|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zbieramy nakrętki!! i pomagamy dzieciom !!
Cytat:
We Wrocławiu na pewno zbiera przedszkole na Poznańskiej |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Przyczajenie
|
WROCŁAW:
nakrętki zbiera Fundacja "Na ratunek" z siedzibą przy ul Bujwida 42 we Wrocławiu, przy Klinice Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej Akademii Medycznej we Wrocławiu http://www.naratunek.org/news.php?id=1&akt=66 |
|
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
a w Katowicach (lub Gliwicach)? Gdzie można zanosić?
|
|
|
|
|
#124 |
|
Przyczajenie
|
Mam kilka worków nakrętek. Jestem z woj. łódzkigo. Chetnie oddam korki, na terenie woj. mogę je dowieź, poza woj. łódzkim musiałby ktoś po nie przyjechać. Proszę o kontakt: mena84@onet.eu
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
ja również zbieram z rodzicami nakrętki
|
|
|
#126 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
W wielu miastach w Polsce organizowane są takie zbiórki nakrętek. Są one później segregowane i za te "dobre" nakrętki firmy recyklingowe wpłacają pieniądze na konta różnych fundacji czy tym podobne. Ale taka zbiórka to nie tylko pomoc osobom niepełnosprawnym (bo w ten sposób zebrane pieniądze przeznaczane są przede wszystkim na wózki inwalidzkie, protezy czy kosztowne rehabilitacje). Idzie za tym szereg innych, istotnych korzyści, np: wyrzucając do śmieci niezakręcone butelki oszczędzamy tak na prawdę duuużo miejsca na i tak przepełnionych wysypiskach, wyrabiamy w sobie nawyk segregowania innych śmieci... A przy tym możemy pomóc komuś, kto naszej pomocy potrzebuje. U mnie w domu już jakoś od roku w kuchni wisi worek na nakrętki Mój brat gdzieś słyszał o tej akcji i postanowił "zarazić" nią nasz dom Uzbierane nakrętki oddaje koledze. Już wszyscy przyzwyczaili się do tego, że jak skończy się woda mineralna, napój itp. to korek ląduje w woreczku, a ZGNIECIONA butelka w koszu![]() Ostatnio słyszałam, że Hospicjum im. Małego Księcia w Lublinie przyłączyło się do tej akcji, można przynosić zebrane nakrętki do hospicjum. W ten sposób zebrane pieniądze przeznaczane są m. in. na prezenty urodzinowe dla dzieci. Zachęcam wszystkich do przyłączenia się do akcji! Informacje o tym gdzie oddawać nakrętki /wysyłanie pocztą się nie opłaca/ można znaleźć w Internecie, wystarczy trochę poszperać ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś z Wrocławia chce przyłączyć się do akcji, zbieramy na dziecięce hospicjum. Nakrętki można przynosić m.in. do Szkoły Podstawowej nr 1 na Nowowiejskiej
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za info.Moja mama zbiera i ma już kilka worków.
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to te nakretki idą za niezłą kasę w skupie surowców wtórnych czy jakość tak i nie koniecznie niekoniecznie na wózki czy coś takiego to tak jak z liptonem było wszyscy zbierali karteczki na wózki że niby lipton kupi a oni nic o tym nie wiedzieli
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam,że za kilogram tych nakrętek można dostać tylko 1 zł,więc bardzo mało.Nie wiem ile jest w tym prawdy,tak mi się o uszy obiło.
Zastanawi a mnie kto ten plastik oddaje do skupu-czy jakaś wiarygodna osoba z fundacji czy przypadkowy organizator,który ewentualną kasę bierze do swojej kieszeni?Coś wiecie na ten temat?
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok,to właśnie chciałam wiedzieć.Dzięki. |
|
|
|
|
|
#133 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny wiec sprawa wyglada tak. zeby jakas rodzina dostala wozek refundowany z NFZ musi jakas czesc pieniedzy sama wplacic. jesli ma z tym problem zglasz sie do instytucji ktora wpisujac dana osobe na liste zbiera w jej imieniu nakretki . umowy podpisane sa ze skupami surowcow wtornych a akcja odbywa sie raczej w ramach wojewodztwa. wiem to na pewno bo interesowalam sie tym. poniewaz ludzie sa roznie nastawieni do wplat nawet drobnych kwot na konta i sa nieufni wiec powstala akcja zbierania nakretek. w przeczkolu mojej coreczki zbierane sa nakretki wszelkiego typu byle plastikowe czyste i bez papierkow. u kolegi w pracy zbieraja nakretki na operacje serca dla synka jednego z pracownikow. u mojej mamy w pracy zbieraja na wozek dla dziewczynki. juz jedno potwierdzenie ufundowania wozka dla jednego dziecka otrzymali. wiec akcja jak najbardziej jest skuteczna. to nie jest problemem a na terenie miasta na pewno mozna znalesc punkt zbierania oddawania nakretek. wiec jesli nie macie kasy na wyslanie nakretek wiec mozecie je oddac do takiego punktu. najczesciej w punkcie ktos wie na jaka osobe zbierane sa nakretki.
wlasnie sprawdzilam 1 kg nakretek kosztuje 0,40-0,50 groszy. wiec za tone wychodzi okolo 500 zł. ludzie bulwersuja sie ze to nierealne a wedlug mnie bardzo szczytne.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png Edytowane przez tiaara Czas edycji: 2011-02-04 o 09:42 |
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to kg kosztuje więcej i często jest tak że przychodzą pojedyncze osoby a nie jakieś fundacje czy coś.
