![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ekspres do kawy - ciśnieniowy czy przelewowy?
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() Lepszy jest ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Może Wy macie jakiś dobry sprzęt i możecie coś polecić? No i istotna sprawa to cena... Póki co jestem studentką i nie mogę uderzyć sobie wieeeelkim rachunkiem po portfelu. ![]() ![]() Edytowane przez darkdot Czas edycji: 2012-12-01 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ekspres do kawy - ciśnieniowy czy przelewowy?
Pytanie, czy rodzice chcieliby taki ekspres i na ile są smakoszami, a na ile po prostu piją dużo kawy.
Przelewowy ekspres robi w sumie zalewajkę, z tego espresso nie będzie, ale dużo osób lubi właśnie taką kawę. Ciśnieniowy jest lepszy do robienia mocnej kawy, robi takie espresso jak w kawiarni. Ja mam jednak mieszane uczucia, bo po pierwsze porządny, niepsujący się ekspres ciśnieniowy jest drogi, po drugie zajmuje dużo miejsca no i sporo jest tytłania się w fusach, zakręcania, dokręcania itp. Ostatnio zrobiła się duża moda na te ekspresy, ale prawdę mówiąc, uważam, ze większości ludzi są niepotrzebne, szczególnie jeśli zamierzają tam sypać przeciętną kawę. Z drugiej strony właśnie przez tę modę jest fajnym prezentem i gadżetem do pochwalenia się. Dobrą metodą do robienia małych ilości kawy (dla 1- kilku osób) jest kawiarka - taki ekspresik, który się stawia na kuchence, taki jak to: http://wloskieespresso.pl/collection...rki-aluminiowe Działa jak ekspres ciśnieniowy. Też jest trochę zakręcania i mycia. Są różne wielkości na różną ilość porcji kawy. To też jest modne i eleganckie, można wybierać z różnych wzorów. Najbardziej tradycyjną metodą robienia kawy jest dżezwa, czyli turecki tygielek. W Polsce ludziom myli się robienie kawy po turecku w tygielku (czyli licząca setki lat tradycja, na długo przed wynalezieniem ekspresu) z błędem, jakim jest zaparzanie kawy przez zalanie jej wrzątkiem. Tymczasem kawa z dżezwy jest tak samo dobra jak z ekspresu, jeśli nie lepsza. Wg mnie jest to najlepsza metoda do użytku domowego, bo po użyciu tygielek zwyczajnie się myje i nic nie trzeba rozkręcać, płukać, zakręcać itp. Mamy też idealną kontrolę nad mocą naparu i długością przygotowania. Ale jak mówię, w Polsce wokół "kawy po turecku" nagromadziły się mity.
Blog o analizie kolorystycznej Edytowane przez Wampierz Czas edycji: 2012-12-01 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja polecam cisnieniowy ale skoro jestes studentka to pewnie nie masz 3 tysi na prezent. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja nie polecam kupowania ekspresu przelewowego, bo dobra kawa z niego nie wychodzi ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chcieć to by chcieli, wspominali, że przydałby się nowy ekspres, ale póki co mają inne wydatki.
Smakoszami bym ich nie nazwała, piją codziennie rano kawę z ekspresu, tata w dzień jeszcze z jedną, dwie wypije, raczej nie bawią się w cafe latte czy inne wymyślne kawy. ![]() ![]() Coś w stylu tej kawiarenki mają, ale jakoś im się to nie sprawdziło i dalej używają starego ekspresu. ![]() Na kapsułki to nie. Obecnie mają przelewowy, ale modelu nie podam, nie wiem jaki to, jakiś starszy już. ![]() Edytowane przez darkdot Czas edycji: 2012-12-01 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ma zielone pojęcie
|
Darkdot, gdybyś kupowała kawiarkę, tak jak już tutaj radzono, to kup ją w sklepie stacjonarnym. Możliwe, że przepłacisz, ale przynajmniej będziesz miała pewność, że kawiarka jest dobrze zrobiona. Z moich doświadczeń wynika, że kawiarka musi swoje ważyć i lepiej, jak ma grubą drewnianą rączkę, która jest dobrze przymocowana. Ja zawsze odkręcam kawiarkę tak, że lekko naciskam albo na rączkę, albo na miejsce jej przymocowania. Plastikową łatwo w ten sposób złamać
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zdecydowanie jakościowo ciśnieniowy lepszy - mój małżon w tym siedzi.
Nawet, jeżeli rodzice piją zwykłą kawę nie bawiąc się w udziwnienia, to ona ma wyrazistszy, mocniejszy smak. Pytanie - ile możesz na to przeznaczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Chatul, może nie tyle lubią z przelewowego, a taki mają, to z takiego piją.
![]() Obecnie rodzice parzą kawę w tym ekspresie przelewowym, mama potem dodaje mleczka do kawy i sobie piją razem rano w salonie. ![]() ![]() Szajajaba mogłabym przeznaczyć na to max 250zł, może mało, ale póki co więcej nie dam rady ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Tak sobie myślę, skoro rodzice mają zwykły przelewowy, najprostszy ekspres to może teraz (jeśli dałoby się wyrobić w cenie) kupić ekspres trochę nowocześniejszy, np. właśnie z funkcją ubijania mleka, pianka i te sprawy, myślę, że mamie by się to spodobało. ![]() Przykładowo znalazłam taki, na necie ma dobre opinie. http://www.neo24.pl/?p=amica_ce_2011&aff_id=103113 ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Jeszcze taki np. http://www.neo24.pl/?p=zelmer_13z014_brazowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ta Amica jest całkiem dobra
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cisnieniowe to raczej dla fanow latte i esspresso?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No bo one są głównie z myślą o małych filiżankach. Poszukaj modelu z większą odległością.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie bardziej polecam ciśnieniowy, najlepiej firmy Saeco!
