Dziennikarstwo - ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-08, 11:57   #121
aanik
Raczkowanie

Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!

Cytat:
Napisane przez PieceOfMeWantToBeNasty Pokaż wiadomość
Skończyłam ten kierunek i nie polecam. Jak dziewczyny wspomniały - kierunek o wszystkim i o niczym. Jeśli ktoś chce być dziennikarzem to nie musi mieć ukończonego tego kierunku. A jeśli po studiach stwierdzi (jak ja) że to nie jest to, wówczas tak naprawde takie studuia do niczego mu się nie przydadzą. Na dzień dzisiejszy brałabym inne kierunki - politologie, stosunki mędzynarodowe itp. No ale cóż, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ...
Na pewno nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem .
Moim zdaniem politologia, stosunki międzynarodowe, czy cokolwiek tym podobnego, to też kierunki o wszystkim i o niczym, jak dziennikarstwo.
aanik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-08, 21:57   #122
pingus11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pingus11 Pokaż wiadomość
Od dawna chodzi za mna dziennikarstwo sportowe. Przeczytałam gdzies ze mozna zrobic specjalizacje na dziennikarza sportowe na studiach podyplomowych po kazdym kierunku. Troche dla mnie to dziwne, myslicie ze to mozliwe? Zeby np. studiowac zarzadzanie a potem dodatkowo dziennikarstwo sportowe? Jak myslicie? A i wiecie moze gdzie w Łodzi moge studiowac ew. dziennikarstwo koniecznie sportowe? Bo na UŁ raczej nie. Pomozcie
Ponawiam moje pyt.Bo widze ze jestescie na nie z tym kierunkiem
pingus11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 19:45   #123
ladylajla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pingus11 Pokaż wiadomość
Ponawiam moje pyt.Bo widze ze jestescie na nie z tym kierunkiem

Przeglądajac wątek zauwazyłam negatywne opinie o dziennikarstwie, albo raczej sceptyczne nastawienie do pomyslu studiowania tego kierunku. Ja zaczęłam dwa miesiace temu, nie z ogromnej pasji, ale generalnie ukierunkowana na pisanie, wyszukiwanie informacji, uzyskiwanie ich itd. Po początkowym dołku pozbieralam sie i myśle, ze o to chodzilo i ze sie odnajdę na moim kierunku. Moze to naiwne myślenie, bo jestem jeszcze świeżą studentka "na gwarancji", ale zajęcia sa w wiekszości ciekawe, rozwijające, poszerzaja mi sie horyzonty myślowe. A ze nie będe artystka słowa, a rzemieślnikiem? fakt, literat ze mnie nietegi
Na pierwszym semestrze sa przedmioty ogólne, mnostwo socjologii i "socjologiopochodnych ", trochę warsztatów, trochę ogólnohumanistycznych.
Na razie nie myślę obsesyjnie o tym, co będe robić po studiach. marzenie - pisanie o literaturze albo dziennikarstwo interwencyjne

Edytowane przez ladylajla
Czas edycji: 2013-10-02 o 11:33
ladylajla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 14:22   #124
qathe
Wtajemniczenie

Hej hej

A jak jest z dostniem sie na studia dziennikrskie dzienne i zaoczne?Studiuje moze ktors na uniwerku wroclawskim?Zalezy mi na odpowiedzi co trzeba zdac i jak wysoko zeby sie dostac?

qathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 18:53   #125
Bloou
Rozeznanie

Podbijam wątek.

Jak to jest być na specjalizacji telewizyjnej? Opowiadajcie!

Nobody
, not even the rain, has such small hands
- Cummings

JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI.