Edytowane przez Angel_00 Czas edycji: 2011-02-04 o 09:56 |
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby ktoś w Wawie nie miał co zrobić z nakrętkami to WSFiZ na Pawiej 55 zbiera
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak sobie uzbierasz wór nakrętek i pójdziesz z tym sama do skupu, to Ci to oczywiście przyjmą Wiadomo, że skup od pojedynczych osób też skupuje. Natomiast każda placówka, która zbiera zakrętki, udostępnia cel, na który zbiera. Niektóre placówki zbierają na hospicja, inne na szpitale, na operacje, na wózki, a jeszcze inne na siebie np. pewnie jakieś szkoły zbierają na sprzęt dla uczniów. Wystarczy to sprawdzić. Myślisz, że np. ktoś ogłasza,że zbiera na wózek w szkole, czy przedszkolu, a potem zabiera te nakrętki, idzie z nimi do skupu i zabiera pieniądze dla siebie, czy co?
|
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomagałam przy organizacji kilku takich akcji i zawsze organizatorem był ośrodek, do którego miały trafić pieniądze. Jeśli szły na konkretną osobę, akcję organizowała fundacja. Nie słyszałam, żeby prywatna osoba przyszła sobie do dyrektora szkoły i powiedziała: "zbieram na wózek dla Krzysia, jak dzieci zbiorą zakrętki, odbiorę je i zawiozę do skupu". Zostałaby wyśmiana, że jest niepoważna i poproszona o kontakt z organizatorem akcji. Jesli dyrektor szkoły, czy przedszkola na coś takiego przystał, to może mieć kłopoty, bo jest to oszustwo i jego zaniedbanie. |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
R
Cytat:
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W necie jest trochę, ale czy to na pewno prawdziwe? Chciałabym adres z "pierwszej ręki".
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
o cześć Seona
![]() ja tez zbieram w Jastrzębiu Zdr. ZS nr 5 im JP II - tam zbierają 1 zł czy 0,50 gr nie przesadzajmy zeby ktoś na takie pieniądze sie kusił i defraudował
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby ktoś chciał wysłać pocztą Filipkowi z 1 posta, a miał problem ze znalezieniem adresu:
Filip Janowski ul. Wiśniowa 3 80-180 Kowale Filipek wciąż czeka na nakrętki
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
do góry zbierajmy nakrętki! tak łatwo można przyczynić się do pomocy.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#144 |
|
przyczajony tygrys
|
dołączam. Od ponad pół roku zbieram nakrętki, zaangażowałam w to rodzinę, znajomych, przyjaciół.
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również zbieram, mama także i TŻ z kolegami z mieszkania
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
wie ktoś gdzie można oddawać nakrętki w Krakowie?
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
My też zbieramy, dla mojego brata na nowy wózek elektryczny, potrzeba jest koło 20ton.
Zbierajcie śmiało, nie będziemy bawić się w żadne wysyłanie pocztą tylko bezpośrednie oddawanie w punkach skupu w całej Polsce i przeznaczanie na określoną osobę ![]() Jeśli ktoś już ma troszeczkę nakrętek, nie ma dla kogo ich przeznaczyć to proszę o informację na pw ![]() razem z bratem serdecznie dziękujemy każda nakrętka jest na wagę złota
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2011-05-01 o 23:37 |
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Z koleżanką szukamy kogoś z okolic Środy Wielkopolskiej. Mamy sporo tych nakrętek, ale nie udało nam się nikogo znaleźć.
|
|
|
|
|
#149 |
|
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o Łódź to ja mogę odebrać zakrętki,mój brat zbiera je do szkoły. Szkola zbiera na wózki dla dzieci niepelnosprawnych.Dzieci poprzez przynoszenie korków zbieraja punkty do gimnazjum i poprawiają swoją ocenę z zachowania
Duża mobilizacja![]() agnieszka.g.12@wp.pl |
|
|
|
|
#150 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z przetworzonych nakretek robi sie np. polary, koce itp ![]() Nakretki skupowane sa w wiekszej ilosci - liczba ta idzie w setki kilogramow. Wynika to chyba z tego, ze nie kazdy skup skupuje plastik twardy. Pamietajcie, ze nie tylko nakretki z butelek zbieramy ale rowniez nakretki z kosmetykow tj. past, szamponow, zelu, kremow. Ja sie niezle wkrecilam w to zbieranie
Edytowane przez fossa Czas edycji: 2012-01-20 o 11:38 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.