![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomysłowe drinki :-)
Wiele ciekawych drinków znajdziesz na tej stronie ciekawe drinki, nie tylko takie zwykle i oklepane, ale przede wszystkim bardziej interesujace o roznych dziwnych nazwach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, nie jestem znawczynią alkoholu ale dziś piłam pysznego drinka w knajpce i chciałabym sie was co nieco zapytać
![]() i jaka śmietana? taka do kawy? hmm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
JuStYsCk2 niestety nie pomogę, ale mogę podzielić się fajnym przepisem na kolorowe drinki, robiłam podobne na sylwestra i bardzo wszystkim smakowały
![]() Składniki na 5 koktajli: 1 galaretka o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera 1 galaretka o smaku cytrynowym Dr. Oetkera 200 ml Żubrówki sok z 0,5 cytryny cukier kryształ do dekoracji 1 pomarańcza do dekoracji Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 300 ml wrzącej wody, wlewam do płaskiego naczynia i odstawiam do stężenia. Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuszczam w 800 ml gorącej wody. Gdy ostygnie dodaję Żubrówkę i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Na płaski talerzyk wyciskam sok z połowy cytryny, a do miseczki wsypuję cukier. Ranty odwróconych do góry dnem szklaneczek zanurzam najpierw w soku z cytryny a następnie w cukrze i odstawiam do wyschnięcia. Stężałą galaretkę pomarańczową kroję w kostkę, nakładam do szklaneczek i zalewam schłodzonym drinkiem. Brzegi szklaneczek dekoruję pokrojoną w plastry pomarańczą. Gotowy koktajl podaję z lodem i słomką. Edytowane przez 3krateczki Czas edycji: 2019-08-26 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Fajny pomysł z tymi shotami w galaretce
![]() ![]() Teraz za to znalazłam taki przepis, że na samą myśl o tym cieknie mi ślinka ![]() Składniki: 1 gałka lodów czekoladowych 25 ml wódki orzechowej 25 ml likieru czekoladowego 100 ml śmietanki (dałam śmietankę 18%, z kartonu) bita śmietana na wierzch Przygotowanie: Wszystkie składniki (poza bitą śmietaną) wlać do shakera i dobrze wymieszać. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Przepis pochodzi ze strony 2drink.pl ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy pomogę ale moje typy to :
Poranek Składniki: 60 ml czystej wódki, 30 ml soku z malin, 1 łyżeczka mleka skondensowanego lub śmietany, kilka kostek lodu. Sposób przyrządzania : 3-4 kostki lodu wrzucić do shakera, energicznie wstrząsnąć przez kilka sekund, aby składniki dobrze się połączyły. Napój rozlać do szerokich kieliszków. Kinder Bueno Soplica Orzech laskowy mleko łyżeczka kakao wymieszać w shakerze . Pijana czekolada Składniki:
Wszystkie składniki (poza bitą śmietaną) wlać do shakera i dobrze wymieszać. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Moijto Skład: 45 ml białego rumu 2 łyżeczki cukru 2 gałązki mięty 90 ml wody gazowanej sok z połowy limonki 4 kostki lodu Przygotowanie: Do wysokiej, okrągłej szklanki dodajemy cukru trzcinowego (2 płaskie łyżeczki). Wyciskamy pół limonki i dodajemy miętę. Dodajemy wody. Dobrze mieszamy (wygniatamy). Dodajemy rumu i kostki lodu. Wszystko przed podaniem mieszamy. Brzoskwinie w śmietanie - 30 ml likieru irish cream (np. Baileys), - 30 ml wódki brzoskwiniowej, - odrobinę śmietanki. Składniki po wymieszaniu w shakerze wlewamy do szklanki typu long. Można dodać trochę gazowanej wody mineralnej i lód. Velvet Kiss 30 ml ginu, - 15 ml likieru bananowego, - 15 ml likieru ananasowego, - 30 ml śmietanki. Składniki shakerujemy z lodem, a następnie przelewamy do szklanki typu long. Velvet Kiss to drink słodki i kremowy, ale dość mocny Casablanca - 40 ml rumu (jasnego), - 10 ml Malibu, - 80 ml soku ananasowego, - 30 ml soku z limonki, - 10 ml grenadyny, - 20 ml mleczka kokosowego (można zamiast mleczka zwiększyć ilość Malibu, ale drink będzie mocniejszy). Wszystko do shakera i wlewamy do szklanki na kostki lodu . After sex Składniki
Do szklanki z lodem wlewamy wódkę, likier bananowy i sok pomarańczowy, a następnie dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanki i dolewamy odrobinę grenadyny. Ogórkowy Składniki
Przygotowanie drinka Do szklanki z lodem wlewamy wódkę żołądkową i dopełniamy Spritem. Całość mieszamy, a na koniec wrzucamy kilka plasterków świeżego ogórka. taka ma natura , że im słodsze tym lepsze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Proszę o szybką pomoc. Zachciało nam się z TŻ drinków dziś, a że on pracuje do 22 to ja mam wymyslić jaki ten drink ma być. Jako, że nie mam pojęcia pytam Was. Mamy w domu wódkę żurawinową lub likier śmietankowy, z czym możemy to połączyć (niekoniecznie razem) żeby wyszło nam coś smacznego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
goniąca własny ogon..
|
I do góry!
