![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: jak przygotować drinki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomysłowe drinki :-)
A ja polecam blue bols i do tego sok bananowy lub jabłkowy ;D. mmmmm pychaaaaa.
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
a ja ostatnio wymyslilam cos takiego:
zrobić pomarańczowoą galaretkę (nieduzo) i pokroic w male kostki, ulozyc na dnie kieliszkow/szklanek. Galaretke zolta rozrobic z woda (ale tak by nie zgestniala) i zmieszac z wodka (wedle uznania). Wlac do kieliszków.. Po jakims czasie galaretka pomaranczowa galaretka rozposci sie i da to świetny efekt "przejscia" z koloru żoltego do pomaranzowego. Znajomi byli zachwyceni ![]() Kolory galaretek oczywiscie dowolne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
![]()
Macie jakieś swoje ulubione przepisy na oryginalne, bezalkoholowe i orzeźwiające napoje albo drinki? Mi osobiście znudziły się już cały czas te same soki, które kupuję w supermarkecie.
Będąc dzisiaj na obiedzie poza domem poprosiłam o sok bananowy. Pani, która mnie obsługiwała zapytała czy dolać soku z czarnej porzeczki. Pomyślałam czemu nie i... był przepyszny. I nawet fajnie prezentował się z kolorową słomką. Na dodatek podpatrzyłam z jakich napoi barman go przygotowuje. Mianowicie pół na pół soku pomarańczowego z Hortexu i soku Toma z czarnej porzeczki. Osobiście nie wpadłabym na to, że w tak prosty sposób można przyrządzić pyszny napój. ![]() Czekam na inne pomysły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dot.: Napoje i drinki
wow, muszę spróbowac taki soczek - brzmi apetycznie. Natomiast z bezalkoholowych to ja lubię starą, peerelowską wodę z cukrem i z cytryną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Dot.: Napoje i drinki
cafe banana
http://grumko.blox.pl/2008/07/472-Cafe-banana.html jagodowe smoothie http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2009/...ace-zycie.html
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Bardzo przydatny wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja polecam wypróbować takiego drinka, bardzo smaczny i orzeźwiający w sam raz na upalne dni
![]() Drink galaretkowy Składniki: 1 Galaretka o smaku cytrynowym Dr. Oetkera 1 Galaretka o smaku truskawkowym Dr. Oetkera 3 kieliszki tequili sok z 1 cytryny cukier kryształ 6 truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, wlać do płaskiego naczynia i pozostawić do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody, wystudzić, dodać tequilę, schłodzić. Sok z cytryny wlać na mały talerzyk, cukier wsypać do miseczki. Odwrócone do góry dnem szklaneczki zanurzać w soku cytrynowym, a następnie w cukrze, odstawić do wyschnięcia. Stężałą galaretkę truskawkową pokroić w kostkę i nałożyć do szklaneczek. Nalać schłodzony drink. Podawać z lodem i słomką. Udekorować np. świeżymi truskawkami. Wskazówka: Na przyjęcie można także przygotować inne drinki zastępując galaretkę truskawkową inną galaretką o intensywnym kolorze np. agrestową lub pomarańczową. Proponujemy zamiast tequili wykorzystać żubrówkę lub wermut. przepis jest wklejony ze stronki oetkera |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Przyczajenie
|
Może ten drink nie jest jakiś tam pomysłowy, ale nazwę taką ma istotnie.
