|
|
#811 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
|
|
|
#812 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny i chlopaki
![]() Ja tez jestem aparatka od sierpnia tamtego roku. Mialam dosyc powazna wade, gdyz nie tylko zgryz otwarty, ale takze tzw. "roztrzelone" zeby. Utrudnialo mi to zycie przez wiele lat, ale nie moglam sobie wczesniej pozwolic na aparat. Kiedy juz sytuacja sie poprawila owczesny narzeczony uwazal ze nie powinnam go zakladac, zeby sie nie "oszpecac". Teraz sie z tego smieje, bo wiadomo, ze szpetniej wygladalam z moim zgryzem wtedy niz teraz z aparatem. Ale to juz nie jego problem. W kazdym razie mam zalozone dwie szyny - na gorze krysztalowy aparat, na dole metalowy, ale wersja mini. Musze powiedziec, ze roznica jest ogromna, ale jak mawia moja ortodontka jest to "niewdzieczna" do leczenia wada, wiec jeszcze sobie ponosze. Nastepne utrudnienie to fakt, ze mieszkam na emigracji i musze dojezdzac (dolatywac) na wizyty co nie zawsze jest wygodne. Dzis znalazlam to forum szukajac jakiejs porady na problem ktory pojawil mi sie tej nocy - a mianowicie - spuchniety policzek. Jestem troche podlamana, bo mysle, ze to od korzenia zeba (prawa gorna 6) i martwie sie co teraz bedzie. Mam nadzieje, ze to nie bedzie jakis powazny problem i dostane jakies antybiotyki. Najgorsze jest ze mieszkam w anglii a na wizycie bylam w ten poniedzialek i dopiero w styczniu bede widziec moja orto, a w tym kraju mam wielkie obawy przed jakimkolwiek ingerowaniem lekarzy w moje uzebienie. Mialam poczatkowo zamiar tutaj zakladac aparat, ale po tym jak pani zdrapywala mi kamien hakiem, no i diagnoza jaka postawila - zwatpilam chyba juz na zawsze. Mam nadzieje, ze bede mogla liczyc na wasza pomoc w sprawie porad, a ja sama na tyle ile moge tez chetnie pomoge (chwilowo mam internet tylko w pracy, wiec czasem odpowiedz moze byc z opuznieniem). Pozdrawiam was wszystkich serdecznie i lacze sie w bolu i nadziei na lepsze jutro (po sciagnieciu aparatu
"Oczywistosc szufladek jest tylko kwestia szafy." Edytowane przez Olpa Czas edycji: 2008-11-29 o 11:38 Powód: blad literowy |
|
|
|
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poniewaz ona ma duzo pacjentow...
|
|
|
#814 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
troche to takie dziwne uczucie, normalnie bylo mi tak zimno jakbym spal na lodowcu :|Cytat:
![]() Tez spotkałem sie z takim.. dosyć dziwnym rozumowaniem. Zreszta aparat w wiekszosci zakłada sie nawet dla lepszego samopoczucia po zdjeciu niz dla samego wygladu. Usmiech jest najwazniejszy w zyciu wiec szkoda aby wstydzic sie go pokazac przez krzywe zeby.
Edytowane przez 201701160959 Czas edycji: 2008-11-29 o 12:35 |
||
|
|
|
|
#815 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#816 |
|
Blond forever!
|
Witamy Olpe ciepłym słowem i uśmiechem
![]() Jeżeli chodzi o ból, to dopóki on nie dokucza, warto łykać tabletki przeciwbólowe i może przejdzie - no chyba, że problem będzie się pogłębiał wtedy trzeba będzie chyba koniecznie skonsultować się z jakimś lekarzem. Hm, w sumie to chyba dobrze zrobiłaś, że założyłaś aparat w Polsce - moja orto mówiła, że też ma pacjentów, którzy teraz już stale mieszkają za granicą, ale mimo to leczą i prostują zęby w kraju ojczystym
|
|
|
|
|
#817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#818 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie miałam ^^ Usówali mi górną 7 i dolną 6 i nic a nic ;p
|
|
#819 |
|
Rozeznanie
|
W aptakach niestety raczej trudno znaleźć wosk
Radziłabym raczej poszukać w sklepach medycznych
|
|
|
#820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak poza tym, też mam takie czarne plomby... i to WIELKIE. jeden cały ząb mam odbudowany za pomocą takiej własnie wstrętnej plomby... bo mi stomatolog zniszczyła przy leczeniu zęba (pekł w pół) a byłam młoda i głupia, dlatego nie kłóciłam sie, żeby w ramach swojej winy założyła mi białą głuptas ze mnie
|
|
|
#821 |
|
Raczkowanie
|
malaDarunia - to ma na celu rozszerzać szczękę, a dlaczego wygląda to tak cudacznie to nie wiem. Ja mam niestety takie plomby, na dole też ;( Jak wypadną, będą białe. Robiłam w pośpiechu, wmojej klinice nie było miejsc, a zależało mi na czasie.
Aparatka ![]() Góra: 26.06.09 Dół: 04.02.09 Edytowane przez Palemka005 Czas edycji: 2008-11-30 o 13:17 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#822 |
|
Blond forever!
|
Takie plomby czarne to mogą siedzieć długo, chociaż mojej przyjaciółce po zdjęciu aparatu wypadły wszystkie czarne
![]() Ja mam wszystkie białe, bo one są i estetyczniejsze i bardziej trwałe. Po zdjęciu aparatu radzę Wam właśnie wymienić te plomby, bo będą psuły efekt pięknych, wyprostowanych ząbków
|
|
|
|
|
#823 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkie aparatki i aparatów
![]() niedługo dołącze do waszego grona, myślę że w okolicy stycznia. muszę się tylko ostatecznie na ortodontę zdecydować konkretnego naczytałam się o aparatach chyba wszystkiego co się da, teoria wrecz ze mnie wyplywa, trochę się boję, ale co tam![]() i mam do was takie jedno głupie pytanie, rodem z bravo otoz, hm..to naprawde zabrzmi jak z bravo otoz pojawil mi sie w okolicy sympatyczny ktos. ktos komu podobam sie nawet mimo koslawego zgryzu na tyle, zeby przetanczyc razem pol nocy. i ktos na tyle sympatyczny zebym chciala tanczyc z nim cala noc... no i troche mnie przystopowalo z tym aparatem, bo kurcze nie wiem jak chlopina zareaguje wiem wiem, trzeba to trzeba, a jak mu sie nie spodoba to nic mi po nim. no ale czasem rozsadne myslenie schodzi na bok.. jednym slowem, moje pytanie dotyczy waszych spostrzezen w kwestiach damsko-meskich z aparatem w tle mieliscie przez to jakies problemy czy tylko ja demonizuje?pozdrawiam wszystkich serdecznie, mysle ze bede tu czesciej zagladac a z czasem pochwale sie hollywoodzkim usmiechem
|
|
|
|
|
#824 |
|
Blond forever!
|
Heh, witaj Sincarne
![]() Jakbyś przeczytała parę wypowiedzi wstecz, to mogłabyś trafic na moją historię, bo ja znowu poznałam się z kumplem mojego przyjaciela i póki co znamy się tylko wirtualnie, także on nie wie, że ja mam aparat Ale koleżanki z forum ![]() I wogóle nie odkładaj decyzji o aparacie tylko ze względu na faceta Bo nie wiadomo, czy na pewno coś z tego będzie ( chociaż życzę Ci wszystkiego naj i trzymam kciuki, żeby się udało), a czas leci i jak masz w tej chwili i fundusze i jesteś przekonana, że aparat jest dla Ciebie to ruszaj czym prędzej do orto po druciaka
|
|
|
|
|
#825 |
|
Raczkowanie
|
Hej!Mam 16 lat...i krzywe zęby...ajjć...choć brzydką dziewczyna nie jestem... Ostatnio poznałam fajnego chłopaka i boję się ,że jak założe aparat orodontyczny to go stracę...;(pomużcie!!!
|
|
|
|
|
#826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem chłopak,który odrzuca dziewczynę tylko przez to,że nosi aparat jest nic nie wart,więc jeśli tak postąpi to nic nie stracisz Chyba dobrze jak ktoś dba o estetykę swojego uśmiechu ..przecież aparat się kiedyś zdejmie ..Poza tym moim zdaniem lepiej chodzić w aparacie niż z krzywymi zębami
|
|
|
#827 |
|
Blond forever!
|
Zgadzam się z Pauliną...
