|
|
#241 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kule z filcu,filcowanie wełny
dostałam towarek
odrazu zabrałam sie do roboty noo przyznam ze o 4 kulkach rece mnie bolały to moje pierwsze kulkijeszcze troche niekształtne ale dojde do wprawy ![]() tylko ciezko mi drucik przez nie przełożyć :/
|
|
|
#242 |
|
Przyczajenie
|
Ja znalazłam świetny zestaw tejże wełny,ale strasznie drogi.
Ale cóż,od kiedy zobaczyłam kolczyki Małogrzaty Foremniak w Mam Talent [takie kremowe,puchate]zakochałam się w nich xd. I zaczęła się mania xd Gorączkowe przeszukiwanie allegro,allegratki,i wszystkiego co wlezie.Jednak ceny były okropne.No i tak sobie myślę,że sama zacznę robić taką biżu ;p A.!Tu jest link do tego zestawu; http://allegro.pl/item856339171_weln..._promocja.html Myślicie,że się opłaca.? |
|
|
|
|
#243 |
|
Rozeznanie
|
Widzę,że filcowanie ma coraz więcej fanów
Cieszę się niezmiernie... Ja też zaczynałam od kuleczek... Ale filcuję na sucho, bo mogę otrzymać każdą formę, mam idealną kontrolę nad wszystkim co robię Ja zamawiam wełenkę na allegro z "krainy filcu" Polecam!
|
|
#244 |
|
Raczkowanie
|
a ile zajmuje ci filcowanie kulki na sucho?
|
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
No około 20 minut,ale to tak jak na mokro
zależy od twardości jaką chcemy uzyskać, żeby mieć bardzo twardą kulkę, to trzeba się napracować... I nie wierzę, że ktoś ufilcował porządną kulkę w 5 minut, no way Porządną Kuleczkę filcuje się 15-20 minut... taka filcowana przez 5 minut "trzyma się kupy", ale nie może zostać nazwana kuleczką Ufilcowaną, co najwyżej Sfilcowaną!
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
na mokro zajmuje mi to około 10-15 minut zależy tez od tego jaja duża ma by kulka
|
|
|
#247 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest dużo czynników jakie trzeba brać pod uwagę,naprzykład rozmiar kulki,rodzaj wełny, a nawet temperatura wody ma wpływ.Ja filcująć kulkę z hiszpańskiej wełny (kupionej w KF)rozmiarem ok.2 cm,w bardzo gorącej wodzie robię to w 5 min., i proszę mi wierzyć jest to porządnie sfilcowana kulka,a ,naprzykład, z merinosa (też z KF)trudno jest ufilcować szybko,ponieważ wełna jest bardziej delikatna i łatwiej powstają zagniecenia-jak się śpieszyć to wyjdzie taki"mózg" ![]() Dla mnie kulki akurat o wiele szybczej i wygodniej filcować na mokro,na sucho ufilcowałam tylko parę sztuk,ale trwało to zdecydowanie zadługo. Na sucho fajniej wychodzą figurki czy kwiatki,wtedy właśnie przydaje się panowanie nad kształtem jak tu ktoś napisał.
|
|
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam ta wełńę czesankową wczoraj o północy
Ciekawe kiedy dojdzie - już się nie moge doczekać! Będę próbować na mokro.Moteczki 30g kupiłam an próbę. |
|
|
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
Ja sobie tez ostatnio kupilam i drugie podejscie wyszlo mi idealnie...tylko ciekawe czy bede umiala dorobic 2 do pary.....