Otóż drink nazywa się Wzwód Proletariusza... ![]() Cytat:
Zagłębiając się w kurzach historii stwierdzam, że najbardziej pomysłowym drinkiem jest Pina Colada...niesamowita...i taka inna... Cytat:
No to tak właśnie wygląda moje zdanie na ten temat... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dla kobiet, słodki, delikatny : 25 ml Pisang Ambon (likier egzotyczny) 100 ml soku pomarańczowego 2 kostki lodu wrzucamy do shakera i póżniej przelewamy do kieliszka jak do martini ![]() Edytowane przez simpatica Czas edycji: 2009-07-17 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Ostatnio z Tż piliśmy żubrówkę z sokiem żurawinowym
![]() Pokusze sie o stwierdzenie...że ten drink był lepszy niż żubrówka z sokiem jabłkowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale sok żurawinowy czy wódka żurawinowa jest bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju driknów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
jesli chodzi o napoje bezalkoholowe to polecam sok pomaranczowy (najlepiej swiezy) zmiksowac z bananem i kiwi- pyszna rzecz
![]() A co do drinkow to sprobujcie koniecznie Malibu z sokiem z czarnej porzeczki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
ostatnio słyszałam,niestety nie miałam okazji się napić likieru blue curacao ze spritem,znajomy mówił,że taki lightowy i smaczny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Odświeżam, bo macie fajne pomysły i może ktoś jeszcze będzie chciał dorzucić swoje. Mnie interesują przepisy wykwintnych drinków, albo miejsca, w których takowe można wypróbować. Czasem warto się jednak gdzieś na miasto wyrwać, żeby spotkać się w jakimś miłym miejscu z przyjaciółmi i napić się dobrego alkoholu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
BAN stały
|
W Scandale Royal nie próbowałam drinków, ale w koktajl barze le Scandale na Placu Nowym w samym sercu krakowskiego Kazimierza, nieźle wyglądający barman serwuje genialne Bahama mama, a także White Russian - rewelacyjny drink dla tych którzy lubią mleczne koktajle, Kahlua w nim zawarta jest czystą rozkoszą dla mojego podniebienia
![]() Edytowane przez convali Czas edycji: 2010-10-14 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Ostatnio piłam takie cudo o nazwie Agwa. Kelner mi zaproponował. Mówił, że to nowość więc wzięłam a co mi tam szkodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
Siemka
A ja próbowałem Agwy! Na początku się obawiałem przez ten kolorek, ale się nie rozczarowałem gdy już spróbowałem. Preferuję z red bullem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Przyczajenie
|
Hej
Ludzie posłuchajcie kolegi wyżej, mówi prawdę. Ta Agwa to istne cudo! Nie piłem z red bullem ale w innym drinku ! Pieknie się w nich prezentuję dzięki swojemu kolorowi. Udało mi się dorwać ze stronki głównej agwy ten przepis, oczywiście go przetłumaczyłem. Liquid Envy (płynna zazdrość) składniki: 25ml Agwa, 12.5 ml Midori (likier melonowy), 25 ml Żubrówki, 12.5 ml soku z limonki, 50ml soku ze świeżo wyciskanego jabłka, syrop cukrowy (z dodatkiem gumy arabskiej ![]() Przyrządzanie: wydłub łyżeczką miąsz kiwi do shakera typu Boston, dodaj syrop Gomme i wymieszaj aż do konsystencji puree. Dodaj resztę płynnych składników i wymieszaj z lodem w kostkach. Dodkłądnie odsącz do szkalek typu Martini (poj. 200ml) Użyj połówki wydrążonego kiwi jako łódeczki i wypełnij ją drinkiem. Dodaj 12.5ml Agwy do łódeczki, przyozdobić można klinem z limonki oraz obranym plasterkiem limonki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Pyszny drink to również likier kokosowy Bazillo z mlekiem skondensowanym, pychota!!! Smakuje jak prawdziwe Malibu, a jest o wiele tańszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Piłam agwę, nawet pisałam o niej w oddzielnym temacie. Bardzo zaskakujący alkohol! Będę zamawiać jakoś niedługo, może ukaże się w Polsce. Ktoś chętny dołączyć się do zamówienia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Przyczajenie
|
piękne zestawienie, tylko gdzie ja te składniki dobiorę!