Zresztą ja np. założyłam aparat tylko ze względu na to, że to ja sama źle czułam się z krzywymi zębami - otoczenie mówiło - jest okej, nie potrzebujesz aparatu, ale ja miałam z tego powodu kompleksy... A rezultaty będą podziwiać wszyscy ;D |
|
|
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
oj dziewczynki dziewczynki,nie ma się co obawiać tym aparatem-w niczym on nie przeszkadza więc nie bójcie się,że jak się ma aparat to zaraz wszyscy uciekają bo tak nie jest
Wszystko będzie dobrze!!
|
|
#829 |
|
Raczkowanie
|
heheh dzieki blondi za mile slowo
ja doskonale wiem, ze facet powinien byc ostatnim powodem watpliwosci co do aparatu. ale co z tego. wiem tez ze czekolada to zlo a i tak ja jem w sumie to planuje zalozyc aparat kosmetyczny, moze zle nie bedzie. echh. jak podjelam decyzje to byl totalny entuzjazm, tak, chce, chce! ale teraz, co tu duzo mowic, troche mam stracha.. ze to tak dlugo, ze otoczenie, ze kiepski ortodonta, ze to, ze tamto.. to chyba przez te jesien tak marudze.. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Sincarne-też się tego trochę bałam
ale mężczyźni nie zwracają uwagi na aparat. Nie przeszkadza im to! Zgadzam się z Pauliną "Moim zdaniem chłopak,który odrzuca dziewczynę tylko przez to,że nosi aparat jest nic nie wart,więc jeśli tak postąpi to nic nie stracisz."Im później zakłada się aparat, tym dłużej trzeba czekać na efekty...
|
|
#831 |
|
Blond forever!
|
Sincarne, obawy są i nie znikną, aparat to dal Ciebie będzie coś nowego, a wszystko co nowe i nieznane budzi strach...
|
|
|
|
|
#832 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
wczesniej jakos te zeby mialam gdzies, nie rwalam sie do apartu. w sumie nadal nie mam jazd typu "jak ja wygladam, nikt mnie nie chce, nikt mnie nie lubi, nigdzie nie wychodze!". ale dentystka mnie dobila, ze to juz nie tylko kwestia wygladu, ale zawiasy w szczece mi sie psuja (jakos to ladniej ujela, ale wizje mialam rodem z horrorow, ze mi pol szczeki odpadnie ). no wiec jestem nastawiona na minimum 2 lata udreki, ale strach tez jest..
|
||
|
|
|
|
#833 |
|
BAN stały
|
witam.
dziewczyny przeszukałam trzy wątki , znalazłam pare info ale jeszcze raz ostatecznie chce się zapytać. w następny wtorek zakładam aparat. kosmetyczny, tylko musze się zdecydować, porcelana czy kryształ...???? byłabym wdzięczna jakby ktoś mnie jeszcze ukierunkował... co jest bardziej niewidoczne... |
|
|
|
|
#834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ostatnio uśmiechnęłam się do niego i zaważył aparat, ale tylko zapytał, czy mi nie przeszkadza. No i bałam się, że koledzy w klasie będą dokuczali, bo są same nieciekawe typy. Ale wszystko jest OK.NIE PRZEJMUJ SIĘ I DOŁĄCZAJ DO GRONA APARATEK!
|
|
|
#835 |
|
Raczkowanie
|
dołączyć dołączę tak czy inaczej
tak do końca roku chcę pozbierać kaskę (jednak 4tys. piechotą nie chodzą, no przynajmniej nie koło mnie ). potem odbębnić te wszystkie wizyty, też trochę pewnie potrwa. a do tej pory może i z facetem coś się wyklaruje nie miał się cholernik kiedy pojawić no![]() lil coco-z tego co się orientuję kryształ lepszy ale i droższy |
|
|
|
|
#836 |
|
Blond forever!
|
No faceci zawsze nie wiedzą kiedy się pojawić :P
Ale taki już ich urok |
|
|
|
|
#837 |
|
Przyczajenie
|
Ja jutro idę zakładać aparat i strasznie się boje! ; O od dwóch dni nic innego nie robie, tylko czytam forum i strony inrernetowe, by czegoś się dowiedzieć. Mam bardzo wielką wadę. Moge górne dwójki całkowicie schowane są wgłąb łuku zębowego, to bardzo mi przeszkadza w mowie, a gdy się uśmiecham zawsze zakrywam usta dłonią. Teraz mam 16 lat i dojrząłam do tej decyzji. Wcześniej przerażała mnie myśl, że będe je (zęby) musiała komukolwiek pokazać. Stresowałam sie nawet przez kazdą wizytą kontrolną u dentysty. Mam nadzieje, że aparat mi pomoże. Dwa tygodnie temu wyrwałam 2 czwórki. Nie było aż tak strasznie. Dostałam 10 zastrzyków i prawie nic nei czułam. Natomiast kilka następnych dni było cieżko... ; )) Dałąm rade. Strach ma wielkie oczy. ; )) Pozdrawiam wszystkich zdrutowanych ; **
|
|
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstaw jutro foteczki z aparatem ![]() I nie ma się co bać, bo lepiej przechodzić ze szrotem te 2 lata niż całe życie zakrywac usta dłonia przy uśmiechaniu
|
|
|
#839 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i cieszę się że wogóle mogę bo wcześniej nie było mnie stać śmieję się pełną buzią bo ząbki już równe poza tym od razu po założeniu też już mogłam się uśmiechać bez krępowania ,bo przecież wszyscy widzą że coś się dzieje bo mam aparat .. i co miłe często słyszę ,,ale ładnie ci w aparacie '' ja tam radzę wszystkim ;jak możecie to zakładajcie , nie ma na co czekać!!!!!! to moje fotki: przed założeniemzaraz po założeniu po miesiącu 2 miesiące po 3 miesiące po 5-ty miesiąc i avatar to pod koniec piątego obecnie już 7 miesiąc noszenia muszę fotkę zrobić jakośc słaba bo telefonem robione ale co nie co widać
...Tylko Ty Kochany ...bo być piękną to czuć się dobrze we własnym ciele... Aparatka od 27 maja 2008r. góra-metal dół-metal od 4 marca 2009r. ![]() ![]() Zdałam egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem!!!!!!-04.09.2009. Edytowane przez milunia27 Czas edycji: 2008-12-01 o 09:02 |
|
|
|
|
|
#840 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny ; ) !
Dziś [ o 15] idę zakładać stały aparat . Okropnie się boję. Nawet nie poszłam do szkoły. Będę zakładała aparat [stały oczywiście] na górę i na dół za jednym razem. ; ). Od wtorku mam założone na zęby takie gumeczki . Mnie nic a nic nie bolą .Natomiast martwi mnie sprawa aparatu. Wiem , że po założeniu zęby bolą , ocierają się policzki itp. Ale chodzi mi czy samo zakładanie boli ? I ile około może trwać ?. I czy musi się to odbywać w pozycji leżącej [z tego co widziałam to u nas pani orto. rozkłada fotel do maximum , że się leży]. Może znacie jakieś sposoby na to , aby teraz się tak niestresowała ? .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.

Wyciągi mam dopiero od miesiąca, więc może dlatego nie widać rezultatów

troche to takie dziwne uczucie, normalnie bylo mi tak zimno jakbym spal na lodowcu :|

Radziłabym raczej poszukać w sklepach medycznych

.