![]() Filcowanie na mokro to super sprawa! |
|
|
|
|
#250 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Korzystając z okazji życzę Wam szczęśliwego Nowego roku!!! Wszystkiego najlepszego, dziewczyny,niech wam wszystko się uda zaczynając od kulek i koncząc na wielkich planach |
|
|
|
|
|
#251 |
|
Rozeznanie
|
No tak, zapomniałąm o tych czynnikach wpływających na długość filcowania... Zwracam honor
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#252 |
|
Przyczajenie
|
Przeczytałam wątek i wlos mi sie miejscami jeżyłna głowie. Dziewczyny, filcowanie
1. nie wymaga siły. jak ktos uzywa sily tzn, ze nie umie filcować. 2. Jakbym filcowała kulkę 15 minut, to rzuciłabym to w diabły po dwóch - trzech kulkach. Na mokro robi sie je 4- 5 minut, max. Na such oczywiście dlużej, ale filcowanie kulek na sucho jest bez sensu. Filcowanie na sucho jest super do detali. 3. Wełna do filcowania musi byc dobra, a nie tania. Najgorzej filcuje sie wełna czesankowa wyglądająca jak ludzkie włosy, najłatwiej taka z wyglądu przypominająca watę. Bardzo dobra wełna pochodzi z Niemiec. Niemki filcuja od lat i znają się na tym. Podobnie w Skandynawii, raczej kiepsko z tym na południu Europy. A tu link do inspiracji: http://www.feltmaking.com/ |
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
masz racje ze 15 to długo...jednak ja mam małego omocnika kóry musi patrzec co i jak
inna srawa ze sie dopiero ucze ![]() a inspiracje cudne!!!!!!!!
|
|
|
#254 |
|
Wtajemniczenie
|
A mnie jakoś inspiracje nie inspirują
filcując już trochę zastanawiam się po co filcować te wszystkie zwierzątka? Ja rozumiem biżuteria - zaczynając od kulek na kolczyki i kończąc na czymś bardziej pracochłonnym,robią przecież jakieś broszki, opaski do włosów, bransoletki itp,rozumiem ktoś robi ubrania-szaliki, karciochy,czapki jakieś,ale po co komu te zwierzątka? nie wyobrażam sobie takiej ilości zwierzątek w domu Ja zrobiłam misia i kota ,tak aby spróbować jak to jest i teraz leżą w szafie,kota planuję przerobić na zawieszkę do kluczy,bo ma drucik w środku i się nie rozwali za szybko,a miś mieszka w szafie![]() A wy co robicie ze swoimi pracami?Sprzedajecie? Rozdajecie?Czy się kurzą gdzieś jak mój miś? Edytowane przez kalina121 Czas edycji: 2010-01-09 o 14:56 |
|
|
|
|
#255 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A po co ludzie malują obrazy? Też raczej do przedmiotów użytkowych nikt tego nie zalicza. |
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gdzie ja niby pisałam ,że inni tego nie rozumieją ,inni mogą robić co im się podoba ja napisałam swoje zdanie,nikogo nie obraziłam(no, może filcowane zwierzątka trochę mam chyba prawo napisać co myślę Co do podarowania w prezencie,nie wiem czy ktoś z moich znajomych ucieszy się na taki prezent,osoba obdarowana co niby ma z tym zrobić jeszcze dziecko pobawi się chwilę,ale osoba dorosła??? Wg.mnie to jest prezent z serii kurzołapów i durnostojek różnych jedna jeszcze rozumiem,ale więcej jakoś nie.
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kule z filcu
Witam! No właśnie! Same kulki to proste, ale jak tworzyć kwiatki, róże i inne bardziej skomplikowane ozdoby? Na Allegro widziałam igły do filcowania... - jak się ich używa?
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#258 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!! Ile czasu "idzie" Wam zamówienie z Krainy Filcu? Mnie już krew zalewa
|
|
|
|
|
#259 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
![]() Edit:Przy okazji znalazłam fajny filmik o filcowaniu na trochę większą skalę http://www.youtube.com/watch?v=gJ0uojUHYdA
Edytowane przez kalina121 Czas edycji: 2010-01-11 o 11:56 |
||
|
|
|
|
#260 |
|
Przyczajenie
|
Filcowanie kwiatka też jest dość proste.