Mam wódkę pieprzówkę i chili. Co do niej dodać, żeby zabić trochę ostrość smaku? Wiem, że to jak zabić sens jej istnienia, bo ona powinna być ostra, ale ja wolę łagodniejsze napoje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
1. Absolut gruszkowy + tonik
![]() 2. Beer Rita, czyli margarita + piwo, hit!! Do szklanki wlewamy margarite (przepis latwo dostepny) i wkladamy do niego butelke z piwem. Przepyszne. Zalaczam zdjecie. 3. Gorzka zoladkowa mietowa z cola i plasterkiem cytryny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
Mój najnowszy zakup, właśnie pan kurier dostarczył (przedwczoraj zamówiłam, szyyyybko)- lejek do robienia kolorowych, warstwowych drinków. Jutro będziemy testować.
![]() Może macie pomysł na drink z orzechówką? Chętnie przygarnę też pomysły na kolorowe drinki, które ładnie będą wyglądać warstwowo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek, bo ostatnio nieco eksperymentuję i może jeszcze podsuniecie jakieś fajne pomysły na drinki
![]() Mój ostatni hit to taki oto drink: -50ml wódki(obojętnie jakiej ale ja rozsmakowałam się w Żołądkowej Gorzkiej De Luxe, po prostu) -25ml Blue Curacao -100ml soku bananowego -kilka kostek lodu Pyszny jest i ma pięęękny kolor ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Piłam tego lata nad morzem drink, który chodzi za mną dniami i nocami. Sprawdziłam mniej więcej skład i byłam pewna, że jak wrócę do domu to znajdę przepis w necie i bez problemu go odtworzę ale nigdzie nie mogę znaleźć nic o podobnym składzie
![]() Może ktoś zna jakąś recepturę, która zawiera: - wódkę gruszkową, - piwo imbirowe, - sok z limonki... dalej nie pamiętam ![]() Oryginalny przepis miał co najmniej sześć składników. Jakaś barmanka albo barman? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moze sobie cos wiecej przypomnisz ![]() http://www.yummly.com/recipe/Pear-An...ini-Recipezaar http://www.barnonedrinks.com/drinks/...ini-13703.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, będę próbować podane kombinacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
trzy warstwowy drink: syrop malinowy - sok bananowy - wiśniówka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Wlewamy do szklaneczki wg wymienionej kolejności?
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Wczoraj wieczorem miałam ochotę na słodkiego drinka i eksperymentowałam z tym co było w domu.
Ostatecznie pomieszałam: 1 kieliszek advocata 1 kieliszek ciemnego rumu 1 kieliszek baileysa (irish cream) dopełniłam mlekiem i 2 łyżeczkami słodkiej śmietanki kremówki Jakieeeee to było dobre ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Witam,
ostatnio na imprezie firmowej zakochałam się w drinku który składał się z gorzkiej żołądkowej, schweppsa (nie wiem czy dobrze piszę) gingers limonek i kruszonego lodu polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
O, wprawdzie Sylwester był wczoraj, ale można zawsze...klina klinem.
Drinki uwielbiam, z pasją tworzę i poję znajomych. Oczywiście, lubię sobie pójść do baru na gotowca, ale najwięcej radości daje wymyślanie własnych. Retrospekcja, czyli Hard Candy, czyli jak polubić whisky: Budujemy na lodzie (duże kostki), szklanka do whisky, w kolejności:-whisky (proporcje, oczywiście, do ustalenia), -sok pomarańczowy (uzupełniamy szklankę), -syrop malinowy Całość trzeba lekko zamieszać (syrop malinowy po wlaniu powędruje na dno i nie trzeba go stamtąd siłą zabierać-ważne, żeby drink pozostał lekko rozwarstwiony, ale na dole nie powinno być czystego syropu-bo to zrujnuje efekt, dając na koniec nieznośny ulepek). Początkowo drink jest taki poważny, cierpki i męski, a stopniowo robi się słodki, aż landrynkowy w smaku. Nie jestem pewna, może gdzieś już podawałam przepisy na kolejne. Ale, co tam. Zdechły Muminek Cała zabawa z tym drinkiem polega na tym, że przepieknie wygląda podany, natomiast potem... -sok/nektar z zielonych bananów (koniecznie musi być zielony!) -wódka czarna porzeczka (np. Lubelska) Wlewamy do szklanki (chociaż bardziej efektownie będzie w kieliszku, okrągłym) sok (powinien być dobrze schłodzony). Potem delikatnie wlewamy warstwę zimnej wódki (ilość zalezy od mocy, którą chcemy osiągnąć). Wychodzi nam śliczny drink z dwóch bardzo wyraźnie rozdzielonych warstw, wygląda jak jakieś ciacho z galaretką. Oczywiście, przed wypiciem trzeba go zamieszać... Efektowi wizualnemu po zamieszaniu drink zawdzięcza swoją nazwę. Wróżka wege -mleko sojowe waniliowe,
-syrop kokosowy, -absynt, -opcjonalnie: malibu Sposób podania-w zależności od fantazji autora ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o orzechówkę, to świetne jest monte, najlepiej jako shot, ale moze być też drink
do shakera: orzechówka mleko kakao proporcje raczej równe, shakujemy i gotowe, wszyscy się zachwycają Jako shoty polecam także: -orzechówka -sok jabłkowy posypujemy na każdym kieliszku cynamonem i na raz... smakuje wybornie można także zrobić w dużej wersji jako drink. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ajerkoniak!
Domowy ajerkoniak... może byc ciekawe.
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
Na tej stronie też są fajne przepisy: http://drinki.mistrzowskie.com/
A tak w ogóle ma ktoś jakiś pomysł na to co zrobić z kilkoma butelkami wódki? Czystej nie wypije, a może dało by się z tego zrobić coś lepszego niz zwykłe drinki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Ja przeważnie robię z wódki, soku cytryny i ozdób pyszne wychodzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
ozdób? znaczy parasolki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj znaleziony i wypróbowany. Mogę polecić
![]() Miętowa Laguna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.