![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziennikarstwo ;) Wasze opinie!
Cytat:
![]() Moim zdaniem politologia, stosunki międzynarodowe, czy cokolwiek tym podobnego, to też kierunki o wszystkim i o niczym, jak dziennikarstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Przeglądajac wątek zauwazyłam negatywne opinie o dziennikarstwie, albo raczej sceptyczne nastawienie do pomyslu studiowania tego kierunku. Ja zaczęłam dwa miesiace temu, nie z ogromnej pasji, ale generalnie ukierunkowana na pisanie, wyszukiwanie informacji, uzyskiwanie ich itd. Po początkowym dołku pozbieralam sie i myśle, ze o to chodzilo i ze sie odnajdę na moim kierunku. Moze to naiwne myślenie, bo jestem jeszcze świeżą studentka "na gwarancji", ale zajęcia sa w wiekszości ciekawe, rozwijające, poszerzaja mi sie horyzonty myślowe. A ze nie będe artystka słowa, a rzemieślnikiem? fakt, literat ze mnie nietegi ![]() Na pierwszym semestrze sa przedmioty ogólne, mnostwo socjologii i "socjologiopochodnych ", trochę warsztatów, trochę ogólnohumanistycznych. Na razie nie myślę obsesyjnie o tym, co będe robić po studiach. marzenie - pisanie o literaturze ![]() ![]()
- Co pani ma do zaproponowania biednym, chorym, starym? - Zachęcała ich będę, żeby spróbowali być młodzi, zdrowi i bogaci. Edytowane przez ladylajla Czas edycji: 2013-10-02 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
Hej hej
![]() A jak jest z dostniem sie na studia dziennikrskie dzienne i zaoczne?Studiuje moze ktors na uniwerku wroclawskim?Zalezy mi na odpowiedzi co trzeba zdac i jak wysoko zeby sie dostac? ![]()
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Podbijam wątek.
Jak to jest być na specjalizacji telewizyjnej? Opowiadajcie! ![]()
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
![]()
nie aktualne
Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2011-01-20 o 16:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Również mnie to interesuje.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Można dołączyć? ![]()
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Dziennikarstwo i komunikacja społeczna
Witam
![]() Otóż, to pewne, że będę studiować w Katowicach, bo tam wyprowadzam się po maturze. Szczytem moich marzeń jest dziennikarstwo i komunikacja społeczna właśnie. Przedmioty maturalne, które zdaję to oczywiście obowiązkowe, ale też rozszerzony polski i podstawę biologii... Nie wiem czy to wystarczy.. Póki co znalazłam wyższą szkołę umiejętności społecznych.. ale nie wiem, nie wiem... Czy mogłbybyście mi udzielić wskazówek co do tego kierunku? Ile trzeba mieć % matury etc? Będę bardzo bardzo wdzięczna! Pozdrawiaaaaaam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziennikarstwo i komunikacja społeczna
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Niekoniecznie ok. 70%, ja studiuje dziennikarstwo i dostałam się ze słabszymi wynikami, wos łapał się już w okolicach 50%, więc nie było aż tak źle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Dziennikarstwo najlepsze jest na UW, najlepszy tam mają poziom. Ja osobiście studiuję na UJ, ale nie wiem jakie były progi punktowe na studia dzienne, bo jestem na wieczorowych. I polecam UJ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
Ja studiuję dziennikarstwo i komunikację społeczną na UJ. Naprawdę polecam, świetne, ciekawe studia, widzę po tym duże perspektywy
![]() Totalnie nie rozumiem, po co zdajesz biologię - jeśli rzeczywiście aspirujesz na dziennikarstwo, to odpuść sobie tą biologię i weź się porządnie za WOS. Żeby się dostać (przynajmniej na dzienne, na UJ) trzeba mieć 80pare procent z rozszerzonego polskiego i rozszerzonego WOS-u. Ale jest kilka rekrutacji, wiele osób rezygnuje, więc myślę, że w kolejnych rekrutacjach mogą się dostać osoby z mniejszą liczbą punktów, tymbardziej, że teraz maturę zdają roczniki z niżu demograficznego. Nie polecam szkół prywatnych, zwłaszcza jeśli chodzi o tego typu kierunek ![]()
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wiecie może jakie w tamtym roku były progi na dziennikarstwo zaoczne na UWr? Chciałabym zacząć drugi kierunek i myślę właśnie nad dziennikarstwem i nie wiem czy poprawiać maturę czy wystarczą mi te wyniki, które mam.
![]() |
#135 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem jak na UW, ale na UJ na zaoczne liczy się kolejność zapisania... w ogóle nie liczą się wyniki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Nie neguję, mówię o I rzucie i słowach koleżanki. Wiadomo, że po przesiewach jest łatwiej.
![]()
![]() |
![]() |
#138 |
na przekór do celu
|
wiem że na wieczorowe obowiązują wyniki z matury.
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale pokrótce ; wykładowcy często są redaktorami naczelnymi/ innymi ważnymi personami, i biorą kontakty do najlepszych ![]() ![]() Jeśli chodzi o praktyki to np.pisałam recenzje teatralne do portalu kulturalnego, pracowałam w dziale SEO w Interii, ale to na razie malutko ![]() ![]() ![]() Najważniejsze jest to, że cały czas się doskonalę, ciągle są różnego rodzaju konkursy ogłaszane w mediach (warto się zgłaszać) i poznaję ludzi z branży. Po dziennikarstwie możesz nie tylko pisać, pracować w TV czy radiu, ale też reklamie, public relations. Kontakt z ciekawymi ludźmi, fajne doświadczenia - uważam, że naprawdę warto, i że to zaprocentuje w przyszłości ![]()
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
Od tego roku bd dziennikarstwo na UŚ
![]() Sama się zastanawiam ale nie wiem czy to do końca dobry pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym dziennikarstwo - kreatywność, wszechstronne wykształcenie, a prawo - dużo zakuwania prawa rzymskiego, administracji itp. Jeśli ktoś się tym interesuje to naprawdę super, ale jak ktoś się -tak jak Ty - waha, to chyba nie warto. ![]()
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Dziennikarstwo - studia
Witam!
Założyłam ten wątek z myślą o osobach które studiują bądź chcą studiować dziennikarstwo, aby powymieniać się informacjami. Ja jestem maturzystką 2013, bardzo chciałabym iść na dziennikarstwo na UW (specjalizacja fotografia reklamowa, prasowa i wydawnicza). Ciekawi mnie czy wysyłacie gdzieś swoje teksty, prowadzicie blogi itd.?
![]() |
#145 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: Dziennikarstwo - studia
skończyłam właśnie II rok dziennikarstwa i powiem szczerze, że najprzydatniejszą rzeczą na tych studiach były praktyki. w ciągu miesiąca praktyk nauczyłam się więcej, niż przez dwa lata studiów.
sporo osób jest zdania, że dziennikarzem można zostać po dowolnym kierunku, jeśli potrafisz pisząc i masz swoją "dziedzinę". ja się z tym w pełni zgadzam, bo jeśli ktoś pisze o "dupie marynie" (jak na przykład ludzie piszący dla Onet.pl ... ![]() proponuję Ci iść na staż do jakiejś redakcji, na praktykę, na kilka godzin w tygodniu do pracy dorywczej.. bo wtedy zdobywasz doświadczenie, a na studiach uczysz się suchej teorii. śmiało możesz iść na jakikolwiek inny kierunek studiów a potem zostać dziennikarzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Filologia polska ma specjalizację dziennikarską. Kulturoznawstwo chyba też. Można się uczyć czegoś fajnego, robiąc dodatkowo specjalizację w dziennikarstwie. Fajna sprawa
![]()
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Nie idź. To kierunek bez przyszłości. Wiem, co mowie choc sam jestem po dziennikarstwie i o ironio pracuje w zawodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym ja chcę iść na dziennikarstwo o specjalizacji fotografia reklamowa, prasowa i wydawnicza, gdzie nauczę się również podstaw fotografii. Cytat:
A poza tym chcę albo zostać w Toruniu (moim mieście rodzinnym), albo wyjechać np. do Warszawy, a z tego co szukałam na filologi nie ma specjalizacji dziennikarskiej i na kulturoznawstwie również nie.
Remont w duszy, remont w życiu, remont w sercu... Edytowane przez pannaperelka Czas edycji: 2012-08-23 o 09:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zaś słyszałam opinię wykładowców taką, że po filologii polskiej - nauczycielska z bibliotekoznawstwem można pracować w bibliotece, szkole i z pewnością dostać się do mediów, czyli praca dziennikarska, a po specjalizacji dziennikarskiej, do szkoły na pewno Cię nie przyjmą. Ja wolę mieć zawsze więcej perspektyw ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
Przy fotografii nauka to nie wszystko, wręcz odwrotnie, jak dla mnie, aby fotografować nie potrzebna są studia wyższe ![]() ![]()
_________________________ ___________ Edytowane przez Cholerka_ Czas edycji: 2012-08-23 o 09:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
polecam fora fotograficzne, trochę teorii ogarniesz, zaczniesz robić fotki, będziesz się doskonaliła. lepiej jest mieć jakaś alternatywę - znać się na dziennikarstwie i fotografii, ale ukończyć filologię polską, po której jest sporo możliwości pracy. żeby robić coś, co lubisz i nauczyć się czegoś w tym temacie nie trzeba od razu iść na studia w tym kierunku. Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2012-08-23 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.