![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Fantasy
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Oho coś widzę że wątek podupadł
![]() A ja właśnie przeczytałam nową długo wyczekiwaną książkę Piekary "Płomień i krzyż" tom 1 i jestem zachwycona. Polecam wszystkim fankom Mordimera. Zresztą nie fankom też polecam bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby polubiły cykl inkwizytatorski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie do miłośniczek Tolkiena
![]() Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Atlasu Śródziemia nie mamy, więc nic nie powiem. Gdybyś się decydowała jednak na którąś powieść, zwróć uwagę na tłumaczenie i absolutnie nie bierz Łozińskieg
![]()
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w jakim wydawnictwie on tłumaczył? bo bardzo podoba mi się to z Amber. dziękuję za radę ![]()
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Lilithin a czemu tłumaczenie Łozińskiego jest złe?
![]() ![]()
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ponieważ postanowił on spolszczyć wszystkie nazwy własne (lub prawie wszytkie). Biblo Baggins stał się Bilbem Bagoszem, Sam Gamgee - Samem Gadułą, Aragorn Obieżyświat - Łazikiem, Shire to zdaje się Włość lub Włoście, jest też Bagoszno Gorzołka (Gorzałka?), Gorzaleń itd.
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
O niee, stanowczo wolę Bagginsa od Bagosza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie
![]() Chyba każdy woli ![]()
Edytowane przez lilithin Czas edycji: 2008-12-17 o 14:19 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Ja mam tzw. "nowy" przekład Łozińskiego, w którym nazwy własne są oryginalne, nie wiem od którego roku ale wydaje mi się, że (od 2000 napewno) Łozińskiego można kupic już tylko w tym właśnie nowym przekładzie. Gorzej jeśli chodzi o wypożyczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
O! Nie wiedziałam, że coś takiego wydali
![]()
![]() |
#134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A określenie Aragorna mianem Łazika to już lekka przesada ... Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#135 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
![]()
A znacie Dukaja? Ambitna fantastyka powiedziałbym. Warto też rzucić okiem na rozrewolwerowaną sagę Kinga, gdzie zbiega się horror, western i dark fantasy (mnie akurat nie wciągnęła). Poza tym polecam bardzo pastisze Pratchetta (jeśli jeszcze tego nie pisałem) oraz klimatyczny i porywający cykl Terry'ego Goodkinda.
A ze standardów to LotR i obie sagi ASa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do "Siewcy Wiatru" o którym pisała zelgadia to poprostu to pochłonęłam ![]() Edytowane przez Qualiniel Czas edycji: 2008-12-18 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Z czystym sumieniem polece:
Peter S. Beagle - szczegolnie Ostatni Jednorozec Terakowska - wszystko - szczegolnie Corka Czarownic Mercedes Lackey - szczegolnie cykl Heroldow Valdemaru (Ostatni Mag Heroldow /faint!) Rothfuss, Patrick - "Imię wiatru" - debiut Brandon Sanderson - Szczegolnie Mistborn (Z mly zrodzony) i Elantris Marion Zimmer Bradley - szczegolnie Mgly Avalonu z mniej czystym Goodkind - cykl o Kahlan i Richardzie (bron was boze przed czytaniem po polsku! tlumaczka mocno pokpila sprawe ![]() Poza tym warty wspomnienia jest Felix W. Kres; nie chce molestowac Pratchetta ani Gaimana, Tokiena - ich kazdy zna.
Perfect. Edytowane przez Violet Moon Czas edycji: 2008-12-19 o 09:37 Powód: literowka ;-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Pratchetta ja również baaardzo polecam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Ja sięgnełam po książki fantasy niedawno. Z początku nie byłam do nich przekonana. Po przeczytaniu "Hobbita" Tolkiena nie zmieniłam opinii o tego rodzaju książkach. Gdy miałam trochę wolnego czasu poszłam do biblioteki i... coś mnie podkusiło, żeby wziąć książkę Pratchetta pt. "Czarodzicielstwo". Ona zupełnie zmieniła moje patrzenie na tę sprawę zwłaszcza, że jest napisana "w postaci fantasy na wesoło". Po niej odkryłam, że nie tylko romanse nadają się do czytania;D Książki fantasy są świetne!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Ja ze swojej strony mogę polecić [poza oczywistym LotR-em i Wiedźmińską Sagą]:
- pięcioksiąg o Kane'ie Karla E. Wagnera, - książki Ewy Białołęckiej [o Kamieniu Na Szczycie "Tkacz Iluzji" & kolejne części], - wszystko Terry'ego Pratchetta [a w szczególności "Kosiarza"], - serię Dragonlance [M. Weiss & T. Hickman], - "Dobry Omen" N. Gaimana. To taka mała próbka ;]
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
Witam
Wlasnie zaczelam czytac ksiazke "Strzala Kusziela" autorstwa Jacqueline Carey. Ktoras z Was czytala? Ja jestem na str 150 i jeszcze nie wiem co mam myslec. ![]()
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
ach fantasy <3
osobiscie uwielbiam heroic fantasy. wczoraj dorwalam i polknelam drugi tom "Mrocznego Ucznia" z serii DragonLance. znowu trzeba bedzie czekac na polskie tlumaczenie trzeciego tomu :< osobiscie czytam tylko ksiazki M.Weis i T.Hickman, w ksiazkach innych autorow tej serii brakowalo mi "tego czegos". czy ktos ma podobne odczucia na ten temat? kolejna ksiazka jest Czyny Pakseannarion na ktora natknelam sie przypadkiem, ale jest mega wciagajaca. lubie tez Garth Nix z seria "Sabriel" "Lirael" "Abhorsen". z PL fantastyki uwielbiam Achaje ![]() ![]() ![]() a przy okazji zalatwie interes ;D mam prezentacje maturalna "Fantastyka w literaturze polskiej i obcej. Rozważ problem na wybranych przykładach" ![]() ![]() ![]() uch, ale sie rozpisalam ![]()
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Ja pisze opowiadania fantasy...Są na moim blogu. Jak ktoś chce adres to pisać
![]()
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio przeczytałam 3 tomy sago Dziedzictwo Paoliniego
2 pierwsze strasznie z Władcą Pierścieni mi się kojarzyły, 3 już taki dojrzalszy się wydaje, aczkolwiek według mnie trochę naciągane zakończenie
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
Fantasy? Mój ulubiony gatunek
![]() Gdybym miała tak szybko, bez głębszego zastanowienia wypisać ulubionych twórców, to byliby to: Tolkien Terry pratchett Piers Anthony Pilipiuk R. Zelazny Sapkowski Poza tym lubię jeszcze s-f, ale zdecydowanie bardziej fantasy.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:09.