|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kule z filcu,filcowanie wełny
a jak filcuje np kwiatka na mokro to ile razy mam przekłądać o 90 stopni tą wełnę i gnieść? czy on ma być twardy?
|
|
|
#272 |
|
Przyczajenie
|
Musisz sama wyczuć ile razy. Aż będezie dobrze wyglądał. Twardy nie musi być. W końcu to nie żelazo.
|
|
|
|
|
#273 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() Czy mogłaby mi któraś z was podać stronę jak się robi filcowane ozdoby, najbardziej mnie interesują kolczyki.. Może mi ktoś podać stronę na której są już gotowe do kupienia arkusze np na broszkę. itp. będę bardzo wdzięczna za pomoc.
|
|
|
|
|
#274 |
|
Wtajemniczenie
|
Najtaniej chyba jest na allegro,wybór też spory.
|
|
|
|
|
#275 |
|
Przyczajenie
|
Najłatwiej znaleźć coś na allegro, widziałam tam arkusze filcu a także gotowe kulki/kostki (moje też :P). Ja filcujęna sucho, mogę pomóc w razie problemów
|
|
|
|
|
#276 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Mam pytanie czy wie któraś z was czy w okolicy Sosnowca, Tychów czy Katowic jest jakiś sklep gdzie można kupić wełnę czesankową. Dzwoniłam chyba do wszystkich pasmanterii i w żadnej nie ma. Nie chcę kupowac na allegro bo jak już coś to zamówię więcej kolorów. Chcę tylko sprawdzić czy mi to wyjdzie. Proszę pomóżcie
|
|
|
|
|
#277 |
|
Przyczajenie
|
W Katowicach na ul. Kochanowskiego 12 (w bramie) jest sklep. Mają tam mnóstwo koralików, kamieni, półfabrykatów i innych różnych cudów w tym wełnę czesankową. Ja ją tam kupuję, jestem bardzo zadowolona
|
|
|
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedyś znalazłam w necie taki sklep/galerię z filcem: http://www.wyszukane.pl/
Ale nigdy tam nie byłam, więc nie jestem w stanie nic powiedzieć na jego temat - widziałam jedynie, że mają różnego rodzaju czesanki i narzędzia do filcowania. I na stronie pisze: "Po odbiór osobisty zamówionych towarów zapraszam do siedziby firmy w Katowicach, ul. Kościuszki 229/1. Proszę o wcześniejsze ustalenie terminu spotkania kontakt: sklep@wyszukane.pl". Więc możesz się zainteresować. |
|
|
|
|
#279 |
|
Raczkowanie
|
odnośnie kwiatka filcowanego, to ja akurat wolę, żeby był w miarę miękki (jest wtedy bardziej plastyczny), dla przykładu zdjęcia zrobionego przeze mnie, ale co kto chce- w końcu filcowanie to nie nauka ścisła
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
gdzie w necie kupujecie akcesoria do filcowania? ja nie mogę się doczekać na swoje pierwsze zamówienie z "krainy filcu" i już więcej tam nie wrócę:/
|
|
|
|
|
#281 |
|
Przyczajenie
|
Dlaczego? tak z ciekawości.. bo sklep mam pod nosem
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
no moje zamówienie podobno zostało wysłane i wróciło z powodu nieodebrania przesyłki
i to w ciągu niecałych dwóch tygodni, w tym czasie status zamówienia się nie zmienił na stronie, nikt też się ze mną nie skontaktował. mój sceptycyzm pogłębia również fakt, że nie chciano podać mi ani daty, ani numeru nadania tej pechowej paczki teraz ( w pon.) miała zostać nadana ponownie, więc czekam ale nie ukrywam jestem rozczarowana takim podejściem, no i jest to zestaw startowy, więc złoszczę się bo strasznie się zapaliłam do tej techniki, a tu taki klops :/ |
|
|
|
|
#284 |
|
Przyczajenie
|
Trzymam kciuki żeby okazało się to tylko niefortunnym jednorazowym wypadkiem
Ja dzisiaj pojechałam po wełnę do sklepu a tu klops.. wszystkie niebieskie odcienie się rozeszły.. a ja mam zamówienie do zrealizowania
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
ja w Krainie Filcu też już nie kupię. Oszukują co do terminu wysyłki, jak się dzwoni to za nic się dowiedzieć nie można bo zawsze tego akurat pracownika nie ma. Mają oddzwonić - nie oddzwaniają.