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Poziome, jeśli masz na myśli Cuba Libre w Poznaniu, to jest tam AGWA, chyba spod lady,a le przy odrobinie znajomosci i szczescia, też dostaniesz to do picia (z red bullem np.) Cytat:
---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- odp do Poziome: jeśli masz na myśli Cuba Libre w Poznaniu, to jest tam AGWA, chyba spod lady podają, ale przy odrobinie znajomosci i szczescia, też dostaniesz to do picia (z red bullem np.) Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
A ja piłam ostatnio drinka wino białe + wino musujące z kostkami lodu. Fajne i przyjemne w sumie.
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
kostki lodu skropić amaretto, wlać trochę soku pomarańczowego i całość zalać sporą ilością mleka
![]() mój ulubiony ![]()
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Drogie wizażanki!
Kumpel ma za zadanie zrobić na zaliczeniu kursu barmańskiego 1 stopnia drinka o nazwie cobbler. Wiem, że w necie jest trochę sposobów na zrobienie tego trunku, ale tu niestety liczy się inwencja twórcza. Co byście tam dodały? Z tego co wiem on chce zrobić tego drinka na bazie zalewy z rumu. Co proponujecie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Ostatnio wypróbowane :
1.Bacardi mojito : Bacardi sperior,listki mięty,pół limonki,syrop cukrowy albo cukier trzcinowy,woda gazowana Wrzucić listki mięty i ćwiartkę limonki do szklanki,wlej syrop bądź wsyp cukier (dokładnie rozgnieść).Napełnić szklankę pokruszonym lodem,dolać rum,wodę i gotowe ![]() 2.Martinez 1/2 Bombay Sapphire,1/2 Martini Rosso,2 porcje likieru Maraschino,odrobina wódki Angostura Bitters Wszystko wlewamy do szejkera z 3-4 kostkami lodu,mieszamy,wlewamy do kieliszka i gotowe ![]() 3.Balsamic vinegar martini MÓJ OSTATNI HIT ![]() Wg przepisu (oczywiście proporcje można zmieniać wedle gustu,ja wybieram delikatniejszą wersje) 75ml wódki (ja wlewam ok 30-40),3 ml octu balsamicznego,Martini Ross,1 malina/truskawka/kawałek brzoskwini/ananasa-wedle uznania,skórka pomarańcza Składniki wlej do szejkera wypełnionego w 2/3 kostkami lodu.Zamknij,wstrząśnij,p rzecedź do szklanki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio eksperymentuję i fajny drink wyszedł z:
kieliszek wódki kieliszek Rahmaninof Red (coś w stylu smirnoffa ice, kupuję to w lidlu) pół kieliszka zaprawy cytrynowej (może być też sok z cytryny) pół kieliszka Grenadiny dopełnić sokiem grejfrutowym. Mieszałam to wszystko słomką, bo zgubiłam nakrętkę od shakera ale wyszło pyszne ![]()
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
A macie jakieś ciekawe pomysły na drinki bezalkoholowe
![]() Znalazłam parę stron o takich, ale bardziej chodziłoby mi o łączenie gotowych soków etc., niż miksowanie owoców ![]() ![]() Jeżeli ktoś chciałby skorzystać, to proszę : http://www.niam.pl/drinki/przegladaj...FQaFDgodfRT4Dg http://www.w-spodnicy.pl/Galeria/Gal...-.html#aGalery http://partymania.blox.pl/html/13107...21.html?523066 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
Witam.
Mój chłopak jest wielkim fanem likieru czekoladowego. Chciałabym go jutro, podczas obiecanej kolacji, podać w jakiś nietypowy sposób. Znacie może jakieś dobre drinki, które można zrobić z takiego likieru? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
z wermutu brzoskwiniowego:
- 1/3 objętości wermutu brzoskwiniowego - 2/3 objętości soku pomarańczowego - kilka kostek lodu (opcjonalnie jak ktoś lubi mocniejsze drinki to można dodać wódki) żurawinowy: - 1/4 objętości likieru triple sec (cointreau) - kilka kostek lodu - sok żurawinowy do uzupełnienia (hortex ma sok żurawinowy z dodatkiem innych owoców) (tak jak wyżej opcjonalnie wódka) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.