraz gorsze i zaczynają się mocniej przetłuszczać - błędne koło

Mi ogólnie przed okresem bardziej się tłuszczą wiec wtedy od świeta uzywam suchego szamponu - batiste, no ale to wysusza także używam gdy mam kryzys

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:

Jak na całym ciele masz skórę suchą a tylko włosy przetłuszczające to ja bym na hormony jednak wskazała :/ Spróbuj też poobserwować przed okresem czy jest lepiej czy gorzej

Edytowane przez o1o1o1
Czas edycji: 2013-05-28 o 19:04
o1o1o1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-28, 19:57   #4813
Pati_155
Przyczajenie

o1o1o1
Tzn u mnie to właściwie wiąże się również w jakiś sposób z hormonami. Przez długi czas brałam cyclo progynove to włosy miałam bardzo fajne (właśnie takie lekko kręcone), ale wiadomo, ze całe życie tego nie mogę brać, więc ginekolog mi to odłożył. Potem zaczęły się antykoncepcyjne i tu się wszystko porypało. Nie tylko z włosami, ale także ze skórą itd. Od pół roku nie biorę anty i mam okres wyregulowany, także w tym momencie staram się wszystko ,,naprawić'' co te tabletki mi ,,zniszczyły''. Mam nadzieje, że stopniowo te moje hormony się wyregulują.
Stary 2013-05-28, 20:08   #4814
201605090940
Konto usunięte

uważam, że walka z przetłuszczaniem za pomocą szamponów nie ma najmniejszego sensu, wystarczy tylko, by nie zawierał on silikonów, olejków i substancji filmotwórczych. nawet, jeżeli po jakimś szamponie skóra głowy pozostawała świeża przez 2 dni, to błyskawicznie się przyzwyczajała i problem znów powracał. należy raczej kontrolować to, co dzieje się wewnątrz organizmu
Stary 2013-05-28, 22:25   #4815
kas_fiuka
Raczkowanie

Po pierwsze, jeśli chodzi o hormony to mam niedoczynność tarczycy. Stwierdzoną niedawno, i wyniki już są znacznie lepsze. Pamiętam jednak, że tylko mniej więcej do wieku 5 lat myłam włosy co 4 dni. Od 10 lat co najmniej jest to zabieg konieczny. :/

Spróbuję zmieniać szampony. Myślałam, że gdy przestawię się na prosty szampon (aka Barwa Ziołowa) to będzie lepiej. Kupię jutro jakieś dwa przezroczyste, może jakiś dla dzieci i zobaczymy.

A jeszcze chciałam zapytać o płukankę octową? Z jakiego octu? w jakich proporcjach? Bo szukałam i nie wiem ani czy to może pomóc i jak to robić? Albo płukanie cytryną?

Edytowane przez kas_fiuka
Czas edycji: 2013-05-28 o 22:27
kas_fiuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-30, 10:55   #4816
201605090940
Konto usunięte

zaczynam być zadowolona wtarłam dziś rano troszkę radicalu w skórę głowy, nie wyglądają na tłuste, minimalnie czuć to przy dotykaniu skalpu. czyli nie jest źle zakola zarastają, w końcu wyłania mi się ładny owal twarzy, nie muszę już wstydzić się wychodzić w związanych włosach

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

ja płukankę octową robię tak: łyżeczka octu + woda do średniej miski zapach jest niewyczuwalny. czasem dodaję parę kropel soku z cytryny
Stary 2013-05-31, 13:01   #4817
dorotita
Raczkowanie