Bloou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 13:59   #126
Agnieszka987
Zakorzenienie

Exclamation Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!

nie aktualne

Edytowane przez Agnieszka987
Czas edycji: 2011-01-20 o 16:15
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 21:11   #127
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Hej hej

A jak jest z dostniem sie na studia dziennikrskie dzienne i zaoczne?Studiuje moze ktors na uniwerku wroclawskim?Zalezy mi na odpowiedzi co trzeba zdac i jak wysoko zeby sie dostac?
Odnawiam pytanie : )
Również mnie to interesuje.
Stary 2011-07-27, 17:04   #128
martuch_
Rozeznanie

Witam

Można dołączyć?

martuch_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 14:53   #129
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dziennikarstwo i komunikacja społeczna

Witam Przede mną matura, ale mam kilka pytań odnośnie studiów.
Otóż, to pewne, że będę studiować w Katowicach, bo tam wyprowadzam się po maturze. Szczytem moich marzeń jest dziennikarstwo i komunikacja społeczna właśnie. Przedmioty maturalne, które zdaję to oczywiście obowiązkowe, ale też rozszerzony polski i podstawę biologii... Nie wiem czy to wystarczy.. Póki co znalazłam wyższą szkołę umiejętności społecznych.. ale nie wiem, nie wiem... Czy mogłbybyście mi udzielić wskazówek co do tego kierunku? Ile trzeba mieć % matury etc?
Będę bardzo bardzo wdzięczna!
Pozdrawiaaaaaam
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 17:10   #130
monilkaa
Zakorzenienie

Dot.: Dziennikarstwo i komunikacja społeczna

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Witam Przede mną matura, ale mam kilka pytań odnośnie studiów.
Otóż, to pewne, że będę studiować w Katowicach, bo tam wyprowadzam się po maturze. Szczytem moich marzeń jest dziennikarstwo i komunikacja społeczna właśnie. Przedmioty maturalne, które zdaję to oczywiście obowiązkowe, ale też rozszerzony polski i podstawę biologii... Nie wiem czy to wystarczy.. Póki co znalazłam wyższą szkołę umiejętności społecznych.. ale nie wiem, nie wiem... Czy mogłbybyście mi udzielić wskazówek co do tego kierunku? Ile trzeba mieć % matury etc?
Będę bardzo bardzo wdzięczna!
Pozdrawiaaaaaam
Biologia na dziennikarstwo? Też jestem w klasie maturalnej, rozglądałam się trochę po kryteriach przyjęć i na większości uczelni (brałam pod uwagę studia dzienne) trzeba zdawać polski P lub R, język P lub R i historię/wos R do wyboru. Co do %, nie mam pojęcia ile trzeba mieć z biologii na tamtą uczelnię, ale tak przykładowo na UKSW w tamtym roku trzeba było mieć z polskiego, wosu i języka (wszystko R) w okolicach 70% procent.
Stary 2012-01-17, 18:02   #131
BlueSun
Raczkowanie

Niekoniecznie ok. 70%, ja studiuje dziennikarstwo i dostałam się ze słabszymi wynikami, wos łapał się już w okolicach 50%, więc nie było aż tak źle Ogólnie biologia to nie jest dobry pomysł jeżeli chodzi o startowanie na dziennikarstwo. Najleszy jest wos/historia rozszerz jako przedmiot dodatkowy, polski rozszerzenie i język rozszerzenie. Pozdrawiam
BlueSun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 18:40   #132
kredka90
Raczkowanie

Dziennikarstwo najlepsze jest na UW, najlepszy tam mają poziom. Ja osobiście studiuję na UJ, ale nie wiem jakie były progi punktowe na studia dzienne, bo jestem na wieczorowych. I polecam UJ
kredka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 20:27   #133
kreaturkka
Wtajemniczenie

Ja studiuję dziennikarstwo i komunikację społeczną na UJ. Naprawdę polecam, świetne, ciekawe studia, widzę po tym duże perspektywy Poza tym wspaniali wykładowcy, fajni ludzie. Dużo czytania ; ale to naprawdę rozwija - bo nie czytasz nudnych podręczników, tylko ciekawe książki, np. reportaże. Generalnie będąc na dziennikarstwie MUSISZ lubić czytać.

Totalnie nie rozumiem, po co zdajesz biologię - jeśli rzeczywiście aspirujesz na dziennikarstwo, to odpuść sobie tą biologię i weź się porządnie za WOS.