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ciśnieniowy elektrolux, szczerze polecam, jest świetny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja mam ekspres xxxx Saeco i jest świetny. Robi pyszną kawę i jest banalny w obsłudze. Jeśli kupujesz rodzicom ekspres a lubią oni tylko zwykłą kawę z mleczkiem to nie zwracaj uwagi na funkcje spieniania mleka i takie tam różne. Warto żeby miał młynek, bo kawa ze świeżo zmielonych ziaren jest o wiele lepsza. Możesz nawet kupić starszy model jakiegoś ekspresu, tylko zwróć uwagę na ilość barów – nic powyżej 9-10 nie jest ci potrzebne, bo dokładnie z takim ciśnieniem robi kawę każdy ekspres – nawet taki chwalący się ciśnieniem 20 barów.
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-10-07 o 10:23 Powód: ukryty link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Wszystko zależy od tego co kto lubi. Kawa z kawiarki jest esencjonalna i mocna, a z przelewówki z uwagi na długi proces zaparzania posiada dużo kofeiny. Dla mnie świeżo zmielonej i zaparzonej kawy z cremą z ciśnieniowki, nic nie zastąpi. Chociaż na wakacje zawsze zabieram ze sobą kawiarkę lub dripa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz.50.
Ile kaw dziennie może zrobić domowy ekspres? Czy jest to zawarte w instrukcji?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Up. Ile kaw dziennie może zrobić domowy ekspres?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego pytam. Szukam ekspresu. Będę robić max 30 kaw dziennie. A firmy namawiają mnie na drogie ekspresy do gastronomii. A mój max to 3 tys Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Delonghi pisze wprost: tylko użytek domowy, max 12 kaw dziennie (około 8760kaw) Nivona: 9999kaw Jura: 30 kaw dziennie Itd itd Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
zielony stworek
|
Cytat:
https://www.przyjacielekawy.pl/p/eks...bsidian-black/ Sama mam Miele od prawie 5 lat i polecam każdemu. Nie robi takich postojów między wykonywaniem kolejnej kawy jak np. Saeco. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej. Czy on ma wszystko wyjmowane od frontu? Zbiornik wody, tacka ociekowa, fusy? Ile ma kaw mlecznych?3? Jeszcze muszę spr czy ma refulacje dyszy - na duże szklanki Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie podczas rozmów z firmami czuje się naciągana. Byle wziąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
No właśnie podczas rozmów z firmami czuje się naciągana. Byle wziąć. A nic w cenie 3 tys mi nie proponują. Z opcja kaw mlecznych Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo że na 30 kaw nie potrzebujesz super profesjonalnego ekspresu jak do Starbucksa, ale jak na domowy ekspres to jednak spore obciążenie. Szukaj raczej w markach z wyższej półki typu Jura, ich ekspresy powinny sobie poradzić. Nie będziesz się musiała stresować tym że ekspres padnie po kilku miesiącach i zostaniesz nagle bez urządzenia. [1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;86997131]Całe wieki nic nie sprzedawałam na Allegro, w sobotę cos tam mi poszło. I moje pytanie - jak to jest z płatnościami? Bo jak ja kupuje i płace blikiem lub karta, to od razu mam komunikat, ze sprzedający otrzymał moja wpłatę. A teraz cały czas mam, ze płatność rozpoczęta, kupujący wybrał płatność iPKO - czyli co, mam się martwić czy po prostu dalej czekać, bo klient robi przelew tradycyjny? ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Opcji jest kilka, więc najlepiej skontaktuj się z kupującym i powiedz że nie masz wpłaty. Może być tak że ktoś wybrał przelew przez PayU, a zrobi zwykły przelew. Może być tak że źle wpisał np. tytuł wpłaty i jego płatność wisi jako niezidentyfikowana (wtedy kupujący musi się skontaktować z PayU i wyjaśnić sprawę). Ostatecznie jest też opcja że się rozmyślił i w ogóle nie zamierza płacić ani nawet poinformować Cię że zrezygnował z zakupu. Ostatnio popularne jest też twierdzenie że "to dziecko kupiło". Ta, jasne, mój kot też sam sobie robi zakupy na allegro i wybiera opcje dostawy, tylko jeszcze płacić się nie nauczyła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety jura nie ma żadnego ekspresu do 3 tys z kawa mleczna. Chyba wezmę zaproponowany wyżej Miele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
I niestety, ale na serwisach szybko dojdą do tego, że ekspres był wykorzystywany przemysłowo a nie na użytek własny. Tak samo w ekspresach do użytku w biurach/firmach.
I warto pamiętać, że np podwójne espresso w większości będzie traktowane jak dwie kawy (jak wcisniesz 2xespresso). Więc licznik tyka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No naprawdę, nie uwierzę ani ja ani nikt z serwisu nie uwierzy, że zwykła rodzina pije 40 kaw dziennie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.