Cos wam napisze dziewczyny, nie wiem czy na temat, ale może ktoś skorzysta. A więc, jestem posiadaczką cienkich włosów, które po umyciu sa gładkie, błyszczące i opadaja jak strąki, włosy śledzie. Jak ktos takie ma to wie o co chodzi. Nigdy się nie puszą, ale się od razu plączą na wietrze. zadna fryzura się na nich nie trzyma, żadna pianka, ani lakier nie działa. Zawsze pielegnowałam te swoje strąki aż do przesady, żadnych pianek, nic! Robiłam tylko delkatny balejaż z jednego koloru. Az pewnego razu spier...li mi włosy u fryzjera, miałam ryżego czuba a reszta jak glon i zaczęła się walka o normalny kolor. Dzisiaj, pół roku później, jestem po 3 dekoloryzacjach i kilku farbowaniach i w czerwcu idę na kolejne, bo mi włosy zrudziały, ale moje drogie, moje włosy wreszcie zaczęły się układać. Wystarczy trochę sprayu na objętość, ja uzywam Loreal professional, zakręcam na czubku koka na pół godziny i mam na włosach fale, które trochę znów popsikam, ugniote i mam fryzurę na 2 dni!! nikogo tu nie namawiam na niszczenie włosów, bo moje absolutnie nie są zniszczone, nadal błyszczą i są lejące i cienkie bez żadnych sprayów ale jak chce to moge je ułożyć, co kiedys było nie do uzyskania. mam zamiar farbować moje włosy od dzisiaj, choćby na mój własny kolor.
dorotita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-31, 13:39   #4818
201708160922
Konto usunięte

Ja farbuje, ale farba wysusza mi wlosy, nie skore.

Stary 2013-05-31, 16:29   #4819
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

dorotita, zazdroszczę !! fajnie, że każdy ma swój sposób!! mi niedawno tzw włosomaniaczki zaleciły nie farbować jak chcę je odbudować i żeby się nie plątały ;/ przy pewnej długości u mnie zawsze się plączą w dłoniach nawet nie mogę "rozczesać"- przez palce...wiecie o co chodzi- choć mam nadzieję że nie!

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

aaa i tak tu polecany babydream szampon dla dzieci z rosmana jest koszmarny- tzn plącze niemiłosiernie włosy, co ja i bez tego mam problem. jeśli ktoś nie wie co to plątanie niech kupi.

ps. co to radical?? bo ja mam takie włosy że co 2 dzień batistą się ratuję, w przeciwnym przypadku myłabym je codziennie....;/
sheisnot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:22   #4820
Cammonile
Raczkowanie

przetłuszczające się włosy

Witajcie Mam taki problem ze strasznie przetłuszczającymi się włosami. Myje je codziennie, przeważnie wieczorem gdyż rano nie mam czasu za bardzo. Staram sie to robić bardzo dokładnie więc nie przetłuszczają się za sprawą niedokładnego spłukiwania ani nic. Włosy są tłuste już ok 18 a później wyglądają już tylko gorzej- czyli jeżeli chce wyjść gdzieś wieczorem muszę je umyć jeszcze raz. Macie na to jakieś sposoby? Bo myć włosy codziennie- ok rozumiem ale niech one wyglądają przyzwoicie chociaż jeden dzień do końca.
Cammonile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:38   #4821
kasiapyra
Raczkowanie

Dot.: przetłuszczające się włosy

może za dużo odżywki dajesz? albo dajesz ją na skórę głowy?
U mnie włosy też szybko się przetłuszczają, jednak jak daje odżywkę tylko na końcówki to jest ok.
kasiapyra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:51   #4822
Cammonile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiapyra Pokaż wiadomość
może za dużo odżywki dajesz? albo dajesz ją na skórę głowy?
U mnie włosy też szybko się przetłuszczają, jednak jak daje odżywkę tylko na końcówki to jest ok.
odżywke nakładam tylko raz w tygodniu na same końcówki ;p
Cammonile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 13:53   #4823
guacamole
Wtajemniczenie

Kilka powodow tlustych wlosow:
-za duzo odzywki - moze kladziesz ja b. wysoko az do samej skory,
-za duzo szamponu i zle plukanie - resztki pozostaja na wlosach, wyglada to jak przetluszczaone, dotykasz i kolko sie zamyka,
-sprawy hormonalne
-zbyt duzo kosmetykow, przesadzanie z maskami, olejami, serum silikonowym

Co mozesz zrobic:
-uzywaj delikatnego szamponu, ktory tylko myje, ale nie wysusza skory glowy, bo to poteguje prace gruczolow lojowych, szampon bez sls, jakis dzieciecy
-masek uzywaj raz na tydzien i na dolna polowe dlgosci,
-odzywki wybieraj lekkie, nadajace objetosci, a jak masz zdrowe wlosy, ogranicz sie do takich w atomizerze,
-do ostatniego plukania wlosow mozesz dolac octu/octu winnego/gotowej plukanki octowej/soku z cytryny - zakwasisz skore, domkniesz luski, zciagniesz resztki szamponu, lekko poprwawisz stan skory glowy,
-postaraj sie myc co drugi dzien, na drugi dzien spinajac wlosy - to wyjdzie im na dobre za jakis czas, grzywke/czesc grzywkowa myj codziennie i lekko pryskaj mgielka - nie przetluscisz wloskow,
-wlosy susz letnim powietrzem,
-dobrze, choc w sytuacjach podbramkowych, jesli wlosy u nasady nieco odbijesz np pudrem silikonowym - sa takie pudry matujace co daja objetosc, albo poszukasz przepisu na puder z maki ryzowej czy znajdziesz b. drobny talk do ciala czy zasypke dla dzieci - jesli jestes blondynka b. jasna,
-mozesz probowac wcierek ziolowych, plukac wlosy naparami z herbaty, pokrzywy, rumianku - zaleznie od koloru wlosow,
-mozesz robic maseczki nawilzajace z miodu, oleju naturalnego, jogurtu, cytryny - nawilza, lekko zluszcza, zakwasza - na pol godziny przed myciem
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-05, 14:24   #4824
201708160922
Konto usunięte

A jakie plukanki ziolowe beda dobre do wlosow farbowanych na rudo?

Stary 2013-06-19, 13:22   #4825
Normotonia
BAN stały

Przetłuszczające się włosy na czubku głowy

Mam długie, falowane włosy.
Bardzo czesto przetłuszczają mi się tylko na czubku głowy.
Na drugi dzien po umyciu na głowie mam tłuszcz, natomiast włosy, które nie stykają się z głową są świeze i wyglądają jak po umyciu.
Jak mam pielegnować tak przetłuszczające się włosy?
Jak myć, co ile dni?
Jaką fryzure robić, żeby były mniej widoczne te tłuste włosy?
Zaznaczam, że włosów nie susze suszarką, odżywkę nakładam tylko na końcówki.
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-21, 09:55   #4826
quleczka
Zakorzenienie

Dot.: Przetłuszczające się włosy na czubku głowy

Sila rzeczy wlosy przetluszczaja sie od skory glowy... nikt nie ma raczej przetluszczajacych sie inaczej

W koncu wlos jest martwy i jedyny tluszcz jaki sie na nim pojawia to wlasnie ten ze skory glowy.

Trzeba je myc tak czesto jak tego potrzebuja i tyle Tak by sie z nimi dobrze czuc
quleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-21, 10:13   #4827
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
Na drugi dzien po umyciu na głowie mam tłuszcz, natomiast włosy, które nie stykają się z głową są świeze i wyglądają jak po umyciu.
Jak myć, co ile dni?
A w jaki sposób myjesz włosy? Pod prysznicem, czy z głową pochyloną w przód? Jeśli w przód, możliwe, że nie domywasz ich bądź słabo wypłukujesz szampon z czubka głowy, co wzmaga przetłuszczanie. Jakich szamponów stosujesz? Czy przypadkiem nie zrezygnowałaś ze SLES/SLS? Jeśli zrezygnowałaś i myjesz tylko delikatnymi szamponami, musisz włączyć do pielęgnacji mocniej oczyszczające środki, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Podobnie- jak sypiasz, czy w rozpuszczonych włosach, warkoczu czy koku? Gdy śpisz w koku, skóra na czubku głowy nie ma styczności z poduszką, przez co włosy nie są przyklapnięte i gdy są przetłuszczające, dłużej zachowują świeżość. W moim wypadku włosy dłużej pozostają świeże, gdy wysuszę je suszarką, ale to kwestia indywidualna. Myj tyle, ile potrzeba, nawet codziennie, jeśli bardzo się przetłuszczają. Na co dzień delikatny szampon a dwa razy w tygodniu mocniej oczyszczający.
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 12:20   #4828
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
Jak myć, co ile dni?
Mam dokładnie TO SAMO, ale to normalne, gdyż przetłuszcza się właśnie skóra głowy, nie same włosy. quleczka dobrze prawi.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 13:18   #4829
Normotonia
BAN stały

czyli po prostu myć jak tłuszcz na czubku, nawet jak reszta dobra
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-26, 13:22   #4830
Opiumalfa
Zakorzenienie

mozesz sprobowac suchego szamponu!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości