|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Cytat:
A czy ocet nie zaszkodzi włosom? Właśnie zrobilam płukankę.. Ale ocet to alkohol przecież A co ocet ma w sobie , że te łuski zamyka? Włosy będą pewnie pięknie lśnić, ale czy nie wysuszą się?![]() Właśnie znalazłam w necie taką informację o occie: "Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem. Stare domowe recepty mówią również o tym, że regularne dodawanie octu do ostatniego płukania włosów opóźnia ich siwienie." Edytowane przez ananonda191 Czas edycji: 2009-03-09 o 19:23 |
|
|
|
|
#2012 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei zastosuję dzisiaj po raz pierwszy odżywkę "Fitomedu" to tłustych włosów. Napiszę potem o efektach
|
|
|
|
#2013 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
Kwas . Trochę podsuszy. Zwróciłam się w stronę płukanki octowej po tym, jak przekarmiłam swoje włosy olejami i proteinami. Jak zrobisz mieszankę octową wsadź do niej palec i poliż
octu nie spłukuję. Zapach bardzo szybko wietrzeje. Z moich obserwacji - ocet spirytusowy jest lepszy niż ten jabłkowy. Recepta mojej Babci, która dożyła sędziwego wieku i miała pokaźnych rozmiarów warkocz. |
|
|
|
#2015 |
|
Zadomowienie
|
A po czym mozna poznać, ze włosy są przekarmione?
I Twoja babcia zawsze tylko tej płukanki? Nic poza tym do pielęgnacji?
|
|
|
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
Również używam płukanki octowej, ale jak dla mnie to nie ma żadnego wpływu na przetłuszczanie sie włosów, robię z octem z białego wina i nie spłukuję już potem
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Jateż mam problem z przetłuszczającymi się włosami ![]() muszę myć je codziennie a i tak są już po paru godzinach przyklapniętę i na czubku głowyprzetłuszczone ![]() mam tak odkąd pamiętam co możecie polecić dobrego aby się włosy tak szybko nie przetłuszczały?? z góry dzięki za radę |
|
|
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytać wątek
|
#2019 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dopisuję się do walki z moim tłuszczem na włosach. I witam się w tym wątku
Cześć przeczytałam - wstępną selekcję środków zrobiłam. Ale jeszcze poczytam dalej i ochłonę bo musiałabym wydać ze 100 jakbym zakupiła wszystko co wypisałam ![]() Ale widzę, że mój problem jest spory- nawet zaraz po umyciu widzę, że mam tłuste włosy. I to nie przy skórze głowy, ale na długości i to szczególnie te na karku. Spotkałyście się z czymś takim? A niestety włosy mi też wypadają i się plączą p myciu (kręcone) więc bez odżywki po myciu i lepszej pielęgnacji maskami nie ruszę. A stosowała może któraś z wasz oczyszczenie włosów szamponem zmieszanym z sodą? Aaa- i czy słyszałyście o białej glince do stosowania na przetłuszczające się włosy? W pracy mi ktoś doradzał, ale po wstępnym przeszukaniu forum nie znalazłam nic na ten temat ... Edytowane przez iga9 Czas edycji: 2009-03-10 o 22:07 |
|
|
|
#2020 |
|
Wtajemniczenie
|
Igo, wydaje mi się, że jeśli masz tłuste włosy zaraz po umyciu to znaczy, że nie zmyłaś z nich całego tłuszczu- spróbuj umyć dwa razy pod rząd włosy, powinno pomóc. Ewentualnie daj mniej niż zazwyczaj odżywki.
Chatul, Ja niby nie mam problemu z przetłuszczaniem się włosów, bo myję je co 3 dni. Jednak używam szamponów przeciwłojotokowych, bo gdy ich nie stosuję to częściej muszę myć głowę. Tak samo większość odżywek powoduje u mnie efekt przyklapnięcia włosów i szybszego ich przetłuszczenia. Dlatego sięgnęłam po odżywkę "Fitomedu" . Włosy są po niej ładne, miękkie i dosyć lśnią, ale nie bardziej niż przy stosowaniu innych specyfików. Myślę, że ta odżywka będzie działać stopniowo i włosy będą coraz lepsze. Zauważyłam jednak, że przy skórze głowy włosy się już lekko rozwarstwiają, jakby miały się zrobić tłuste Może to zbieg okoliczności... Zaobserwuję jeszcze kiedy mi się przetłuszczą i dam znać
|
|
|
|
#2021 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co do szamponu zmieszanego z sodą to raz użyłam czegoś takiego, ale w innym celu niż zmniejszenie przetłuszczania. Także nie miałam kiedy się przekonać czy działa czy nie. Ale spróbować można. O glince słyszałam, ale mam tyle produktów, że teraz jej nie kupię. Myślałam też o zielonej glince. Ją też się kupuje w tym samym sklepie co białą? Cytat:
|
|
#2022 | |||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i tylko krem nivea na buzie i nie ma prawie wcale zmarszczek a ma prawie 70 lat tylko ze kiedys byly inne czasy mniej zanieczyszczeń na wsi ludzie czesto myli wloski tylko zimna wodą mogli miec dlatego tez ladniejsze moja babcia choc miastowa miala tez piekne wlosy![]() Cytat:
tylko miala wloski do lokci i sie przetluszczaly, na wysokości szyjki i troszke nizej tak dziwnie i miala wlasnie problemy ze skora na plecach tlusta- skoro miala na nich syfki kiedy zaczela stosowac peelingi i mydlo siarkowe problem troszke zmalał alee tez zaczela zwiazywac wlosy na noc moze tez w nocy nie zmieniasz pozycji i wloski caly czas sa przygniecione??![]() a ja tu jestem bo.. chyba za duzo pielegnacji mnie dopadło po 1 dniu mam troche tluste wloski przy glowce biorę się więc za czytanie
![]() Edytowane przez CherieK Czas edycji: 2009-03-11 o 13:50 |
|||
|
|
|
#2023 |
|
ma zielone pojęcie
|
Mnie mama chce kupić sok aloesowy, taki z apteki. I coś czuję, że część wyląduje u mnie na głowie, jak tylko dostanę ten sok
Już doczekać się nie mogę ![]() Mój spożywczy sok aloesowy wycofali z Almy ;/ Ale mama mówiła, że jest na Targach Medycyny Naturalnej, one będą u mnie w mieście jakoś w kwietniu. Ma kupić mi całą zgrzewkę tego soku tak żeby na cały rok starczyło
|
#2024 |
|
Zakorzenienie
|
ananonda - kiedyś, aż takich dobroci na włosy jak dzisiaj nie było i Babcia radziła sobie jak mogła : płukała włosy octem, robiła maskę z żółtek jajek i oliwy, myła deszczową wodą. Tak, tak ! Tylko, że Cherie - ma rację : kiedyś było czyściej i zdrowiej. Moja Babcia mieszkała wśród jezior i lasów, wodę miała - nie z rur, twardą i paskudną {taka jak ja teraz}, ale z własnego ujęcia, krystalicznie czystą i miękką. Do tego zbierała wodę deszczową. Nawet moje włosy po umyciu w takiej wodzie nabierały objętości i urokliwe się stawały
. Myła w ciepłej, nie zimnej wodzie - bez przesady.Przejedzone włosy : to moja własna diagnoza . Używałam sporo i często różnych olei {wcale więcej nie przetłuszczały} i raczej kalorycznej maski Latte, farbuję henną. Włosy odżyły i wyglądają bardzo dobrze. Aż pewnego dnia ... oklapły i zaczęły zachowywać się tak, jakby dostały ogromniasta dawkę silikonów {które - przynajmniej mnie : nie służą} : nadal wyglądają dobrze i zdrowo {mam taką nadzieję}, ale nie mają tzw. życia. Odstawiłam wszystkie tłustości. Zaczęłam używać płukanki octowej. Czekam na efekt. |
|
|
|
#2025 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jest taki watek na forum, polecam tez wizyte u dermatologa, który to potwierdzi badz wykluczy |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2026 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale wiadomo, że do dermatologa można się wybrać. Byle do dobrego (;
|
|
#2027 |
|
Raczkowanie
|
[quote=ananonda191;1136349 4]A czy ocet nie zaszkodzi włosom? Właśnie zrobilam płukankę.. Ale ocet to alkohol przecież
A co ocet ma w sobie , że te łuski zamyka? Włosy będą pewnie pięknie lśnić, ale czy nie wysuszą się?![]() A o jaki to ocet chodzi? taki zwyczajny kuchenny? |
|
|
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
Tak .
|
|
|
|
#2029 |
|
Rozeznanie
|
mi sie wydaje ze wlosy szybciej przetłuszczaja mi sie od picia kawy, im wiecej pij-a uwielbiam-tym mam gorsze problemy ze skóra głowy...to samo z tłustym jedzeniem-cos smazonego, ostrzejsze przyprawy, ciasto....
|
|
|
|
#2030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(teraz włosomaniaczki zaczną prowadzic badania pod kątem: co jeść / czego nie jeść)
|
|
#2031 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kawa, alkohol, przyprawy, mleko i nabial, slodycze -u mnie po tym jest gorzej, chociaz od kiedy biore Cyprest, 2x dziennie Salfazin, drozdze ze skrzypem i pokrzywa, zywnosc szkodzi mi ZDECYDOWANIE mniej Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-03-13 o 11:28 |
||
|
|
|
#2032 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyszedł czas na opisanie moich wniosków dot. "Fitomedu"
.Niestety po tej odżywce włosy zaczęły mi się przetłuszczać kilka godzin szybciej niż zwykle, jednak nadal będę ją stosować i jak się coś zmieni to dam znać. Może akurat to był zbieg okoliczności i zaszkodziła np. dieta ...
|
|
|
|
#2033 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2034 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za wszelkie sugestie i porady
Coś w tym jest, że mimo mycia szamponem z SLS i to zazwyczaj dwukrotnie miałam chyba jakieś niezmyte środki. Chyba faktycznie spanie na plecach mi nie służy - ale trudno nad tym panować A skórę mam suchą - raczej żadnych niespodzianek na skórze - a nigdy na ciele ![]() Donoszę, że umyłam szamponem zmieszanym z łyżeczką sody. Nałożyłam odżywkę Polleny Malwy i na koniec po jej spłukaniu zastosowałam płukankę ze ze zwykłym octem spirytusowym. I to chyba dobre na start - przynajmniej przez 2oh włosy jakoś wyglądają. Raczej muszę myć włosy codziennie - ale używam szamponu Babydream. Na to odżywka. Skalp smarują na zmianę co 2 dzień lotionem Seboradin (mam nadzieję, że nie pomyliłam pisowni) z czarną rzepą lub aloesowym żelem Palomy. Mam też ten żel zmieszany z wodą w butece z atomizerem - tym psikam włosy i zauważyłam, że jeżeli myję włosy wieczorem to ranko świetnie odświeża fryzurę i moje loki. Także polcam. ![]() Chętnie bym wypróbowała ten sok aloesowy polecany przez Chatul. Tylko jak w Almie go nie ma to nawet nie wiem gdzie próbować kupić... |
|
|
|
#2035 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis przezylam pierwszy raz z płukanką octową, hmm na razie mam wrazenie ze troche wysuszyła mi włosy. Ale nic, poczekam jakie beda dalsze efekty
|
|
|
|
#2037 |
|
ma zielone pojęcie
|
A ja już jestem na takim etapie, że drugiego dnia spoko mogę iść w rozpuszczonej grzywce
![]() Aczkolwiek nadal mi mało Dzisiaj kupiłam szampon rzepowy firmy Joanna, liczę, że w połączeniu z tonikiem z tej samej serii zdziała cuda
|
#2038 |
|
Wtajemniczenie
|
Szampon z czarnej rzepy( rzodkwi) Joanny to jeden z moich ulubionych szamponów
Nie przyspiesza przetłuszczania się włosów, a nawet trochę je spowalnia. Tak działa na mojej głowie
|
|
|
|
#2039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze tylko dodam, że nadal myję włosy co drugi dzień i nie mam zamiaru wracać do codziennego mycia docelowo chciałabym dojść do mycia co 3 dni.
|
|
|
|
|
#2040 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Docelowo to ja bym chciala dojść tak do 3,5-4 dni, szczerze mówiąc. Nie wiem czy to przejdzie. Tj. na stałe to co 3 dni spoko wystarczy, ale jak pomyślę o wyjazdach to co 4 to naprawdę by się przydało. Dlatego mam plan przed np. wycieczką klasową zaszamponetkować włosy i może 4 dni przetrwają Wiadomo, że na wycieczce to się zdjęcia robi i takie tam, chcę dobrze przez 4 dni wyglądać. A po myciu nie zawsze się dobrze ułożą itd. Po co ryzykować :P
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.

A co ocet ma w sobie , że te łuski zamyka? Włosy będą pewnie pięknie lśnić, ale czy nie wysuszą się?

21.06.2014r.

. Myła w ciepłej, nie zimnej wodzie - bez przesady.