Żeby się dostać (przynajmniej na dzienne, na UJ) trzeba mieć 80pare procent z rozszerzonego polskiego i rozszerzonego WOS-u. Ale jest kilka rekrutacji, wiele osób rezygnuje, więc myślę, że w kolejnych rekrutacjach mogą się dostać osoby z mniejszą liczbą punktów, tymbardziej, że teraz maturę zdają roczniki z niżu demograficznego.

Nie polecam szkół prywatnych, zwłaszcza jeśli chodzi o tego typu kierunek

in my past life I was a dancer, I danced my life away ...
kreaturkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 18:23   #134
Clarity
Zadomowienie

Dziewczyny, wiecie może jakie w tamtym roku były progi na dziennikarstwo zaoczne na UWr? Chciałabym zacząć drugi kierunek i myślę właśnie nad dziennikarstwem i nie wiem czy poprawiać maturę czy wystarczą mi te wyniki, które mam.
Stary 2012-01-18, 19:45   #135
kreaturkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiecie może jakie w tamtym roku były progi na dziennikarstwo zaoczne na UWr? Chciałabym zacząć drugi kierunek i myślę właśnie nad dziennikarstwem i nie wiem czy poprawiać maturę czy wystarczą mi te wyniki, które mam.

Nie wiem jak na UW, ale na UJ na zaoczne liczy się kolejność zapisania... w ogóle nie liczą się wyniki podejrzewam, że na UW podobnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-19, 01:36   #136
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monilkaa Pokaż wiadomość
Biologia na dziennikarstwo? Też jestem w klasie maturalnej, rozglądałam się trochę po kryteriach przyjęć i na większości uczelni (brałam pod uwagę studia dzienne) trzeba zdawać polski P lub R, język P lub R i historię/wos R do wyboru. Co do %, nie mam pojęcia ile trzeba mieć z biologii na tamtą uczelnię, ale tak przykładowo na UKSW w tamtym roku trzeba było mieć z polskiego, wosu i języka (wszystko R) w okolicach 70% procent.
Na UKSW w II turze rozne osoby przyjmowali
Stary 2012-01-19, 13:55   #137
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Na UKSW w II turze rozne osoby przyjmowali
Nie neguję, mówię o I rzucie i słowach koleżanki. Wiadomo, że po przesiewach jest łatwiej.
Stary 2012-01-21, 19:37   #138
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kreaturkka Pokaż wiadomość
Nie wiem jak na UW, ale na UJ na zaoczne liczy się kolejność zapisania... w ogóle nie liczą się wyniki podejrzewam, że na UW podobnie
wiem że na wieczorowe obowiązują wyniki z matury.
Stary 2012-01-21, 23:44   #139
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kreaturkka Pokaż wiadomość
Ja studiuję dziennikarstwo i komunikację społeczną na UJ. Naprawdę polecam, świetne, ciekawe studia, widzę po tym duże perspektywy
Napisałabyś coś więcej o perspektywach? Masz już jakieś praktyki, staże? Interesuje cię praca w telewizji, radiu, pisanie?
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 10:55   #140
kreaturkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Napisałabyś coś więcej o perspektywach? Masz już jakieś praktyki, staże? Interesuje cię praca w telewizji, radiu, pisanie?
To jest mój drugi kierunek, zaczęłam dopiero w tym roku .
Ale pokrótce ; wykładowcy często są redaktorami naczelnymi/ innymi ważnymi personami, i biorą kontakty do najlepszych , czuję, że się rozwijam ogólnie humanistycznie, caly czas poszerzam swoją wiedzę na przeróżne tematy
Jeśli chodzi o praktyki to np.pisałam recenzje teatralne do portalu kulturalnego, pracowałam w dziale SEO w Interii, ale to na razie malutko Myślę poważnie nad radiem,więc w te wakacje sprobuję sobie załatwić tam staż . W zasadzie wszystko na tych studiach mi się podoba, jest tylko jeden warunek - trzeba lubić i umieć pisać, to jest podstawa . Poza tym jest dość sporo czasu na rozwijanie własnych zainteresowań, bo pamiętajmy, że dziennikarz musi mieć coś do powiedzenia

Najważniejsze jest to, że cały czas się doskonalę, ciągle są różnego rodzaju konkursy ogłaszane w mediach (warto się zgłaszać) i poznaję ludzi z branży.