Także radzę Ci porposić o skan nadania paczki - pewnie się okaże, że nie wysłali. Bo wysyłka u nich ciągnie się jak ogon jeża
|
|
|
|
|
#286 |
|
Przyczajenie
|
A oprócz Krainy Filcu jakieś inne internetowe sklepy mają czesankę ? Bo stacjonarny sklep owszem jest dobry, ale jak się rozejdzie towar to nic się nie poradzi.... A tak zawsze możnaby coś domówić "internetowo"
|
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
jest nowy sklep stacjonarny Krainy Filcu- większy niż poprzedni więc i więcej towaru jest- na niepodległości
|
|
#288 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
od ręki to chyba raczej tak... wstęponie, bo na beton się raczej filcuje igłą... a tyko drobne elementy bardziej "luźno" a żeby tak na prawdę fest ufilcować na sucho, to spokojnie kilka h należy poświęcić i to na coś niewielkiego... i oczywiście uważać na igłę, mówię tu o cienkiej Clovera, jak już przestaje wchodzić, filcuje się trudem- wtedy jest UFILCOWANE ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
![]() ale można podgolić- podstrzyc ostrożnie nożyczkami, racja
|
||
|
|
|
|
#289 |
|
Przyczajenie
|
dobry wieczór..chciałabym rozpocząć przygodę z filcowaniem tylko kompletnie nie wiem od czego zacząć..:) jaki ''sprzęt''jest mi potrzebny na początek..? który rodzaj filcowania jest lepszy..? najbardziej chciałabym nauczyć się wykonywać broszki..czy można z tych gotowych płatów filcu wycinać wzory..? potrzebne są jakieś szablony, wzory..? będę wdzięczna za każdą informację..:) pozdrawiam..:)
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
hej, podam Ci link do tematu, który od deski do deski należy przeczytać: http://www.craftladies.org/filco-fil...-musi-t42.html
co do filcu W ARKUSZACH, to owszem, można z niego wyciąć i zszyć części ze sobą... ale to już nie filcowanie, a szycie ![]() niektóre arkusze są super grube i sztywne, z nich można powycinać, pokleić, pozszywać, a inne tańsze arkusiki nadają się zdo dwuwarstwowego zszycia i można je np. wypchać, aby miały fajny kształt i miękkość... co do szablonów - nie, wycinasz sama oganicza Cię tylko wyobraźnia...owszem jest taka wycinarka do filcu, ale na skalę przemysłową raczej, wycin te wszystkie ozdoby, które sa dostępne w sklepach - np. gotowe filcowe kwiatki, inne kształty, albo takie filcowe całe taśmy, w jakieś wzory... ale ta maszyna kosztuje ponad 1tys. zł ![]() filc w arkuszach daje się ciąć normalnymi nożycami krawieckimi - mówi tu o tym grubym filcu i sztywnym ![]() a co do narzędzi do filcowania czesanki, wszystko jest w temacie powyższym! mam nadzieję, zę pomogłam? POZDRAWIAM CIEPŁO! |
|
|
|
|
#291 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję serdecznie za odpowiedź..
przeczytam uważnie, potem małe zakupy i do dzieła.. ciekawe co z tego wyjdzie.. pozdrawiam ciepło..
|
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kule z filcu
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2856459]Wydaje mi sie, ze filcuje się wełnę...Ale za skarby swiata nie wiem, jak
[/QUOTE]Igłą, na sucho, ubijając wełnę. Filcową kulkę naprawdę prosto zrobić
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja robiłam tam zakupy i nie miałam problemu Do tego kolorki wełny mają super. |
|
|
|
|
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
No pięknie, ja właśnie złożyłam pierwsze zamówienie w Krainie Filcu. Mam nadzieję, że obejdzie się bez problemów i dostanę w miarę szybko wszystko co zakupiłam.
|
|
|
|
|
#295 |
|
Przyczajenie
|
dzień dobry...mam pytanie...czy któraś z Was orientuje się może czy w Opolu znajdę sklep z wełną i akcesoriami do filcowania i wyrabiania biżuterii...? będę wdzięczna za informację...pozdrawiam ciepło...
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i byłam BAAARDZO ZADOWOLONA, więc nie wiem, może to jakiś pojedynczy przypadek był, co nie oznacza, ze należy od razu oceniać działanie Firmy! czasem my - Klienci mamy problemy z zamówieniem, ze jakimiś zmianami... jakby Firma, z której coś zamawiamy miałaby wystawić nam opinię, ciekawe, co napisałaby o każdej )
|
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
do mnie dotarła dziś przesyłka z "krainy filcu", prawie miesiąc po złożeniu zamówienia, dostałam też przesyłkę - gratis w ramach przeprosin. przy drugim kontakcie trafiłam na bardzo miłą pracownicę, która sama do mnie oddzwaniała i na bieżąco informowała co i jak. nie miałabym do firmy żadnych zastrzeżeń, gdyby od początku moja komunikacja z nimi tak przebiegała
kończę temat i zabieram się za testowanie igieł i czesanki |
|
|
|
|
#298 |
|
Przyczajenie
|
Zamówiłam wełnę, igły i inne drobiazgi , kilka dni temu przez allegro. Napisałam maila, zadzwoniłam do nich, pani uprzejmie odpowiedziała, że zajmie się przygotowaniem przesyłki i prześle mi kwotę zamówienia i tak czekam. Dzięki za informacje i chyba zrezygnuje z zamówienia
|
|
|
|
|
#299 |
|
Raczkowanie
|
wiadomość mogła utknąć w SPAMIE w Twojej skrzynce na serwerze - często tak mam z różnymi sklepami :/
lepiej sprawdź albo napisz jeszcze raz ze czekasz i prosisz w końcu o wiadomość!znam bloga Krainy Filcu i w ogóle tak na prawdę mają dobre ceny i dobre materiały... warto robić u nich zakupy... ale dziwne te Wasze opowieści, o miesięcznym opóźnieniu... może ja napiszę do nich i sama zapytam, czemu mają opóźnienia... ciekawe, czego się dowiem... |
|
|
|
|
#300 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja na szczęście mam sklep krainy filcu w Wa-wie,mogę przejechać się i zabrać zamówienie,a cenami i jakośćią wełny biją wszystkie inne mi znane sklepy .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.

i to w ciągu niecałych dwóch tygodni, w tym czasie status zamówienia się nie zmienił na stronie, nikt też się ze mną nie skontaktował. mój sceptycyzm pogłębia również fakt, że nie chciano podać mi ani daty, ani numeru nadania tej pechowej paczki