Na mokro uklada sie kilka warstw wełny jedna na drugiej. Jeśli to merynos to muszą się krzyżować kolejne warstwy (wystarczy 3), Jeśli wełna wyczesywana w róznych kierunkach to nawet nie trzeba sie przejmować kierunkiem układania. Układa sie mniej więcej w kształt koła, przykrywa folia bąbelkową (oczywiście po zmoczeniu wodą z mydłem, najlepiej naturalnym) Zwija w tulon i wałkuje jak ciasto. Co chwila trzeba zmieniać kierunek wałkowania, przekręcając wełnę o 90 stopni, żeby równo sie ukladała. Po kilku minutach można wałkować w ręczniku lub bambusowej macie pod talerze (bardzo wygodne, bo folia ślizga sie pod ręką) . Jak juz jest sfilcowane kólko, modelujemy odpowiedni ksztalt i czekamy az wyschnie. Można np. włożyć do kieliszka czy butelki, żeby trzymało kształt. Po wyschnieciu będzie takie jak wymodelowałyśmy. |
|
|
|
|
#261 |
|
Przyczajenie
|
witaaaaam, mam pytanie- poszukuje wszedzie tej czesanki do filcowania. bylam m. in. w galerii krakowskiej i nigdzie nie ma jej... orientuje sie ktos gdzie w KRAKOWIE mozna dostaĆ ta czesanke ?
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zależy od gustu
|
|
|
#263 |
|
Raczkowanie
|
Wełnę czesankową znajdziesz w Kłębuszku na Karmelickiej
Przynajmniej kilka miesięcy temu tam była, a czy gdzieś jeszcze ją znajdziesz to nie wiem, bo głównie tam jestem
|
|
|
|
|
#264 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
szukam i szukam i nie moge znalesc, jak sie robi takie kolczyki kwiatki broszki z filcu? Kulki to juz wiem bo przekopałam cały watek ale jak kwiatki sie robi ? chciałabym zrobic dla siebie taki komplet ale jestem totalnym laikiem. Co wogole musze miec do robienia takich cudnych kolczykow? wie ktos jak sie robi takie pierscionki? Prosze o pomoc
|
|
|
|
|
#265 |
|
Przyczajenie
|
Kruszyneka to co jest na zdjęciu, to akurat wyciete z arkuszy filcu, a nie ufilcowane z wełny. Wycinasz kwiatek, skladasz go, łączysz z drugim kwiatkiem i juz.
|
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
wiem ze to sie wycina, tzn dowiedziałam sie niedawno
ale mozna to robic tak jak z kartka papieru? Zwyklymi nozyczkami? wycinam zworki i juz?CZym sie skleja takie kwiatki z filcu dekoracyjnego? Edytowane przez kruszynelka Czas edycji: 2010-01-31 o 16:25 |
|
|
|
|
#267 |
|
Przyczajenie
|
Tak, wycinasz nozyczkami i już, potem zszywasz, a jeśli chcesz klieć, to mozna spróbować klejem do tkanin. Są takie.
|
|
|
|
|
#268 |
|
Raczkowanie
|
ostatnio zakochalam sie w bizuterii z filcu.
szczegolnie podobaja mi sie broszki w takim stylu jak ta: http://www.decobazaar.com/produkt-wr...ka-166061.html |
|
|
|
|
#269 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Normalnie ten wątek spada mi jak z nieba
Zrobiłam nawet swoje pierwsze wycinane broszki z arkuszy i korali. Wszystko kupiłam na all, znalazłam aukcję z resztkami i są rewelacyjne! lepsze niż te oferowane zestawy
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.

odrazu zabrałam sie do roboty

Cieszę się niezmiernie... Ja też zaczynałam od kuleczek... Ale filcuję na sucho, bo mogę otrzymać każdą formę, mam idealną kontrolę nad wszystkim co robię 
jest dużo czynników jakie trzeba brać pod uwagę,naprzykład rozmiar kulki,rodzaj wełny, a nawet temperatura wody ma wpływ.
filcując już trochę zastanawiam się po co filcować te wszystkie zwierzątka? Ja rozumiem biżuteria - zaczynając od kulek na kolczyki i kończąc na czymś bardziej pracochłonnym,robią przecież jakieś broszki, opaski do włosów, bransoletki itp,rozumiem ktoś robi ubrania-szaliki, karciochy,czapki jakieś,ale po co komu te zwierzątka?
nie wyobrażam sobie takiej ilości zwierzątek w domu
ja napisałam swoje zdanie,nikogo nie obraziłam(no, może filcowane zwierzątka trochę