Po dziennikarstwie możesz nie tylko pisać, pracować w TV czy radiu, ale też reklamie, public relations. Kontakt z ciekawymi ludźmi, fajne doświadczenia - uważam, że naprawdę warto, i że to zaprocentuje w przyszłości

Stary 2012-01-25, 11:05   #141
Kreskaaa
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cały czas zastanawiam się nad dziennikarstwem i prawem..
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:09   #142
Mon_ka
Przyczajenie

Od tego roku bd dziennikarstwo na UŚ

Sama się zastanawiam ale nie wiem czy to do końca dobry pomysł
Mon_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:57   #143
kreaturkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cały czas zastanawiam się nad dziennikarstwem i prawem..
To powinna być wyłącznie Twoja decyzja,ale prawdę powiedziawszy na Twoim miejscu postawilabym na dziennikarstwo. Jest w Polsce mnóstwo uczelni z prawem, a tylko na UJ przyjmują co roku 1200 osób (600 na dzienne, 600 na zaoczne). Bardzo mała szansa,żeby się gdzieś dostać na aplikację, skończyć ją i uzyskać fajną pracę w zawodzie.
Poza tym dziennikarstwo - kreatywność, wszechstronne wykształcenie, a prawo - dużo zakuwania prawa rzymskiego, administracji itp. Jeśli ktoś się tym interesuje to naprawdę super, ale jak ktoś się -tak jak Ty - waha, to chyba nie warto.

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 21:40   #144
pannaperelka
Raczkowanie

Dziennikarstwo - studia

Witam!
Założyłam ten wątek z myślą o osobach które studiują bądź chcą studiować dziennikarstwo, aby powymieniać się informacjami.
Ja jestem maturzystką 2013, bardzo chciałabym iść na dziennikarstwo na UW (specjalizacja fotografia reklamowa, prasowa i wydawnicza).
Ciekawi mnie czy wysyłacie gdzieś swoje teksty, prowadzicie blogi itd.?
Stary 2012-08-22, 22:26   #145
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Dot.: Dziennikarstwo - studia

skończyłam właśnie II rok dziennikarstwa i powiem szczerze, że najprzydatniejszą rzeczą na tych studiach były praktyki. w ciągu miesiąca praktyk nauczyłam się więcej, niż przez dwa lata studiów.
sporo osób jest zdania, że dziennikarzem można zostać po dowolnym kierunku, jeśli potrafisz pisząc i masz swoją "dziedzinę". ja się z tym w pełni zgadzam, bo jeśli ktoś pisze o "dupie marynie" (jak na przykład ludzie piszący dla Onet.pl ... ) to miejsca w dobrej redakcji długo nie zagrzeje.
proponuję Ci iść na staż do jakiejś redakcji, na praktykę, na kilka godzin w tygodniu do pracy dorywczej.. bo wtedy zdobywasz doświadczenie, a na studiach uczysz się suchej teorii.
śmiało możesz iść na jakikolwiek inny kierunek studiów a potem zostać dziennikarzem.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 23:51   #146
Ailanna
Rozeznanie

Filologia polska ma specjalizację dziennikarską. Kulturoznawstwo chyba też. Można się uczyć czegoś fajnego, robiąc dodatkowo specjalizację w dziennikarstwie. Fajna sprawa
Stary 2012-08-23, 08:17   #147
coolanka
Raczkowanie

Nie idź. To kierunek bez przyszłości. Wiem, co mowie choc sam jestem po dziennikarstwie i o ironio pracuje w zawodzie.
coolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2012-08-23, 09:00   #148
pannaperelka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
...sporo osób jest zdania, że dziennikarzem można zostać po dowolnym kierunku, jeśli potrafisz pisząc i masz swoją "dziedzinę". ja się z tym w pełni zgadzam, bo jeśli ktoś pisze o "dupie marynie" (jak na przykład ludzie piszący dla Onet.pl ... ) to miejsca w dobrej redakcji długo nie zagrzeje.
proponuję Ci iść na staż do jakiejś redakcji, na praktykę, na kilka godzin w tygodniu do pracy dorywczej.. bo wtedy zdobywasz doświadczenie, a na studiach uczysz się suchej teorii.
śmiało możesz iść na jakikolwiek inny kierunek studiów a potem zostać dziennikarzem.
Ja doskonale wiem, o tym że bez studiów można być dziennikarzem (ukończyłam warsztaty). Ale ja chcę iść na studia również aby się czegoś nauczyć, w końcu po to one są.
Poza tym ja chcę iść na dziennikarstwo o specjalizacji fotografia reklamowa, prasowa i wydawnicza, gdzie nauczę się również podstaw fotografii.

Cytat:
Napisane przez Ailanna Pokaż wiadomość
Filologia polska ma specjalizację dziennikarską. Kulturoznawstwo chyba też. Można się uczyć czegoś fajnego, robiąc dodatkowo specjalizację w dziennikarstwie. Fajna sprawa
Tak jak wyżej pisałam zależy mi na dziennikarstwie z fotografią!
A poza tym chcę albo zostać w Toruniu (moim mieście rodzinnym), albo wyjechać np. do Warszawy, a z tego co szukałam na filologi nie ma specjalizacji dziennikarskiej i na kulturoznawstwie również nie.

Edytowane przez pannaperelka
Czas edycji: 2012-08-23 o 09:02
pannaperelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 09:07   #149
Cholerka_
Rozeznanie

GG do Cholerka_

Cytat:
Napisane przez Ailanna Pokaż wiadomość

Ja zaś słyszałam opinię wykładowców taką, że po filologii polskiej - nauczycielska z bibliotekoznawstwem można pracować w bibliotece, szkole i z pewnością dostać się do mediów, czyli praca dziennikarska, a po specjalizacji dziennikarskiej, do szkoły na pewno Cię nie przyjmą. Ja wolę mieć zawsze więcej perspektyw .

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Napisane przez pannaperelka Pokaż wiadomość
J
Poza tym ja chcę iść na dziennikarstwo o specjalizacji fotografia reklamowa, prasowa i wydawnicza, gdzie nauczę się również podstaw fotografii.

Przy fotografii nauka to nie wszystko, wręcz odwrotnie, jak dla mnie, aby fotografować nie potrzebna są studia wyższe . Trening czyni mistrza, a co do fotografii jest wiele kursów, a czasem samouki sa lepsze od tych "profesjonalistów". Plus to czy będzie Cię stać na sprzęt, bo to się też z tym wiąże, a porządny sprzęt to nie mały wydatek .

"To co dla jednej Pani jest śmieciem, dla drugiej jest skarbem."

_________________________ ___________

Edytowane przez Cholerka_
Czas edycji: 2012-08-23 o 09:04
Cholerka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 09:13   #150
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez pannaperelka Pokaż wiadomość
Ja doskonale wiem, o tym że bez studiów można być dziennikarzem (ukończyłam warsztaty). Ale ja chcę iść na studia również aby się czegoś nauczyć, w końcu po to one są.

Tak jak wyżej pisałam zależy mi na dziennikarstwie z fotografią!
A poza tym chcę albo zostać w Toruniu (moim mieście rodzinnym), albo wyjechać np. do Warszawy, a z tego co szukałam na filologi nie ma specjalizacji dziennikarskiej i na kulturoznawstwie również nie.

polecam fora fotograficzne, trochę teorii ogarniesz, zaczniesz robić fotki, będziesz się doskonaliła. lepiej jest mieć jakaś alternatywę - znać się na dziennikarstwie i fotografii, ale ukończyć filologię polską, po której jest sporo możliwości pracy.
żeby robić coś, co lubisz i nauczyć się czegoś w tym temacie nie trzeba od razu iść na studia w tym kierunku.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2012-08-23 o 09:14
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości